عینک معمولاً با تحصیلات مرتبط است، اما دانشمندان همیشه بر این باور بوده اند که ژن ها، نه آموزش، بینایی ضعیف را تعیین می کنند. حالا تحقیقات یک دانشمند ایرانی نشان داده است که هر چه سوادتان بیشتر باشد احتمال نزدیک بینی بیشتر است.
نزدیک بینی یکی از شایع ترین بیماری های چشمی است که در سال های اخیر در سراسر جهان شیوع بیشتری پیدا کرده است.
در ایالات متحده بیش از 40 درصد جمعیت از این عارضه رنج می برند و در انگلستان بین 20 تا 30 درصد است.
در همین حال، کشورهای در حال توسعه آسیایی نیز با افزایش 80 درصدی نزدیک بینی مواجه هستند و به گفته دانشمندان، این نرخ رشد سریع نشان دهنده نقش مهمی برای محیط زیست است.
عینک زدن به یادگیری مربوط می شود یا ژن؟
میرشاهی و همکارانش از مرکز پزشکی دانشگاه ماینز در آلمان نزدیک بینی را روی 4658 آلمانی 35 تا 74 ساله آزمایش کردند تا ارتباط بین هوش و بینایی را شناسایی کنند.
نتایج مطالعه آنها به نام تحقیقات سلامت گوتنبرگ نشان می دهد که نزدیک بینی با بهبود تحصیلات فرد شایع تر می شود.
به عنوان مثال، 24 درصد از شرکت کنندگان بدون مدرسه دبیرستان یا سایر مهارت های آموزشی، نزدیک بینی داشتند.
حدود 35 درصد از فارغ التحصیلان دبیرستان و فارغ التحصیلان دانشکده های فنی و حرفه ای کوته بین بودند.
حدود 35 درصد از فارغ التحصیلان دبیرستان، فنی و حرفه ای در مقایسه با 53 درصد فارغ التحصیلان دانشگاه، کوته بین بودند.
محققان همچنین با بررسی تأثیر 45 نشانگر ژنتیکی دریافتند که این یک عامل بسیار ضعیف در نزدیک بینی در مقایسه با سطح تحصیلات است.
به گفته چشم پزشکان، اگر دید فردی در فاصله بیش از دو متر تار شود، نزدیک بینی دارد. این شرایط معمولاً به دلیل کشیدگی کره چشم در جوانان ایجاد می شود.
پادزهر نزدیک بینی می تواند یک راه حل ساده به شکل بیرون رفتن باشد. در چند سال گذشته، تحقیقات روی کودکان و نوجوانان دانمارکی و آسیایی نشان داده است که گذراندن زمان بیشتر در فضای باز و قرار گرفتن در معرض نور خورشید با کاهش نزدیک بینی همراه است.
میرشاهی، سرپرست این تحقیق، می گوید: «از آنجایی که دانش آموزان بیشتر مستعد نزدیک بینی هستند، طبیعی است که برای احتیاط باید آنها را تشویق کرد که زمان بیشتری را در خارج از منزل سپری کنند.