تصادفی نیست که آذربایجان در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفته است، زیرا در نزدیکی مرکز مهاجرت های اولیه و تمدن های مهم قرار دارد. سنگ نگاره های این منطقه گواه قدمت تاریخ آذربایجان است.
میراث جهانی
قبوستان اثری ماندگار از سنگ نگاره های باستانی است. این منطقه برای 20000 سال متوالی زیستگاه انسان های اولیه بود. سنگ نگاره های تمام دوره های زندگی بشر، از پارینه سنگی تا قرون وسطی، در این ناحیه مشهود است. گوبوستان در سال 2007 در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
بیش از 6000 سنگ نگاره در طول سکونت انسان های ماقبل تاریخ در این منطقه حک شده است. این سنگ نگاره ها اغلب در سه منطقه گوبوستان متمرکز شده اند: بویوکداش، کیچیکداش و جینگیرداش.
موزه
پیش زمینه و ماکت ساختمان جدید موزه گبوستان توسط موسسه آذربارپا محقق شد. سازنده این بنا ج. قیاسی است. این پروژه و نمایشگاه با حمایت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری آذربایجان گسترش یافت. طراحی نمایشگاه دائمی موزه نیز توسط Dd Studios از لتونی ساخته شده است. این ساختمان و نمایشگاه در دهه 1390 برای بازدید عموم افتتاح شد. در این موزه آثار به دست آمده از این منطقه که تاریخ مشخصی دارند به نمایش گذاشته شده است.
تحقیق و حفاظت از گابلین
سنگ نگاره های گوبوستان اولین بار توسط پروفسور جعفرزاده در دهه 1930 کشف شد. او اولین بار نقاشی هایی را دید که بر روی تپه جزیلی در دامنه شمالی کوه جینگیرداغ کشیده شده بود. پس از آن با کمک اساتید و فرهیختگان آذربایجانی از کشورهای ملی، تاریخی و هنری کبوستان که بیش از 4500 هکتار مساحت دارد حفاظت شد.
مفهوم لیتوگرافی
تجزیه و تحلیل این انگیزه ها کار ساده ای نیست، فقط با نگاه کردن به تصاویر نمی توان به درستی معنی و مفهوم را درک کرد. بر این اساس، باستان شناسان در تلاش هستند تا در مورد این منطقه اطلاعات بیشتری کسب کنند. تحقیقات در غارها، گورستان های باستانی و سکونتگاه ها سرنخ های متعددی در مورد تاریخچه و موقعیت حضور انسان در غارها به ما می دهد.
نحوه دسترسی
راحت ترین راه برای رسیدن به آنجا با اتوبوس شماره 88 یا 120 به منطقه 20 است. سپس با اتوبوس شماره 195 که شما را به منطقه قبوستان می رساند. از آنجا یک تاکسی شما را در عرض 5 دقیقه به موزه گوبوستان میرساند، در آنجا باید بلیط بخرید و برای دیدن سنگنگارهها از آن بالا بروید.