اثرات مخرب متادون بر عملکرد جنسی و باروری مردان و زنان / نقش متادون در بی خوابی و اعتیاد جدید
با این قسمت از دلگرم کننده به روز باشید عوارض مصرف متادون آن ها ملاقات می کنند.
متادون چیست؟
متادون از خانواده مواد افیونی است و بیشتر در درمان اعتیاد به مواد افیونی دیگر مانند هروئین، کدئین و مورفین استفاده می شود، متادون یک تریاک مصنوعی است یعنی از مواد شیمیایی در آزمایشگاه به دست می آید. سایر مواد افیونی یا طبیعی هستند، مانند مورفین و کدئین، که محصولات طبیعی گیاه خشخاش هستند، یا مواد شبه افیونی نیمه مصنوعی، مانند هروئین، که یک مورفین فرآوری شده شیمیایی است. (D-استیل مورفین)
متادون در طول جنگ جهانی دوم در آلمان ساخته شد و اولین بار برای تسکین درد استفاده شد. متادون درمانی یا درمان نگهدارنده با متادون که از علائم ترک تریاک جلوگیری می کرد و تقاضای آن را کاهش می داد یا از بین می برد، اولین بار در دهه 1960 برای درمان اعتیاد رایج شد.
دوز نگهدارنده قرص متادون یا شربت متادون به تنهایی معتاد را درمان نمی کند، بلکه به عنوان بخشی از فرآیند درمان مواد افیونی (متادون درمانی) استفاده می شود. این افراد حمایت های پزشکی و اجتماعی مورد نیاز برای تثبیت و بهبود زندگی خود را دریافت می کنند و تشویق می شوند تا زمانی که دارو برای آنها موثر است به درمان ادامه دهند.
اکثر افرادی که برای آنها قرص متادون یا شربت متادون تجویز شده است، برای اعتیاد به مواد افیونی درمان شده اند. این افراد شامل افرادی می شود که به مواد غیرقانونی مانند تریاک و هروئین و داروهای تجویزی مانند کدئین معتاد شده اند. معتادان کوتاه اثر به مواد افیونی، مانند هروئین، برای جلوگیری از علائم ترک باید به طور منظم متادون مصرف کنند.
متادون همچنین برای افرادی که به طور منظم مواد افیونی تزریق می کنند و مبتلا به HIV یا هپاتیت C هستند تجویز می شود تا به آنها کمک کند سیگار نکشند و با کاهش سوزن های آلوده خطر انتشار عفونت را افزایش دهند. استفاده از متادون گاهی اوقات برای تسکین درد در افراد مبتلا به درد شدید مزمن یا درد همراه با بیماری های صعب العلاج که منجر به مرگ می شود استفاده می شود.
متادون چگونه استفاده می شود؟
متادون یک داروی مصنوعی است که به شکل قرص، شربت و آمپول و نوعی قرص و شربت به صورت خوراکی در دوزهای معین مصرف می شود. معمولاً می تواند تا 24 ساعت اعتیاد و هوس های هروئین را کنترل کند. بیماران معمولاً معتاد فیزیکی به متادون و همچنین هروئین یا هر ماده مخدر دیگری هستند.
معتادان پس از هر بار مصرف هروئین، مدت زمان کوتاهی و ساعات اوج مسمومیت دارند و پس از آن دچار خماری می شوند. این خماری و احساس نیاز می تواند عوارضی شبیه آنفولانزا همراه با درد، اضطراب و افسردگی داشته باشد… این دوره یا چرخه تکرار شونده هر 4 تا 8 ساعت با استفاده از هروئین تکرار می شود. برخی از کارشناسان معتقدند با استفاده از متادون می توان این دوره یا چرخه را کنترل کرد. این امر از نظر علمی امکان پذیر است زیرا متادون کندتر از هروئین یا هر ماده مخدر دیگری وارد بدن و خارج می شود و مدت بیشتری در بدن باقی می ماند.
داروهای کوتاه مدت مانند هروئین، هیدروکرون و مورفین باعث ایجاد و حفظ یک فرآیند غیرعادی در مغز می شود که حس خوب بودن و عملکرد طبیعی بدن را مختل می کند. و بسیاری از عملکردهای بیولوژیکی سیستم عصبی عادی می شود. اما چه باید در نظر گرفت که متادون به عنوان جایگزین داروهای دیگر استفاده می شود و به خودی خود یک اعتیاد است نه یک دارو!!
آیا متادون اعتیادآور است؟
می توان گفت که دارو اعتیادآور است، بستگی به ظرفیت جسمانی فرد دارد. برخی از بیماران متوجه می شوند که علائم ترک متادون خفیف تر از علائم ترک است، در حالی که برخی دیگر علائم ترک متادون را شدیدتر از علائم ترک می دانند زیرا علائم ترک طولانی تر است. در واقع، یک مشکل اضافی که مصرف کنندگان متادون برای خلاص شدن از شر هروئین با آن مواجه هستند، کنار گذاشتن خود متادون است! اولین ترک هروئین می تواند یک هفته تا ده روز طول بکشد، اما ترک متادون می تواند ماه ها یا حتی سال ها طول بکشد.
مصرف متادون
دوز معمول شربت متادون برای بزرگسالان به عنوان مسکن 5 تا 20 میلی گرم و قرص یا آمپول آن 5/2 تا 10 میلی گرم هر چهار تا هشت ساعت است. معمولاً روزانه 15 تا 100 میلی گرم شربت متادون برای سم زدایی معتادان استفاده می شود.
عوارض قرص متادون
یبوست، حالت تهوع، استفراغ، اختلالات خواب (خوابآلودگی یا بیخوابی یا خواب نامنظم به نام بیخوابی)، خشکی دهان، افزایش تعریق، قرمزی و خارش پوست، قاعدگی نامنظم در زنان، اختلالات جنسی از جمله ناتوانی جنسی و انزال زودرس در مردان، کاهش وزن، افزایش یا کاهش ضربان قلب، دردهای گوارشی به شکل افزایش حرکات روده و معده، از دست دادن سلامت دندان، درد صفرا در مصرف دوزهای بالای متادون، خستگی، بی قراری، کاهش انگیزه، ضعف و غیره. این یکی از عوارض مصرف بیش از حد این دارو است. مصرف زیاد این دارو همچنین باعث تورم پوست صورت، سرگیجه، اضطراب و کاهش میل جنسی می شود.
برای مصرف قرص متادون بهتر است موارد زیر را در نظر بگیرید:
- از آنجایی که مصرف قرص متادون باعث اختلالات روحی و روانی می شود، مصرف آن در حین رانندگی و سایر فعالیت هایی که نیاز به تمرکز بالایی دارند توصیه نمی شود.
- مصرف بیش از حد قرص متادون در ابتدای درمان با متادون و قبل از عدم تحمل دارو باعث مرگ می شود، به خصوص اگر شروع درمان بالاتر از 60 میلی گرم در روز باشد.
- دوز اولیه متادون خوراکی باید نسبتا کم باشد و به تدریج افزایش یابد تا اثرات ضد درد بیشتری ایجاد شود.
- از آنجایی که کشنده است، بهتر است از مصرف غذاها و داروهای حاوی الکل خودداری کنید.
- از آنجایی که متادون اعتیادآور است، هرگز آن را بدون نسخه مصرف نکنید.
- خانم هایی که مرتب از قرص متادون استفاده می کنند عادت ماهانه خود را از دست می دهند و پریود نمی شوند. تنها زمانی که آنها مصرف را متوقف کنند، سیستم بدن آنها به حالت عادی باز می گردد و عادت ماهانه می شود. بنابراین اگر در این مدت قرص های ضد بارداری مصرف نکنند، احتمال بارداری زیاد خواهد بود.
- اگر از بیماری هایی مانند بیماری های کبدی و کلیوی، فشار خون پایین، بیماری های روانی ناشی از اعتیاد به مواد مخدر و مشکلات تنفسی رنج می برید، مصرف متادون می تواند کشنده باشد.
- پس از اولین استفاده، افراد ممکن است بیمار یا بسته شوند.
- در صورت اعتیاد فرد به مواد مخدر، قطع ناگهانی دارو توصیه نمی شود، زیرا خطر سقط جنین یا زایمان زودرس را افزایش می دهد. در چنین مواردی بهتر است مصرف متادون تا پایان بارداری ادامه یابد.
عوارض و عوارض
استفاده مداوم و بدون وابستگی به آن حداقل یک ماه زیر نظر پزشک متخصص توصیه می شود. متادون در فواصل طولانی باعث ایجاد توهماتی می شود که عبارتند از: اختلالات روانی در هنگام خواب، بی اعتمادی، پوسیدگی، حساسیت های پوستی، ناهنجاری های گاه به گاه، بی ثباتی شخصیت و در برخی موارد افکار خودکشی گزارش شده است که برای اصلاح ناسازگاری داروهای ضد روان پریشی یا آنتی سایکوتیک ها با متادون توصیه می شود.
پس از اولین استفاده، افراد ممکن است بیمار یا بسته شوند.
در صورت مصرف دوز زیاد متادون، خاصیت آرام بخشی آن افزایش یافته و فرد دچار خواب آلودگی می شود. مصرف زیاد باعث کما یا اختلالات تنفسی می شود.
————————————————- ———————————————— ———
توجه
زنانی که به طور منظم از متادون یا سایر مواد افیونی استفاده می کنند، عادت ماهانه خود را از دست می دهند و عادت ماهانه نمی شوند. تنها زمانی که آنها مصرف را متوقف کنند، سیستم بدن آنها به حالت عادی باز می گردد و عادت ماهانه می شود. بنابراین اگر در این مدت قرص های ضد بارداری مصرف نکنند، احتمال بارداری زیاد خواهد بود.
مواد افیونی خطر سقط جنین یا تولد نوزادان استاندارد یا نارس را افزایش می دهند. در صورت اعتیاد فرد به مواد مخدر، قطع ناگهانی دارو توصیه نمی شود، زیرا خطر سقط جنین یا زایمان زودرس را افزایش می دهد. در چنین مواردی بهتر است مصرف متادون تا پایان بارداری ادامه یابد. “
————————————————- ———————————————— ———
گردآوری شده توسط مجله اینترنتی تشویق
مرجان امینی