ماهور یا خرگوش
خیلی خوب گلی خاص در آسیا، اروپا و مدیترانه است که دارای 360 گونه است که بیشتر آنها دوساله و تعدادی از آنها یکساله، چند ساله یا درختچه های همیشه سبز یا نیمه همیشه سبز هستند که حدود 40 گونه آن در ایران است. این گونه ها بومی ایران هستند. استفاده از این گیاه از دیرباز در طب سنتی برای درمان بسیاری از بیماری ها مورد استفاده قرار می گرفته است.
گل ماهور با نامه دورهمی و زرماهی این گیاه به نام گیاهی با گل های طلایی رنگ نیز شناخته می شود و از تیره خرگوش ها است که قد آن گاهی به اندازه انسان می رسد.
ظهور گل ماهورا
ماهورا یا خرگوش گیاهی است پایدار، یکساله یا دوساله. ریشه گیاه مخروطی و ضخیم است و شاخه های کمی دارد. ساقه این گیاه ضخیم و صاف است. ارتفاع ساقه بستگی به شرایط آب و هوایی گیاه دارد و از 60 تا 200 سانتی متر متغیر است.
برگها دندانه دار، کشیده و کم و بیش بیضوی هستند و طول آن به 40 سانتی متر می رسد. این گیاه در سال دوم رشد به سمت ساقه می رود. برگها به طور متناوب روی ساقه قرار می گیرند. برگ های قسمت بالایی ساقه دارای دمبرگ های کوتاه هستند. طول برگ های پایینی دمبرگ 25 تا 35 سانتی متر است. سطح برگها ناهموار و دارای شیارهای فراوان است. رگبرگهای اصلی و فرعی به وضوح در قسمت پایین برگ مشخص می شوند. کناره های رگ ها با موهای ستاره ای پوشیده شده است.
گل ها به صورت خوشه ای روی ساقه های گل ظاهر می شوند. یک و گاهی سه تا پنج گل در همه جای این ساقه ظاهر می شود. رنگ گلها زرد روشن و قسمت بیرونی کرکدار و لایه داخلی صاف است. میوه آن کپسولی است و حاوی دانه های ریز زیادی است.
شرایط نگهداری و پرورش گل ماهورا
خاک: آنها به خاک های شنی سبک نیاز دارند. خاکهای رسی متراکم برای پرورش این گیاهان مناسب نیستند.
درجه حرارت: این گیاهان در برابر سرما مقاوم هستند. به طوری که برگ های طوقه می توانند دمای زیر صفر درجه سانتیگراد را تحمل کنند. بذرها در دمای 8 تا 10 درجه سانتیگراد به خوبی جوانه می زنند و برای رشد نیاز به رطوبت مناسب دارند.
سبک: اکثر گونه های آفتابگردان در طول رشد به مناطق آفتابی نیاز دارند.
سیستم های راهنمایی: سلول های ریشه خرگوش قادر به جذب آب از عمق زیرزمینی هستند و به راحتی خشکی را تحمل می کنند.
لقاح: اگرچه خرگوش ها می توانند در خاک بدون مواد مغذی رشد کنند، اما مواد مغذی مناسب باعث افزایش عملکرد گل ها و مواد موثره آنها می شود. تحقیقات نشان می دهد که کود حیوانی نقش عمده ای در افزایش عملکرد گل دارد.
روش تولید مثل
با کاشت بذر می توان تقسیم بوته ها و قلمه های ریشه را افزایش داد، بذر آن را در اوایل پاییز می توان کاشت که در این صورت در اوایل بهار گل می دهد.
نکاتی برای پرورش گیاه خرگوش یا کوکب
گل ها بخش زینتی گیاه را تشکیل می دهند. در طول پوشش گیاهی، ماهی باید یک بار با کود کامل تغذیه شود. در برابر سرما مقاوم است؛ برگهای آن کرکدار است. گل ایده آل برای زنبورداری است؛ رشد متوسطی دارد.
خواص دارویی قاصدک
- دم گل این گیاه ناراحتی های تنفسی مانند آسم، سرفه مزمن و ذات الریه را درمان می کند و خاصیت خلط آور دارد.
- بیماری هایی مانند اسهال، هموروئید و عفونت مثانه را بهبود می بخشد و با انگل ها مبارزه می کند.
- دم کرده گل های این گیاه آرامبخش قوی است و برای درمان میگرن استفاده می شود.
- از استرس و بی خوابی جلوگیری می کند.
- خاصیت ضد اسپاسم آن باعث تسکین گرفتگی معده می شود.
- سرشار از کلسیم، کروم، کبالت، منیزیم، نیاسین، فسفر، سیلیکون، سدیم، ویتامین های A و C است.
- خارش و سوزن سوزن شدن ناشی از نیش حشرات و تاول را برطرف می کند.
- ترکیب روغن زیتون و دم کرده آن گوش درد را درمان می کند.
نحوه استفاده از گل ماهورا
گل، برگ و ریشه قسمت هایی از این گیاه هستند که به صورت دم کرده، جوشانده، شربت و ضماد دارویی استفاده می شود. طبیعتی مرطوب، خنک و کمی شیرین دارد. مصرف خوراکی به صورت زیر پخته می شود:
کمی ماهون را با یک لیتر آب جوش یا شیر در حال جوش بریزید و بپزید و قبل از مصرف از صافی صاف کنید. برای درمان عفونت ریه، تنگی نفس، نفخ، روزی سه بار، هر بار بین غذا یک فنجان از این خورش بنوشید. دمنوش گل ماهور علاوه بر تسکین درد بخواب و استراحت کن مردم را فراهم می کند.
شربت گل ماهور:
25 گرم گل و 50 گرم شکر را در یک لیتر شیر بجوشانید و صاف کنید و در صورت سرفه مزمن و مشکلات ریوی و سینه روزی 6 قاشق غذاخوری از این شربت میل کنید.
مصرف غیر خوراکی گل همیشه بهار:
اگر چند برگ قاصدک را در شیر بپزید، سپس ضماد له شده آن را روی زخم ها و زخم های مختلف روی پوست بمالید، مؤثر است و حمام آنها برای درمان زخم و بواسیر نیز کاربرد دارد.
بیشتر بخوانید:
نحوه کاشت میخک
راهنمای کاشت گل همیشه بهار
آموزش کاشت نرگس