به گزارش سلام نو به نقل از تریپ یار، برج رادکان در استان خراسان رضوی و در 80 کیلومتری مشهد و در مسیر جاده چناران و نزدیک شهر قدیم رادکان قرار دارد. بر اساس اسناد و تحقیقات تاریخی، میل رادکان اثر حکیم خواجه نصیرالدین طوسی، ریاضیدان، منجم و دانشمند بزرگ خراسانی است. برج تاریخی رادکان تنها برجی است که قابلیت تعیین چهار فصل، سال کبیسه و آغاز نوروز را دارد.
این برج بسیار زیبا و تاریخی در تاریخ 15 آذر 1340 به شماره 146 در آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
سایه رادکان چناران بر دشت بین توس و رادکان سایه افکنده است و در کردکوی همتای دیگری به نام رادکان گربی وجود دارد. این سوال باعث شده که برخی نام رادکان را با جاده مرتبط کنند، زیرا راد و کرونو در پهلوی به معنای نظم و دسته است و برج رادکان همان کاری را که از نامش پیداست در جاده انجام می دهد.
در گذشته سفر به خصوص در بیابان های بزرگ، کوه های مرتفع و جنگل های انبوه بدون نقشه راه دشوار بوده است. به همین دلیل ایرانیان هنر و معماری را در هم آمیختند و بر روی گذرگاه های اصلی دوران باستان بناهای زیبا و باشکوهی برای راهنمایی مسافران و کاروان ها ساختند. امروزه این بناها به عنوان برج، ستون یا مناره شناخته میشوند و اغلب مسافران و کاروانها در ارتفاعات تپهها یا کوههای کنار جادههای قدیمی مشاهده میکنند.
آسیاب رادکان در 74 کیلومتری شمال مشهد و 26 کیلومتری شمال غربی چنارانا قرار دارد. برج رادکان به ارتفاع 25 متر با بدنه استوانه ای و گنبدی مخروطی، اثری تاریخی مربوط به قرن هفتم هجری قمری است. نمای بیرونی بنا 12 ضلعی به ارتفاع سه متر است و سپس تا پایین گنبد 36 ترک یا نیم استوانه و داخل آن هشت ضلعی است.
تزیینات بنا شامل: سنگ تراشی و سنگفرش است و در لبه گنبد و بالای ستون ها کتیبه ای زیبا به خط کوفه وجود دارد. این بنا دارای دو ورودی روبروی هم در پایه 12 ضلعی و 12 دهانه تهویه در زیر گنبد است. تحقیقات اخیر بر روی این برج نشان داده است که این برج کاربرد نجومی دارد.
بر اساس اسناد و تحقیقات تاریخی، میل رادکان اثر حکیم خواجه نصیرالدین طوسی، ریاضیدان، منجم و دانشمند بزرگ خراسانی است. برج تاریخی رادکان تنها برجی است که قابلیت تعیین چهار فصل، سال کبیسه و آغاز نوروز را دارد. تاریخ نوشته شده بر روی کتیبه ها سال 660 هجری قمری را نشان می دهد که مصادف است با اتمام ساخت بناهای میانی تا رصدخانه مراغه.
لازم به ذکر است که حتی انتخاب محل درب و دهانه های تهویه در برج نیز تصادفی نیست، درب دقیقاً در جهت طلوع خورشید (ابتدای زمستان) و غروب خورشید (اول تابستان) در برج ساخته می شود.
برج رادکان ویژگی هایی دارد که باعث افتخار ایرانیان است و تاکنون با وجود تحقیقات انجام شده تنها بخشی از هویت نجومی این برج کشف شده است.
این برج بسیار زیبا و تاریخی در تاریخ 15 آذر 1340 به شماره 146 در آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.