موزه مقدم تهران مجموعه ای از اشیاء باستانی



به گزارش سلام نو به نقل از تریپ یار، موزه مقدم در واقع خانه پدری استاد محسن مقدم یکی از خانه های مجلل دوره قاجار بوده که متعلق به یکی از درباریان آن زمان به نام محمدتقی خان احتساب ال مالک.

محسن مقدم از شاگردان پروفسور کمال الملک، باستان شناس و مؤسس دانشگاه هنرهای زیبا و استاد دانشگاه تهران بود. این خانه تاریخی ۲۱۱۷ متر مربع مساحت دارد و شامل سه حیاط بیرونی، اندرونی و نگهبانی است.
در دهه 40 این خانه به دلیل دارا بودن آثار تاریخی به عنوان گران ترین خانه تاریخی جهان شناخته می شد و بناهای تاریخی قیمتی ندارند. وجود کاشی های زرفام در این خانه که به خوبی بر روی دیوار قرار گرفته اند نیز یکی از مهم ترین اشیاء خانه است.

شلوغی خیابان امام خمینی تهران و میدان حسن آباد آنقدر زیاد است که کمتر کسی می تواند درب موزه را در نبش خیابان شیخ هادی پیدا کند.

موزه مقدم درست وسط بازار است و مردم به بانک کنار آن رفت و آمد دارند. به محض ورود به ورودی خانه در ایوان، از عمر دستگاه عبور می کنید. دیوارهای این خانه اجازه نمی دهد این همه شلوغی و شلوغی وارد حریم خصوصی خانه شود که آن را با ارزش ترین خانه جهان می نامند.

با ارزش ترین خانه جهان به دلیل اشیای تاریخی و با ارزشی که دارد، در دهه های 1930 و 1940 توسط تاریخدان آمریکایی پروفسور پوپ که مقاله ای با عنوان “مطالعه هنر ایران” به زبان سفید و وایت نوشت، به عنوان گران ترین خانه جهان شناخته شد. مشکی ” هنوز هم یکی از منحصر به فردترین خانه های ایران و جهان است.

این خانه متعلق به محسن مقدم پسر کوچکتر احتساب الملک شهردار ناصرالدین شاه قیار است. احتساب الملک دو پسر به نام های حسن و محسن داشت که برای ادامه تحصیل به اروپا رفتند. حسن در فعالیت های ادبی، سیاسی و اجتماعی فعال بود و در جوانی درگذشت. نمایشنامه بسیار معروف «جعفرخان از فرنگ آمد» را از خود به یادگار گذاشت. برادر کوچکتر محسن پس از پایان تحصیلات خود در رشته های نقاشی، تاریخ هنر و باستان شناسی در سال 1315 هجری شمسی به خانه بازگشت و به همراه همسر فرانسوی خود سولما در خانه پدری خود که اکنون موزه مقدم است، ساکن شد.

بیشتر بخوانید  شروع عملیات چینه نگاری برای لایه بندی بافت تاریخی انزلی

محسن از کودکی علاقه زیادی به نقاشی نشان داد. در مدرسه کمال الملک نقاشی خواند. حتی در تابلوی معروف کمال الملک از کلاس درس، محسن مقدم نشان داده شده است. محسن به همراه برادرش حسن برای تحصیل در رشته نقاشی به سوئیس رفت و در طول جنگ جهانی دوم بازگشت، اما برای بار دوم برای مطالعه باستان شناسی و تاریخ سفر کرد، این بار با گروه های باستان شناسی در برخی از محوطه های تاریخی مانند دیلمان و شوش که در حال تحقیق، نظارت و بازرسی بودند. . او یکی از اولین باستان شناسان ایرانی بود که با اساتید باستان شناسی در محوطه های تاریخی همکاری کرد.

این زوج علاوه بر فعالیت های علمی به جمع آوری آثار و اشیاء تاریخی و فرهنگی می پرداختند. استاد مقدم در محل این ویلای قدیمی آثار ارزشمند بسیاری از جمله کاشی کاری، قطعات سنگ تراشیده شده و … را با الهام از فضاهای سنتی تاریخی و موارد دیگر مانند مجموعه ای از کتانی، کلاه و قلیان، سفال، شیشه قرار دادند. .، نقاشی، سکه، تمبر و اسناد تاریخی و غیره. با نظم خاصی در خانه پدری نگهداری می شود.
در سال 1351 هجری شمسی به یاد استاد مقدم – استاد محترم دانشگاه تهران – به دلیل علاقه فراوان به علم، تاریخ و هنر، خانه پدری خود را وقف آثار استثنایی گردآوری شده در دانشگاه تهران کرد. استاد محسن مقدم در سال 1366 دارفانی را وداع گفت و پس از فوت همسرش در سال 1369 موزه مقدم به صورت مستقیم به مالکیت دانشگاه تهران درآمد.

ویژگی های موزه و ساخت و ساز

یکی از ویژگی های بارز این موزه تجانس نسبی فضای معماری با آثار تاریخی موجود در آن است.
این خانه تاریخی ۲۱۱۷ متر مربع مساحت دارد و شامل سه حیاط بیرونی، اندرونی و نگهبانی است. در ساختمان بیرونی (تابستانی) پیشخوانی وجود دارد که در زمان حیات محسن مقدم به عنوان اتاق کناری تالار پذیرایی مورد استفاده قرار می گرفت. اکنون در بخشی از این اتاق کار و فعالیت علمی مقدم به صورت عکس، لوازم شخصی و در قسمت دیگر آثار تزئینی چوبی، ظروف آشپزخانه و جعبه های خانه های قدیمی به نمایش گذاشته شده است.

بیشتر بخوانید  مراحل تعویض پلاک چقدر طول می‌کشد؟

زیرزمین خانه در دوره مظفری و همزمان با ساخت خانه توسط احتساب الملک پدر محسن مقدم ساخته شد. تزیینات دیوارهای حوضخانه از کاشی و قطعات سفال برگرفته از آثار استثنایی متعلق به قرن چهارم تا سیزدهم هجری قمری است که سیر تحول سفالگری ایران و صنعت کاشی را نشان می دهد.

همه کسانی که وارد این خانه می شوند از زیبایی آن شگفت زده می شوند. تنها وجود بناهای تاریخی نیست که این خانه را به موزه تبدیل کرده است، بلکه وجود درختان تنومند و معماری خانه به زیبایی آن کمک کرده است.

یکی از زیبایی های این خانه مربوط به ضلع شمالی بنای جانبی (برج) ایوان آن است که بر پایه چند ستون و طاق نما ساخته شده است. این ایوان با کاشیکاری از زمان زندیه و کاجار تزئین شده است. در وسط این ایوان حوض مرمری کوچکی متعلق به حمام فتحعلی شاه وجود دارد که آب از آن بیرون می ریزد و از طریق نهر باریکی به حوض می ریزد. این استخر با الگوبرداری از استخر و آب نماهای باغ الحمرا (باغی از اوایل دوره اسلامی اسپانیا) و با استفاده از حوض فوق الذکر و چند فواره قدیمی ساخته شده است.

دکوراسیون این خانه هر بیننده ای را شگفت زده می کند. دو حیاط اندرونی و بیرونی با دیواری متشکل از چند ستون مارپیچ و یک سری طاق نما بر روی این ستون ها با تزئینات کاشی و پایه ستون های کنده کاری شده شبیه به ستون های کاخ چهل ستون اصفهان از هم جدا شده است.

ستون هایی از کاخ خواهر ناصرالدین شاه

دکتر مقدم در جریان تخریب کاخ خواهر ناصرالدین شاه این ستون را به این مکان منتقل کرد. ایوان دارای نمای بیرونی به صورت دو سنتوری با گچبری ایرانی و چهار ستون با گچبری مواج است.

بیشتر بخوانید  اقساط ۲.۵ میلیون تومانی وام نهضت ملی مسکن برای کم‌درآمدها

این ایوان از یک حیاط با دو راه پله مارپیچ قابل دسترسی است و هنوز شکل قدیمی خود را حفظ کرده است. دکوراسیون این مکان توسط دکتر مقدم با استفاده از کاشی کوباچه (چند رنگ) صفوی، آینه کاری زندیه و کجار و کاشی معرق و آجری از کاجار و پهلوی اول.

دکتر مقدم در اتاق کاجار یا تالار زمستانی، با استفاده از طاقچه تخت زندیه اصفهان، شومینه کاخ فیروزه یا کاخ فیروزه خانم، معشوقه ناصرالدین شاه و… را تزئین می کرد و به همین دلیل به آن می گویند. اتاق قاجار

این خانه همچنین دارای بنایی به شکل قلعه های قرون وسطایی است که به آن ساختمان ارباب یا برج می گویند. این بنا به شکل قلعه های اروپایی قرون وسطایی با کمک دکتر ابوالقاسمی – از دانشجویان برجسته دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران – ساخته شده است. آبراه ها و حوض های زندگی این خانه صفایی دیگری به آن بخشیده است. این خانه یکی از مهم ترین و زیباترین خانه های تاریخی تهران است که می توان آن را همواره از جاذبه های گردشگری و تاریخی تهران دانست.

مسیر دسترسی

اگر می خواهید با مترو به این موزه بروید می توانید از ایستگاه های حسن آباد و دانشگاه امام علی (ع) استفاده کنید. این موزه بین دو ایستگاه مترو واقع شده است و حدود پنج دقیقه پیاده روی از خیابان امام، ایستگاه حسن آباد در غرب یا ایستگاه دانشگاه امام علی در شرق فاصله دارد. همچنین می توانید با استفاده از اتوبوس راه آهن – پارک وی یا راه آهن – تیریس به این موزه برسید و در ایستگاه البرز (تقاطع خیابان ولیعصر و امام) و کمی پیاده روی به سمت شرق در امتداد خیابان امام خمینی (ره) پیاده شوید.

دیدگاهتان را بنویسید