با این قسمت از دلگرم کننده به روز باشید سرطان خون؛ علائم و درمان این بیماری آن ها ملاقات می کنند.
لوسمی یا لوسمی یا لوسمی
لوسمی گروهی از سرطان هاست که معمولا از مغز استخوان شروع می شود و باعث تشکیل تعداد زیادی گلبول سفید غیرطبیعی می شود.این گلبول های سفید خون به طور کامل تشکیل نشده اند و به آنها سلول های بلاست یا سلول های لوسمی یا سلول های لوسمی می گویند. علائم این بیماری شامل خونریزی و کبودی، خستگی مفرط، تب و افزایش خطر عفونت است.این علائم ناشی از کمبود سلول های خونی طبیعی است.
تشخیص بر اساس تجزیه و تحلیل خون و بیوپسی مغز استخوان انجام می شود، در حالی که علت واقعی لوسمی ناشناخته است. اما در عین حال دانشمندان و پزشکان بر این باورند که ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی در بروز این بیماری نقش دارند. عوامل خطر عبارتند از: سیگار کشیدن، پرتوهای یونیزان، برخی مواد شیمیایی (مانند بنزن)، سابقه شیمی درمانی و سندرم داون. افرادی که سابقه خانوادگی سرطان خون دارند نیز در معرض خطر بیشتری هستند.
استفاده از حشره کش های خانگی خطر ابتلا به سرطان خون در کودکان را تا 47 درصد و لنفوم را تا 43 درصد افزایش می دهد. مطالعات محققان دانشکده بهداشت عمومی بوستون نشان می دهد که آفت کش ها برای کودکان مضرتر از بزرگسالان هستند. زیرا سیستم ایمنی کودک هنوز به طور کامل رشد نکرده است و نمی توان آن را سم زدایی کرد.
انواع سرطان خون
سرطان خون به سه دسته کلی تقسیم می شود. این دسته بندی ها عبارتند از:
لوسمی نوعی سرطان در داخل مغز استخوان است.کلمه لوسمی به معنای خون سفید است و شامل تولید غیر طبیعی گلبول های سفید می شود. لوسمی یکی از چهار سرطان شایع در کودکان است. تعداد زیادی گلبول سفید توانایی این سلول ها را برای مبارزه با عفونت ها مختل می کند و همچنین توانایی مغز استخوان برای تولید گلبول های قرمز و پلاکت ها را کاهش می دهد.
لنفوم، نوعی لوسمی است که سیستم لنفاوی را که مسئول خروج مایعات زیادی از بدن و همچنین تولید گلبول های سفید خون است، تحت تاثیر قرار می دهد. لنفوسیت ها نوعی گلبول سفید هستند که مسئول مبارزه با عفونت ها هستند. افزایش تعداد سلول های لنفاوی باعث اختلال در سیستم ایمنی می شود.
میلوما، نوعی سرطان خون است که سلولهای پلاسما را هدف قرار میدهد و تولید آنتیبادیها را در بدن مسدود میکند و سیستم ایمنی را در برابر عفونتها تضعیف میکند.
سرطان خون
این سرطان نوعی سرطان در مغز استخوان است، کلمه لوسمی به معنای خون سفید است و شامل تولید غیر طبیعی گلبول های سفید می شود. لوسمی یکی از چهار سرطان شایع در کودکان است. تعداد زیادی گلبول سفید توانایی این سلول ها را برای مبارزه با عفونت ها مختل می کند و همچنین توانایی مغز استخوان برای تولید گلبول های قرمز و پلاکت ها را کاهش می دهد.
این نوع سرطان می تواند به دو شکل حاد یا مزمن ظاهر شود. سرطان لوسمی مزمن کندتر از نوع حاد آن ایجاد می شود و شکل حاد آن نیاز به درمان سریع تری دارد. لوسمی نیز به دو دسته دیگر به نام های لوسمی لنفوسیتی و لوسمی میلوژن تقسیم می شود. لوسمی لنفوسیتی به رشد غیرطبیعی سلولهای مغز استخوان اشاره دارد که به لنفوسیت تبدیل میشوند و نوع میلوئیدی بر روی نوع سلولهای مغز استخوان که به سلولهای خونی تبدیل میشوند، از جمله سلولهای قرمز، سفید و پلاکتی تأثیر میگذارد.
چهار دسته اصلی سرطان خون عبارتند از:
- لوسمی لنفوسیتی حاد (ALL)
- لوسمی میلوئید حاد (AML)
- لوسمی لنفوسیتی مزمن (CLL)
- لوسمی میلوئیدی مزمن (CML)
لوسمی هم در بزرگسالان و هم در کودکان رخ می دهد، اما انواع 1 و 2 بیشتر در کودکان و انواع 1 و 4 در بزرگسالان شایع تر است.
علائم هشدار دهنده لوسمی:
- احساس ضعف عمومی
- ظهور لکه های زیر پوستی دانه های انار (پتشی)
- لخته شدن خون یا عدم لخته شدن به دلیل زخم یا بریدگی
- ضعف و خستگی مفرط
- عفونت های مکرر و عود آنها
- درد در استخوان ها و مفاصل
- تنگی نفس به دلیل فعالیت
- تب و لرز و علائمی شبیه سرماخوردگی
- رنگ پریده پیشرونده
- تورم و بزرگ شدن غدد لنفاوی، طحال و کبد
- احساس سیری و بی قراری
- کم خونی
- خواب آلودگی
- خونریزی های مکرر بینی
- تورم و خونریزی لثه
- ضعف و لاغری مداوم
علاوه بر علائم فوق، ممکن است بیمار دارای عوارض مربوط به اجتماع سلولی و گسترش سرطان به سایر اندام های بدن باشد. در چنین مواردی بیمار از سردرد، تهوع و استفراغ، کاهش هوشیاری، تشنج، دوبینی، فلج مغزی، عدم تعادل، تورم در گردن و صورت شکایت دارد.
تشخیص سرطان خون
بررسی و ارزیابی بزرگی کبد، طحال، غدد لنفاوی زیر بغل، باسن و گردن
– آزمایش خون برای تخمین تعداد سلول های خونی نابالغ
نمونه برداری از مغز استخوان
– نمونه برداری از مایع نخاعی
روش های تصویربرداری مانند اشعه ایکس، سونوگرافی و سی تی اسکن
درمان سرطان خون
شیمی درمانی یک درمان رایج برای سرطان خون است، اما ممکن است بسته به نوع سرطان خون و سن بیمار متفاوت باشد.
پیوند مغز استخوان یکی دیگر از روش های درمانی است.
پیوند سلول های بنیادی نیز یکی از درمان های جدید این بیماری است.
درمان های دیگر عبارتند از:
– رادیوتراپی (رادیوتراپی)
درمان های بیولوژیکی
– تزریق خون
استفاده از داروهایی که از تخریب سایر سیستم های بدن در اثر گسترش سرطان جلوگیری می کند.
گردآوری شده توسط مجله اینترنتی تشویق
مرجان امینی