* افزايش مصرف استروژن يکي از موارد تشکيل سنگ هاي صفراوي مي باشد.
* دريافت داروهاي پايين آورنده کلسترول نيز سنگ هاي صفراوي را بوجود مي آورند.
* کم تحرکي. ورزش باعث جلوگيري از پيدايش سنگ کيسه صفرا مي شود. پياده روي روزانه به مدت 30 دقيقه و 5 بار در هفته، 34 درصد خطر بيماري سنگ کيسه صفرا را کم مي کند.
* غذا نخوردن به مدت طولاني باعث بروز اين سنگ ها مي گردد.
* عدم مصرف چربي هاي ممنوع.
چربي براي بدن لازم است، ولي همانطور که مي دانيد، چربي مجاز و چربي ممنوع وجود دارد.
چربي هاي ممنوع: غذاهاي سرخ شده ، چربي هاي هيدروژنه و جامد، چربي هاي اشباع مثل چربي گوشت، مارگارين.
چربي هاي مجاز: روغن هاي گياهي و روغن ماهي (امگا 3)
غذاهاي مفيد براي بيماران دچار سنگ کيسه صفرا :
مصرف فيبرهاي غذايي ٬آب سبزيجات تازه مخصوصا آب چغندر و خيار٬ نوشيدن زياد آب ٬ سبزيجات ٬ سير ٬ آواکادو٬ ريشه گياه زنجبيل ٬ نارگيل ٬ انگور و آب آن٬ سيب ٬ انجير ٬ ليمو ٬ گلابي ٬ زردآلو ٬ مويز
غذاهايي که بيماران دچار سنگ کيسه صفرا بايد کم مصرف کنند:
تخم مرغ ٬ پياز٬ شير و لبنيات٬ قهوه ٬ پرتقال ٬ ذرت٬ لوبيا ٬ آجيل٬ گوشت قرمز ٬ کاکائو٬ کلم ٬ جو٬ گندم ٬ شکر و شيريني٬ آرد سفيد
مصرف مواد غذايي زير براي تسکين درد بسيار مفيد است:
خيار و آب آن چغندر نوشيدن چاي يا دم کرده گياهي . چاي گياهي را با مقداري آب بگذاريد دم بکشد و به آرامي ميل کنيد.
دلايل جراحي و برداشتن کيسه صفرا
1- خوب کار نکردن و مسدود شدن کيسه صفرا
2- مسدود شدن ديگر اندام ها توسط کيسه صفرا
3- سرطان کيسه صفرا
4- سنگ کيسه صفرا
هنگامي که کيسه صفرا را برمي دارند، اعمال مربوط به کيسه صفرا را کبد انجام خواهد داد. صفرا از کبد خارج مي شود و به داخل روده کوچک مي رود.
بعد از جراحي علائم زير ديده مي شود:
درد شکمي تهوع گاز نفخ اسهال
بعد از عمل جراحي، بايد نکات زير را مد نظر داشته باشيد:
* لباس تنگ نپوشيد تا زودتر محل جراحي بهبود يابد.
* از پوست خود محافظت کنيد، مخصوصا از تابش نور خورشيد دوري کنيد.
* آب، زياد بنوشيد.
* رژيم کم چرب داشته باشيد تا التهاب از بين رود.
* به آرامي تحرک خود را زياد کنيد.
* به مقدار کافي بخوابيد.
* رانندگي نکنيد تا درد متوقف شود.
* مقدار کمي آب از شکاف عمل جراحي خارج مي شود. اما اگر اين مايع به رنگ زرد يا قرمز بود، فورا به پزشک اطلاع دهيد، زيرا ممکن است عفونت کرده باشد.
توصيه اي به شما:
در خوردن و نوشيدن غذاهاي خود دقت کنيد و تحرک بدني داشته باشيد، تا دچار بيماري نشويد.
مريم سجادپور- کارشناس تغذيه