معرفی دیگوکسین، مصرف، عوارض جانبی، موارد منع مصرف
دیگوکسین چیست؟
دیگوکسین برای درمان بیماران مبتلا به نارسایی قلبی و برخی از انواع آریتمی ها (ضربان نامنظم قلب) استفاده می شود. دیگوکسین در درجه اول ضربان قلب را افزایش می دهد و هدایت الکتریکی قلب را کاهش می دهد. دیگوکسین به شکل قرص، تزریقی، جبر و قطره خوراکی موجود است.
نحوه استفاده از دیگوکسین
دیگوکسین یک داروی نسخه ای نیست و بسته به مشکل شما، پزشک ممکن است دوز خاصی را تجویز کند. دیگوکسین را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف کنید و از تغییر دوز جداگانه خودداری کنید. برای اینکه دارو به درستی عمل کند، هر روز در ساعت معینی از آن استفاده کنید. همچنین دستورالعمل های داخل بسته دارو را به دقت مطالعه کنید. دیگوکسین فقط برای کاهش علائم بیماری شما تجویز می شود و به هیچ وجه مشکل شما را درمان نمی کند. هرگز مصرف دارو را قطع نکنید، حتی اگر احساس بهتری دارید.
استفاده ممنوع
دیگوکسین در بیماران مبتلا به فیبریلاسیون بطنی (آریتمی خطرناک) نباید استفاده شود.
دوز دارو را فراموش کنید
بسیار مراقب باشید که هیچ دوزی از دارو را فراموش نکنید. اگر یک نوبت از دیگوکسین را فراموش کردید، اگر تا 12 ساعت پس از مصرف آن را به خاطر آوردید، دوز فراموش شده را مصرف کنید. در غیر این صورت، نوبت از دست رفته را رها کنید و برنامه معمول را دنبال کنید. هرگز دوز را دو برابر نکنید. اگر دو یا چند نوبت را فراموش کردید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
ملاحظات غذایی
می توانید دیگوکسین را با غذا یا با معده خالی مصرف کنید. احتمالاً پزشک از شما می خواهد که سدیم (نمک) و همچنین مکمل های پتاسیم کمتری مصرف کنید. مصرف غذاهای غنی از فیبر (مانند سبزیجات و میوه ها) همراه با دیگوکسین ممکن است باعث کاهش جذب این دارو شود.
هشدارها و اقدامات احتیاطی
موارد زیر را به پزشک خود اطلاع دهید: • به دیگوکسین یا هر داروی دیگری حساسیت دارید. آیا از داروها، از جمله داروهای تجویزی یا بدون نسخه، به ویژه داروهای بیماری قلبی مانند آریتمی و نارسایی قلبی، آمیودارون، آمفوتریسین B، آنتی اسیدهای معده (مانند هیدروکسید آلومینیوم)، آنتی بیوتیک ها، داروهای ضد افسردگی مانند فلوکستین استفاده می کنید؟ کلومیپرامین)، داروهای صرع (مانند کاربامازپین، فنی توئین و والپروات سدیم)، آنتی هیستامین ها، به ویژه آستیسمول و ترفنادین، مسدودکننده های بتا مانند آتنولول، متوپرولول و پروپرانولول. مکملهای کلسیم، کلستیرامین، دیلتیازم، دیورتیکها (ادرار آورها مانند فوروزماید، هیدروکلروتیازید و تریامترن)، انسولین، داروهای ضد فشار خون، داروهای ضد مالاریا، مسکنهای مخدر مانند کدئین، کینیدین، آرامبخشها (مانند فنوباروییدها) مانند لووتیروکسین، وراپامیل و ویتامین ها. آیا سابقه این مشکلات را دارید یا دارید: بیماری قلبی، ریوی یا کلیوی، دیابت و مشکلات تیروئید؟ • برای جراحی، از جمله روش های دندانپزشکی برنامه ریزی کنید.
عواقب
دیگوکسین معمولاً عوارض جانبی زیادی ایجاد نمی کند. با این حال، ممکن است برخی از عوارض جانبی وجود داشته باشد. در صورت داشتن هر یک از علائم یا نشانه های زیر با پزشک خود مشورت کنید: سردرد، سرگیجه، خواب آلودگی، سرگیجه، خستگی، تماشای یا گوش دادن به چیزهایی که وجود ندارند، و تاری دید یا زردی. اما اگر هر یک از علائم و نشانههای زیر را داشتید، فوراً به پزشک خود مراجعه کنید: حالت تهوع، استفراغ، از دست دادن اشتها، اسهال، ناراحتی معده، تپش قلب یا ضربان قلب نامنظم، بثورات پوستی، زردی چشم یا پوست و دشواری در تنفس. .
نگهداری دارو
دیگوکسین را کاملاً سرپوشیده و دور از دسترس کودکان نگهداری کنید. دارو باید در دمای اتاق، دور از نور مستقیم، درجه حرارت بالا و رطوبت نگهداری شود. پس از انقضای دارو یا نیاز به دارو، دارو را دور بریزید.
مصرف بیش از حد و موارد اورژانسی
در صورت مسمومیت یا مصرف بیش از حد دارو به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کرده و حتما بسته دارویی همراه داشته باشید. برخی از علائم اولیه مصرف بیش از حد شامل تهوع، استفراغ، از دست دادن اشتها، اسهال و ضربان قلب بسیار آهسته است.
تداخلات دارویی
دیگوکسین می تواند با بسیاری از داروهای مورد استفاده در بیماری های قلبی واکنش نشان دهد. اگر از داروهای قلبی استفاده می کنید به پزشک خود اطلاع دهید. مصرف همزمان آمیودارون، دیلتیازم، کینیدین و وراپامیل با دیگوکسین خطر مسمومیت با دیگوکسین را افزایش می دهد. اگر هر یک از این داروها را مصرف می کنید، پزشک باید دوز آنها را تنظیم کند. داروهای کاهنده پتاسیم خون، مانند برخی از دیورتیک ها، آمفوتریسین B، استروئیدها و برخی آنتی بیوتیک ها، خطر مسمومیت با دیگوکسین را افزایش می دهند. • اگر داروهای ضد گوارش و همچنین مکمل های غذایی یا فیبر مصرف می کنید، حداقل 2 ساعت قبل یا بعد از دیگوکسین مصرف کنید.
کودکان و زنان باردار یا شیرده
دیگوکسین باید در کودکان تحت نظارت پزشک استفاده شود. اگر باردار هستید و قصد بارداری یا شیردهی دارید، حتماً با پزشک خود در مورد فواید و مضرات استفاده از این دارو صحبت کنید.
اطلاعات تکمیلی
دیگوکسین میتواند باعث خوابآلودگی شود، بنابراین تا زمانی که اثرات شما مشخص نشده است از رانندگی یا کار سخت خودداری کنید. الکل همچنین خواب آلودگی و گیجی را بدتر می کند. تا زمان مشخص شدن اثر دیگوکسین از نوشیدن الکل خودداری کنید. در طول درمان حتما با پزشک خود تماس بگیرید. او باید وضعیت شما و پاسخ شما به درمان را تحت نظر داشته باشد و همچنین در صورت نیاز دوز دیگوکسین شما را تنظیم کند. علاوه بر این لازم است پزشک در فواصل منظم نوار قلب و برخی شاخص های خونی را بررسی کند. حتما از پزشک خود یاد بگیرید که چگونه ضربان قلب خود را کنترل کنید. زیرا اگر ضربان قلب شما کمتر یا سریعتر از حد انتظار است، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید. هرگز نام تجاری دیگوکسین مصرفی را بدون مشورت پزشک تغییر ندهید.