همه دچار ریزش مو میشوند. این اتفاق معمولاً موقع دوش گرفتن، سشوار کشیدن موها یا شانه کردن آنها رخ میدهد و کاملاً طبیعی است.
متخصصین پوست و مو میگویند، “ریختن پنجاه تا صد تار مو در روز طبیعی است. دلیل آن این است که مو وارد چرخه خود میشود و موی جدید جای آن را میگیرد.” اما ریزش مو میتواند نشانه یک مشکل جسمانی جدیتری باشد که نیاز به معاینه متخصص و احتمالاً درمان دارد. در این مقاله به 6 دلیل عمده ریزش مو و راه های کنار آمدن با آن میپردازیم.
1. تلوژن افلوویوم (Telogen Effluvium)
یکی از دلایل ریزش مو در خانمها تلوژن افلوویوم است.تلوژن افلوویوم پدیدهای است که پس از بارداری، جراحیهای مهم، کاهش وزن شدید و استرس زیاد اتفاق میافتد طوریکه در روز تعداد زیادی از موهایتان معمولاً موقع شامپو کردن موها، درست کردن یا شانه کردن آنها میریزند. ریزش مو میتواند یکی از عوارض جانبی مصرف برخی داروها مثل داروهای ضدافسردگی، بتابلاکرها و داروهای ضدالتهابی غیراستیروئیدی باشد. طی تلوژن افلوویوم، موها قبل از اینکه سریع وارد فاز تلوژن شوند، بسیار سریعتر از حد نرمال از فاز رشد وارد فاز استراحت میشوند.
علائم ریزش مو در خانمها: زنان مبتلا به تلوژن افلوویوم،6 هفته تا 3 ماه پس از یک اتفاق استرس زا دچار ریزش مو میشوند. در این زمان، ممکن است موها دسته دسته بریزند.
چه باید کرد: در برخی موارد، مثل بارداری یا جراحیهای مهم، باید تا کندتر شدن روند ریزش مو تحمل داشته باشید. اگر علت اصلی مصرف یک داروی خاص باشد، درمورد پایین آوردن دوز مصرفیتان یا تغییر دارو با پزشکتان صحبت کنید. اگر دلیل ریزش مویتان استرس است، نهایت تلاشتان را برای پایین آوردن میزان اضطراب و استرستان انجام دهید.
2. کم کاری تیروئید
یکی دیگر از دلایل ریزش مو در خانمها ممکن است کم کاری تیروئید باشد.میلیونها نفر در سراسر جهان، که اکثر آن را زنان تشکیل میدهند، از بیماری تیروئید رنج میبرند. وقتی بدنتان مقدار کمی هورمون تیروئید تولید کند، هورمونی که مسئول متابولیسم بدن، ضربان قلب و روحیه است، یعنی به کمکاری تیروئید دچار هستید. اگر بدنتان مقدار زیادی از هورمون تیروئید تولید کند پرکاری تیروئید دارید. هورمون تیروئید مسئولیت زیادی در بدن دارد، از سرعت سوخت و ساز پایه—سرعتی که بدنتان برای فعالیت اکسیژن و انرژی مصرف میکند—گرفته تا رشد موها، پوست و ناخنهایتان. اما وقتی مقدار کافی و مناسب از این هورمون در بدن وجود نداشته باشد، برخی از عملکردهای بدنتان دچار تغییر میشود.
علائم:کمکاری تیروئید علائم بسیار زیادی در بدن ایجاد میکند که از آن قبیل میتوان به افزایش وزن بیدلیل، خستگی، یبوست، افسردگی و مشکل در مرکز کردن اشاره کرد. مو، ناخن و پوست شکننده تر شده و بسیار راحتتر میشکند. این مشکل در زنان، مخصوصاً زنان بالای 50 سال، بسیار متداولتر است.
پرکاری تیروئید نیز میتواند موجب کاهش وزن بیدلیل، تپش قلب، اضطراب، آسیبپذیری، اسهال، رطوبت پوست، شعف عضلانی و بهتزده شدن چشمها شود. با بالا رفتن متابولیسم نیز ممکن است ریزش مو اتفاق بیفتد. پرکاری تیروئید تداول کمتری نسبت به کمکاری آن دارد.
چه باید کرد: برای برگرداندن هورمون تیروئید در بدنتان به حالت نرمال، پزشکتان داروی هورمون تیروئید برایتان تجویز خواهد کرد. برای اطمینان از مناسب بودن دوز مصرفی، نیاز به آزمایشات منظم تیروئید است.
3. لوپوس
یکی دیگر از علتهای ریزش مو در خانمها ممکن است مربوط به بیماری لوپوس باشد.لوپوس یک بیماری خودایمن مزمن است که در آن سیستم ایمنی خود بدن به بافتهای سالم آسیب میرساند. این مشکل 5/1 میلیون فرد را در سراسر جهان درگیر کرده است و در سالهای باروری زنان بیشتر اتفاق میافتد.
علائم: لوپوس معمولاً موجب خستگی شدید، سردرد، زخمهای دهانی و متورم شدن و دردناک شدن مفاصل میشود. افراد زیادی دچار یک زخم پروانهای شکل در پل بینی میشوند و حساسیت زیادی به خورشید پیدا میکنند. علائم دیگر آن شامل تب، تورم پاها و دستها و اطراف چشم، درد سینه و کمخونی میباشد. افراد زیادی همچنین دچار ریزش مو میشوند که ممکن است خفیف باشد و فقط موقع شامپو کردن موها یا شانه کردن آن اتفاق میافتد. این ریزش مو میتواند شدید هم باشد و موها دسته دسته بریزد و روی پوست سر هم زخمهایی ایجاد شود. ازآنجاکه این علائم در مشکلات دیگر هم ممکن است اتفاق بیفتد، معمولاً بیماری لوپوس مقلد بزرگ هم نامیده میشود.
چه باید کرد: اگر ریزش موی شما با درد مفاصل، خستگی و سایر علائم گفته شده برای لوپوس همراه است، به روماتولوژیست مراجعه کنید. متخصص مشکل شما را با تجویز داروهای خوراکی مثل پردنیزون (prednisone) درمان میکند. اگر روی پوست سرتان زخم ایجاد شده است باید به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید که برایتان کرم موضعی تجویز کند.
4. سندرم تخمدان پلیکیستیک
یکی دیگر از دلایل ریزش مو در خانمها سندرم تخمدان پلی کیستیک می باشد.
زنان زیادی در سراسر جهان از سندرم تخمدان پلیکیستیک رنج میبرند. این مشکل که میتواند از یازده سالگی شروع شود، بهدلیل عدم توازن هورمونی ایجاد میشود که در آن تخمدانها هورمون مردانه زیادی تولید میکنند. این مشکل معمولاً موجب ناباروری میشود.
علائم: سندرم تخمدان پلیکیستیک موجب رشد مو روی صورت، عادت ماهیانه نامنظم، آکنه و جوش و کیست تخمدان میشود. بااینکه روی قسمتهای دیگر بدن شاهد رشد بیشتر موها میشود، موهای سر شروع به ریزش شدید میکند.
چه باید کرد: اکثر موارد سندرم تخمدان پلیکیستیک با داروهای ضدبارداری مثل Yasmin که حاوی یک آنتی آندروژن قوی است که جلوی تستوسترون را میگیرد. کاهش وزن هم میتواند با کاهش تاثیر هورمونهای مردانه برای این منظور مفید باشد.
5. مشکلات پوست سر
ناسالم بودن پوست سر میتواند موجب اتهاباتی شود که رشد مو را دشوار میکند. مشکلات پوستی که موجب ریزش مو میشود شامل شوره سر، پسوریازیس و عفونتهای قارچی مثل کچلی است.
علائم: شوره سر باعث میشود پوست کف سر بریزد به همین دلیل پوستههای زردرنگ چرب در موهایتان می بینید یا روی لباستان میریزد. این مشکل درنتیجه مخمری به نام مالاسزیا، تغییرات هورمونی یا چربی اضافی پوست ایجاد میشود. پسوریازیس که مشکلی خودایمن است که موجب تغییروتبدیل بیش از حد سلولهای پوستی میشود و پوستهای ضخیم و سفیدرنگ روی پوست ایجاد میکند که اگر کنده شود خونریزی میکند. کچلی هم با قارچی که با لمس کردن فرد یا حیوان مبتلا به آن دچار میشوید، لکههایی قرمزرنگ روی پوسته سرتان ایجاد میشود که منتشر میشود.
چه باید کرد: هر مشکل نیاز به نسخه خاص خود دارد: برای شوره سر یک شامپو درمانی، برای پسوریازیس دارو یا نوردرمانی و برای کچلی ضدقارچهای خوراکی تجویز میشود.
6. درست کردن بیش از حد موها
از دلایل دیگر ریزش مو در خانمها ،شامپو زدن بیش از حد، رنگ کردن بیش از حد و استفاده زیاد از مواد آرایش مو است که می تواند به مو آسیب برساند و موجب شکسته شدن و ریزش مو شود. برای این منظور معمولاً از ترکیبی از کارهای مختلف—مثل استفاده از کراتین، رنگ مو و سشوار کشیدن موها—است که موجب این آسیب میشود.
علائم: اگر ریزش مو بخاطر آرایش بیش از حد موها باشد، موها شکننده میشود و پیاز مو در انتهای آن دیده نمیشود.
چه باید کرد: از وسایلی که موهایتان را بیش از اندازه داغ میکند استفاده نکنید. سشوارتان رادر حالت خنک استفاده کنید و از اتوی مو تا حد امکان کمتر استفاده کنید. هیچوقت موها را یک تا دو درجه روشتر یا تیرهتر از رنگ موی اصلیتان نکنید. تغییر رنگ مو هر چه شدیدتر باشد، نیاز به موادشیمیایی بیشتر است که موجب شکسته شدن موها میشود. اگر از ژل یا اسپری مو استفاده میکنید، قبل از اینکه خشک شود موها را شانه کنید چون موها سختتر شده و شکسته شدن آن بیشتر میشود.
وضعیت موها شما نه تنها بر ظاهرتان تاثیر میگذارد، بلکه نشانه مهمی از وضعیت سلامتی بدنتان است. اگر دچار ریزش موی شدید شدهاید حتماً به متخصص پوست و مو مراجعه کنید.
ریزش مو در خانمها
ریزش مو بعد از زایمان:
تمام مادران پس از زايمان ريزش مو را تجربه مي كنند اما شدت و ضعف آن در افراد مختلف متفاوت است.
در طول بارداري تغييرات هورموني در بدن مادر موجب مي شود فاز استراحت موها طولاني تر شود و بنابراين ريزش مو از حالت عادي كمتر مي شود.
این ریزش مو که نسبتا شایع است، ریزش موی بعد از زایمان نامیده میشود. در این حالت ریزش موها موقتی است و اغلب اوقات تازه مادران را ناراحت و نگران میکند. حرف و حدیثهای غیرعلمی زیادی نیز در مورد ریزش مو بعد از زایمان گفته میشود که اثرات نامطلوبی روی این خانمها میگذارد. البته در این میان بعضی مادربزرگها نیز طبق باوری قدیمی خواهند گفت که: «چون فرزندت دارد تو را میشناسد، موهایت شروع به ریختن خواهد کرد.»
همه این صحبتها در مورد ریزش مو بعد از زایمان و یا احتمالا مواردی که به شما میگویند “نباید شیر خودت را به فرزندت بدهی چون ضعیف میشوی و موهایت میریزد”، غیرمنطقی است و نباید به آنها اهمیت دهید.
به طور معمول ریزش طبیعی موها در دوران بارداری کاهش مییابد و پس از زایمان، موهایی که وارد مرحله استراحت نشده بودند به این مرحله وارد شده و میریزند.
افزایش ریزش مو که معمولا دو تا سه ماه پس از زایمان مشخص میشود به این دلیل است. شما هنگام شانه زدن متوجه ریزش حجم زیادی از موهایتان میشوید و این ریزش موی ناشی از زایمان، یک تا شش ماه طول خواهد کشید و معمولا با رشد طبیعی موها جایگزین میشود. جالب است بدانید بعد از سقط جنین (خودبهخود یا عمدی) نیز چنین ریزش مویی ایجاد میشود. البته این ریزش مو الزاما در همه خانمها پس از زایمان اتفاق نمیافتد و تمام خانمها با هر بارداری دچار افزایش ریزش مو نمیشوند.
به علت این ریزش مو بعد از زایمان،بعضی از خانمها ابراز نگرانی میکنند که مبادا طاس شوند و عنوان میکنند که موهایشان از ریشه کنده میشود. به آنها باید گفت که نباید نگران باشید، چون موهایتان از ریشه کنده نمیشوند و احتمالا شما موهایی را میبینید که وارد فاز استراحت شدهاند و به طور طبیعی میریزند.
اگر ریزش مو روزانه به 50 تا 100 تار مو هم برسد، کاملا طبیعی است و جای نگرانی ندارد.
لازم است به نکاتی که در خصوص ریزش موی بعد از زایمان بیان شد توجه کنید و اگر بیش از چند ماه ریزش موهای تان طول کشید و حالت موهایتان برنگشت، برای بررسیهای بیشتر به متخصص پوست و مو مراجعه کنید. البته این احتمال بعید است.
توصیههایی در ارتباط با ریزش مو بعد از زایمان:
– از دستکاری موها تا حد ممکن خودداری نموده و آنها را با یک برس نرم ساخته شده از کرک طبیعی برس بزنید.
– موها را با ملایمت شامپو کنید و برای خشک کردن، آنها را با یک حوله خشک ببندید و از کشیدن یا فشار بیش از حد، هنگام خشک کردن با حوله بپرهیزید.
– از یک مدل موی طبیعی و راحت که نیاز به بستن و دستکاری زیادی نداشته باشد، استفاده کنید.
– صبور باشید، چون به ندرت ریزش موی شما بیش از چهار ماه طول میکشد.
– به رژیم غذایی خودتان اهمیت فراوانی بدهید، چون علاوه بر این که در دوران شیردهی به سر میبرید، باید بدانید رژیمهای فاقد پروتئین در ریزش موها نقش دارند (موها از پروتئین تشکیل شدهاند). اگر گیاهخوار هستید و رژیم فاقد پروتئین دارید، کاهش قطر موها و ریزش آنها را خواهید دید اما این باور که کمبود ویتامین به تنهایی باعث ریزش موها میشود غلط است و چنین مسالهای ثابت نشده است.
منبع : salamatnews.com