است پاهای سرد آیا این نشانه یک بیماری خطرناک است؟
با دلگرم کننده بروز بمان دلایل سردی پا بدانید.
آشنایی با پاهای سرد
گاهی اوقات پوشیدن چند جفت جوراب سرمای پا را کاهش نمی دهد که می تواند نشانه یک بیماری جدی در بدن باشد. اگر به سلامت بدن خود اطمینان دارید، سردی پاها و احساس سردی در آنها نگران کننده نیست، اما در برخی موارد وجود مشکلات جسمی دلیل سردی مداوم پاها است.
ساده ترین دلیل سردی پاها آب و هوا است. یکی دیگر از علل شایع مشکل در سیستم گردش خون است که خون کافی برای گرم نگه داشتن پا ندارد.
این عارضه ناشی از کم تحرکی و نشستن طولانی مدت پشت میز است که با افزایش تحرک و تحرک در طول روز برطرف می شود. البته باید توجه داشت که مشکلات گردش خون می تواند نشانه ای از عوارض فیزیکی نهفته باشد.
دلایل سردی پا
- بیماری رینود
- این بیماری معمولا باعث سردی و بی حسی انگشتان دست و پا می شود. این حالت زمانی رخ می دهد که فرد در معرض سرما یا استرس قرار می گیرد. این بیماری عروق کوچکی را که خون را به پوست میرسانند، تنگ میکند و جریان خون را در برخی مناطق محدود میکند. بیماری Rainaud در زنان و افرادی که در مناطق سردسیر زندگی می کنند شایع تر است.
- در این بیماری ها علاوه بر سردی پا، معمولاً رنگ پوست نیز تغییر می کند. قسمت های آسیب دیده ابتدا سفید، سپس آبی و بعد از حرارت دادن قرمز هستند. همچنین با گرم شدن پوست، فرد احساس درد و گزگز می کند. در موارد خفیف تر، با گرم نگه داشتن پاها می توان این عارضه را کاهش داد. در برخی موارد، پزشک ممکن است داروهایی را تجویز کند که به گردش خون کمک می کنند.
- حساسیت به غذا یا محیطی که در آن قرار دارید می تواند عامل این سرماخوردگی باشد. آلرژی باعث کاهش فشار خون و در نتیجه سردی دست و پا می شود.
- کاندیدا قارچی است که تقریباً در تمام بدن انسان رشد می کند. این نوع قارچ باعث ایجاد اختلالاتی مانند سردی پا می شود. در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، این قارچ زنده می ماند.
- زاویه به محض ورود به بدن، از مواد مغذی لازم برای ورود به سلول ها تغذیه می کند که باعث خنک شدن دست ها و پاها می شود.
- کم خونی یکی از شایع ترین دلایل سردی دست و پا.
- کم کاری تیروئیددر این بیماری ها غده تیروئید به اندازه کافی هورمون ترشح نمی کند و در نتیجه بسیاری از سیستم های بدن عملکرد طبیعی خود را از دست می دهند. علائم این بیماری خفیف است و به کندی ظاهر می شود و در نتیجه می تواند با استرس یا روند پیری اشتباه گرفته شود. علائم کم کاری تیروئید شامل احساس سردی، خستگی، افزایش وزن و مشکلات حافظه است. همچنین فرد در پوست خود احساس سردی، خشکی و حساسیت می کند. پزشکان بیماری را با آزمایش خون تشخیص می دهند و می توانند با استفاده روزانه از هورمون تیروئید مصنوعی آن را درمان کنند.
- کم خونی: زمانی در بدن اتفاق میافتد که گلبولهای قرمز سالم کافی برای حمل اکسیژن به تمام قسمتهای بدن وجود نداشته باشد. شایع ترین علائم کم خونی خستگی و ضعف در بدن است، اما علائم دیگر شامل سردی پا و دست، سرگیجه، تنگی نفس، سردرد و رنگ پریدگی پوست است.
- درمان به نوع، علت و شدت کم خونی بستگی دارد، اما در بیشتر موارد با تغییر رژیم غذایی و مصرف مکمل هایی مانند آهن، اسید فولیک، ویتامین C و ویتامین B12 می توان آن را کاهش داد.
- بیماری عروق محیطی: سفتی شریانی یا بیماری عروق محیطی زمانی رخ می دهد که کلسترول، چربی یا سایر مواد در دیواره رگ ها جمع می شوند. وجود این پلاک ها در دیواره رگ ها منجر به باریک شدن آنها می شود. چندین سال طول می کشد تا دیواره رگ ها سخت شود و شروع علائم می تواند زمان زیادی را ببرد. معمولاً اولین علائم شامل ناراحتی در پاها، درد و گرفتگی عضلات است. علائم دیگر عبارتند از تبخال، درد و قرمزی. درمان بستگی به پیشرفت بیماری دارد و ممکن است شامل تغییر سبک زندگی و استفاده از دارو باشد.
- هیپرهیدروزیس: این وضعیت به عنوان تعریق غیر طبیعی شناخته می شود که معمولاً در دست ها و پاها رخ می دهد. تعریق بیش از حد ممکن است با سردی پا همراه نباشد، اما هایپرهیدروزیس یک سیستم عصبی سمپاتیک بیش فعال است. این امر باریک شدن رگ ها را پیچیده می کند، بنابراین زمانی که دست ها و پاها عرق می کنند، خون کمتر در آنها جریان می یابد که باعث خنک شدن آنها می شود. اغلب برای درمان این عارضه داروها تجویز می شود.
- آسیب عصبی در دیابت: نوروپاتی محیطی دیابتی نوعی آسیب عصبی است که در افراد مبتلا به دیابت رخ می دهد. از علائم این بیماری می توان به بی حسی، گزگز، گزگز، درد و احساس سردی در پاها و بازوها اشاره کرد. این علائم در شب نیز بارزتر است. پزشکان به مردم توصیه می کنند برای گرم نگه داشتن پاها از قرار دادن پا در آب گرم خودداری کنند. در عوض استفاده از پتوهای برقی یا جوراب گرم توصیه می شود. فعالیت بدنی منظم و لرزش انگشتان پا و پا نیز برای گردش خون ضروری است.
- سایر آسیب های عصبی: علاوه بر آسیب عصبی ناشی از دیابت، تروما یا سایر مشکلات پزشکی نهفته می تواند منجر به نوروپاتی محیطی شود. این درد در اعصاب که باعث احساس سردی در پاها می شود، می تواند ناشی از کمبود ویتامین، بیماری کبد یا کلیوی، عفونت، مشکلات متابولیک یا قرار گرفتن در معرض سموم خاص باشد. عوامل ژنتیکی نیز نقش دارند و در برخی موارد علت آن هرگز شناخته نمی شود.
- سیگار کشیدن: مشکلات گردش خون ناشی از سیگار کشیدن باعث سردی پاها می شود. در یک مورد نادر اما جدی به نام برگر یا ترومبوآنژیت انسدادی، عروق خونی در بازوها و پاها تحت تأثیر قرار می گیرند. رگ های خونی متورم می شوند، جریان خون را مسدود می کنند و منجر به لخته شدن خون می شوند. علائم اولیه شامل سردی دست و پا است، اما می تواند منجر به آسیب بافتی، درد و زخم نیز شود.
درمان سردی پا
به گفته دکتر عزتیجان، اگر به دلیل بیماری های ذکر شده یخ زدگی مداوم دست و پا وجود داشت، با مصرف دارو و صرف وقت مشکل حل می شود، اما باید به بهبود عملکرد گردش خون در بدن نیز کمک کند. مثلاً هنگام نشستن چند دقیقه پاهای خود را بلند کنید، مرتب آب بنوشید تا گردش خون بهتر شود، روزانه ورزش کنید، با آب گرم دوش بگیرید، چربی های اشباع شده، قند و نمک را حذف کنید و اگر سیگاری هستید، هر چیزی. تصمیم بگیرید زودتر قطع کنید، زیرا نیکوتین باعث ایجاد مشکلاتی در گردش خون می شود.
آسیب به اعصاب پا به دلیل عدم کنترل دیابت نیز می تواند یکی از دلایل سرد شدن انگشتان پا باشد. پس در صورت ابتلا به دیابت حتما باید تحت نظر پزشک دارو مصرف کنید و با رعایت رژیم غذایی از عوارض این بیماری پیشگیری کنید.
قارچ ها و انگل ها
به گفته دکتر عزتیجان کاندیدا، قارچی است که تقریباً در بدن همه انسان ها رشد می کند و در بدن افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند زنده می ماند و باعث ایجاد اختلالاتی مانند سردی پا می شود. برای درمان این مشکل علاوه بر مراجعه به پزشک متخصص و مصرف دارو، می توانید در طول روز چند ثانیه روی انگشتان پا بایستید و سپس به پاشنه پا بازگردید.
با تکرار این کار خون جاری می شود و پا گرم می شود. از طرفی انگل ها از مواد مغذی تغذیه می کنند که باید به محض ورود به بدن وارد سلول ها شود که منجر به سردی دست و پا می شود. اگر تغذیه خوبی دارید اما لاغر هستید و مدام در حال کاهش وزن هستید، ممکن است انگل داشته باشید.
درباره رینولدز چه می دانید؟
یکی دیگر از علل کمتر شناخته شده اما رایج سردی دست ها و انگشتان، بیماری به نام سندرم رینود است. افراد مبتلا به این بیماری رگ های خونی غیرطبیعی در دست دارند و شدت علائم رینود به میزان باریک شدن رگ ها بستگی دارد.
هنگامی که این تنگی گهگاه و برای مدت طولانی رخ دهد، علائم شدیدتر می شود، اما در هر صورت با حمله رینود باید به سه علامت توجه کرد: سردی انگشتان دست و پا، تغییر رنگ و رنگ پریدگی انگشتان دست، احساس خواب آلودگی. گزگز اندام ها پس از قرار گرفتن مجدد در معرض محیط گرم.
در ابتدای حمله رینود، پوست انگشتان معمولا سفید و رنگ پریده می شود، اما با ادامه سرما و استرس، انگشتان بی حس می شوند و پوست آنها آبی می شود. اگر فردی وارد محیط گرم تری شود یا استرس از بین برود، نوک انگشتان به تدریج خواب آلود و قرمز می شود. البته این مراحل برای همه یکسان نیست. حتی بیشتر اوقات همه انگشتان درگیر نمی شوند، یعنی مثلا رینود به سه یا چهار انگشت حمله می کند.
موارد شدید بیماری رینود قطعا نیاز به درمان دارند (از اصلاح سبک زندگی مانند مدیریت استرس و ترک سیگار تا استفاده از گشادکننده عروق و جراحی). البته درمان کاملی برای درمان های موجود وجود ندارد، اما کاهش شدت بیماری و جلوگیری از ایجاد زخم در انگشتان از جمله اهداف اصلی درمان است.
درمان سردی دست و پا:
چند ثانیه روی انگشتان پا بایستید، سپس به پاشنه پای خود بازگردید و این کار را تا زمانی که خون در داخل پاهای شما جاری شده و گرم شود تکرار کنید.
پاهای خود را به مدت 15 دقیقه در یک کاسه آب ولرم و نمک خیس کنید.
قبل از پوشیدن جوراب، فلفل سیاه یا قرمز داخل جوراب بریزید.
* فعالیت بدنی مانند پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری یا دوچرخه سواری باعث بهبود گردش خون در کف پا می شود.
* رعایت یک رژیم غذایی متعادل، کاهش میزان چربی و کلسترول باعث بهبود جریان خون در بدن می شود. کاهش مصرف گوشت قرمز، فست فود، غذاهای آماده و افزایش مصرف میوه ها و سبزیجات تازه، غلات کم چرب و ماهی های سالم مانند سالمون و تن در رفع این بیماری موثر است.
غذای گرم بخورید، زیرا هضم غذا علاوه بر گرم کردن بدن، به انرژی کمتری نسبت به غذای سرد نیاز دارد.
سیگار باعث افزایش کلسترول در رگ ها و در نتیجه سفت شدن دیواره رگ ها و تنگ شدن رگ ها می شود.
گردآوری شده توسط مجله اینترنتی تشویق
مرجان امینی