در گفتگو با تعدادی از بیماران دیابتی و مدیرعامل انجمن دیابت ایران ما از آنها در مورد تجربیات مرتبطشان پرسیدیم. اخبار گسترش را دنبال کنید.
گلارژین ضعیف تر از لانتوس است
یک بیمار دیابتی درباره انسولین گلارژین به گسترش نیوز گفت: حدود 6 ماه است که از آن استفاده می کنم. از نظر کنترل خوب بود ولی دوبار آمپول زدم. این زمانی است که یک بار تزریق لانتوس کافی بود. با یک تزریق گلارژین قند خونم کنترل نشد و قند خونم بالا بود.
مریض دیگری گفت با یک بار تزریق قند همچنان بالاست و با دو بار تزریق افت کرده است سر شکر من خون داشتم بالاخره نتونستم از گلارژین استفاده کنم. تعدادی از مخاطبان نیز ادعا می کنند که پزشکشان با استفاده از برندهایی غیر از لانتوس مخالف است. تعدادی از بیماران دیابتی نیز شوک شدید هیپوگلیسمی (هیپوگلیسمی شدید) را تجربه کرده اند. شوک هیپوگلیسمی برای کودکان خطرناک است. برخی از بیماران دیابتی نیز از واکنش های آلرژیک به انسولین تازه ایرانی شکایت کرده اند.
واکنش مدیرکل انجمن دیابت ایران
امیر کامران نیکو سخن، مدیرعامل انجمن دیابت ایران به گسترش نیوز گفت: قلم انسولین گلارژین نیز در ایران تولید می شود. البته در حال حاضر انسولین در ایران تولید نمی شود. انسولین از خارج وارد می شود و در کارتریج و قلم انسولین قرار می گیرد. هر دارویی که ساخته می شود برای مدت معینی حق ثبت اختراع دارد. در واقع، شرکت های دیگر نتوانستند آن انسولین را تولید کنند. هنگامی که یک پتنت دارویی منقضی می شود، سایر شرکت ها می توانند یک کپی از آن انسولین تهیه کنند. انسولین یک ماده است بیولوژیکی و میکروارگانیسم ها ما را جبران می کنند و با داروهای شیمیایی متفاوت هستند. انسولین های مشابه Bio-similar نامیده می شوند و در واقع کپی های اصلی هستند.
نیکو می گوید: «در نتیجه، ممکن است کمی با انسولین اصلی متفاوت باشند. بنابراین توصیه می کنیم افراد دیابتی نوع انسولین را تغییر ندهند. قدرت انسولین و واکنش ها حساسیتی آنها با یکدیگر تفاوت دارند. در ایران به دلیل تحریم ها گاهی با مشکل کمبود انسولین مواجه می شویم. به عنوان مثال، زمانی انسولین لانتوس وجود نداشت و بیماران دیابتی از انسولین های مشابه مانند بازالین و آبازاگلار استفاده می کردند. این انسولین ها از نظر بیولوژیکی مشابه هستند و احتمالاً اثرات متفاوتی دارند. در این شرایط گاهی اوقات راهی برای استفاده از آنها وجود ندارد.
وی افزود: البته در این شرایط توصیه می کنیم انسولین پس از مشورت با پزشک تعویض شود. ممکن است انسولین جدید موثرتر باشد و بیمار دچار هیپوگلیسمی شود و بالعکس.
مدیرکل انجمن دیابت ایران با اشاره به شکایت بیماران از ساخت انسولین بوقلمون وی گفت: انسولین ها از ترکیه وارد کشور شد که متاسفانه از حمایت این شرکت برخوردار نیست. باید مشخص شود این انسولین ها چگونه وارد کشور می شود. آیا زنجیره سرد انسولین وجود دارد؟ انسولین های زنجیره سرد وارداتی توسط شرکت ها استاندارد دارند. اگر انسولین زنجیره سرد در حین حمل و نقل کنترل نشود، تأثیر کمی خواهد داشت یا هیچ اثری نخواهد داشت.
نیکو در پایان گفت: ما انسولین های غیر شرکتی را به بیماران ارائه نمی دهیم. مذاکرات گسترده ای در مورد هزینه های آزمایش انجام شده است قند در خون فراهم كردن. اگر ارز 4200 تومانی حذف شود، قیمت ها به شدت افزایش می یابد. در نتیجه بیماران قادر به دریافت دارو و تجهیزات پزشکی نخواهند بود. باید راه حلی اندیشیده شود تا به روند درمان دیابت آسیبی وارد نشود.
نویسنده: سارا سامی شمس