تزریق تستوسترون و مشکلات حاصل از آن
تزریق تستوسترون سطح کلی هورمون ها در بدن افراد را به هم می ریزد. وقتی سطح هورمون های جنسی که عموما جزو هورمون های مردانه هستند تغییر می کند، رفتار فرد مصرف کننده نیز به طرز خشونت آمیز تغییر می کند. بالاترین میزان تستوسترون در دوران نوجوانی و اوایل بلوغ ترشح می شود. همانطور که سن افزایش می یابد، به همان نسبت میزان تستوسترون نیز کاهش می یابد.
تستوسترون یک هورمون جنسی طبیعی است که در بیضههای انسان تولید میشود. مقدار کمی تستوسترون نیز در تخمدان و سیستم آدرنال زنان تولید میشود. تزریق تستوسترون در مردان و پسران برای درمان مشکلات ناشی از فقدان این هورمون مانند تأخیر در بلوغ، ناتوانی جنسی یا سایر اختلالات هورمونی استفاده میشود. تزریق تستوسترون همچنین در زنان برای درمان سرطان پستان در زمانی استفاده می شود که این بیماری به سایر قسمت های بدن گسترش یافته باشد. تستوسترون کیفیت عملکرد ورزشی را افزایش نخواهد داد و نباید برای این منظور استفاده شود.
خطرات تزریق تستوسترون
-
این درمان ممکن است باعث آپنه خواب گردد. -
باعث افزایش گلبول های قرمز خونی (پلی سیتمی) می شود که موجب افزایش بیماری قلبی می گردد. -
باعث تحریک رشد سلول های غیرسرطانی پروستات و احتمالا تحریک سرطان پروستات می شود. -
سینه را بزرگ می کند. -
تولید اسپرم را کم می کند. -
باعث چروکیده شدن بیضه ها می شود.
آیا تزریق تستوسترون باعث جوانی می گردد؟
این نوع درمان می تواند اثر معکوس بر هیپوگنادیسم بگذارد، اما هنوز مشخص نیست که آیا این درمان می تواند برای افراد مسن مفید باشد یا نه. برخی مردان باور دارند که مصرف تستوسترون موجب جوانی و کسب انرژی می شود.برخی مطالعات نشان داده مردانی که هورمون تستوسترون را دریافت کردند، توده عضلانی آنها افزایش یافت، اما قدرت عضلانی را بدست نیاوردند.
باورهای غلط در مورد تزریق تستوسترون
1.تستوسترون باروری را افزایش میدهد
تستوسترون به ویژه در سطوحی که توسط ورزشکاران برای پرورش اندام، استفاده میشود، میتواند با کوچک و تنبل ساختن بیضه ها، یک مرد را عقیم سازد.
2. بالا بودن وزن به سطح تستوسترون ربطی ندارد
چربی بالا در بدن مانند اسفنج عمل کرده و تستوسترون را کاهش داده و تمایل جنسی ، انرژی و دیگر ویژگیهای مردانه را کاهش میدهد. این به ویژه وقتی درست است که چربی، دور شکم یا عضله های شکم را فرا می گیرد. چربی ران و باسن اثر کمتری بر تستوسترون دارد.
3. مردان میتوانند سطوح تستوسترون خود را با تمرینات شدید بالا ببرند
رابطه بین تستوسترون و ورزش پیچیده است. بله، ورزش معتدل می تواند سطوح تستوسترون را مقداری افزایش دهد، اما اگر تمرینات شدید باشد، میتواند سطوح تستوسترون را کاهش دهد. همچنین این مساله درست است که تستوسترون پائین ورزش کردن را دشوار تر میکند، و این امر میتواند به چرخه نادرست بی تحرکی و کاهش سطح هورمون ها منجر شود.
4. بحران میانسالی مردان به تستوسترون ربطی ندارد
در بسیاری مواقع ، وقتی مردان می گویند که شغلشان، همسرانشان، یا کلا زندگیشان کسل کننده شده اند، در واقع از کمبود تستوسترون رنج میبرند. به این پدیده ” مونو پورش” میگوییم ،چون بسیاری را دیده ایم که فکر میکنند خریدن یک ماشین خیلی جدید و خوب به آنها جذابیت جنسی و دلربایی میدهد، در واقع ، بهتر است این افراد سطح تستوسترون خود را چک کنند.
5. مکمل های تستوسترون ایمن اند ، چون FDA آنها را تائید کرده است.
در واقع تستوسترون یا مواد حاوی تستوسترون را فقط می توان تحت نظارت پزشک استفاده کرد .
6. تستوسترون کم باعث افسردگی میشود
بیشتر مردان نمیدانند که خود افسردگی یا حالت افسرده ، میتواند سطوح تستوسترون را افزایش دهد. از آنجا که بسیاری از مردان نشانه های افسردگی خود را نمیشناسند، یا برای یافتن راه درمان افسردگی تمایلی ندارند ، این مشکل مهمی برای میلیون ها مرد است. برخی اوقات اصلاح سطوح تستوسترون ، می تواند نشانه های افسردگی را کاهش دهد و گاهی درمان افسردگی با روانکاوی و/ یا داروی ضد افسردگی، می تواند سطوح تستوسترون را افزایش دهد.
7. داروهای افزایش دهنده نعوظ ( مانند ویاگرا) ، برای مردان با تستوسترون نرمال مناسب است
مطالعات نشان میدهند که دارو های افزایش دهنده نعوظ برای مردانی با سطوح تستوسترون نرمال بهتر جواب میدهد. زیرا تستوسترون میزان انگیزش لازم برای رابطه جنسی را فراهم میکند، ولی دارو های افزایش دهنده نعوظ نمیتوانند.
8. درمان با تزریق تستوسترون در واقع شبیه عمل های زیبایی است
تزریق تستوسترون برای مردانی که تستوسترون پایین دارند، یک درمان پزشکی معتبر است. کم کاری بیضه ها و کمبود تستوسترون، مردان را در معرض عوارضی مانند سستی، پوکی استخوان، بیماری قلبی و احتمالا بیماری آلزایمر قرار میدهد.
9. تستوسترون فقط مشکل افراد سالمند است
مشخصا هر چه سن بالاتر برود، سطح تستوسترون پایین تر میآید، اما این وضعیت میتواند در هر مردی پیش آید، حتی در نوجوانان . وضعیت هایی مانند بیماری واریکوسل،بیضه های آویزان شده و مشکلات ژنتیکی مشخصی، میتوانند باعث شوند تستوسترون زیر حد نرمال برود که باید این بیماران تا حد ممکن سریعترمعاینه و درمان شوند.
علائم کاهش تستوسترون و لزوم تزریق تستوسترون
-
کاهش تراکم استخوان و شکننده بودن استخوان -
خستگی -
ضعف -
غمگین بودن و افسردگی -
عدم رضایت از رابطه جنسی با همسر -
ناباروری -
بی خوابی و یا دیگر اختلالات خواب -
افزایش چربی های بدن -
کاهش حجم عضلات -
کاهش قدرت عضلانی -
متورم و حساس شدن سینه ها -
ریزش مو -
گرگرفتگی -
کاهش انرژی -
کاهش انگیزه -
کاهش اعتماد به نفس -
مشکل در تمرکز و حافظه
البته باید گفت که علائم بالا غیر از کاهش تستوسترون، می توانند در اثر افزایش سن، عوارض جانبی برخی داروها، مشکلات تیروئید و افسردگی نیز ایجاد شوند.
تزریق تستوسترون
آزمایش تستوسترون با نمونه خون در اول صبح انجام می شود، زمانی که میزان این هورمون در بیشترین حالت خود قرار دارد. میزان نرمال این هورمون 300 تا 1000 ng/DL است. ممکن است پزشک برای تشخیص قطعی آزمایش را تکرار کند.
اگر میزان این هورمون در خون شما کم شده باشد و علایمی دارید که شرایط عادی زندگی را مختل می کند ممکن است برای شما مکمل تستوسترون تجویز شود. دقت کنید که همه افرادی که این مشکل را دارند نباید این مکمل ها را مصرف کنند. بهترین کار این است که با مراجعه به یک متخصص، خطرات و فواید مصرف این مکمل ها را بفهمید. برای این منظور به متخصص کلیه و مجاری ادراری (اورولوژیست) یا فوق تخصص غدد مراجعه کنید.
تستوسترون در اشکال دارویی مختلفی وجود دارد. از جمله ژل، قرص، کپسول و آمپول. روش تزریقی ارزان ترین گزینه است اما می تواند دردناک باشد. شما این هورمون را بسته به تجویز پزشکتان هر 7 تا 22 روز تزریق می کنید.
برای اطمینان از اینکه تزریق تستوسترون برای شما خطری ندارد، در موارد زیر با پزشک خود مشورت کنید:
-
دیابت؛ -
بزرگ شدن پروستات؛ -
بیماری قلبی یا بیماری عروق کرونر؛ -
سابقه حمله قلبی، سکته مغزی، یا لخته شدن خون؛ -
کلسترول بالا یا تری گلیسیرید (نوعی از چربی خون)؛ -
سرطان پستان (در مردان و یا در زنان دارای هیپرکلسمی)؛ -
بیماری کبد یا کلیه؛ -
اگر شما در رختخواب در حال استراحت هستید یا در موارد دیگر دچار ناتوانی هستید؛ -
اگر یک داروی رقیق کننده خون را مصرف می کنید (وارفارین، کومادین، جانتوون).
این دارو میتواند به یک نوزاد متولد نشده آسیب برساند و یا نقایص مادرزادی را ایجاد کند. اگر باردار هستید یا ممکن است باردار شوید، از این دارو استفاده نکنید.اگر در طول درمان باردار شدید بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید. در حالی که این دارو را دریافت میکنید، از یک روش مؤثر پیشگیری از بارداری استفاده کنید.
مشخص نیست که آیا این دارو میتواند از طریق شیر مادر به کودک شیرخوار انتقال یابد و ممکن است که به کودک آسیبی بزند یا نه. هنگام استفاده از این دارو نباید به کودک شیرخوار، شیر دهید.
عوارض جانبی تزریق تستوسترون
اگر شما نشانه هایی از یک واکنش آلرژیک به این دارو مانند: راش پوستی یا کهیر (با یا بدون تب یا درد مفاصل)؛ اشکال در تنفس؛ تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو، را مشاهده کنید با اورژانس پزشکی تماس بگیرید.
اگر موارد زیر را مشاهده کردید به پزشک خود اطلاع دهید:
-
تهوع یا استفراغ؛ -
تغییر رنگ پوست؛ -
افزایش یا تداوم نعوظ آلت تناسلی؛ -
ناتوانی جنسی، مشکلات انزال، میزان کاهش اسپرم، کاهش اندازه بیضه؛ -
ادرار دردناک و دشوار -
تنگی نفس (حتی با اعمال خفیف)؛ -
درد قفسه سینه یا فشار بر روی قفسه سینه که به سمت فک و شانه شما گسترش می یابد. -
تورم در مچ پا یا پا، افزایش سریع وزن؛ -
علائم یک لخته خون در ریه مانند درد قفسه سینه، سرفه ناگهانی، خس خس سینه، تنفس سریع، سرفه خونی؛ -
علائم یک لخته خون در پا مانند درد، تورم، گرما یا قرمزی در یک یا هر دو پا؛ -
علائم سطح بالایی از کلسیم در خون مانند درد معده، یبوست، افزایش تشنگی یا ادرار، درد عضلانی یا ضعف، درد مفاصل، سردرگمی و گیجی و احساس خستگی یا بی قرار بودن. -
مشکلات کبدی مانند درد در قسمت بالایی معده ، خارش، از دست دادن اشتها، ادرار تیره رنگ ، مدفوع رنگ خاکستری، زردی (زرد شدن پوست یا چشم ها).
زنان دریافت کننده تستوسترون ممکن است ویژگیهای مردانهای در آنها ایجاد شود که اگر درمان ادامه یابد، میتواند غیر قابل برگشت باشد. در صورت مشاهده هر یک از این علائم وجود تستوسترون بیش از حد به پزشک خود مراجعه کنید:
-
آکنه؛ -
تغییرات در دوره قاعدگی؛ -
رشد موی مردانه (مانند چانه یا سینه)؛ -
صدای خشک و زمخت و یا بم شدن صدا؛ -
بزرگ شدن کلیتوریس.
عوارض جانبی معمول تزریق تستوسترون در مردان یا زنان
-
تورم پستان؛ -
سردرد، اضطراب؛ -
افزایش رشد موی صورت یا بدن، طاسی با الگوی مردانه؛ -
افزایش یا کاهش میل جنسی؛ -
بی حسی یا احساس خارش؛ -
درد یا تورم در محلی که در آن دارو تزریق شد.
این یک لیست کامل از عوارض جانبی این دارو نیست و موارد دیگری ممکن است رخ دهد. برای توصیههای پزشکی در مورد عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید. در صورت مشاهده عوارض جانبی به FDA این موارد را گزارش کنید.
بیشتر بخوانید:
فواید و عوارض کاشت کپسول تستوسترون
تستوسترون چیست؟ افزایش هورمون تستوسترون در مردان
آقایان درباره تستوسترون چه می دانید ؟
گردآوری توسط بخش سلامت
مجله دلگرم