سیب زمینی بنفش در برخی از کشورهای اروپایی به عنوان یک غذای لذیذ در نظر گرفته می شود، اما سرشار از فواید باورنکردنی است که می تواند فواید بالقوه زیادی برای سلامتی برای کسانی که به طور منظم آن را مصرف می کنند، داشته باشد. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا با خواص سیب زمینی بنفش آشنا شوید.
آشنایی با خواص سیب زمینی بنفش
سیب زمینی بنفش یکی دیگر از انواع رایج سیب زمینی است که به دلیل تاثیرات مثبت خود به زندگی و برنامه های غذایی راه پیدا کرده است. به طور کلی، این سیب زمینی ها کمی کوچکتر از سفید هستند و رنگ آنها بنفش تیره و تقریبا سیاه است. به خاطر داشته باشید که محتوای نشاسته در این سیب زمینی می تواند یک رنگ بنفش چشمگیر باشد که در طول پخت و پز حفظ می شود. این رنگ عمدتاً به دلیل غلظت بالای آنتوسیانین ها است که در گروه آنتی اکسیدان ها قرار می گیرند.
فواید مصرف این سیب زمینی برای بدن
شایان ذکر است گنجاندن این سیب زمینی فواید زیادی برای بدن دارد که در ادامه این مطلب به شرح آن خواهیم پرداخت.
-
فشار خون را تنظیم کنید
به طور کلی، مقادیر زیادی پتاسیم در همه انواع سیب زمینی وجود دارد، اما در این نوع بنفش، غلظت بالایی از آنتی اکسیدان ها به پتاسیم کمک می کند. به این ترتیب با کاهش تنش در رگ ها و رگ ها می توانید فشار وارده بر سیستم قلبی عروقی را به میزان قابل توجهی کاهش دهید. بنابراین به طور قابل توجهی خطر تصلب شرایین، حمله قلبی، سکته مغزی و همچنین بیماری عروق کرونر قلب را کنترل می کند.
-
سرشار از آنتی اکسیدان
در حالی که سیب زمینی های معمولی برای شما مفید هستند، سیب زمینی های بنفش نیز سرشار از آنتی اکسیدان های قوی از جمله آنتوسیانین ها و فلاونوئیدها هستند. این آنتی اکسیدان ها با پیشرفت های بی شماری در سلامت انسان مرتبط هستند. به خاطر داشته باشید که عملکرد اصلی آنها خنثی کردن رادیکال های آزاد است که می تواند محصولات جانبی خطرناک تنفس سلولی را که می تواند باعث التهاب و بیماری های مزمن شود را از بین ببرد.
-
عملکرد کبد را بهبود می بخشد
تحقیقات نشان داده است که مصرف منظم این نوع سیب زمینی نشان دهنده افزایش فعالیت آنزیم های کبدی است که در نتیجه بدن مواد زائد را به طور موثرتری دفع کرده و خون را پاکسازی می کند. همچنین می تواند توسط آنتی اکسیدان های قوی موجود در سیب زمینی بنفش تحریک شود.
یکی از مهم ترین خواص سیب زمینی بنفش، تأثیر آن بر عملکرد آنتی اکسیدان ها در مغز است. این سیب زمینی با پاکسازی مسیرهای عصبی و جلوگیری از رسوب بتا آمیلوئید می تواند خطر ابتلا به بیماری های عصبی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
مصرف سیب زمینی و سایر غذاهای نشاسته ای غنی از مواد مغذی می تواند به شما کمک کند از پرخوری بین وعده های غذایی و میان وعده ها جلوگیری کنید. وقتی سبزیجات غنی از فیبر می خورید به شما کمک می کند سیر بمانید که به نوبه خود قند خون و ترشح انسولین را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد که در نهایت می تواند از گرسنگی جلوگیری کند.
با داشتن مقادیر عالی ترکیبات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی در این سیب زمینی، مصرف منظم آن می تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان های مختلف کمک کند. مطالعات نشان داده اند که سیب زمینی بنفش از چندین ماده مانند آنتوسیانین، اسید کلروژنیک و نشاسته مقاوم تشکیل شده است که به کشتن سلول های سرطانی کمک می کند.
-
بهبود سیستم گوارش
مقادیر متوسط فیبر موجود در سیب زمینی بنفش می تواند به طور قابل توجهی حرکت پریستالتیک در روده کوچک را تحریک کند که در نهایت می تواند علائم یبوست، نفخ، یبوست و ناراحتی معده را کاهش دهد. همچنین، خواص ضد التهابی می تواند به طور قابل توجهی شرایطی مانند سندرم روده تحریک پذیر را کنترل کند.
به طور کلی، غذاهای نشاسته ای و غذاهای پر کربوهیدرات می توانند راهی عالی برای افزایش سطح انرژی و افزایش استقامت در طول فعالیت بدنی باشند.
این سیب زمینی در جلوگیری از تشکیل لخته های خون که می تواند منجر به سکته یا حمله قلبی، کاهش سطح کلسترول، کاهش فشار خون و رقیق شدن خون شود، بسیار موثر است. با این حال، این خاصیت سیب زمینی بنفش که خون را رقیق می کند، به این معنی است که قبل از عمل یا اگر از اختلالات خونریزی رنج می برید، باید به میزان قابل توجهی از مصرف آن اجتناب کرد.
نحوه خوردن سیب زمینی بنفش
حال که به خوبی با خواص سیب زمینی بنفش آشنا شدید، بد نیست نحوه استفاده از آن را یاد بگیرید. لازم به ذکر است که روش های زیادی برای پخت سیب زمینی ارغوانی وجود دارد که اکثر آنها شبیه سیب زمینی های معمولی هستند. یکی از محبوب ترین روش های طبخ این سیب زمینی، تهیه پوره یا آب پز کردن آن قبل از پخت در فر است.
هنگامی که سیب زمینی را می پزید، برخی از رنگ ها شروع به محو شدن می کنند که نشان دهنده کاهش محتوای آنتی اکسیدانی آنها است. گفتنی است پخت این سیب زمینی های بنفش یک روش تهیه بسیار پرطرفدار است و در موارد دیگر می توانید پنکیک های خوشمزه و خوش رنگی درست کنید.
ارزش غذایی این ماده غذایی
پس از مطالعه خواص سیب زمینی بنفش به ارزش غذایی این ماده غذایی پی خواهید برد و متوجه خواهید شد که گنجاندن آن در رژیم غذایی چقدر اهمیت دارد.
- کالری: 87
- پروتئین: 2 گرم
- کربوهیدرات: 20 گرم
- فیبر: 3.3 گرم
- چربی: کمتر از 1 گرم
- منگنز: 6 درصد ارزش روزانه
- مس: 21%
- آهن: 2%
- پتاسیم: 8 درصد
- ویتامین B6: 18٪
- ویتامین C: 14٪
عواقب
به طور کلی خوردن سیب زمینی سالم و بی خطر است. اما در برخی موارد افراد مجبورند مصرف خود را محدود کنند یا کلا از مصرف آن اجتناب کنند که در ادامه به معرفی آن ها پرداخته ایم.
آلرژی غذایی یک بیماری شایع در بین افراد است که اغلب با واکنش ایمنی مضر به پروتئین های موجود در برخی غذاها مشخص می شود. آلرژی به سیب زمینی نسبتا نادر است، اما برخی از افراد ممکن است به پاتاتین، یکی از پروتئین های اصلی موجود در سیب زمینی، حساسیت داشته باشند.
کسانی که به لاتکس حساسیت دارند ممکن است به پدیده ای به نام واکنش آلرژیک متقاطع به پاتاتین نیز حساسیت داشته باشند.
به طور کلی مصرف زیاد این نوع سیب زمینی می تواند خواص آن را مختل کند و در ازای دریافت کربوهیدرات و نشاسته بالا منجر به چاقی و اضافه وزن شود.
-
دیابت و هیپرگلیسمی
همانطور که خواندید درست است که شاخص گلیسمی این نوع سیب زمینی پایین است اما به خاطر داشته باشید که مصرف زیاد آن می تواند بر قند خون تاثیر منفی بگذارد.
مطالعات همچنین نشان داده است که زنان بارداری که بیش از حد از این سیب زمینی مصرف می کنند، خطر ابتلا به دیابت بارداری را افزایش می دهند.
-
تداخلات دارویی
همچنین، مقادیر زیاد پتاسیم میتواند خواص سیب زمینی بنفش را بر عملکرد بدن معکوس کند و با برخی از قرصها و داروهای مسدودکننده بتا تداخل داشته باشد.