معرفی گل گرزی
گل گرزی یا گل سوسن مشعلی رشد بسیار آسانی دارد. در اواسط تابستان که سایر گیاهان به دلیل گرما پژمرده میشوند این گل عملکرد بسیار خوبی دارد. گل گرزی همچنین در مناطق خشک و نیمه خشک هم به خوبی رشد میکند. این گل با نام های دیگری مثل سوسن مشعل و گیاه پوکر نیز خوانده میشود. این گل بومی آفریقای جنوبی میباشد.
گل های گرزی دارای شکل و ظاهری خاص و متمایز هستند و در باغچه و حاشیه جلب بسیار توجه می کنند.این گیاه همچنین به عنوان گل شاخه بریده هم قابلیت استفاده دارد. این گیاه دارای شاخ و برگ و گل های جذاب و رنگ های جالت توجه بوده و موجب جذب پرندگان و پروانه ها می شود.
گیاه شناسی گل گرزی
گل گرزی به ارتفاع 60 تا 150 سانتی متر رشد میکند. این گل از بهار تا پاییز خوشه گل تولید مینماید. گل گرزی یک گل راست قامت است که خوشه گل بر روی ساقه تشکیل شده است و دارای برگ های باریک و بلند و زیبایی میباشد که زیبایی گل را چند برابر میکنند. این گل از گیاهان چند ساله است و هر سال در بهار دوباره جوانه زده و تولید گل میکند. گل گرزی قرمز یک گل بسیار محبوب است، البته این گل رنگ های دیگری از جمله نارنجی، مرجانی، کرم و زرد نیز دارد. این گل در هر جایی که کاشته میشود نمای بسیار زیبایی به آن منطقه میدهد.
نیازهای اکولوژیک گل گرزی
نور: این گل نیازمند نور زیاد و آفتاب کامل بوده و در مکان های سایه نمی تواند به خوبی رشد کند.مناطق گرم و آفتابی را ترجیح می دهد.
آبیاری: آبیاری این گل باید درحد متوسط بوده و نبایستی خیلی زیاد و یا خیلی کم باشد.رطوبت متوسط برای رشد آن کافی است.در تابستان به آبیاری بیشتری نیاز دارد اما در زمستان اگر زیاد آبیاری شود و خاک اطراف ریشه خیس باشد موجب پوسیدگی ریشه می شود.
خاک: گیاه گرزی باید در خاک هایی با زهکشی خوب و مناسب پرورش داده شود.خاک های سبک(شنی) تا متوسط(لومی) برای آن مناسب هستند.خاک های دارای بافت سنگین و همچنین خاک های با رطوبت خیلی زیاد برای پرورش این گیاه مناسب نیستند.گیاه گرزی خاک های غنی و هوموسی را ترجیح می دهد.
کوددهی: این گیاه نیاز چندانی به کوددهی ندارد.
چگونگی کاشت گل گرزی
گل گرزی از طریق بذر کاشته میشود. این گل را میتوان مستقیم در باغ یا زمین کاشت و یا میتوان آن را در گلدان کاشته و در خانه نگه داری نمود و سپس آن را به خارج از خانه منتقل کرد. بذرهای گل گرزی را در اوایل فصل بهار قبل از پایان سرما یا در اواخر پاییز بکارید و آن ها را با لایه نازکی ( 5 میلی متر) از خاک باغ با کیفیت یا خاک گلدان بپوشانید. در صورتی که بخواهید بذرها را در گلدان بکارید و آن را در خانه نگهدارید، باید 6 تا 7 هفته قبل از انتقال آن ها به خارج از خانه این کار را انجام دهید. دمای مناسب برای جوانه زنی گل گرزی 21 تا 24 درجه سانتی گراد میباشد. جوانه زنی معمولا 1 تا 4 هفته طول میکشد. تا زمان جوانه زنی باید به طور مرتب به بذرها آب داده شود. خاک را مرطوب نگه دارید ولی آن را خیس نکنید.
در صورتی که بذرها را ابتدا در گلدان کاشته اید، زمانی که اندازه نهال ها به 5 سانتی متر رسید میتوانید آن ها را به خارج از خانه منتقل کنید (در اوایل بهار یا اواخر پاییز). نهال ها باید در فاصله 45 تا 60 سانتی متر از یکدیگر کاشته شوند. اگر از ابتدا بذرها را خارج از خانه کاشته اید فاصله بذرها را نیز 45 تا 60 سانتی متر در نظر بگیرید، در صورتی که بذرها را نزدیک تر به هم کاشته اید زمانی که اندازه نهال ها به 5 سانتی متر رسید، نهال ها را تنک کنید و نهال های ضعیف را حذف نمایید و فاصله بین نهال ها را به این میزان (45 تا 60 سانتی متر) برسانید.
گل گرزی رشد آسانی دارد، این گل خاک هایی که زهکشی خوبی دارند و غنی هستند را ترجیح میدهند و بهتر است در مکانی کاشته شوند که آفتاب کامل در آن منطقه باشد. خاک های لومی با PH 6 تا 7.5 برای این گیاه مناسب میباشند. این مساله بسیار مهم است که از خیس شدن خاک جلوگیری شود زیرا باعث پوسیدگی تاج گل گرزی میشود. اگر خاک شما غنی نیست، قبل از کاشت آن را با کمپوست مخلوط کنید. بعد از کاشت گل به خاک کود اضافه کنید و بعد از آن ماهی یک بار این کار را انجام دهید.
زمانی که گل های گرزی در خاک ریشه میزنند، رشد خوبی دارند ولی ممکن است چند مشکل کوچک داشته باشند. آن ها فقط با کمی دقت و توجه عملکرد خوبی خواهند داشت. شما باید مراقب مرغ مگس خوار باشید، زیرا رنگ قرمز گل گرزی این پرنده ها را جذب میکند. رنگ قرمز بهترین رنگ برای جذب مرغ مگس خوار میباشد.
خوشه های گل در بهار شکوفا میشوند و گل دهی تا پاییز ادامه خواهد داشت. گل گرزی به گرما و خشکی مقاوم است اما توصیه میشود در طول ماه های گرم و خشک تابستان آبیاری به صورت منظم انجام شود. آن ها در گرمای شدید اواسط تابستان عملکرد خوبی دارند. توجه داشته باشید خاک باید مرطوب شود و نباید خاک را خیس کرد.
در مناطقی که آب و هوای سردی دارند، قبل از زمستان برای محافظت از تاج گل، 5 تا 7 سانتی متر مالچ در اطراف گیاه اضافه کنید. در صورت دیدن برگ های پوسیده و مرده آن ها را حذف کنید. خوشه های گل نیز باید در طول بهار بریده شوند. مطمئن شوید که گل ها از پایه بریده شوند. بقایای خشک گل های قدیکی میتوانند باعث آلوده شدن گیاه به آفات شوند. برش شاخه گل ها باید با یک چاقو یا قیچی تمیز انجام شود.
روش تکثیر گل گرزی
گل گرزی اغلب از طریق تقسیم بوته افزایش می یابد، ولی اگر بذر آن نیز در دسترس باشد می توان جهت افزایش از آن استفاده کرد. تقسیم بوته و کاشت بذر می تواند در پائیز یا بهار انجام شود. در افزایش بذری، بذر را فروردین ماه در شاسـی کاشته و پس از آنکه گـیاهان به اندازه کافی بزرگ شدند آن ها را در گلدان های مناسـب نشاء می کنند. ممکن است بذر را در هوای آزاد، در خرداد یا تیر ماه کاشته و پس از آن مانند روش قبلی گیاهان را در گلدان نشاء کنند.
در هر دو روش بایستی گلدان هایی که گیاهان در آن نشاء شده اند موقع زمستان زیر شاسی یا در گلخانه قرار داده و گیاهان را از سرما محافظت نموده، در اردیبهشت یا خرداد سال آینده آن ها را در زمین اصلی بکارند. در واقع گیاه یک سال در خزانه می ماند و پس از رشد قابل ملاحظه در سال بعد به زمین اصلی منتقل می شود. برای رسیدن به مرحله گلدهی، گیاه حاصل از بذر باید به قدر کافی رشد کند.
گلدهی گل گرزی
گلهای این گیاه هرمافرودیت(دوجنسی) می باشد.گلها در راس ساقه به حالت فشرده قرار گرفته و لوله ای شکل می باشند.دهانه این گل های لوله ای اغلب متمایل به سمت پایین و در برخی موارد به سمت بالامی باشد.جوانه و گل در حال ظهور قرمز و حین بالغ شدن به تدریج زرد می شوند.گلها در ابتدای شکوفایی پررنگ و به مرور زمان کم رنگ شده و به همین علت گاهی حالت چندرنگی روی گل به وجود می آید. گونه های مختلف بر حسب دوره گلدهی به سه دسته تقسیم می شوند:
-
آن هایی که خرداد و تیر گل می دهند. -
آن هایی که تیر تا شهریور گل می دهند. -
آن هایی که شهریور و مهر گل می دهند.
مراقبت از گل گرزی
پس از گلدهی ساقه هایی که گل های آن ها پژمرده شده را حذف می کنند تا تعداد بیشتری ساقه گل دهنده در سال بعد ظاهر شود. در پائیز برگ ها را جمع کرده در بالای بوته می بندند تا طوقه از سرما حفظ شود و یا می توان از سبدی برای این منظور استفده کرد که گیاه را داخل سبد قرار داده و با برگ های خشک سبد را پر می کنند ولی باید از ایجاد رطوبت زیاد جلوگیری کرد چون به همان اندازه سرما به گیاه آسیب می رساند. در اوایل بهار گیاهان را باز نموده سبد و مواد پوششی را برمی دارند. در مناطقی که زمستان معتدل دارند این کار لازم نیست.
آفات و بیماری های گل گرزی
این گیاه معمولا به آفات و بیماری ها مقاوم است و درگیر شدن گل گرزی با این مسائل شایع نمیباشد. آفاتی مانند گوشخیزک و خرخاکی ها ممکن است در بقایای گیاه، بعد از چیده شدن گل باعث ایجاد مشکل شوند.
بیشتر بخوانید:
آیا به نگهداری و پرورش گل یاس علاقه دارید؟
نگهداری و تکثیر گیاه کاکتوس
نگهداری صحیح گل حسن یوسف در آپارتمان