یکی از اعضای کمیته علمی مبارزه با کرونا به تشریح علائم امیکرون، میزان انتقال آن، اهمیت تزریق نوبت سوم واکسن کرونا و آینده این بیماری پرداخت. افزایش ناگهانی در تعداد بیماران و پر شدن بیمارستان ها وجود نخواهد داشت.
گسترش اومیکرون در جهان و البته شناسایی موارد این سویه جدید در ایران، نگرانی شدید مردم و مسئولان را به همراه داشته است، به ویژه بر اساس تحقیقات انجام شده در سطح جهان، میزان انتقال این سویه بسیار بالاست. کارشناسان معتقدند مهمترین راه برای محافظت از خود در برابر این سویه جلوگیری از شیوع آن و شروع موج جدید کرونا است.
دکتر مسعود مردانی فوق تخصص بیماری های عفونی و عضو کمیته علمی تاج در گفتگو با همشهریان در خصوص علائم بیماری امیکرون، سرعت انتقال آن، اهمیت نوبت سوم واکسن کرونا و آینده این بیماری صحبت کرد. .
با شیوع سویه omicron، آیا تعداد بیماران سرپایی افزایش یافته است؟
متاسفانه مواردی وجود دارد که علائم سرماخوردگی دارند. بسیاری از آنها قبل از مراجعه به ما آزمایش PCR انجام می دهند، آزمایش منفی است، سپس بیماری به سایر اعضای خانواده منتقل می شود و همه مبتلا می شوند. احتمالاً همان سمت میکرون است که اغلب با علائم سرماخوردگی، خستگی، ضعف و سرفه بسیار کوتاه ظاهر می شود. اکثر بیماران نیازی به مراقبت های بیمارستانی ندارند و معمولاً اکسیژن خون آنها بالاست.
آیا آزمایش PCR در این زمینه منفی است؟
مثبت بودن تست PCR به شما کمک می کند تا تست های تخصصی تری انجام دهید، اما تست منفی احتمال عفونت را رد نمی کند. بیماران زیادی هستند که علائم دارند، اما آزمایش آنها منفی است. به همین دلیل است که از مردم میخواهیم به محض مشاهده علائمی شبیه سرماخوردگی به مدرسه نروند، در صورت شاغل بودن سر کار نروند و از اعضای خانواده برای پیشگیری از ابتلا، حالت خود اصلاحی ایجاد کنند. سایر اعضا این فرد حق شرکت در جلسات را ندارد، مسافرت نکند، ماسک بزند و فاصله اجتماعی را رعایت کند.
آیا ملایم بودن این سویه به معنای پایان همه گیری است؟
فرسودگی تاج اصلاً مشکلی ندارد. تاج فقط باید کنترل شود. در جدیدترین سخنان سازمان بهداشت جهانی آمده است: در صورت همکاری کشورهای جهان در زمینه توسعه واکسیناسیون، این بیماری تا پایان سال آینده میلادی ممکن است مبتلا شود و به بیماری خودکفایی هر کشور تبدیل شود. به عنوان مثال در پاییز و زمستان هر سال در کشور ما آنفولانزا و سرماخوردگی وجود دارد و تعداد بیماران مشخص است. شاید سال آینده همین بیماری عروق کرونر قلب را داشته باشیم یا شاید واکسنی داشته باشیم که سالانه به افراد به خصوص کسانی که در معرض خطر هستند و به آن مبتلا نمی شوند تزریق می شود. اما امکان ناپدید شدن تاج برای همیشه وجود ندارد، به خصوص که اشکال مختلف آن در سراسر جهان در حال گسترش است.
اما خبر خوب این است که بعد از آمیکرون، ممکن است دیگر پیک های سرکشی وجود نداشته باشد که منجر به افزایش شدید تعداد بیماران و پر شدن بیمارستان ها از بیماران شود. بیماری هایی مانند آنفولانزا، سرماخوردگی، گلودرد چرکی و … ادامه دارد که درمان های آن مشخص است و مانند دلتا تاثیری بر سیستم درمانی ندارد.
بعد از مدت ها امروز رنگ جدید تاج اعلام شد، دلیل این تاخیر چه بود؟
می دانستیم که بیشتر نقاط کشورمان سیل زده است، اما یک ایده این بود که اگر موردی در استان پیدا شد، استان را نارنجی یا قرمز کنیم تا توجه مردم جلب شود. موارد زیادی از میکرون در کشورمان گزارش شده است و با توجه به میزان بالای انتقال این سویه، به نظر می رسد هفته آینده مواردی در تمامی استان های کشور شناسایی شود.
البته من عضو کمیته کرونا نیستم و از رنگ بندی جدید اطلاعی ندارم. اما با گسترش Omicron، ممکن است تغییر طرح رنگی نقشه ها غیر منطقی به نظر برسد. چرا که بعد از تغییر رنگ محدودیت هایی مانند ممنوعیت تردد در شب، تعطیلی مدارس، کارخانه ها و … وجود دارد که منطقی به نظر نمی رسد. شاید بهتر باشد با این محدودیت ها کمی منطقی تر عمل کنیم، زیرا این طرف حتی در کشورهایی که درگیری های زیادی دارند، هنوز نتوانسته به سطح دلتا برسد.
Omicron در کشورهای اروپایی و آمریکا گسترش زیادی پیدا کرده است و خوشبختانه در ایران این اتفاق نیفتاده است. چرا؟
از آنجایی که ما یکی از آخرین کشورهایی هستیم که واکسیناسیون جهانی را آغاز کردهایم، تعداد افرادی که به تازگی واکسینه شدهاند و هنوز آنتیبادی دارند در کشور ما بیشتر از کشورهای دیگر است. اگر تعداد زیادی از مردم در بریتانیا در حال حاضر آمیکرون دریافت می کنند، به این دلیل است که افراد زیادی در بریتانیا اولین واکسن خود را یک سال پیش دریافت کردند. بسیاری از این واکسن ها بیش از 6 ماه در بدن باقی نمی مانند.
دریافت سومین دوز از واکسن برای حفظ وضعیت کنترل بیماری مهم است. نشان داده شده است که واکسیناسیون با تزریق 3 دوز واکسن کامل می شود نه 2 دوز. در کشور ما تاکنون 59 میلیون نفر نوبت اول، 52 میلیون نفر نوبت دوم و تنها 8 میلیون نفر نوبت سوم را مصرف کرده اند. این بدان معناست که 50 میلیون نفر دیگر باید نوبت سوم را دریافت کنند تا مطمئن شوند که مراحل واکسیناسیون در کشور به پایان رسیده است، اما هنوز این اتفاق در کشور رخ نداده است.
بنابراین وظیفه رسانه ها و ما به عنوان اعضای کمیته علمی کشور و وزارت بهداشت است که به طور جدی به این موضوع بپردازیم. حتی اگر به کارمندی که دوز سوم مصرف نکرده است اجازه حضور در محل کار را ندهیم یا به فردی که دوز سوم را دریافت نکرده اجازه سفر بدهیم. از 3 تا 4 ماه پس از دریافت نوبت دوم، این واکسن دیگر از فرد محافظت نمی کند. به همین دلیل است که ما باید مردم را تشویق کنیم که دوز سوم واکسن را دریافت کنند. به نظر من این اصولی ترین و مهم ترین برنامه ما در حال حاضر است.
مدت زمان درمان و قرنطینه سویه آمیکرون چقدر است؟
سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است که اگر فردی واکسینه و آلوده به آمیکرون شود، در صورت نداشتن علائم 5 روز و در صورت داشتن علائم 10 روز به قرنطینه و استراحت نیاز دارد. بیماران مبتلا به سویه آمیکرون به دلیل نداشتن علائم شدید به هیچ وجه نیازی به 14 یا 21 روز استراحت ندارند. به طور کلی، اگر فردی تست PCR مثبت داشت اما علائمی نداشت، 5 روز و اگر فرد علائم خفیف داشت، 10 روز قرنطینه شود و از ماسک سفت استفاده کرد. حداکثر سرعت انتقال این سویه از کرونا 2 تا 3 روز قبل از شروع علائم تا 2 تا 3 روز پس از شروع علائم است. پس با گذشت 5 روز از بیماری احتمال انتقال بیشتر می شود و نیازی به قرنطینه طولانی تری نیست.
کدام واکسن باید برای نوبت سوم انتخاب شود؟
اصل این است که مردم باید هر واکسنی را که در دسترس هستند، دریافت کنند. البته بهتر است واکسن برای نوبت سوم تزریق شود که پلت فرم آن با واکسنی که در نوبت اول و دوم تزریق می شود متفاوت است. به عنوان مثال، کسانی که فایزر مصرف کردند و دوز سوم Astraznka را مصرف کردند، فکر می کردند که آنتی بادی های کمی در بدن آنها تولید شده است، اما مطالعات نشان داده است که این افراد مقادیر زیادی آنتی بادی تولید می کنند. واکسن های خانگی نیز برای دوزهای تقویت کننده مناسب بوده و توصیه می شود. دریافت نوبت سوم واکسن بسیار مهم است.
آیا در کشور با کمبود واکسن مواجه هستیم؟
اکنون که کمبودی نداریم امیدوارم این وضعیت ادامه داشته باشد. واکسن های داخلی نیز در حال توسعه هستند.