چگونه سماق بکاریم؟





معرفی درختچه سماق




سماق درختی کوچک پاست با ارتفاع سه متر و گاهی به چهار متر بالغ می‌شود و شاخه‌های جوان و دمبرگ‌های آن را موهای زبر پوشانیده است.سماق به عنوان یکی از گونه های گیاهی جنگلی خودرو که دست بشر در گسترش آن کمتر دخالت داشته، به شکل درختچه ای است کوهستانی که میوه‌های خوشه‌ای دارد، رنگ میوه آن قرمز و قهوهای و طعم آن گس است، ولی پس از رسیدن ترش می شود.




میوه آن شفت کرکدار قهوه‌ای مایل به ارغوانی است، برگ‌های سماق دارای ۱۳ درصد مازوست بوده و در صنعت چرم‌سازی خصوصاً در مصر و یونان باستان بکار برده می شد، میوه سائیده شده آن نیز بعنوان چاشنی غذا در منازل مصرف می‌شود، از پوست آن هم رنگ زرد نارنجی به‌ دست می‌آید.




سماق دارای انواع مختلفی از جمله، سماق صمغی (در بعضی از باغات تهران و مناطقی از کشور ژاپن می روید)، سماق آمریکایی (در مناطقی از آمریکای شمالی می روید)، سماق معمولی (مهمترین و پر رویش ترین درختچه سماق)، است.


سماق




آب و هوای مناسب کاشت درختچه سماق




سماق معمولی درختچه ای است کوهستانی با میوه‌ های خوشه‌ای که بومی نواحی مدیترانه، جنوب ایتالیا و آسیای شرقی بخصوص ایران است. این گیاه به صورت دیم در مناطق مساعد پرورش داده می شود.




این محصول در ایران در نقاط استپی سلسله کوه‌های البرز و زاگرس در آذربایجان و خراسان و فارس و دامنه‌های جنوبی رشته کوههای البرز، در دره‌های کرج و هراز، بین هزار تا هزار و ۷۰۰ متر، در ارتفاعات شیراز تا ۲۳ هزار متر ارتفاع از سطح دریا و در جنگلهای ارسباران در ارتفاعات بین ۶۵۰ تا هزار و ۹۰۰ متر از سطح دریا دیده می‌شود.




این درختچه در مناطقی که ۰۰ تا ۳۵۰ میلیمتر بارندگی سالیانه داشته باشد رشد می کند، در خاکهای کمی اسیدی یا خنثی با ۶.۵ تا هفت = HP بهتر رشد می کند.

بیشتر بخوانید  آدرس مراکز تعویض پلاک تویسرکان استان همدان




آب و هوای گرم و خشک را می پسندد، گیاهی نور پسند بوده و غیر مقاوم به سایه است، مقاوم به آفات و امراض بوده، اگر در اثر کم آبی خشک شود با مختصر رطوبت ایجاد پاجوش می کند و در صورت سرمازدگی ساقه های جدید ایجاد می کند. برداشت سماق در شهریور ماه انجام می شود و درآمد ان از سال پنجم به بعد اقتصادی هست .




مشخصات گیاه شناسی سماق




سماق گیاهی است از خانواده Anacardiaceae (پسته) و نام علمی آن Rhus Coriaria . L می باشد. گیاه سماق بصورت درختچه یا درخت های کوچک و به ارتفاع 3-5 متر می باشد که ساقه یا تنه متعدد، دارای شاخه های فراوان و منشعب به رنگ متمایل به سفید است. برگ سماق مرکب شانه ای بوده و از 5-7 جفت برگچه پوشیده از کرک و بدون دمبرگچه، بیضی با دندانه های نامنظم در حاشیه، روی برگ سبز مات و زیر برگ روشنتر و در پائیز برگها سرخ و یا حنایی میشود و هر برگچه آن در حدود ۳-۷ سانتی‌متر طول دارد.




گل بسیار کوچک، سبز فام، نر ماده و تک جنس، مجتمع در خوشه های مرکب، انتهایی و متراکم و حنایی رنگ است و در حدود 10 سانتی متر طول دارد.میوه سماق به صورت شفت کرکدار، مدور، قلوه ای شکل و نافدار که رسیده آن به رنگ سبز متمایل به زرد و یا قرمز رنگ می باشد.سماق را می توان در تهران، قزوین، خراسان، قم، اراک، همدان، آذربایجان شرقی، زنجان و آذربایجان غربی و کردستان پیدا کرد.


سماق




روش کاشت و تکثیر درختچه سماق




روش های تکثیر این درختچه به صورت پاجوش، بذر و قلمه ساقه و ریزوم است. بهترین روش تکثیر سماق پاجوش است که در پاییز یا آخر زمستان پاجوش را با ریشه از گیاه مادر جدا کرده و در محیط جدید کشت می کنند.

بیشتر بخوانید  فرق اصلی املا و انشا در چیست ؟


کاشت بذر سماق


ابتدا بذرها را در یک ظرف قرار دهید و روی آن‌ها آب جوش بریزید، تا زمانی که آب کاملا خنک شود اجازه دهید بذرها در آب بمانند. بذرها را در یک دستمال قرار دهید تا خشک شوند. سپس بذرها را در یک ظرف بدون سوراخ حاوی مخلوط پیت ماس و پرلیت به عمق یک سانتی‌متر بکارید و آن را به مدت سه تا چهار ماه در یخچال قرار دهید.




در طول این مدت ۱ سانتی‌متر از قسمت بالایی مخلوط را مرطوب نگه دارید. بعد از این مدت بذرها را از یخچال خارج کنید و آن‌ها را به کاغذ سنباده بمالید تا پوسته بذر نازک شود. سپس بذرهای سماق را به عمق ۱.۵ سانتی‌متر در مخلوط پیت ماس و پرلیت بکارید. برای کاشت بذرها، از گلدان‌های ۸ تا ۱۰ سانتی‌متری دارای سوراخ استفاده کنید. بین بذرها ۳ سانتی‌متر فاصله قرار دهید. روی گلدان پلاستیک بکشید تا رطوبت حفظ شود. دمای مناسب برای جوانه‌زنی بذر سماغ ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتی‌گراد است.




گلدان‌ها را در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید. زمانی که مخلوط پیت ماس و پرلیت در حال خشک شدن بود آب دهید و آن را مرطوب کنید. بعد از جوانه‌زنی پلاستیک را بردارید. جوانه‌زنی بذر سماق معمولا دو تا چهار هفته طول می‌کشد. هر زمان که مخلوط در حال خشک شدن بود به آن آب دهید. زمانی که اندازه نهال ها به ۸ تا ۱۰ سانتی‌متر رسید، آن‌ها را به گلدان‌های جداگانه حاوی خاک گلدان دارای زهکشی خوب منتقل کنید.




نهال‌ها را در اواسط پاییز به زمین منتقل کنید. گیاه سماق به کود نیاز ندارد. یک مکان با آفتاب کامل یا سایه جزیی برای کاشت گیاه سماق در نظر بگیرید. خاک باید زهکشی خوبی داشته باشد. هر زمان خاک در حال خشک شدن بود به آن آب دهید. فاصله بین گیاهان را ۲۵ تا ۳۰ سانتی‌متر در نظر بگیرید.

بیشتر بخوانید  فوت و فن نگهداری و تکثیر گل پریوش


درخت سماق


خواص دارویی و درمانی سماق




سماق منبع ویتامین c بوده و دارای خواص دارویی فراوانی نیز هست، که از آن جمله می توان به مواردی چون، درمان بیماریهای روماتیسمی و نقرس ، کاهش خونریزی سینه (هموپتزی)، برطرف کننده اسهال معمولی و اسهال خونی، پایین آورنده تب، ادرار آور و تقویت کننده دستگاه گوارش است.




پایین آورنده قند خون و تصفیه کننده خون و دفع مواد زائد خون، سرمه آن جهت تسکین فشار و درمان جوشهای پلک نافع بوده و در قدیم برای درمان سوزاک و سل و همچنین شیره خارج شده از درخت سماق برای درمان بیماری های دستگاه ادراری بکار می رفته است.




همچنین به علت داشتن تانن فراوان، قابض و پاک کننده معده است و خاصیت آنتی اکسیدانی آن از بروز سرطان ها جلوگیری می کند، غرغره ی و مضمضه جوشانده سماق برای ورم گلو و دهان مفید است، چکاندن آب جوشانده آنها در گوش چرک آن را از بین مى برد.




کمپرس با سماق در التیام زخم، خون دماغ، التیام سوختگی، اگزما، ترک نوک سینه و عضو ضرب دیده موثر است و همچنین مطالعات نشان می دهد که سماق تا ۸۱ درصد از ترکیب شدن گلوکز (قند خون) با پروتئین های حیاتی بدن و در نتیجه بروز بیماریهای دیابتی جلوگیری می کند.


separator line


بیشتر بخوانید:


اصول کاشت و نگهداری گل آگلونما در خانه


نگهداری و تکثیر گیاه کاکتوس


آیا به نگهداری و پرورش گل یاس علاقه دارید؟


separator line


دیدگاهتان را بنویسید