به گزارش سلام نو به نقل از تریپ یار، موزه خراسان بزرگ با زیربنای تقریباً 18 هزار متر مربع در مجموعه فرهنگی تفریحی کوهسنگی واقع شده است. ساختمان این موزه در 12 طبقه ساخته شده است و دارای گنجینه یا مخزن اشیاء، تالارهای تخصصی اشیاء تاریخی و مردم شناسی، اداره امور اداری و گروه ویژه کیهان شناسی، کتابخانه، آزمایشگاه و کارگاه های مرمت اشیاء تاریخی است. طراحی کلی ساختمان از ویلای خورشید در کلات نادری الهام گرفته شده است و این طرح در قالب یکی از بزرگترین موزه های خاورمیانه تحقق یافته است.
در حال حاضر اقلام به نمایش گذاشته شده در موزه بزرگ شامل ابزار سنگی، سفال، شیشه، اشیای فلزی، قطعات گچبری، نسخه های خطی و چرم است که عظمت و شکوه خراسان را در قرون گذشته نشان می دهد. این اشیاء مربوط به دوران پیش از تاریخ، تاریخی و اسلامی است و قدیمی ترین آنها متعلق به ابزار پارینه سنگی (حدود هشتصد هزار سال پیش) و جدیدترین آنها مربوط به دوره مدرن است.
نیاز به موزه ای بزرگ و جامع متناسب با شکوه و عظمت خراسان بزرگ از قبل از انقلاب توسط اندیشمندان و فرهیختگان خراسانی احساس شد و در سال 1356 مطرح شد; اما شرایط انقلاب و تداوم جنگ تحمیلی مانع تحقق آن شد. در سال 1371 ایده موزه بزرگ خراسان احیا شد و این بار طرح پیشنهادی آن به مسابقه گذاشته شد. طی مذاکرات و توافقاتی با شهرداری مشهد، زمینی به مساحت 4900 متر مربع در پارک کوهسنگی به سرلشکر واگذار شد. اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی برای ساخت این موزه و در نیمه دوم سال 1382 موزه بزرگ فروریخت. شد.
این ساختمان بر اساس فناوری های جدید و بالاترین استاندارد با ۱۸۰۰۰ متر زیربنا و ۵۳ متر ارتفاع در ۱۲ طبقه ساخته شده است که در ۲۷ آبان ۱۳۹۳ به طور رسمی افتتاح شد. در بین اهالی فنا قسمت هایی از این مکان به نام دکتر میرفندرسکی، مهندس کاسرونی و دکتر بیکر آیت الله زاده شیرازی نامگذاری شده است.
قسمت های مختلف موزه خراسان بزرگ
آب انباری برای تزیینات منقول و معماری تاریخی که مجهز به مدرن ترین امکانات امنیتی در برابر آتش سوزی، زلزله و خسارات جنگی می باشد.
آزمایشگاه حفاظت و مرمت اشیاء تاریخی و تزئینات تاریخی (روانپزشک دکتر بیکر آیت الله زاده شیرازی): علاوه بر امکانات و تجهیزات کارگاه و آزمایشگاه حفاظت و مرمت، دارای بخش تحقیقات، مستندسازی و مطالعه اشیاء تاریخی و تزئینات معماری.
سالن اجتماعات (روانپزشک دکتر محمدامین میرفندرسکی): مجهز به سیستم های سمعی و بصری و با ظرفیت حدود 140 نفر.
کتابخانه تخصصی (مهندس روانپزشکی سراج الدین کازرونی): با ظرفیت بیش از 5000 جلد کتاب، مستندات تخصصی و عکس، مکان مناسبی برای مطالعه محققان و علاقه مندان می باشد.
سالن نمایشگاه-موزه: نمایشگاه های دوره ای و فصلی آثار هنری تاریخی و معاصر در زمینی به مساحت 2700 متر مربع در نظر گرفته شده است.
تالار موزه: دارای 3 طبقه (همکف، اول و دوم) و مساحتی بالغ بر 4000 متر مربع است که در واقع هسته اصلی موزه را تشکیل می دهد و اشیایی که در این قسمت ها به نمایش گذاشته می شود اشیای تاریخی کشف شده از خراسان است. حوزه. .
آثار موزه
اشیای پیش از تاریخ موزه خراسان بزرگ: سفال، مجسمه، ابزار سنگی که در حال حاضر در مخزن موزه نگهداری می شود.
آثار دوره تاریخی که شامل آثار سلسله های هخامنشی، سلوکی، اشکانی و ساسانی است. این منطقه از ایران از دوره ساسانیان خراسان نام گرفت که بخش هایی از ازبکستان و تاجیکستان را در بر می گیرد و بخش هایی از قرقیزستان و قزاقستان را می توان در قلمرو خراسان بزرگ تاریخی دانست.
آثار دوره اسلامی که از آغاز اسلام تا اوایل سلسله قاجار را شامل می شود.
موزه بزرگ خراسان از بهمن 1394. نمایشگاهی با عنوان “نمایشگاه هنر و تمدن ایرانی در دوران اسلامی” که شامل اقلام بسیار برجسته از موزه های بزرگ ایران در بخش های مختلف از جمله: گالری سفال، گالری فلزات، گالری نساجی و گالری خوشنویسی برگزار شد. نقاشی و نوشتن در این موزه اشیای ارزشمند از قرون اولیه اسلامی تا قرن چهاردهم هجری به نمایش گذاشته شده است.