دکتر مهرداد نورزیونیا، رئیس بخش مولکولی مرکز تحقیقات سلولی صارم، گفت: بر اساس مطالعه ای که در این مرکز انجام شده، 20 درصد از متقاضیان فناوری لقاح مصنوعی کیفیت اسپرم را دچار اختلال کرده اند که این امر باعث کاهش اثربخشی این روش ها می شود. وی ادامه داد: بر اساس نتایج این مطالعه، کیفیت پایین اسپرم در صورتی که منجر به بارداری موفق شود، منجر به سقط جنین و در بسیاری از موارد سقط های مکرر شده است.
وی گفت: از آنجایی که یکپارچگی (کیفیت) DNA اسپرم نقش بسیار مهمی در شکل گیری و رشد طبیعی جنین دارد، از بین رفتن یکپارچگی DNA در اسپرم یکی از مهم ترین و شایع ترین عوامل مرتبط با ناباروری مردان است.
نوروزی نیا ادامه داد: نتایج مطالعه نشان می دهد که حدود 20 درصد مردان دارای اختلال در یکپارچگی اسپرم هستند.
وی گفت: عوامل اصلی آسیب DNA اسپرم اکسیدان ها و رادیکال های آزاد اکسیژن هستند که حدود 25 درصد از یکپارچگی DNA اسپرم را تشکیل می دهند.
نوروزی نیا عفونت های محیطی و شغلی، عفونت های دستگاه ادراری تناسلی، افزایش سن، رژیم غذایی نامناسب، مصرف برخی داروها و استعمال دخانیات و مشروبات الکلی و… را برشمرد. به عنوان عوامل موثر در کاهش یکپارچگی DNA اسپرم عنوان کرد و افزود:
مطالعات مختلف ارتباط نزدیکی را بین اختلال در یکپارچگی DNA و کاهش میزان موفقیت در بارداری های طبیعی نشان داده اند.
رئیس بخش مولکولی مرکز تحقیقات سلولی صارم گفت: از سوی دیگر، مطالعات مختلف نشان داده است که کاهش یکپارچگی DNA اسپرم ممکن است با سقط های مکرر مرتبط باشد.
کیفیت پایین اسپرم خطر سقط جنین را افزایش می دهد
وی گفت: کاهش یکپارچگی DNA اسپرم با تغییر سبک زندگی و همچنین استفاده از داروهای آنتی اکسیدانی مانند ویتامین A، C، اسید فولیک، سلنیوم و … و همچنین استفاده از هورمون درمانی در اکثر موارد بهبود می یابد. “
به گفته نوروزنیا، از آنجایی که وضعیت یکپارچگی DNA اسپرم را نمی توان با آزمایش های معمولی اسپرم بررسی کرد، بررسی اینکه آیا اسپرم از نظر ژنتیکی سالم است یا ناسالم نیاز به آزمایش دقیق و خاص دارد.
وی افزود: کاهش یکپارچگی DNA همچنین میزان موفقیت فناوری لقاح مصنوعی شامل ICSI، IVF و IUI را کاهش می دهد. به همین دلیل، بررسی یکپارچگی DNA اسپرم در صورت وجود ناباروری و قبل از هر اقدامی برای انجام فناوری لقاح مصنوعی میتواند میزان موفقیت انجام تکنیکها و تولد یک نوزاد سالم از نظر ژنتیکی را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
صارم، رئیس بخش مولکولی مرکز تحقیقات سلولی گفت: تحقیقات دیگر در این زمینه افزایش احتمال ناهنجاری های کروموزومی و سرطان در نوزادان را در موارد اختلال در یکپارچگی DNA اسپرم در پدر نشان می دهد.