کاربرد سوربات پتاسیم چیست؟


سوربات پتاسیم چیست و در مورد کاربرد آن چه می دانید؟

سوربات پتاسیم یک نمک پتاسیم اسید سوربیک است که به عنوان نگهدارنده و افزودنی غذایی با شماره E202 در صنایع غذایی استفاده می شود. این بیشتر مصنوعی، گیاهی و بدون گلوتن است و برای محافظت از مواد غذایی در برابر فساد استفاده می شود و در نتیجه با کاهش رشد کپک و مخمر، ماندگاری مواد غذایی را طولانی تر می کند. شاید نام او را روی برچسب شراب، پنیر، نوشابه و شیرینی دیده باشید. از این ترکیب به عنوان نگهدارنده در لوازم آرایشی نیز استفاده می شود.

سوربات پتاسیم ترکیبی با فرمول شیمیایی C6H7KO2 و نمک سفید رنگی است که در آب بسیار محلول است. این ماده عمدتا به عنوان نگهدارنده مواد غذایی استفاده می شود، اما در محصولات مراقبت شخصی نیز استفاده می شود. در حالی که اسید سوربیک به طور طبیعی در تعداد زیادی از میوه ها، به ویژه در انواع توت ها یافت می شود، تقریباً تمام اسید سوربیک که در جهان برای تولید سوربات پتاسیم استفاده می شود، به صورت مصنوعی تولید می شود.

اسید سوربیک چیست؟

اسید سوربیک یک اسید چرب غیر اشباع است و بنابراین به راحتی اکسید می شود. این ترکیب همچنین به نور ماوراء بنفش حساس است و به راحتی تغییر رنگ می دهد. در حالی که اسید سوربیک به طور طبیعی در برخی میوه ها (مانند انواع توت ها) وجود دارد، تقریباً تمام تولید اسید سوربیک در جهان به صورت مصنوعی تولید می شود. و از نظر شیمیایی تفاوتی با مولکول ها در طبیعت ندارد.این ترکیب به عنوان نگهدارنده در صنایع مختلف کاربرد فراوانی دارد و در بسته بندی های مختلف برای کاربردهای مختلف قابل خریداری است.

سوربات پتاسیم چگونه ساخته می شود؟

این ترکیب به صورت تجاری در مقیاس بزرگ با خنثی کردن اسید سوربیک با هیدروکسید پتاسیم تولید می شود. فرآیند تولید به طور خلاصه در چهار مرحله شرح داده شده است:


واکنش چگالی: چگالی بین کتون و کروتون آلدئید به پلیمر استر، هیدروکسی هگزانوئیک اسید داد. معادله واکنش به شرح زیر است: H2C = C = O + CH3 – CH = CH – CHO = CH3CH = CH – CH = CH – COOH


پوسیدگی: آنها پلی استر را برای تولید اسید سوربیک تجزیه می کنند.


دقت: با کربن فعال، تقطیر، تبلور مجدد یا سایر فرآیندها و در نهایت خنثی سازی با هیدروکسید پتاسیم انجام می شود.

سوربات پتاسیم چگونه به عنوان یک نگهدارنده عمل می کند؟

سوربات پتاسیم مخمرها و کپک ها را مهار می کند، همچنین در برابر چندین نوع باکتری فعال است، اما چندان موثر نیست. در این ترکیب در واقع شکل فعال اسید سوربیک است که فعالیت بازدارندگی دارد و پس از یونیزاسیون سوربات پتاسیم در آب تشکیل می شود و از رشد میکروب ها جلوگیری می کند. مکانیسم نگهداری این ترکیب مشابه سوربات پتاسیم، مشابه بنزوات سدیم است، اما با نایسین و ناتامایسین متفاوت است.

بیشتر بخوانید  آدرس و شماره تلفن تعاونی کار و رفاه اجتماعی در مازندران


همه چیز در مورد سوربات پتاسیم

خواص سوربات پتاسیم


ظاهر: این یک پودر کریستالی، دانه ای یا دانه ای / گلوله ای سفید با طعم و بوی خنثی است که به سادگی آب را جذب می کند و هنگامی که در معرض هوای مرطوب قرار می گیرد، تراوش می کند.


انحلال پذیری: این ترکیب در آب و اتانول محلول است. از آنجایی که حلالیت اسید سوربیک در آب بسیار کم است (0.16 گرم در 100 میلی لیتر در دمای 20 درجه سانتیگراد)، معمولاً از نمک پتاسیم محلول – سوربات پتاسیم (67.6 گرم در 100 گرم) تهیه می شود. میلی لیتر در 20 درجه سانتیگراد. ج) نگهدارنده در صنایع غذایی است.


PH: اثر ضد میکروبی آن در محدوده وسیعی از pH از 3.0 تا 6.5 است و در شرایط اسیدی با مقدار pH کمتر از 5-6 بهتر عمل می کند. در واقع با کاهش pH فعالیت آن افزایش می یابد. با این حال، سوربات پتاسیم در محدوده‌های pH بالاتر نیز مؤثر است، به عنوان مثال pH 6.5، در حالی که بنزوات سدیم و بنزوات پتاسیم تقریباً فعالیت ضد میکروبی خود را از دست می‌دهند زیرا فقط کمتر از pH 4.5 مؤثر هستند. با این حال، سوربات پتاسیم نیز در pH بالای 7.0 بی اثر خواهد بود.

کاربرد سوربات پتاسیم چیست؟

بنزوات سدیم و سوربات پتاسیم اغلب در غذاهای اسیدی برای محافظت در برابر طیف وسیع تری از میکروارگانیسم ها ساخته می شوند. سوربات پتاسیم از رشد کپک، مخمر و سایر میکروارگانیسم ها جلوگیری می کند و در نتیجه ماندگاری محصولات غذایی را طولانی می کند، دوز معمول نگهداری این ترکیب بسته به PH، نوع میکروب ها و سایر شرایط از ppm 250 تا ppm 1000 متغیر است. این ترکیب را می توان با افزودن مستقیم، اسپری، برای بسته بندی مواد یا روش های دیگر استفاده کرد.سوربات پتاسیم برای غذا معمولاً به عنوان نگهدارنده به نوشیدنی های رژیمی و غیر الکلی اضافه می شود. مانند بنزوات سدیم و پتاسیم، سوربات پتاسیم یک نگهدارنده رایج در کوکاکولا است که برای حفظ طعم برخی از نوشیدنی‌های غیر گازدار حاوی آب استفاده می‌شود. از این ترکیب برای حفظ تازگی و طعم برخی از نوشیدنی های پپسی استفاده می شود.

کاربرد سوربات پتاسیم در شراب سازی

سوربات پتاسیم یکی از ترکیبات تولید شراب است و برخی از شراب سازان معتقدند که افزودن آن می تواند فرآیند تخمیر شراب را متوقف کند. اما آیا این حقیقت دارد؟ در واقع، به عنوان یک تثبیت کننده شراب عمل می کند که تا زمانی که فرآیند کامل نشده است، اضافه نمی شود. هدف آن جلوگیری از تخمیر نیست، بلکه جلوگیری از تخمیر شراب با ممانعت از تولید مثل مخمر است به عبارت دیگر مخمر موجود از بین می رود و سلول های مخمر جدیدی تشکیل نمی شود. مخمر برای چندین نسل در طول فرآیند تخمیر، با افزودن سوربات پتاسیم تولید مثل می کند، که تضمین می کند که نسل فعلی مخمر آخرین نسل است. به این ترتیب شراب را تثبیت می کند و همیشه قبل از بطری شدن با متابی سولفیت پتاسیم در شراب های شیرین ترکیب می شود.

بیشتر بخوانید  آدرس مراکز تعویض پلاک خدابنده استان زنجان


سایر کاربردهای سوربات پتاسیم

این ترکیب را می توان در غذاهای دیگر نیز استفاده کرد، از جمله:

  • پنیر
  • شراب
  • سرکه
  • گوشت خشک و میوه خشک
  • ماست
  • مواد غذایی حیوان خانگی
  • نوشیدنی غیر الکلی
  • محصولات پخته شده

کاربرد سوربات پتاسیم در لوازم آرایشی

به عنوان نگهدارنده در لوازم آرایشی و محصولات مراقبت شخصی استفاده می شود. این یک نگهدارنده ملایم است که با مهار مخمر و کپک ماندگاری را افزایش می دهد و همچنین می تواند جایگزین پارابن شود. لوازم آرایشی رایج عبارتند از:

  • کرم برنزه کننده
  • مرطوب کننده ها
  • کرم ها
  • شامپوها
  • محصولات مراقبت از پوست و مو


ویژگی ها و کاربرد سوربات پتاسیم

کاربرد سوربات پتاسیم در خوراک دام

این ترکیب را می توان با خیال راحت به عنوان نگهدارنده در غذای حیوانات مانند خوراک خوک، طیور، غذای گربه و غذای سگ استفاده کرد.

آیا خوردن سوربات پتاسیم بی خطر است؟

بله، توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) و سازمان ایمنی غذای اروپا (EFSA) و همچنین کمیته مشترک افزودنی مواد غذایی (JECFA) FAO/WHO به عنوان یک ماده ایمن تایید شده است. سوربات پتاسیم یک اسید چرب غیر اشباع است که در متابولیسم چربی شرکت می کند و در نهایت در بدن به آب و CO2 تبدیل می شود. این ماده به عنوان یک نگهدارنده شیمیایی ایمن (GRAS) شناخته می شود که مطابق با روش های تولید مناسب استفاده می شود.

چه مقدار از سوربات پتاسیم در غذا استفاده می شود؟

  1. پنیر
  2. کره میوه، ژله و شیر St.
  3. مارگارین و اولئومارگارین

سوربات پتاسیم (E202) در مقررات کمیسیون (EU) شماره ذکر شده است. 231/2012 به عنوان یک افزودنی مجاز غذایی و به عنوان “افزودنی غیر از رنگ و شیرین کننده” طبقه بندی می شود. لیست غذاهای زیر ممکن است حاوی سوربات پتاسیم با حداکثر مصرف 20 تا 6000 میلی گرم بر کیلوگرم باشد.

  1. پنیر رسیده، آب پنیر یا فرآوری نشده
  2. پخش می کند، سفید کننده بنوشید
  3. مربا، ژله و مارمالاد
  4. رب سیب زمینی از قبل سرخ شده و سیب زمینی ورقه شده
  5. آدامس
  6. تاپینگ
  7. غلات از قبل پخته یا فرآوری شده
  8. نان، آرد پخت
  9. محصولات گوشتی
  10. ادویه ها و طعم ها
  11. آبجو از آب، سیب و انار

عوارض جانبی احتمالی سوربات پتاسیم چیست؟

اگرچه این ترکیب بدون خطر توسط FDA و EFSA تایید شده است، اما ممکن است عوارض جانبی بالقوه ای داشته باشد، و ادعا می شود که می تواند باعث برخی مشکلات سلامتی شود. علائم آلرژی مانند تحریک پوست و چشم در برخی از افراد حساس به سوربات پتاسیم، به ویژه سوربات پتاسیم. لوازم آرایشی و بهداشتی و محصولات شخصی. هیچ مدرکی مبنی بر اینکه این ترکیب از نظر ژنتیکی سمی است وجود ندارد، اما یک مطالعه در سال 2012 نشان داد که سوربات دیگر – سوربات سدیم – می تواند در بالاترین غلظت برای لنفوسیت های خون محیطی انسان ژنوتوکسیک باشد. این ماده سرطان زا نیست، اما مطالعات نشان داده است که سوربات سدیم به دلیل اثرات جهش زا و ژنوتوکسیک آن باعث ایجاد سرطان می شود. مصرف بیش از حد این ترکیب (بیش از 25 میلی گرم بر کیلوگرم) ممکن است منجر به تجزیه DNA و سایر عوارض جانبی شود. این ترکیب به طور کلی در دوران بارداری بی خطر در نظر گرفته می شود، اما بهتر است قبل از استفاده با پزشک خود مشورت کنید.


آیا سوربات پتاسیم بی خطر است؟

طبق برآوردهای بررسی شده توسط Cosmetics (CIR)، سوربات پتاسیم یک ماده ایمن در محصولات مراقبت شخصی و لوازم آرایشی محسوب می شود. تحقیقات نشان داده است که افراد از سوربات پتاسیم 10 درصد استفاده می کنند که بسیار بیشتر از غلظت های استفاده شده در لوازم آرایشی است، حتی در این میزان نیز چشم را تحریک نمی کند و فقط به آرامی پوست را تحریک می کند. تحقیقات بیشتر همچنین تایید کرده است که این ترکیب یک نگهدارنده بی خطر است.

نحوه استفاده از سوربات پتاسیم

این ترکیب یک نگهدارنده رایج است. وقتی آن را از فروشگاه می خرید، احتمالاً به صورت پودر غلیظ است. برای استفاده ابتدا باید آن را در محلول 25 درصد رقیق کنید. از آنجایی که این ماده نگهدارنده است، می توانید محلول آماده شده را به مدت نامحدود در ظرفی بدون خراب شدن نگه دارید و همچنین می توانید از آن در پخت و پز برای افزایش ماندگاری غذا استفاده کنید. برای تهیه محلول 25 درصد، بطری را با 3 فنجان آب گرم پر کنید و یک فنجان سوربات پتاسیم را اندازه کنید و در آب بریزید. آب و سوربات پتاسیم را با قاشق کاملاً مخلوط کنید تا تمام پودر حل شود. درب بطری را ببندید و در جای خنک و تاریک به مدت نامحدود نگهداری کنید. این محلول 25 درصدی شماست که برای نگهداری غذا از آن استفاده خواهید کرد. از این مخلوط برای 1 کیلوگرم غذا به ازای هر 1 کیلوگرم غذا استفاده کنید.


بیشتر بخوانید  رنگ های لوگوی گوگل، آیا دلایل چیدمان رنگ های لوگوی گوگل را می دانید؟

دیدگاهتان را بنویسید