میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات وین می گوید که بازگشت معافیت های هسته ای که ایران را قادر به دریافت کمک های خارجی در این زمینه می کند، می تواند برنامه هسته ای این کشور را کند کند.
وی در توضیح این مطلب افزود: مخالفان به طور کامل مفاد صریح توافق هسته ای ایران را اشتباه تفسیر کرده اند. سیاست فشار حداکثری آمریکا عامل اصلی پیشبرد برنامه هسته ای ایران است و بازگشت این معافیت ممکن است باعث کندی آن شود.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق ایالات متحده، در راستای سیاست فشار حداکثری خود، تحریمهای برنامه صلحآمیز هستهای ایران را در ماه می ۲۰۲۰ لغو کرد.
اکنون که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه روسیه ظاهرا معافیتهای متعددی را از تحریمها برای فعالیتهای غیرنظامی هستهای ایران امضا کرده است، شرکتهای روسی، چینی و اروپایی که با برنامه صلحآمیز هستهای ایران همکاری کردهاند، منعی نخواهند داشت.
آسوشیتدپرس در این رابطه نوشت: این استثنائات به شرکت های خارجی اجازه می دهد در بخش برق نیروگاه اتمی بوشهر، نیروگاه آب سنگین اراک و راکتور تحقیقاتی تهران همکاری کنند.
ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پیامی در توئیتر گفت: «ما ایران را از تحریم ها مستثنی نکرده و نخواهیم کرد مگر اینکه به تعهدات خود در قبال برجام بازگردد». ما دقیقاً همان کاری را انجام دادیم که دولت قبلی انجام داد: ما به شرکای بین المللی خود اجازه دادیم تا به موضوع افزایش خطرات امنیتی و عدم اشاعه سلاح های هسته ای بپردازند.
به نظر می رسد پاسخ اولیانوف ادعای پرایس را به چالش می کشد زیرا به گفته نماینده روسیه، کاهش تعهدات هسته ای ایران پاسخی به استقراض مکرر آمریکا و شرکای اروپایی آن بود.