عفونت باکتریایی و روشهای ساده درمان خانگی آن





همه چیز در مورد عفونت باکتریایی




عفونت باکتریایی حاصل تکثیر باکتریهای بیماریزا در هر نقطه از بدن هستند. عفونت باکتریایی وقتی رخ می دهد که سویه قدرتمندی از باکتریها وارد جریان خون شوند و عفونت حاصل آنها در خون عفونت باکتریایی یا باکتریمی (معمولاً به عنوان مسمومیت خون شناخته می شود) نامیده می شود. این نوع از عفونت می تواند جدی باشد، اما معمولاً توسط آنتی بیوتیک ها با موفقیت درمان می¬ شود، به خصوص اگر زود هنگام و به موقع نسبت به درمان آن اقدام شود. به لطف وجود واکسن¬ هایی برای اغلب عفونت های باکتریایی، امروزه ابتلا به عفونت باکتریایی به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.




باکتری ها موجودات میکروسکوپی تک سلولی هستند که تقریبا همه جا یافت می شوند و در هر منطقه و شرایط آب و هوایی زندگی می کنند. برخی باکتری ها در هوا و برخی در آب یا خاک . باکتری در داخل یا سطح خارجی گیاهان و در درون بدن و یا روی پوست حیوانات و انسانها زندگی می کند.




کلمه باکتری معمولا ذهنیتی منفی ایجاد می کند اما باکتری درواقع بسیاری از عملکردهای حیاتی را برای موجودات و در محیط زیست انجام میدهد. به عنوان مثال ، گیاهان به باکتری های خاک برای رشد و نمو احتیاج دارند.


با اینحال بخش عظیمی از باکتری ها برای انسانها مضر و برخی نژادها مفید هستند. در سیستم گوارشی انسان ، باکتری های خوب برای کمک در هضم و تولید ویتامین ها نقش دارند. باکتری ها همچنین به ایمنی بدن کمک کرده و باعث می شود که بدن کمتر میزبان باکتری های بد و سایر عوامل بیماری زا شود. زمانیکه تمام نژادهای باکتری های موجود را در نظر می گیریم ، می بینیم که نسبتا تعداد کمی از آنها قادر به بیماری زایی هستند.


عفونت روده




انواع عفونت باکتریایی


عفونت باکتریایی پوستی


عفونت باکتریایی پوستی معمولا در اثر نژادهای گرم مثبت از استرپتوکوک و استافیلوکوک و سایر ارگانیسم ها بوجود می آیند. انواع عفونت باکتریایی معمول پوستی عبارتند از :


  • سلولیت (عفونت بافت) که منجر به عفونتی دردناک و قرمز رنگ می شود .این بیماری مخصوصاً غشاء میان‌پوستی و چربی زیرجلدی را تحت تأثیر قرار می‌دهد.سلولیت اغلب روی پاها دیده می شود ، اما می تواند در هر نقطه دیگری از بدن نیز ظاهر شود.

  • فولیکولیتیس یک التهاب فولیکول های مو می باشد که سبب ایجاد برجستگی های قرمز رنگ و متورم شده که شبیه به جوش است. استخر و وان های حمام مکان های مستعدی برای تجمع این نوع از باکتری که منجر به فولیکولیتیس می شود هستند.

  • زرد زخم (ایمپتیگو) منجر به زخم های چرکی ، معمولا در کودکان 6 تا 8 ساله می شود. شکل های تاولی زرد زخم ، آبله های بزرگی ایجاد می کند درحالیکه نوع بی تاول آن ظاهری زرد و پوسته پوسته دارد.

  • جوش ها عفونت های عمیق پوستی هستند که در فولیکول های مو شروع به رشد می کنند. این برجستگی های قرمز و حساس تا زمانی پیشرفت می کنند که چرک در زیر پوست انباشته شود.


عفونت های باکتریایی پوست با آنتی بیوتیک های خوراکی یا موضعی بسته به نوع باکتری که منجر به این عفونت شده ، درمان می شوند.


عفونت باکتریایی ناشی از مواد غذایی


عفونت باکتریایی یکی از علل بیماری های ناشی از مواد غذایی است. اسهال ، استفراغ ، تب و لرز ، و درد های شکمی از علائم معمول مسمومیت های غذایی می باشند. گوشت ، ماهی ،مرغ و تخم مرغ اگر بصورت خام مصرف شوند و لبنیات پاستوریزه نشده می تواند محل تجمع باکتری های مضر بیماری زا باشند. آماده سازی و نگهداری غیر بهداشتی مواد غذایی نیز می تواند موجب تکثیر باکتری شود. باکتری هایی که مسبب مسمومیت غذایی هستند عبارتند از :


  • ژژونی کمپیلوباکتر (C.jejuni) مسبب یک بیماری اسهالی است که اغلب با دل پیچه و تب همراه است .

  • کلستریدیوم بوتولینوم (C.botulinum) یک باکتری بالقوه کشنده است که سم قوی نوروتوکسین تولید می کند.

  • اشرشیاکلی ( O157:H7 E.coli) یک بیماری اسهال (اغلب خونی) ایجاد می کند که ممکن است با تهوع و استفراغ ، تب و دل پیچه های شکمی همراه باشد .

  • لیستریا مونوسیتوژنز منجر به تب ، گرفتگی عضلات ، و اسهال می شود. زنان باردار ، افراد مسن ، نوزادان ، و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف، بیشتر در خطر ابتلا به این عفونت هستند.

  • سالمونلا باعث تب ، دل پیچه و اسهال می شود. علائم معمولا بین 4 تا 7 روز بطول می انجامد.

  • ویبریو اگر بلعیده شود منجر به اسهال می شود، اما این باکتری اگر با زخم باز تماس پیدا کند ممکن است عفونت های شدید پوستی نیز ایجاد کند.


عفونت باکتریایی مقاربتی


بسیاری از بیماریهای مقاربتی در اثر باکتریهای مضر ایجاد می شوند. گاهی اوقات این عفونت ها هیچ علائمی به همراه ندارند اما هنوز هم می توانند منجر به آسیب به دستگاه تناسلی شوند. بیماریهای مقاربتی رایج که در اثر عفونت های باکتریایی ایجاد می شوند عبارتند از :


  • کلامیدیا عفونتی است در زنان و مردان که در اثر ارگانیسمی بنام کلامیدیا تراکوماتیس ایجاد می شود. کلامیدیا خطر ابتلا به بیماریهای التهابی لگن را در زنان افزایش می دهد.

  • سوزاک در اثر باکتری نایسریا گونوره ایجاد می شود و زنان و مردان هردو ممکن است مبتلا شوند. سوزاک نیز خطر ابتلا به بیماریهای التهابی لگنی را در زنان افزایش می دهد.

  • سیفلیس می تواند روی مردان و زنان تاثیر بگذارد و در اثر باکتری ترپونما ایجاد می شود. در صورت عدم درمان، سیفلیس به طور بالقوه بسیار خطرناک و حتی می تواند کشنده باشد.

  • واژینوز باکتریال منجر به رشد باکتری بیماری زا در واژن می شود.


عفونت باکتریایی


سایر انواع عفونت باکتریایی




باکتری های مضر تقریبا روی همه نقاط بدن می توانند تاثیر بگذارد. سایر انواع عفونت های باکتریایی عبارتند از :


  • مننژیت باکتریایی یک عفونت شدید در مننژ، پوشش مغز است.

  • اوتیت مدیا نام علمی برای عفونت یا التهاب گوش میانی است. باکتری و ویروس می تواند منجر به عفونت گوش گردد ، که معمولا در کودکان خردسال رخ می دهد.

  • عفونت مجاری ادراری(UTI) یک عفونت باکتریایی مثانه ، مجرای ادرار ، کلیه ها یا حالب است.

  • عفونت های دستگاه تنفسی شامل : گلودرد ، برونشیت ، سینوزیت و ذات الریه . باکتری یا ویروس ممکن است مسئول این گونه عفونت های دستگاه تنفسی باشد. بیماری سل یک نوع عفونت باکتریایی دستگاه تنفسی تحتانی می باشد.


درمان عفونت باکتریایی




آنتی بیوتیک ها داروهایی هستند که با عفونت های باکتریایی مقابله می کنند. آنتی بیوتیک در پروسه ی لازم برای رشد سلول باکتری و تکثیر آن اختلال ایجاد می کند. مصرف به موقع آنتی بیوتیک دقیقا بر اساس تجویزی که می شود بسیار اهمیت دارد. عدم رعایت دستور مصرف داروی آنتی بیوتیک حتی ممکن است به بدتر شدن عفونت باکتریایی بیانجامد. آنتی بیوتیک ویروس ها را درمان نمی کند اما در برخی مواقع در بیماریهای ویروسی جهت پیشگیری از عفونت باکتریایی ثانویه تجویز می شود. عفونت های ثانویه زمانی رخ می دهند که فرد در دوران ضعف یا نقاهت یک بیماری باشد.


درمان عفونت باکتریایی با روشهای خانگی


عفونت های باکتریایی در منزل اگر دچار عفونت باکتریایی شده اید توصیه می کنیم از برخی روش های ساده طبیعی برای مقابله با آن ها استفاده کنید و به درمان مشکلات خود بپردازید این روش های درمانی بسیار ساده و موثر هستند و در منزل می توانید از آن ها استفاده کنید.




عفونت می تواند نتیجه تماس با یک منبع از باکتری ها باشد و به صورت سرفه, سرماخوردگی, گلودرد استرپتوکوکی, مشکلات ادراری, و حتی کهیر یا سوزش پوست خود را نشان دهد. در حالی که اکثر عفونت های باکتریایی جدی نیستند اما می توانند در صورت عدم درمان، سیر بدتر پیدا کرده و حتی مسری شوند. در این میان اگرچه آنتی بیوتیک ها یک راه معمول برای درمان عفونت های باکتریایی محسوب می شوند، اما برخی از انواع باکتری ها به این روش درمانی مقاوم شده اند و حتی آنتی بیوتیک می تواند اثرات جانبی ناخوشایند برای مصرف کنندگان داشته باشد. در حالی که شما با پزشک تان در مورد راه های جلوگیری از وخیم تر شدن عفونت مشورت می کنید، می توانید 5 راه طبیعی را برای مبارزه با عفونت های باکتریایی انتخاب کنید:




ترساندن عفونت با سیر: سیر حاوی ماده ای به نام آلیسین است که درست خواص مشابه پنی سیلین را دارد. مصرف روزانه 2 تا 4 عدد حبه سیر خام یعنی 600 تا 1200 میلی گرم سیر، برای از بین بردن عفونت های تنفسی مفید است.




سرکه سیب: گلودرد استرپتوکوکی یک بیماری بسیار دردناک و البته همراه با تب است. طول دوره این بیماری اغلب بیشتر از یک هفته است و به تنهایی می تواند باعث عفونت گوش یا حتی تب روماتیسمی شود و ارگان های مهم بدن را هدف قرار دهد. یک راه طبیعی برای مقابله با گلودرد استرپتوکوکی، غرغره کردن سرکه سیب رقیق شده در یک لیوان آب گرم است. 1 تا 3 قاشق چای خوری سرکه در هر 8 اونس آب و غرغره کردن آن در طول روز برای از بین بردن این گلودرد مفید است.


ویتامین ث: عفونت های دستگاه ادراری بسیار رایج هستند و می توانند الگوی دفع ادرار نامنظم، و همچنین درد و ناراحتی باشند. اما خوشبختانه این عفونت ها با مقادیر زیادی از آب به همراه ویتامین ث سیر بهبود خواهند داشت. مصرف روزانه ویتامین ث یا منابع غذایی آن به عنوان یک آنتی اکسیدان و تقویت کننده سیستم ایمنی، رشد باکتری اشریشیاکلی را که مهم ترین عامل ایجاد عفونت مجاری ادراری است، مهار می کند. به علاوه مکمل یاری با ویتامین ث، منجر به افزایش اسیدیته ادرار می گردد که محیطی ناامن برای رشد باکتری ها است؛ در تحقیقی در میان زنان بارداری که مکمل ویتامین ث دریافت می کردند، نشان داده شد که ابتلا به عفونت مجاری ادراری در آن ها 56 درصد کمتر از گروهی است که مکمل دریافت نکرده اند.




پروبیوتیک ها: عفونت های قارچی واژن هر سال میلیون ها زن را تحت تاثیر قرار می دهد و این بیماری مزمن می تواند چندین بار در سال سیر بازگشت داشته باشد. مصرف محصولات پروبیوتیک و مخمرها حاوی باکتری هایی برای درمان این عفونت ها است. علاوه بر این، ماست با داشتن باکتری های مفید یکی از مواد غذایی خوب برای بهبود عفونت های ادراری است فقط به خاطر داشته باشید که برای این منظور باید ماست ساده مصرف کنید و از مصرف ماست های طعم دار که معمولا شیرین شده اند پرهیز کنید.




روغن زیتون: عفونت های گوش میانی به ویژه در کودکان بسیار شایع هستند گرچه در صورت ابتلا به عفونت گوش می بایست به پزشک مراجعه کرد اما می توان با شیوه های درمانی خانگی نیز عفونت خفیف گوش را درمان کرد. روغن زیتون یکی از مواد طبیعی است که می تواند علائم عفونت گوش را کم کند. احساس پر بودن گوش، درد، ضعف و مشکلات شنوایی برخی از علائم شایع عفونت گوش هستند. متاسفانه عفونت گوش اغلب نادیده گرفته می شود زیرا مردم فکر می کنند به خودی خود و با گذشت زمان رفع خواهد شد، اما توصیه می شود خیلی سریع به آن رسیدگی شود. داروهای خانگی زیادی برای کاهش و یا درمان مشکلات گوش وجود دارد که در این میان روغن زیتون بهتر از همه عمل می کند. وغن زیتون دیواره های گوش خارجی را تسکین داده و لایه ای برای حفاظت در برابر عفونت های باکتریایی فراهم می سازد.


divider


بیشتر بخوانید:


عفونت ایمپلنت و عوارض خطرناک آن


عفونت انگشت پا و راههای پیشگیری از آن


عفونت دندان و روشهای درمان آن


divider


گردآوری توسط بخش سلامت


مجله دلگرم


بیشتر بخوانید  ۵ راهکار‌ طلایی برای کنترل دیابت در محل کار

دیدگاهتان را بنویسید