آزمایش پرولاکتین چیست و چگونه انجام می شود؟
با دلگرم کننده به روز باشید تست پرولاکتین آن ها ملاقات می کنند.
پرولاکتین این هورمون از قسمتی از مغز (غده هیپوفیز) ترشح می شود، هورمونی که در دوران بارداری و شیردهی افزایش می یابد.این آزمایش به اختلالات هورمونی از جمله بی نظمی قاعدگی در زنان و بیماران مشکوک به تومور هیپوفیز کمک می کند.
پزشکان بدون مرز پرولاکتین یا PRL را آزمایش می کنند تا تعیین کنند که آیا سطح پرولاکتین فرد بالاتر (یا گاهی اوقات کمتر) از حد طبیعی است یا خیر. هنگامی که فردی علائم پرولاکتین بالا مانند گالاکتوره یا مشکلات بینایی و سردرد را دارد. تشخیص ناباروری و ناتوانی جنسی در مردان تشخیص ناباروری در زنان؛ تشخیص تومورهای تولید کننده پرولاکتین (پرولاکتینوما) و نظارت بر عود آن.
برای نظارت بر کاهش تستوسترون در مردان؛ برای نظارت بر عود پرولاکتینوما؛ ارزیابی عملکرد هیپوفیز قدامی (همراه با سایر هورمون ها) مورد نیاز است. هنگامی که فردی مبتلا به این بیماری است یا داروهایی مصرف می کند که ممکن است بر تولید دوپامین تأثیر بگذارد، ممکن است گاهی اوقات سطح پرولاکتین کنترل شود.
هورمون پرولاکتین توسط غده هیپوفیز در خون تولید می شود.از آزمایش پرولاکتین برای اندازه گیری میزان این هورمون استفاده می شود. در دوران بارداری میزان پرولاکتین ده تا بیست برابر افزایش می یابد، این افزایش هورمون به تولید شیر در پستان کمک می کند، پس از تولد کودک اگر با شیر مادر تغذیه شود، سطح پرولاکتین بالا باقی می ماند. در زنان غیر شیرده، سطح پرولاکتین پس از تولد به حالت طبیعی باز می گردد. پس از چندین ماه شیردهی، سطح پرولاکتین به حالت طبیعی باز می گردد (حتی اگر شیردهی ادامه یابد).
توضیح آزمون
پرولاکتین هورمونی است که توسط غده هیپوفیز قدامی تولید می شود. ترشح پرولاکتین توسط ماده شیمیایی دوپامین در مغز تنظیم و مهار می شود. به طور طبیعی در مردان و زنانی که باردار نیستند به مقدار کم وجود دارد. نقش اصلی پرولاکتین ترویج شیردهی (تولید شیر مادر) است.
سطح پرولاکتین معمولا در دوران بارداری و بلافاصله پس از تولد بالاست. در دوران بارداری، هورمون های پرولاکتین، استروژن و پروژسترون، رشد شیر مادر را تحریک می کند. پس از زایمان، پرولاکتین به شروع و حفظ شیر مادر کمک می کند.
تست در چه شرایطی افزایش می یابد؟
سطوح بالای پرولاکتین در دوران بارداری و پس از زایمان، پرولاکتینوما، بیماری هیپوتالاموس، کم کاری تیروئید، بیماری کلیوی، سایر تومورها و بیماری هیپوفیز و سندرم تخمدان پلی کیستیک مشاهده می شود. استرس ناشی از بیماری، ضربه و حتی ترس از آزمایش خون و تحریک نوک پستان باعث افزایش جزئی پرولاکتین می شود.
تست های اضافی
FSH، LH، تستوسترون، DHEAS، استروژن، پروژسترون
نحوه جمع آوری نمونه
نمونه خون با وارد کردن یک سوزن در رگ بازو گرفته شد
هیچ آمادگی خاصی لازم نیست
زمان نمونه برداری
نمونه باید 3 تا 4 ساعت پس از بیدار شدن از خواب گرفته شود.
نوع نمونه
نمونه خون از ورید بازو
بهترین زمان برای نمونه گیری
در حالت ایده آل، معمولاً باید بلافاصله پس از بیدار شدن از خواب، ترجیحاً پس از 30 دقیقه آرامش فرد، نمونه خون گرفته شود.
اثرات افزایش پرولاکتین در زنان
- اختلالات تخمک گذاری
- قطع یا بی نظمی سیکل قاعدگی
- دفع شیر از پستان در زمانی که باردار یا شیرده نیستند
اثرات افزایش پرولاکتین در مردان
- اختلال عملکرد جنسی
- کاهش موی بدن و توده عضلانی
- تاخیر در بلوغ و ایجاد خصوصیات جنسی ثانویه
با این حال، فرد مبتلا به تومور پرولاکتینومای بزرگ ممکن است سردرد و مشکلات بینایی داشته باشد. این به این دلیل است که عصب بینایی در نزدیکی غده هیپوفیز قرار دارد و می تواند توسط تومورهای بزرگ آسیب ببیند.
انواع هیپرپرولاکتینمی (افزایش پرولاکتین)
- هیپرپرولاکتینمی ناشی از پرولاکتینوما
پرولاکتین یک تومور داخل هیپوفیز است که باعث افزایش پرولاکتین می شود. اولین قدم در درمان این تومور، تجویز داروهایی است که تولید پرولاکتین را کاهش داده و تومور را کاهش می دهد. رایج ترین داروهای مورد استفاده کابرگولین (Dastinex) و بروموکریپتین هستند.
کابرگولین در دوزهای بالا و مصرف طولانی مدت باعث ایجاد مشکل در دریچه های قلب می شود، اما دوزهای دارویی که برای لقاح استفاده می شود چنین عارضه ای ایجاد نمی کند.
بروموکریپتین و کابرگولین را می توان در دوران بارداری نیز استفاده کرد. عوارض جانبی احتمالی ممکن است شامل سرگیجه، حالت تهوع و سردرد باشد.
دو راه برای کاهش این عوارض وجود دارد:
- با دوز بسیار کم شروع کنید و به تدریج افزایش دهید.
- یا از بروموکریپتین به عنوان شیاف واژینال استفاده کنید. .
دستورالعمل ها و شرایط قبل از آزمایش پرولاکتین
1) بهترین زمان برای نمونه برداری صبح و حداقل 2 ساعت پس از بیدار شدن از خواب است.
۲) توصیه می شود قبل از نمونه گیری از پیاده روی، ورزش و هر نوع فعالیت بدنی خودداری شود.
3) حداقل در 12 ساعت گذشته تماس جنسی یا صمیمیت یا تحریک سینه نداشته اید.
4) در هنگام پذیرش، توضیحات فوق به بیمار داده می شود. در صورت عدم رعایت شرایط لازم، آزمایش را در زمان مناسب دیگری تکرار کنید.
نحوه انجام آزمایش پرولاکتین
پزشک موارد زیر را انجام خواهد داد:
- یک نوار الاستیک در بالای بازوی شما بسته می شود تا جریان خون را متوقف کند. این کار رگ های پایینی نوار را افزایش می دهد و قرار دادن آمپول را در ورید آسان تر می کند.
- ناحیه ای که آمپول در آن قرار داده شده را با الکل تمیز کنید.
- آمپول را در رگ تزریق می کند. ممکن است چند سوزن طول بکشد.
- مقداری خون از ورید گرفته می شود.
- وقتی خون کافی گرفته شد، باند باز می شود.
- گاز استریل یا پشم پنبه را روی دستی که سوزن وارد شده است قرار دهید.
- به بازو فشار می آورد و سپس با بانداژ می بندد.
- خونریزی در طول آزمایش پرولاکتین
نمونه برداری با دست انجام می شود. بند دور بازو محکم بسته می شود. ممکن است هنگام وارد کردن سوزن چیزی احساس نکنید یا ممکن است یک ضربه سریع یا گاز گرفتن سریع احساس کنید.
- خطرات خونگیری در طول آزمایش پرولاکتین
خطر خونریزی بسیار کم است.
ممکن است یک کبودی کوچک در محل تزریق وجود داشته باشد. کبودی بعید است. در موارد نادر، شریان ممکن است پس از خونریزی متورم شود. برای حل این مشکل، کیسه های آب گرم را چندین بار در روز روی رگ قرار می دهند.
افرادی که مشکلات خونی دارند ممکن است لخته خون نداشته باشند. قرص هایی مانند آسپرین، وارفارین و رقیق کننده های خون می توانند این مشکل را ایجاد کنند. اگر مشکل لخته شدن خون دارید یا از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنید، قبل از انجام آزمایش به پزشک خود اطلاع دهید.
نتایج آزمایش پرولاکتین
آزمایش پرولاکتین میزان هورمون پرولاکتین را که توسط غده هیپوفیز تولید شده و وارد جریان خون می شود اندازه گیری می کند. مقدار پرولاکتین در طول روز متفاوت است. بیشترین مقدار در هنگام خواب و بلافاصله پس از بیدار شدن است.
پرولاکتین طبیعی
سطوح نرمال پرولاکتین در زیر ذکر شده است. این مقادیر در آزمایشگاه های مختلف متفاوت است. پزشک شما نیز این مقادیر را بر اساس سلامت شما و سایر عوامل تعیین می کند. آزمایش پرولاکتین برای تعیین علت ترشح غیر طبیعی از پستان، عدم وجود قاعدگی یا بارداری انجام می شود.
مقدار پرولاکتین
- در زنان غیر باردار: 4-23 نانوگرم در میلی لیتر
- در مردان: 15-3 نانوگرم در میلی لیتر
- زن باردار: 386-34 نانوگرم در میلی لیتر
- کودکان: 3-20 نانوگرم در میلی لیتر
سطح پرولاکتین بالا
سطوح بالای پرولاکتین نشان دهنده وجود تومورهای هیپوفیز است. هر چه سطح پرولاکتین بالاتر باشد، احتمال بروز تومور هیپوفیز بیشتر است. اگر سطح پرولاکتین بالاتر از 200 نانوگرم در میلی لیتر باشد، MRI انجام می شود. سطح پایین یا نرمال پرولاکتین به این معنی نیست که تومور هیپوفیز وجود ندارد. MRI در حالی انجام می شود که احتمال وجود تومور وجود دارد.
سطوح بالای پرولاکتین به معنای تولید بیش از حد پرولاکتین بدون دلیل مشخص است.از دیگر عواملی که باعث افزایش سطح پرولاکتین می شوند بارداری، بیماری کبد، بیماری کلیوی و کم کاری تیروئید هستند.
چه چیزی روی آزمایش پرولاکتین تأثیر می گذارد؟
- در چه شرایطی نمی توانید در آزمون شرکت کنید یا نتیجه آزمایش برای شما مفید نیست:
- قبل از آزمون استرس عاطفی یا تمرینات استرس زا را زیاد انجام دهید.
- مشکل در خوابیدن؛ سطح پرولاکتین در طول خواب افزایش می یابد. بنابراین، اگر به درستی نخوابید، سطح پرولاکتین کمتر از حد طبیعی است.
- تحریک نوک پستان.
- برخی از قرص ها مانند قرص های ضد بارداری، قرص های فشار خون بالا، قرص های آلرژی یا قرص های روان شناسی مصرف کنید.
- مصرف کوکائین
- اگر یک هفته قبل از آزمایش پرولاکتین آزمایش رادیواکتیو داده اید، آزمایش پرولاکتین اشتباه است.
چه زمانی آزمایش پرولاکتین لازم است؟
مردان و زنانی که باردار نیستند معمولا سطح پرولاکتین پایینی دارند. تنها مشکل کمبود پرولاکتین عدم تولید شیر بعد از بارداری است. بنابراین، افرادی که سطح پرولاکتین پایینی دارند، درمان نمی شوند.
آزمایش پرولاکتین زمانی انجام می شود که مردی از نظر جنسی تحریک نشده باشد یا مشکلات نعوظ داشته باشد. سطح پرولاکتین زمانی که سطح تستوسترون در مردان پایین باشد بررسی می شود.
تداخلات دارویی
داروهایی مانند استروژن، داروهای ضد افسردگی سه حلقهای، خوابآورها، آمفتامینها، داروهای فشار خون (رزرپین، وراپامیل، متیل دوپا) و برخی از داروهایی که برای درمان بیماری ریفلاکس معده به مری (سایمتیدین) استفاده میشوند و داروهایی مانند دوپامین، لوودوپا و ارگو افزایش یافته است. مشتقات آلکالوئید کاهش می یابد
درمان پرولاکتین
درمان تومورهای هیپوفیز که منجر به تولید بیش از حد پرولاکتین می شود شامل مصرف قرص، برداشتن هیپوفیز، رادیوگرافی غدد است. انتخاب درمان به اندازه تومور و سلامت و سن فرد بستگی دارد.
دستور غذا: بروموکریپتین و کابرگولین تولید پرولاکتین را کاهش می دهند. این داروها برای اکثر افراد مبتلا به پرولاکتینوما به خوبی کار می کنند.
جراحی برای برداشتن تومورهای هیپوفیز
اگر داروها در کاهش تولید پرولاکتین موثر نباشند، جراحی انجام می شود. در صورتی که تومور هیپوفیز باعث مشکلات بینایی شده باشد، ممکن است به جراحی نیز نیاز باشد.
پرتودرمانی: در موارد نادری، اگر دارو و جراحی مؤثر نباشد، از رادیوتراپی برای کاهش تومورهای هیپوفیز استفاده می شود.
بروموکریپتین و کابرگولین نیز برای درمان مشکلات پرولاکتین بالا که علت آن ناشناخته است استفاده می شود. کم کاری تیروئید را می توان با داروهای هورمون های تیروئیدی نیز درمان کرد و با درمان کم کاری تیروئید، سطح پرولاکتین خون به حالت عادی برمی گردد. اگر پرولاکتین بالا به دلیل مصرف دارو باشد، پزشک سعی می کند داروی شما را تغییر دهد.
گردآوری شده توسط مجله اینترنتی تشویق
مرجان امینی