کک و مک های کبدی: علت، روش های تشخیص، پیشگیری و درمان کک و مک های کبدی
کک و مک های روی کبد که اغلب در اثر قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید ایجاد می شوند، برای سلامتی انسان مضر نیستند. اما برخی از افراد برای حفظ زیبایی خود سعی در از بین بردن آنها دارند. این کک و مک ها با نام های دیگری مانند لکه های خورشیدی یا لکه های پیری نیز شناخته می شوند. البته این لکه ها ربطی به کبد یا سلامت یا مشکلات آن ندارند.
لکه های پیری صاف تر و تیره تر از پوست اطراف هستند و می توانند قهوه ای، قهوه ای یا سیاه باشند. این نقاط ممکن است شبیه دوران جوانی باشد. برای مقابله با لک های ناشی از سن لازم است با علل و روش های تشخیص و درمان آنها آشنا شویم.
در این مقاله ابتدا به بررسی علل ایجاد لکه های کبدی می پردازیم و سپس راه های پیشگیری و درمان آن را بیان می کنیم. دلگرم کننده باشید
چه چیزی باعث لک های کبدی می شود؟
لکه های کبد روی صورت
کک و مک روی کبد معمولاً در اثر قرار گرفتن در معرض نور خورشید ایجاد می شود. این لکه ها به دلیل تولید بیش از حد ملانین در بدن ایجاد می شوند. ملانین رنگدانه ای است که پوست را روشن می کند.
هنگامی که پوست در معرض نور خورشید قرار می گیرد، بدن ملانین اضافی تولید می کند تا از پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش (UV) خورشید محافظت کند. هر چه ملانین بیشتر تولید شود، پوست تیره تر می شود. لکه های پیری زمانی ظاهر می شوند که ملانین اضافی در یک مکان روی پوست جمع شود.
علائم لکه های کبد
این لکهها معمولاً در قسمتهایی از پوست که بیشتر در معرض آفتاب هستند ظاهر میشوند. مانند:
- صورت
- پشت دست
- شانه ها
- پشت بدن
- سلاح
- روی پا
کک و مک های کبدی می توانند روی هر پوستی ظاهر شوند. با این حال، در افرادی که پوست روشنتری دارند و نسبت به نور خورشید حساستر هستند، بیشتر دیده میشوند.
لکه های پیری می توانند به صورت فردی یا گروهی ایجاد شوند. اندازه این لکه ها متفاوت است و می تواند بین 2 میلی متر تا 2 سانتی متر قطر داشته باشد.
این لکه ها معمولا در افراد بالای 40 سال دیده می شود. با این حال، آنها همچنین می توانند در جوانانی که مکرر آفتاب سوختگی دارند یا از تخت برنزه استفاده می کنند نیز رخ دهد.
تشخیص لکه های پیری
پزشکان با معاینه چشم می توانند لکه های پیری را تشخیص دهند. آنها همچنین می توانند از درماتوسکوپ استفاده کنند. این دستگاه نوعی ابزار بزرگنمایی دستی است که متخصصان از آن برای بررسی پوست استفاده می کنند.
در برخی موارد، تشخیص لکه های پیری و ملانوم (نوعی سرطان پوست که در سلول های حاوی رنگدانه ایجاد می شود) دشوار است. اگر پزشک شما مطمئن نباشد، ممکن است بیوپسی پوست انجام دهد که شامل گرفتن نمونه کوچکی از پوست آسیب دیده و ارسال آن به آزمایشگاه است.
درمان لکه های کبد
به یاد داشته باشید که لکه های ناشی از افزایش سن بی ضرر هستند و نیازی به درمان ندارند. با این حال، از آنجایی که ممکن است شبیه سرطان پوست به نظر برسد، مراجعه به پزشک ضروری است.
اگر می خواهید برای حفظ زیبایی خود از شر لکه های ناشی از افزایش سن خلاص شوید، چندین گزینه وجود دارد.
کرم های موضعی مانند کرم های ضد لک می توانند لکه های پیری را روشن کنند. با این حال، از کرم های حاوی جیوه استفاده نکنید. زیرا می تواند یک خطر جدی برای سلامتی ایجاد کند. پزشک یا داروساز شما ممکن است محصولات ایمن را تجویز کند.
کرم های محلی برای روشن کردن لکه های پیری تجویز می شود
کرمهای تجویزی موضعی برای روشنکردن لکههای پیری ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- رتینوئیدها؛ مثل ترتینوئین
- کورتیزون
- هیدروکینون
تحقیقات نشان میدهد که کرمهایی که حاوی یک یا چند مورد از مواد زیر هستند نیز میتوانند به بهبود لکههای پیری کمک کنند:
- اسید آزلائیک
- ویتامین E
- ویتامین سی
- آلفا هیدروکسی اسید
- کلروفیل مس (نوعی رنگدانه)
این کرم ها به مرور زمان لک ها را کمرنگ می کنند. اما گاهی اوقات می توانند پوست را تحریک کنند. بنابراین بهتر است قبل از تصمیم گیری در مورد کرم مناسب در مورد عوارض این محصولات با پزشک خود مشورت کنید.
برخی از عمل های زیبایی یا جراحی نیز می توانند لکه های پیری را روشن یا از بین ببرند. قبل از انتخاب این روش ها حتما با یک متخصص مشورت کنید. متخصص پوست ممکن است یکی از روش های زیر را پیشنهاد دهد:
کرایوتراپی (کرایوتراپی)؛ که شامل از بین بردن لکه با یک ماده سرد مانند نیتروژن مایع است.
جراحی لیزر یا درمان با نور پالسی شدید (IPL)؛ که شامل استفاده از پرتوهای با شدت بالا است.
میکرودرم ابریژن؛ این یک روش غیر تهاجمی است که شامل لایه برداری پوست می شود.
لایه برداری شیمیایی؛ که شامل استفاده از محلول شیمیایی برای لایه برداری سلول های مرده است.
آفتاب سوختگی یکی از دلایل پیری است
همه این روش ها خطراتی را به همراه دارند و می توانند جای زخم بر روی پوست باقی بگذارند. طبق گفته آکادمی پوست و مو آمریکا، تمام این درمان ها باید فقط توسط متخصصان پوست آموزش دیده انجام شود.
روش های رفع لک های کبدی می تواند پوست را نسبت به نور خورشید حساس تر کند. افرادی که از یکی از این روشها استفاده کردهاند باید در هنگام قرار گرفتن در معرض نور خورشید احتیاط بیشتری کرده و به توصیههای پزشک خود عمل کنند.
درمان های طبیعی برای لکه های پیری
درمان های طبیعی همچنین می توانند به پاک کردن لکه های ناشی از پیری کمک کنند. این درمان ها عبارتند از:
آلوئه ورابرخی تحقیقات روی حیوانات نشان می دهد که استفاده روزانه از آلوئه ورا بر روی لکه های پیری می تواند آنها را درخشان کند.
پیاز قرمز: نتایج مطالعه نشان می دهد که پوست پیاز قرمز خشک می تواند لکه های پیری را روشن کند. برای بهره مندی از فواید این ماده باید به دنبال کرم هایی برای استفاده موضعی باشید که حاوی آلیوم اسپا (نام علمی پیاز قرمز) باشند.
عصاره ارکیده: نویسندگان مطالعه دوم از تحقیقات خود به این نتیجه رسیدند که عصاره ارکیده لکه های پیری را روشن می کند. این عصاره در ساخت برخی از محصولات مراقبت از پوست استفاده می شود.
برخی افراد برای پوشاندن لکه های روی کبد نیز از آرایش استفاده می کنند. متخصصان پوست یا خرده فروشان لوازم آرایشی می توانند شما را از طریق محصولات مفید راهنمایی کنند. اگر پوست تیره یا حساسی دارید، قبل از انتخاب محصول روشن کننده پوست با یک متخصص مشورت کنید.
باید بخوانید:
پیشگیری از لکه های ناشی از افزایش سن
لکه های پیری اغلب قابل پیشگیری هستند. آکادمی پوست آمریکا استفاده از کرم ضد آفتاب با حداقل SPF 30 را در تمام فصول توصیه می کند.
به گفته همین آکادمی، برای جلوگیری از بروز لک های ناشی از افزایش سن، باید از طیف وسیعی از کرم های ضد آفتاب (قابلیت محافظت در برابر اشعه های UVA و UVB) استفاده کرد. 15 دقیقه قبل از خروج از خانه، پوست هر قسمت از بدن را که توسط لباس محافظت نمی شود با کرم ضد آفتاب بپوشانید. دست هایت را فراموش نکن
نتایج یک مطالعه در سال 2018 نشان می دهد که استفاده روزانه از یک کرم با حداقل SPF 30 می تواند از لکه های تیره پیری در بهار و تابستان جلوگیری کند.
راه های دیگر برای محافظت از پوست و جلوگیری از ایجاد لکه های پیری عبارتند از:
کرم ضد آفتاب را هر 2 ساعت یا بعد از تعریق و شنا تجدید کنید.
پوست خود را با کلاه لبه پهن، آستین بلند، شلوار بلند و عینک آفتابی بپوشانید.
در گرمترین ساعات روز (معمولاً بین ساعت 10 صبح تا 2 بعد از ظهر) از نور خورشید دوری کنید.
از برنزه کننده استفاده نکنید.
از بالم لب با SPF 30 و بالاتر استفاده کنید.
هنگام دوچرخه سواری یا کار در باغ (مدت طولانی زیر نور خورشید) از دستکش استفاده کنید.
در اطراف آب، برف یا ماسه اقدامات احتیاطی بیشتری انجام دهید. زیرا این سطوح پرتوهای خورشید را منعکس می کنند.
لباس های UPF با حداقل ضریب حفاظتی 40 تا 50 بپوشید این لباس ها از الیاف خاصی ساخته شده اند که عبور اشعه ماوراء بنفش از خود را کاهش می دهد.
آیا لکه های سنی مربوط به سرطان است؟
سرطان پوست بیشتر در قسمت هایی از پوست که به مدت طولانی در معرض نور خورشید بوده اند دیده می شود. کک و مک روی کبد سرطانی نیست، اما گاهی اوقات می تواند شبیه نوعی سرطان پوست باشد. به همین دلیل بسیار مهم است که از تفاوت های بین آنها آگاه باشید.
لکه های پیری می توانند شبیه نوعی ضایعه پیش سرطانی به نام کراتوز اکتینیک یا کراتوز آفتاب (لکه های سخت و پوسته پوسته روی پوست ناشی از سال ها قرار گرفتن در معرض نور خورشید) باشند.
با این حال، نقاط پیری صاف هستند. در حالی که کراتوز خورشیدی معمولاً شدید است.
موارد دیگری که باید در نظر داشت عبارتند از:
- لکه های زبر روی پوست که ممکن است در لمس دردناک باشند
- لکه های خشک، پوسته پوسته، صورتی یا قرمز روی پوست
- لکه های سفید و پوسته پوسته که شبیه نوک سینه هستند
اگر مشکوک به کراتوزیس زیر نور خورشید هستید، باید برای معاینه به پزشک مراجعه کنید.
به طور کلی، بهتر است در مورد هرگونه تغییر غیرعادی پوست با پزشک خود مشورت کنید. اگر پزشک سرطان پوست را در مراحل اولیه تشخیص دهد، درمان بسیار موفق خواهد بود.
نتیجه گیری: کک و مک های کبدی بی ضرر بوده و نیازی به درمان دارویی ندارند. با این حال، برخی افراد برای حفظ زیبایی خود ترجیح می دهند از شر آنها خلاص شوند. اگر نگران علائم جدید یا سایر تغییرات پوستی هستید، باید به متخصص مراجعه کنید.