ایران دَرّودی ([irɒn dærrudi]، ۱۱ شهریور ۱۳۱۵ – ۷ آبان ۱۴۰۰) نقاش ایرانی است.
ایران درودی در ۱۱ شهریور ۱۳۱۵ در خانوادهای اشرافی در خراسان بهدنیا آمد. پدرش خراسانی بود و مادرش قفقازی. تبار پدریاش بازرگان بودند و مادرش به همراه خانواده بعد از انقلاب اکتبر و تشکیل کشور شوروی از قفقاز به ایران مهاجرت کردند .
او همچنین کارگردان، نویسنده، منتقد هنری و استاد دانشگاه رشته تاریخ هنر بود. درودی به عقیده برخی پیرو مکتب فراواقعگرایی (سورئالیسم) بود. سالوادور دالی هیچگاه سبک درودی را نزدیک به سبک خود نمیدانست و درودی را هنرمندی از خطه شرق با ذوق و استعداد بینهایت توصیف میکرد. درودی در ۱۹۷۰ به درخواست دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف به تدریس تاریخ هنر در این دانشگاه پرداخت.
احمد شاملو در ۱۴ اسفند ۱۳۵۱ شعری سرودهاست بهنام «اشارتی». این شعر به «ایران درودی» اهدا شدهاست و در مجموعه ابراهیم در آتش منتشر شد. این شعر که به نقاشی میپردازد در کتابی که از آثار درودی منتشر شد به عنوان مقدمه آمدهاست.
بیوگرافی ایران درودی
ایران درودی در کودکی با خانواده به اروپا سفر کرد. وقتی جنگ جهانی دوم شروع شد خانواده او در هامبورگ زندگی میکرد و با شروع جنگ به ایران بازگشتند و مدتی در مشهد زندگی کردند و بعد ساکن تهران شدند. درودی در مدرسه به دلیل علاقه به نقاشی به کلاسهای آزاد طراحی و نقاشی میرفت.
وی در سال ۱۹۵۴ برای تحصیل در رشته نقاشی در دانشکده بوزار در پاریس به تحصیل مشغول شد و در سالهای ۱۹۵۴ تا ۱۹۵۸ به یادگیری هنر در آموزشگاهها و دانشکدههای گوناگون پرداخت: مدرسه هنرهای زیبای پاریس (بوزار)، مدرسه لوور پاریس، دانشکده سلطنتی بروکسل (ویترای)، انستیتوی آر.سی. آی نیویورک (رشته تهیه و کارگردانی برنامههای تلویزیون). پس از پایان تحصیلات به ایران بازگشت و در اردیبهشت ۱۳۳۹ آثارش در تالار فرهنگ تهران به نمایش گذاشته شد.
شهبانو فرح پهلوی در همسایگی آنها زندگی میکرد و زمانی که درودی در فرانسه تحصیل میکرد، فرح پهلوی مشتاق صحبت با درودی و گرفتن راهنماییهایی از او در زمینه نقاشی بود. خواهرش، پوران درودی، طراح لباس بود که طراحی و دوخت شنل تاجگذاری فرح را انجام داد.
در سالهای دهه چهل خورشیدی در شهرهای مختلف اروپا آثار خود را در گالریهای مختلف به نمایش گذاشت و سپس به آمریکا رفت. در آمریکا با پرویز مقدسی کارگردان تآتر و سینما ازدواج کرد. هر چند دوران زندگی مشترک این دو با مرگ زود هنگام مقدسی به پایان رسید اما تأثیر بسیار عمیقی بر درودی گذاشت و او دیگر هرگز ازدواج نکرد.
ایران درودی در بیش از ۶۳ نمایشگاه انفرادی و بیش از ۲۵۰ نمایشگاه گروهی در ایران و سراسر جهان، آثار خود را به دید عموم گذاشت و با نوشتن کتاب «در فاصلهٔ دو نقطه» به نویسندگی نیز روی آورد.
ایران درودی صبح ۷ آبان ۱۴۰۰ در سن ۸۵ سالگی در بیمارستان دی تهران، پس از یک دوره بیماری چندماهه از دنیا رفت.
بیماری ایران درودی
ایران درودی از سال 1378 مبتلا به سرطان بود او میگوید ، سرطان معجزه زندگی من بود که زنده بودن را یادآوری کرد و هر ثانیه ام را لبریز از عشق کرده است . هر اثری که می کشم من را به حالت عرفانی می برد و این چیزی است که من را بعد از 23 بار جراحی سرپا نگه داشته است .
درگذشت ایران درودی
حساب کاربری ایران درودی در اینستاگرام درگذشت وی را اعلام کرد. این هنرمند نقاش متولد ۱۱ شهریور ۱۳۱۵ بود. وی علاوه بر نقاشی در رشتههای هنری مثل کارگردان، نویسنده، منتقد هنری و استاد رشته تاریخ هنر نیز بود.
وصیت نامه ایران درودی
مفتخرم نامم ایران است ، وصیت کرده ام روی سنگ قبرم فقط نام «ایران» را بنویسند ، برایم خوشحال باشید و دعا کنید موزه ام را ببینم
درست است که زندگی سختی داشته و عزیزانم را از دست دادم اما با عشق زندگی کردم و توانستم ظرفیت دوست داشتن را داشته باشم به همین خاطر بعد از مرگم هیچگاه برایم ناراحت نباشید
مرگ همسر ایران درودی
ایران درودی در زمستان سال 1346 وقتی 30 ساله بود با پرویز مقدسی (تهیه کننده و کارگردان ) ، ازدواج کرد . و سر انجام در سال 1364 مقدسی با فوت خود ایران درودی عزیز را تنها گذاشت .
علت فوت ایران درودی
ایران درودی بعد از 22 سال مبارزه با بیماری سرطان روز 7 آبان 1400 در سن 85 سالگی دار فانی را وداع گفت قابل ذکر است که این هنرمند دوماه قبل از فوت درگیر بیماری کرونا بوده و با وجود درگیری ریه و دستگاه گوارش با این بیماری جنگید و در آخر 7 آبان 1400 دار فانی را وداع گفت .