دکتر ایرج حریرچی با اشاره به اینکه طرح پزشک خانواده یکی از طرح های کلیدی برای رفع معضلات سلامت در چارچوب برنامه پنجم توسعه است، گفت: نظام جامع خدمات سلامت در بند ج ماده 32 قانون برنامه پنجم توسعه با تمرکز بر پزشکان خانواده این شامل شش جزء است: سیستم ارجاع، خرید استراتژیک خدمات، مراقبت های بهداشتی اولیه، ارزیابی خدمات، انتقال سنوات، و تاکید بر پرداخت مبتنی بر عملکرد.
دکتر حریرچی در خصوص اینکه چه انتظاری از اجرای پزشک خانواده می رود، افزود: آنچه انجام می شود باید مطابق قانون باشد زیرا قانون برنامه پنج ساله توسعه سایر قوانین را تنظیم می کند و نشان دهنده یک بسته مترقی در نظام است. بخش بهداشت، اما این اشتباه است.» «اتفاق بزرگی که رخ داده این است که بخشهایی از برنامه نسبت به بخشهای دیگر بیتفاوت تلقی میشود.
وی با اشاره به اینکه گاهی اوقات خواب های زیادی با واقعیت می بینیم، افزود: پزشک خانواده یکی از نمونه هایی است که کاربرد آن در دولت های مختلف در گذشته با ناکامی همراه بوده است، زیرا تصور نادرستی از پزشک خانواده داشتیم و فکر می کردیم. از این طرح میگویند و بدون زیرساختهای لازم، همه مشکلات بهداشتی حل میشود.
به گفته دکتر حریرچی، برنامه پزشک خانواده نیازمند زیرساخت های اقتصادی قوی است که اتفاقاً مجلس و دولت فعلی با اختصاص درصدی به حوزه سلامت این کار را انجام دادند و این اولین و مهمترین اقدام بود.
عملکرد ناقص پزشک خانواده در سایه وام
وی با اشاره به اجرای طرح پزشکان خانواده در انگلیس گفت: سال گذشته 200 میلیارد دلار در انگلیس برای مراقبت های بهداشتی آنها اختصاص یافت در حالی که جمعیت آنها از ما کمتر است و این رقم 9 برابر فعلی ما است. وضعیت.” “
دکتر حریرچی خاطرنشان کرد: مجلس قانون را به درستی تصویب کرد اما اجرا نشد که بخشی از آن به دلیل کمبود اعتبار و بخشی به دلیل عدم توجه به تامین زیرساخت ها است.
وی افزود: به عنوان مثال یکی از زیرساخت های ضروری که در نظام سلامت دو کشور مترقی انگلستان و کانادا به چشم می خورد، سامانه الکترونیکی است که مغفول مانده و علیرغم تلاش های انجام شده در یک سال اخیر همچنان فعال است. یک سیستم ارجاع بدون سیستم اطلاعات الکترونیکی است فقط یک شوخی!
دکتر حریرچی با اشاره به اینکه در سیاست های سلامت نامی از پزشک خانواده برده نشده است، گفت: جمع بندی تمام آرزوهای سال های گذشته در خصوص استفاده از پزشک خانواده بدون توجه به تامین زیرساخت ها قطعا در اجرای طرح موفق نخواهد بود. “
وی در پایان با اشاره به پرهیز از رمز و آرزو در اجرای پزشک خانواده، افزود: برای اجرای صحیح این طرح باید زیرساخت هایی مانند شبکه، سامانه الکترونیکی، آموزش و فرهنگ سازی در نظر گرفته شود تا بستر تخصصی فراهم شود. برای اجرای آن ، زمینه های شکست مطلق را از بین ببرید.
منبع: طبنا