علائم نوروپاتی دیابتی چیست؟
با این قسمت از دلگرم کننده به روز باشید علت نوروپاتی دیابتی بیشتر بدانید.
نوروپاتی دیابتی
این کلمه از دو کلمه neuron به معنی سلول عصبی و pati به معنی بیماری و آسیب تشکیل شده است. آسیب عصبی ناشی از قند خون بالا «نوروپاتی دیابتی» نامیده می شود. این مشکل یکی دیگر از عوارض قند خون کنترل نشده در بیماران دیابتی است، شاید متوجه شده باشید که دیابتی ها از گزگز و گرفتگی در دست ها و پاها شکایت دارند که موقتی است و گهگاهی بروز می کند. این اولین مرحله آسیب عصبی است (شاخه های حسی اعصاب محیطی اولین گروهی هستند که آسیب می بینند). با گذشت زمان، درد شدیدتر و طولانی تر می شود، از دست دادن حس در پاها، که طی آن فرد به طور مکرر به پا آسیب می رساند و متوجه این موضوع نمی شود و به “پای دیابتی” مبتلا می شود.
به طور متوسط، بیماران دیابتی 10 تا 20 سال پس از شروع بیماری دچار آسیب عصبی می شوند، اگرچه برخی از بیماران علائم عصبی را بسیار سریعتر نشان می دهند و برخی دیگر اینگونه نیستند.
هر چه طول مدت دیابت بیشتر باشد و کنترل دیابت ضعیف تر باشد، خطر آسیب عصبی و شدت آسیب بیشتر می شود.دیابت می تواند به هر قسمت از اعصاب محیطی و اعصاب خودمختار (سمپاتیک و پاراسمپاتیک) آسیب برساند.
اعصاب خودکار مناطقی را که به طور ناخواسته عمل می کنند مانند قلب، ماهیچه های صاف و اندام ها و غدد داخلی عصب دهی می کنند. به اعصاب محیطی نیز اعصابی گفته می شود که از جمجمه یا نخاع بیرون زده اند. اعصابی که از جمجمه خارج می شوند به چشم ها، زبان، صورت، گوشه ها و … می روند و اعصابی که از نخاع خارج می شوند، عضلات ارادی بدن را عصب دهی می کنند. اعصاب نخاعی نیز دارای شاخه های حسی هستند که حس لامسه، گرما، درد و غیره را منتقل می کنند.
نوروپاتی معمولاً چه زمانی رخ می دهد؟
افراد مبتلا به دیابت در هر زمانی ممکن است دچار نوروپاتی شوند، اما علائم آشکار نوروپاتی معمولاً در عرض 10 سال پس از تشخیص دیابت ظاهر می شوند.
با توجه به آمار موجود می توان گفت:
حدود 60 درصد از افراد مبتلا به دیابت نوروپاتی دارند، اما هیچ علامتی ندارند.
علائم نوروپاتیک تقریباً در 30 تا 40 درصد از بیماران مبتلا به دیابت رخ می دهد.
نوروپاتی دیابتی معمولاً در افراد سیگاری بالای 40 سال و کسانی که در کنترل سطح قند خون مشکل دارند رخ می دهد.
———————————————— —————————————-
چه چیزی باعث نوروپاتی دیابتی می شود؟
عوامل متعددی در ایجاد نوروپاتی دیابتی نقش دارند، مانند قند خون بالا و فشار خون بالا در بیماران دیابتی. فشار خون بالا می تواند منجر به تخریب رگ های خونی شود که اکسیژن و مواد مغذی را به اعصاب می رسانند. فشار خون بالا همچنین می تواند به اعصاب آسیب برساند. قند خون بالا همچنین بر برخی فعالیت های شیمیایی اعصاب تأثیر می گذارد.
———————————————— —————————————-
علائم نوروپاتی دیابتی چیست؟
علائم نوروپاتی دیابتی متفاوت است. بی حسی و بی حسی در پاها اغلب اولین علامت است. گاهی اوقات افراد اصلاً علائمی ندارند، در حالی که برخی دیگر به دلیل علائم نوروپاتی به شدت ناتوان می شوند. نوروپاتی می تواند در برخی افراد درد و در برخی دیگر درد ایجاد کند (دردی را احساس نمی کند) علائم نوروپاتی در ابتدا خفیف هستند و فرد برای مدت طولانی متوجه آن نمی شود.
———————————————— —————————————-
آیا نوروپاتی انواع مختلفی دارد؟
علائم نوروپاتی بسته به نوع عصب درگیر متفاوت است. ممکن است اعصاب متعددی درگیر شوند یا فقط تعدادی از اعصاب آسیب ببینند.
نوروپاتی منتشر حسی حرکتی
این نوع نوروپاتی شایع ترین نوع بیماری است که باعث ایجاد اعصاب محیطی در پاها، پاها و دست ها می شود و علائم آن عبارتند از:
سفتی و بی حسی یا فقدان درد و گرما
درد و گرفتگی شدید در اندام ها
• حساسیت به لمس
• از دست دادن تعادل بدن
لازم به ذکر است که این علائم معمولاً بارزتر هستند. در این نوع بیماری، به دلیل از دست دادن اندام، فرد ممکن است آسیب های جدی ببیند، اما متوجه آن ها نشود.
————————————————- —————————————-
نوروپاتی کانونی
این نوع نوروپاتی معمولاً به طور ناگهانی رخ می دهد و بر اعصاب خاصی تأثیر می گذارد که می تواند علائم زیر را ایجاد کند:
1. درد ران
2. درد شدید لگن
3. درد در قفسه سینه، شکم یا باسن
4. ناتوانی در دیدن اشیا
5. دوبيني
6. بی حسی صورت یک طرفه
7. مشکلات شنوایی
———————————————— — ——————————————— —
نوروپاتی اتونومیک
این نوع بیماری اعصابی که قلب و اندام های داخلی را عصب دهی می کنند را تحت تاثیر قرار می دهد و علائم آن عبارتند از:
• مشکلات عملکرد مثانه (عدم تخلیه کامل مثانه و تکرر ادرار و …)
• کاهش قوای جنسی
• تخلیه آهسته معده
• مشکلات گوارشی مانند احساس پری معده، بی اشتهایی و …
اختلالات بلع غذا
• اسهال یا یبوست
• کاهش وزن
افت فشار خون شدید زمانی که فرد از حالت نشسته به حالت ایستاده برمی گردد (افت فشار خون وضعیتی)
• اصلاح
————————————————- —————————————-
نوروپاتی چگونه تشخیص داده می شود؟
تشخیص نوروپاتی بر اساس علائم و معاینات بالینی انجام شده توسط پزشک است. البته روش های تشخیصی دیگری مانند عصب عصبی نیز وجود دارد.
————————————————- —————————————-
نوروپاتی دیابتی چگونه درمان می شود؟
هدف از درمان رفع مشکلات و جلوگیری از آسیب بیشتر عصبی است. اولین قدم کنترل قند خون است زیرا از بروز مشکلات جدید و بدتر شدن عوارض قبلی جلوگیری می کند.
در مواردی که قرص ها نمی توانند قند خون را به خوبی کنترل کنند، تزریق انسولین معمولا مفید است.
2. گاهی از قرص هایی که برای درمان افسردگی استفاده می شود برای درمان نوروپاتی دیابتی استفاده می شود و اثرات مفیدی در بهبود کیفیت خواب دارد.
3- می توان از مسکن ها در شب استفاده کرد.
4- برای بهبود عوارض گوارشی، افزایش تعداد وعده های غذایی و کاهش میزان غذای مصرفی در هر وعده توصیه می شود. همچنین از غذاهای پرچرب و فیبر خودداری کنید.
5- برای جلوگیری از ضعف و سرگیجه به آرامی وضعیت ایستادن و نشستن خود را تغییر دهید. گاهی اوقات ممکن است فیزیوتراپی برای بهبود ضعف اندام توصیه شود.
6- با توجه به استعداد ابتلا به عفونت های ادراری در بیماران مبتلا به نوروپاتی دیابتی، بیماران دیابتی نیاز به نوشیدن آب و مایعات بیشتری دارند و در صورت تکرر ادرار سعی کنند در فواصل زمانی معین مثلاً هر 3 ساعت یک بار ادرار کنند.
————————————————- —————————————-
چرا مراقبت از پا در نوروپاتی دیابتی مهم است؟
نوروپاتی یک مشکل شایع در بیماران دیابتی است. اکثر بیماران از این موضوع آگاه نیستند. یادآوری این نکته ضروری است که افرادی که از کاهش خودآگاهی در مورد پاها آگاه هستند، باید از پاها مراقبت کرده و به طور دوره ای آنها را توسط پزشک معاینه کنند.
- کنترل خوب دیابت پیشرفت آسیب عصبی را کاهش می دهد
از مهم ترین عوامل جلوگیری از مشکل کنترل صحیح قند خون و رعایت نکات بهداشتی در مراقبت از پا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پاهای خود را مرتب بشویید و خشک کنید و کفش و اندازه مناسب بپوشید.
- قبل از قرار دادن پاها در آب، دمای آب را بررسی کنید
- ناخن ها را به صورت ضربدری کوتاه کنید.
- تو سیگار نکشیدی
————————————————- —————————————-
گردآوری شده توسط مجله اینترنتی تشویق
مرجان امینی