مشخصات ظاهری اردک مرمری :
اندازه خوتکا مرمری حدود ۴۰ سانتی متر است و پر و بال قهوه ای تیره و روشن مرمری دارد. دارای لکه ای تیره در اطراف چشم است.
اردک نر و ماده تقریبا هم شکل می باشند پرنده ای است آبچر از خانواده مرغابی که به رنگ قهوه ای کم رنگ شنی با لکه های سفید روی سطح پر و بالش رنگ زمینه مرمری شکلی دارد.
در پرنده نر پرهای پس سر اندکی بلند و مانند کاکلی از پشت سرش آویزان است. در ناحیه چشمی لکه ای تیره دیده می شود که با خالهای ریز قهوه ای منتشر بر روی سر و صورتش هماهنگ می باشد.
چشمانش سیاه و دو لکه زرد نخودی در کناره های قاعده منقار سیاهش دیده می شوند دمش سفید و پاهایش قهوه ای است. آینه بالی مشخصی درپرهای ثانویه بالهایش دیده نمی شود . و هنگام پرواز حالتی رنگ پریده و بدون الگوی خاصی به نظر می رسد.
سطح شكمي اردک مرمری نابالغ زرد رنگ است و با نوار چشمي تيره و دو لكه تقريبا سفيد روي بال مشخص می شود. اردکهای مرمری معمولا جفت جفت يا به صورت دستههاي كوچك ديده مي شوند و در زمستان گاهي گلههاي بزرگ تشكيل مي دهند، زیاد چالاک نیستند و معمولا خود را از انظار پنهان مي سازند.
در هنگام تغذیه از گیاهان یا جانوران آبزی سر خود را به آب فرو میبرند و انتهای بدنشان در سطح آب باقی می ماند.
اسم های اردک مرمری به زبانهای مختلف :
دسته : |
غاز سانان ، خوتکا ، اردک |
نام فارسی : |
اردک مرمري |
نام انگلیسی : |
Marbled Teal |
نام عربی : |
الحذف الرخامی |
نام علمی : |
Marmaronetta angustirostris |
صدا اردک مرمری:
اردک نر :
شبیه چیک است .
خوتکا ماده :
سوت مانند است .
زیستگاه خوتکای مرمری:
این پرنده در مناطق تالابی، دریاچه ها و نواحی باتلاقی که دارای پوشش گیاهی متراکم است، به سر برده و در مناطق آب شیرین یا لب شور، با پوشش گیاهی متراکم، تولید مثل می کند. در ایران، به صورت نیمه مهاجر و بومی دیده می شود و حدود 3/1 جمعیت جهانی این پرنده را در بر میگیرد و در استان فارس، آذربایجان و گاهی نیز در دریاچه ی هامون تولید مثل می کند. گزارش هایی مبنی بر مشاهده ی این اردک در تالاب شورک در خراسان وجود دارد.
آشیانه سازی و تخم گذاری اردک مرمری :
پرندگان این گونه آشیانه ی خود را به صورت ابتدایی و ساده روی زمین و در بین گیاهان انبوه به صورت کاسه ایی درست می کنند که پوشیده از کرک پر و مواد گیاهی می باشد.
فصل جوجه آوری در خرداد ماه تیر ماه می باشد و سالی یکبار است اما در ایران اواخر اردیبهشت شروع می شود و تعداد9تا13 تخم می گذارد.
جوجه اردک مرمری خود کفا بوده و وقتی از تخم خارج می شوند بدن آنها از کرک پر پوشیده شده است و چند ساعت پس از خروج از تخم ها می توانند راه بروند و شنا کنند یعنی جوجه ها جزء جوجه های پری کوشیال(Precotial) محسوب می شوند و جوجه ها بعد از6تا 7 هفته قدرت پرواز پیدا می کنند و در این مدت توسط مادر حفاظت می شوند.
سیستم گوارشی خوتکای مرمری:
لوله گوارش از منقار،دهان،چینه دان،مری،معده،سنگدان،روده باریک ، روده فراخ ،کلواک تشکیل شده است.غدد ضمیمه لوله گوارش جگر و لوزالمعده می باشد.چینه دان قسمتی از مری است که غذای پرنده در آن نرم شده و سپس بلیده می شود.
معده اردک مرمری دو قسمتی است که قسمت اول وظیفه ی ترشح آنزیم های گوارش را دارد که به آن پیش معده می گویند و قسمت دوم وظیفه ی خورد کردن غذا و هضم مکانیکی را بر عهده دارد و به آن سنگدان می گویند.بخش انتهایی روده فراخ(روده بزرگ)،لوله ادراری و تناسلی متصل شده که به آن کلواک می گویند بنابراین مدفوع پرنده حالت نیمه جامد دارد که به آن فضله پرنده می گویند .
روش پرواز کردن :
اردک های مرمری پرواز قوی دارند و هنگام برخواستن از سطح آب با یک جهش و تقریبا به طور عمودی به پرواز در می آیند.
حفاظت :
این پرنده در سطح جهانی در خطر و نادر است به همین سبب در زمره ی پرندگان حمایت شده در ایران محسوب می شود. بنابراین، باید با دقت تمام کلیه ی زیستگاه های تولید مثلش ، خصوصا در دریاچه ی پریشان ارژن، گوری گول و دریاچه ی هامون تحت حفاظت کامل قرار گیرد.
گالری تصاویر :
بیشتر بدانید :
چرا به این گونه خوتکا ،خوتکای ارواسیایی می گویند؟ فیلم و عکس
معرفی گونه از غاز به نام خوتکای گردن سفید هندی
معرفی گونه ای معروف اردک مهاجر ، به نام اردک سرسبز یا اردک کله سبز + عکس
در مورد پرنده گیلار ،مرغابی اصیل ایران چه می دانید ؟ + گالری تصاویر
کاربر گرامی چنانچه درمورد ” خوتکا یا اردک مرمری ” سوالی داشتید. در پائین همین صفحه در قسمت نظرات با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید . و با مجله دلگرم همراه شوید و از نگهداری تا بیماری های و دانستنی های حیوانات آشنا شوید.