مهم ترین عوامل موثر بر قیمت طلا کدامند؟



مجله دلگرم | طلا همواره به عنوان فلزی گرانبها مورد توجه بشر بوده‌است. ویژگی‌های خاص طلا مانند ارزش ذاتی آن، اکسیده نشدن در مقابل هوا، تقسیم پذیری بدون از دست دادن ارزش، مقبولیت عمومی، قدرت نقد شوندگی و هزینه پایین نگهداری آن باعث شده‌است تا طلا تبدیل به یک پول کالایی (و در شرایط تورمی و رکودی یک سپر تورمی) و پشتوانه ارزی شود. بنابراین طلا در کنار نفت یکی از کالاهای استراتژیک در بازارهای بین المللی محسوب می‌شود و در نتیجه عوامل متعددی بر روی قیمت آن تاثیر می‌گذارد.


چه چیزی باعث افزایش و کاهش قیمت طلا میشود؟


1 – ارزش دلار


با توجه به اینکه قیمت گذاری طلا در بازارهای جهانی بر مبنای ارز جهانی؛ یعنی دلار صورت می پذیرد، تغییرات ارزش دلار مهمترین عامل تاثیرگذار بر قیمت طلااست.

در حال حاضر، با توجه به تاثیرگذاری قابل توجه اقتصاد آمریکا بر اقتصاد جهانی، کاهش ارزش پول این کشور به معنی تضعیف اقتصاد جهانی است. در نتیجه ارزش طلا به عنوان وسیله حفظ ارزش بر حسب تمام ارزها افزایش می یابد. همچنین، کاهش ارزش دلار باعث کاهش ارزش دارایی های دلاری می شود، لذا برای حفظ ارزش دارایی ها باید به دنبال جایگزینی مناسب مانند طلابود.


2 – نرخ بهره بانکی


نرخ بهره بانکی در واقع بیانگر میزان سود بدون ریسک قابل پرداخت به سپرده های بانکی افراد است. در شرایط کنونی اکثر کشورها بخصوص ایالات متحده و ژاپن و برخی کشورهای اروپایی برای باقی ماندن در کورس رقابت جهانی و تلاش در جهت بهبود اقتصادی، نرخ بهره خود را در حد صفر نگه داشته اند، لذا در این شرایط تمایل افراد به سپرده گذاری کاهش یافته و در مقابل تمایل به خرید و نگهداری طلا که از ثبات قیمتی مناسبی برخوردار است، افزایش یافته است. این کاهش نرخ به خصوص در آمریکا که ارز آن به عنوان ارز جهانی مطرح است به شدت قیمت طلا را حمایت خواهد کرد.

بیشتر بخوانید  دستگاه جوشکاری چیست ؟ | کاربرد دستگاه جوش چیست ؟


3 – تورم


مقایسه روند تاریخی قیمت طلا و تورم جهانی (شامل قیمت نفت)، نشان دهنده وجود ارتباط مستقیم میان این دو است. باید گفت که نفت و طلاهر دو از کالاهای کمیاب و استراتژیک محسوب می شوند و رابطه نزدیکی با تورم جهانی دارند.


4 – وقایع جغرافیایی- سیاسی


طلا همواره کالای منتخب در زمان وجود تشنجات سیاسی است. در زمان افزایش تشنج سیاسی و نظامی بین کشورها مردم و سرمایه گذاران به سمت خرید طلا و دیگر فلزات گرانبها حرکت می کنند تا مانع از دست رفتن سرمایه خود شوند.


5 – نوسانات شدید بازار بورس و قیمت‌های نفت


در شرایطی که بازار بورس دچار نوسانات شدید می‌شود، و قیمت نفت بر اثر عوامل متعدد دائماً در حال تغییر است، اطمینان به این بازار و به تبع آن تمایل به سرمایه گذاری در این بازار کاهش می‌یابد لذا در این حالت مفهومی به نام “پناهگاه امن” در مورد بازار طلا به وجود می‌آید. در این شرایط سرمایه گذاران سعی می کنند تا با کم کردن ریسک سرمایه گذاری خود در طلا سرمایه گذاری کنند. به عبارت دیگر تقاضا برای طلا به منظور ذخیره‌سازی افزایش می‌یابد و این افزایش تقاضا منجر به افزایش قیمت‌های طلا می‌شود.


6 – چین


چین یکی از کشورهای با مازاد تجاری قابل توجه در دنیا است. این مازاد تجاری باعث می‌شود که چین تبدیل به یک متقاضی بزرگ کالا در بازارهای جهانی شود. از سوی دیگر تمایل کشور چین برای فرار از زیر سلطه رفتن نرخ ارز جهانی، دلار، به دلیل عمدتا مسایل سیاسی و اقتصادی رقابتی با کشور آمریکا و تمایل این کشور برای افزایش پشتوانه پولی‌اش، این کشور را بعد از هند تبدیل به یکی از بزرگ‌ترین تقاضا کنندگان طلا در جهان می‌کند. در نتیجه حضور چین در بازار طلا و هم چنین مازاد تجاری که باعث می‌شود چین با دلارهای بیشتری به سمت بازارهای کالا و از جمله بازار طلا در دنیا حرکت کند، در نهایت منجر به افزایش قیمت طلا می‌شود.

بیشتر بخوانید  تاریخ دقیق روز جهانی جوان در تقویم ۹۸ چه روزی است ؟


7 – بحران های اقتصادی


بحران هایی که در بخش های مختلف اقتصاد به وجود می آید و زمزمه رکود را نوید می دهند، دولت ها را وامی دارند تا اقدام به چاپ پول، کاهش نرخ بهره یا سایر سیاست های انبساطی نمایند. این اقدامات باعث ضعیف‌تر شدن ارزش دلار در برابر ارزهای دیگر می‌شود، لذا سرمایه گذاران و عاملان بازار برای حفظ ارزش دارایی‌هایشان به سراغ بازار طلا به عنوان پشتوانه پولی می‌روند و در نتیجه قیمت طلا افزایش می‌یابد.


از سوی دیگر، گاهی اوقات با گسترش بحران به کشورهای مختلف، نه تضعیف دلار که وضعیت نابسامان و ناامیدکننده اقتصاد جهانی، باعث می شود تا دوباره طلا به عنوان یک پشتوانه مهم برای حفظ دارایی ها مطرح شود و تقاضا و به تبع آن قیمت طلا افزایش یابد.


8 – بهبود وضعیت اروپا، چین و هند در برابر آمریکا


از آنجایی که دلار هم واحد خرید طلا و هم رقیب طلا در ذخیره سازی ثروت است، وضعیت تغییرات آن نسبت به سایر ارزها بسیار حایز اهمیت است. در سطور بالا تغییر وضعیت اقتصادی و تاثیر آن بر دلار را بررسی کردیم، ولی همیشه این وضعیت اقتصادی نیست که تعیین کننده قیمت دلار است.


گاهی اوقات تغییرات سیاسی، اقلیمی و یا تغییرات اساسی بین المللی در کنار عوامل اقتصادی، دلار را دستخوش تغییر می سازند. این تغییرات سبب می شود تا بازار طلا نیز تغییراتی را تجربه کند. بطوری که اگر بهردلیلی دلار در برابر سایر ارز ها تضعیف شود، طلا برای مردم، بازیگران بزرگ و دولت هایی که ارز آن کشورها را دارند ارزانتر می شود.

بیشتر بخوانید  لیست شعبه های بانک صادرات در تبریز + آدرس و تلفن


در نتیجه شاید تصمیم به خرید بگیرند. از دیگرسو اثر جایگزینی می تواند در اینجا برعکس عمل کند. به این معنی که اگر فعالان اقتصادی کاهش ارزش دلار را ادامه دار بدانند، اقدام به جایگزین کردن آن با طلا خواهند کرد که این امر دوباره به افزایش قیمت های طلا می انجامد.


بیشتر بخوانید:


قیمت دلار ، یورو و سایر ارزها | ۲۴ بهمن ۹۷



چنانچه این مطلب را مفید میدانید با لایک کردن و به اشتراک گذاشتن آن، از ما حمایت کنید. نظرات، پیشنهادات و مقاله های درخواستی خود را از طریق قسمت دیدگاه ها برای ما ارسال کنید.


دیدگاهتان را بنویسید