علت شنیدن صداهای عجیب در سر چیست؟



شنیدن صدا در سر چیست و چگونه رخ می دهد؟


Schizophrenia ( اسکیزوفرنی یا شیزوفرنی ) یک بیماری سخت و مزمن و عاجز کننده ی ذهن و عقل است . علائم آن مانند شنیدن صداهایی از درون ، تصور اینکه دیگران ذهن او را می خوانند و افکار او را کنترل می کنند و یا می خواهند به او صدمه بزنند ، می باشد . رفتار در هم ریخته ی بیمار می تواند بصورت زوال مغز و یا یک نوع وحشت زدگی و یا بهت زدگی باشد .


با وجود اینکه درمانها می توانند بسیاری از دردها و رنج های این بیماری را از بین ببرد اما بعضی از علائم تا آخر عمر با بیمار خواهند بود .تقریبا از هر پنج نفر فقط یک نفر بصورت کامل بهبود میابد .Schizophrenia در مردان و زنان تقریبا بصورت مساوی شایع است و معمولا با بلوغ دیررس یا پیری زودرس ظاهر می شود . علائم این بیماری در زنان شاید تا دهه ی دوم و یا سوم زندگیشان مخفی بماند .


با دلگرم همراه باشید تا با علت شنیدن صدا در سر و درمان این اختلال آشنا شوید.



علت شنیدن صدا در سر


به صورت کلی شنیدن صدا در سر دو منشا می تواند داشته باشد:


باید شما ابتدا ببینید که شما از کدام نوع هستید.



همه چیز درباره اختلال وزوز گوش


در صورتی که شنیدن صدا در گوش شما منشاء روانی دارد، جای نگرانی نیست. چرا که تحقیقات اخیر نشان می دهد این صداها آن قدرها هم خطرناک نیست. پایگاه اینترنتی دانشگاه منچسر در نوشته ای می گوید شنیدن صد در سر یک اختلال رایج بوده و در مواردی نیز ممکن است نشانه ابتلا به یک بیماری روانی باشد.


در حقیقت در بیماران مبتلا به اختلالات روانی و از جمله بیماری اسکیزوفرنی مواردی همچون توهم شنوایی دیده می شود. به نظر می رسد که این مشکل آن قدرها که تصور می شد خطرناک نیست.


دانشمندان هلندی اخیرا در پژوهش خود به این نتیجه رسیده اند که شیوع این عارضه نسبتا زیاد بوده و تقریبا چهار درصد از مردم صداهای غیرواقعی را در سر خود احساس می کنند. محققان بر این عقیده اند که افراد مبتلا به این اختلال، معتقدند که این صداها در زندگی آن ها نقش مثبت داشته و آن ها را در زندگی روزمره خانوادگی و حرفه ای یاری می کند.


البته بایستی به این نکته توجه داشت که این نظریات مخالفانی نیز دارد. چرا که گروهی دیگر بر این عقیده اند که این صداها مزاحم زندگی آنان بوده و ممکن است حتی برای سلامتی آن ها زیان آور باشد. به همین علت به عقیده این افراد مراجعه به پزشک الزامی است.


پژوهشگران در این زمینه، بر این باورند که نگرش افراد نسبت به خود در تفسیر این صداها موثر است. در نتیجه هرچقدر نگرش های منفی شخص بیش تر باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که از این صداها برداشت منفی شود. در مقابل خوشبینی نیز باعث می شود که نگرش و تفسیر فرد از این صداها مثبت گردد.

بیشتر بخوانید  بهترین درمان برای درد فک


به هر حال نکته بسیار مهمی که در این میان وجود دارد، مشورت با پزشک است. مشورت با پزشک در این موارد می تواند به شما اطمینان خاطر بیشتری بخشد.


جالب است بدانید که چندی پیش نیز تصور می شد که حرف زدن شخص با خودش نیز یک اختلال است اما تحقیقات امروز نشان می دهد که این عادت نه تنها اختلال نیست بلکه مفید است. برای خواندن بیش تر در این باره می توانید به این لینک مراجعه فرمایید.


شنیدن صدا در سر


اختلال در تشخیص واقعیت


درک واقعیت بصورت متمایز از آنچه دیگران درک می کنند . که می تواند عذاب آور و وحشتناک ، مضطرب و سردرگم کننده باشد .


افراد مبتلا به شیزوفرنی ممکن است گاه و بی گاه تصاویر را دور و جدا از هم ببینند . دچار اختلال در حواس باشند و یا برای مدت طولانی بی حرکت یک جا بشینند . و یا اینکه دائما در حال حرکت ، هوشیار و گوش به زنگ باشند .


همچنین بخوانید:


علت سردرد در ناحیه یک طرفه سر چیست؟


چرا دچار سرگیجه میشویم؟سیاهی رفتن چشم خود را چگونه درمان کنیم؟


توهم و خطاهای حسی


اختلال در ادراک که بی اساس رخ میدهد . این اختلال ها می توانند بصری (دیدنی) ، لمس کردنی ، چشایی ، بویایی و شنوایی باشند . شنیدن صداهای بی اساس مانند گفتوگوی چند نفر و یا شنیدن هشدار یک اتفاق غریب الوقوع و یا حتی صدایی که به فرد دستور میدهد که اصولا توهم هستند از این نوع خطاهای حسی می باشند .


این خطاها زمانی رخ می دهند که محرک های حسی حاضر باشند اما خود فرد از آنها تصور اشتباهی دارد .به عنوان مثال فرد شاید صدای درهم شکستن امواج را با صدای تیر اندازی اشتباه بگیرد .


هذیان :اعتقادات و تفکرات کاذب که بی اساس ، دور از عقل و ناپیوسنه هستند . هذیان در شکلهای مختلف رخ می دهد. در یک موقعیت پارانویی شخص ممکن است خیال های عذاب آوری داشته باشد . و احساس کند قرار است به او آسیبی وارد شود و یا علیه او توطئه کنند و یا حتی بخواهند او را مسموم کنند .


هذیان می تواند شامل احساسات باشکوه نیز باشد مثلا شخص احساس کند که مشهور و مهم است . در شکل دیگر هذیان ، فرد احساس می کند که نوسط همسایه خود کنترل می شود و یا مردم در تلوزیون میخواهند به وی پیام ویژه ای بدهند .


اختلال فکری در شیزوفرنی معمولا روی توانایی در تفکر تاثیر می گذارد و باعث ناتوانی در تمرکز می شود .مردم با شیزوفرنی شاید قادر به تشخیص این موضوع نباشند که چه چیزی مربوط به یک موقعیت هست و چه چیزی نیست . دور بودن افکار از منطق می تواند باعث بروز مشکلات در برقراری ارتباط با دیگران شود که این امر موجب انزوا می شود .


مردم با شیزوفرنی اغلب رک و بی پرده و بی مزه سخن می گویند . واین باعث می شود آنها کمتر از احساسات خود صحبت کنند . دیگر علائم می تواند شامل نداشتن احساسات ، صحبت های یکنواخت و نکراری ، کم شدن ارتباط چهره ای مانند اخم کردن و یا لبخند زدن و یا سر تکان دادن ، انزوای اجتماعی ، چیزی برای گفتن نداشتن ،گذراندن روزها مثل هم و بدون فعالیت .

بیشتر بخوانید  بیماری کلاین لوین | نشانه ها و علل سندرم کلاین لوین چیست؟


بستری کردن بیمار


بستری کردن بیمار در مدتی که بیماری در وضعیت حاد قرار دارد ، واجب است . بستری زمانی واجب است که بیمار به علت داشتن تمایل به خودکشی و ناتوانی در مراقبت از خود در معرض خطر قرار می گیرد . همچنین برای درمان هذیان ، توهم و یا مشکلات ناشی از الکل و مواد مخدر ، بستری کردن امری اجباریست .



درمان مناسب برای درمان شنیدن صدا در سر


Anti-psychotics یا داروهای ضد روان پریشی بسیار بهبود بخش هستند . آنها می توانند روان پریشی ها را کاهش دهند و به بیمار این فرصت را می دهند تا عملکرد بهتری داشته باشد . این داروها بهترین راه درمان موجود هستند . اما آنها شیزوفرنی را کامل درمان نمی کنند و تضمین کننده ی این امر نیستند که علائم پس از مدتی دوباره ظاهر نشوند .


میزان مصرف هر دارو برای هر بیمار متفاوت است . اکثر افرادی که از شیزوفرنی رنج می برند ، زمانی که تحت درمان قرار می گیرند به یک بهبودی می رسند . اما درمان با دارو برای همه مفید واقع نمی شود . دسته بندی بیمارانی که با دارو بهبود میابند از آنهایی که نمی یابند قبل از شروع درمان کار بسیار دشواری است .


داروهای ضد روان پریشی برای درمان شیزوفرنی مناسب هستند مخصوصا برای درمان توهم و هذیان اما شاید روی دیگر علائم تاثیری نداشته باشند . مثلا در درمان کاهش انگیزه و بیان احساسات بی تاثیرند . داروهای قدیمی ضد روان پریشی مانند Haloperidol و Chlorpromazine دارای عوارض جانبی بودند و این باعث دشوار شدن درمان می شد .


اغلب با پایین آوردن دوز عوارض جانبی را کاهش می دادند . اما داروهای جدید مانند Olanzapine و Quetiapine و Risperidone دارای عوارض جانبی کمتری هستند . و مشکلات سابق را ندارند زمانی که بیماری با افسردگی همراه می شود ، علائم تشدید می یابند که البته آنها نیز با تجویز ضد افسردگی ها برطرف می شوند .


گاهی اوقات بیمار و خانواده ها از درمان با ضد روان پریشی ها احساس نا رضایتی می کنند . آنها از عوارض جانبی و اعتیاد آور بودن داروها احساس نگرانی می کنند . به هر حال این دارو ها اعتیاد آور نیستند و البته باعث شنگونی و خشنودی نیز نمی شوند .


دیگر تصور اشتباه در مورد داروها ضد روان پریشی این است که آنها روی مغز تاثیر میگذارند و یا یک نوع حس زندانی شدن به آنها میدهد . این داروها اگر با دوز مناسب مصرف شوند به بیمار ضرری نمی رسانند و یا آزادی آنها را نمی گیرد . زمانی که درمان تازه شروع می شود ، این داروها اثر تسکین بخش خواهند داشت .

بیشتر بخوانید  فواید اهدای خون (اهدای خون) برای سلامت بدن


و این موضوع می تواند مفید باشد . البته سودمندی این داروها فقط به علت تسکین بخش بودن آنها نیست . بلکه به علت توانایی آنها در کم کردن توهم ، بی قراری ، پریشانی و گم گشتگی و هذیان است .درمان با داروهای ضد روان پریشی ، خطر برگشت بیمار به حالت حاد بیماری را در آینده کاهش می دهد .


اما حتی با این داروها نیز ممکن است بعد از مدتی بیمار به حالت اولیه برگردد . با این حال اگر مصرف داروها قطع شود ، وضعیت بسیار بدتر از حالت اولیه می شود . در بسیاری از موارد این سخن که می گویند مصرف داروها می تواند مانع بازگشت بیماری به حالت اولیه شود ، اشتباه است .


بلکه فقط باعث کاهش شدت آن می شود . در شروع درمان داروها با دوز بالا تجویز می شوند و وقتی بیمار به یک بهبودی نسبی رسید دوز را کاهش می دهند . اگر در این مرحله علائم دوباره ظاهر شدند بطور موقتی دوز را افزایش می دهند تا شاید علائم بطور کامل از بین بروند .


دلایل گوناگونی وجود دارد که چرا مردم به درمان شیزوفرنی پایبند نمی مانند . بیماران شاید به مریضی خود اعتقاد نداشته باشند و تصور کنند که سالم هستند . یا شاید بخاطر در هم ریختگی افکار میزان مصرف و ساعت مصرف را فراموش کنند .


استفاده از تایمرهای ( زمان سنج ) الکترونیکی و یا مخلوط کردن دارو با عذا از راه هایی هستند که به بیمار در این مورد کمک میکنند . اعضای خانواده نیز در این امر می توانند مفید باشند .


شنیدن صدا در سر



عوارض جانبی صدا در سر


Anti psychotics یا داروهای ضد روان پریشی مانند همه داروها دارای عوارض جانبی هستند . در یک دوره کوتاه مدت مصرف عوارض شامل خواب آلودگی ، بی قراری ، گرفتگی عظلات ، خشک شدن دهان ، رعشه و لرزش و یا تار شدن تصاویر می باشد .


اکثر این عوارض با کم کردن دوز و یا استفاده از داروهای دیگر می تواند برطرف شود .مصرف داروها در دراز مدت می تواند مشکلات جدی تری را ایجاد کند . TD یکی از این عوارض است . که اختلال در حرکات محسوب می شود . این اختلال ها بیشتر در اطراف دهان ، لب ها و زبان و بعضی وقت ها در قسمت های مختلف بدن مشاهده می شوند .


( می تواند شبیه به تیک های عصبی باشد ) این عوارض برای 15 تا 20 درصد افرادی که برای مدت طولانی تحت درمان قرار گرفته اند رخ می دهد . البته TD برای کسانی که مدت کوتاهی تحت درمان بودند نیز ممکن است اتفاق بیافتد . داروهای جدید خطر TD را کاهش دادند اما هنوز به صفر نرسیده است .


به هر حال آنها می توانند باعث اضافه وزن شوند و اگر با دوز بالا مصرف شوند می تواند باعث انزوای اجتماعی و علائمی شبیه به Parkinson شود . ( بیماری که محمد علی کلی ، بوکسور آمریکایی نیز به آن مبتلاست.


دیدگاهتان را بنویسید