معرفی گل پریوش
گل پریوش که با نامهای پروانش و گل تلگرافی نیز شناخته میشود از خانواده خرزهره است و علاوه بر خواص درمانی متعددی که دارد، به دلیل زیبایی فوق العاده و کاشت و نگهداری سادهاش، کاشت آن در گلدان و فضای سبز رایج است. این گل زیبا نسبت به خشکی و دمای بالای تابستان بسیار مقاوم بوده و به رشد خود ادامه میدهد. گیاه پریوش از جمله گیاهان زیبا و رونده است که برخی به خاطر زیبایی این گلهارا بصورت آویز پرورش می دهند .
پریوش گیاهی است گرمسیری چند ساله حساس به سرما که می توان با فراهم کردن شرایط مناسب آن را به مدت طولانی نگهداری کرد. در باغچه به عنوان گل حاشیه ای در بهار کشت می شود و در پائیز در اثر سرما از بین می رود. دارای برگه ای کشیده، بیضی شکل، براق و به رنگ سبز تیره است و رگبرگ های آن رنگ روشن داشته که به تشخیص آن کمک می کند. گل ها دارای ۵ گلبرگ به رنگ صورتی، سفید، قرمز و ارغوانی است.
گیاه شناسی گل پریوش
پریوش گیاهی پایا، علفی، خزنده، چند ساله و همیشه سبز است و در صورت شرایط مناسب نگهداری، میتوان چندین سال آن را نگهداری نمود. کاشت این گل هم در گلدان و هم در فضای باز امکانپذیر است و برخی انواع آن در مدت یکسال ممکن است دوبار دارای گل شود. گلهای گیاه معمولا در اواسط زمستان تا اواسط بهار باز میشوند.
پریوش گیاهی است بومی نواحی استوایی است که ارتفاع آن به ۳۰ تا ۳۵ سانتی متر می رسد و امروزه به عنوان گیاه گلدانی پرورش داده می شود. در جنس Vinca، هفت گونه گزارش شده است که بین آنها تنوع زیادی وجود دارد. برخی بوته ای، برخی همیشه سبز، برخی خزان دار و برخی علفی یک ساله هستند که شاخه های آن ها روی زمین گسترده می شود و به عنوان زمین پوش به کار می روند، مانند پیچ تلگرافی برگ ریز (V. minor) و پیچ تلگرافی برگ درشت (V. major).
شرایط اکولوژیک مورد نیاز گل پریوش
خاک: مناسب ترین خاک برای کاشت و نگهداری گل پریوش خاک لومی است. همچنین مخلوطی از خاک حاصلخیز باغچه، خاکبرگ پوسیده، ماسه و کود دامی پوسیده برای این گیاه مناسب است.
آبیاری: این گیاه به آبیاری منظم و متوسط نیاز دارد و بهترین زمان برای آب دادن به گیاه زمانی است که سطح خاک در فاصله بین دو آبیاری خشک شود. توجه داشته باشید، گل پریوش به آبیاری زیاد حساس است و این کار باعث کاهش گلدهی میشود.
دما: گل پریوش محدوده دمایی بین 10 تا 35 درجه سانتیگراد را به خوب تحمل میکند. بهترین دما برای کاشت و نگهداری گل پریوش، دمای 21 تا 25 درجه سانتیگراد است.
نور: پرویش جزو گیاهان آفتاب دوست است و روزانه به حداقل 6 ساعت نور مستقیم خورشید نیاز دارد.
کوددهی: در زمان گدهی و رشد و نمو گیاه میتوان گیاه را با کود شیمیایی کامل یا کود مایع تغذیه نمود.
نحوه کاشت بذر گل پریوش
تکثیر گیاه پریوش از طریق کاشت بذر، نشاءکاری و قلمه زدن صورت میگیرد. بهترین روش ازدیاد این گیاه کاشت بذر است. البته چنانچه شما قصد دارید کاشت گل پریوش را در آپارتمان انجام دهید، پیشنهاد میکنیم نشاءهای آماده را از گلخانهها و فروشگاههای گل و گیاه تهیه کنید تا گیاه شما زودتر به گل رفته و کمتر دچار تنش شود.
بهترین روش تکثیر گل پریوش کاشت بذر است . برای داشتن گلهای به گل نشسته در اوایل بهار باید از اواخر پاییز تا اوایل زمستان اقدام به کاشت بذر کنید تا در بهار گل های به گل نشسته را به فضای باز منتقل کنید. برای این منظور ابتدا بستر کشت عاری از گیاه هرز را با مخلوطی از پیت ماس ، کوکوپیت و پرلیت آماده کنید و سپس بستر را با اسپری آب مرطوب کرده و بذر ها را کاشته و روی آن را به ضخامت نیم تا یک سانتیمتر از بستر الک شده بپوشانید .
برای اطمینان از عدم نور دهی بذر ها روی بستر را با پوششی از ورمی کولیت یا نایلون مشکی پوشانده تا ضمن حفظ رطوبت از رسیدن نور به بذر ها نیز جلوگیری کنیم. توجه داشته باشید که بستر کشت باید مرطوب نگه داشته شود . معمولا بذر ها بین ۷ تا ۱۰ روز شروع به جوانه زنی میکنند .
از روز ۱۵ الی ۳۵ از کاشت بذر پریوش برگها شروع به رشد کرده و در این مدت حفظ رطوبت خاک ضروری است . برای تقویت ریشه های گیاه می توان از کودهایی با پتاسیم پایین برای تغذیه گیاه مناسب است برای این منظور می توان از کود ریشه دهی مخصوص گیاهان زینتی به مدت دو هفته استفاده کرد .
در این مدت دما باید در حدود ۲۴ تا ۲۵ درجه ثابت نگهداشته شود . توصیه می شود در این مدت دمای محیط و آبیاری و کود دهی هر هفته یکبار صورت گیرد در این مدت می توان از تنظیم کننده های رشد برای کنترل ارتفاع استفاده کرد .
گیاهان جوان را می توان بعد از متعادل شدن هوا در بهار (حداقل دمای ۱۰ درجه در شب ضروری است) می توان به فضای باز منتقل کرد .
شرایط نگهداری گل پریوش
پریوش در دمای خوب قابلیت رشد و گلدهی دارد ،برای داشتن گلهایی پر گل و با نشاط باید ضمن فراهم کردن شرایط نوری مناسب که حداقل ۴ تا ۶ ساعت در معرض آفتاب کامل قرار گیرند ، ضمنا برای در امان نگاه داشتن گیاه از گرمای تابستان بایست مناطقی از باغچه را در نظر گرفت که در تابستان بیشتر از ۶ ساعت آفتاب نداشته باشد در سایه درختان که از تابش نور خورشید در ساعتی برخوردار هستند مناسب مکان کاشت است .
همچنین باید خاک مکان کشت از زهکشی مناسب برخوردار باشد ، خاکهای شنی تقویت شده مناسب رشد این گل است . برای آبیاری گل نباید بیش از حد زیاده روی کرد و همچنین گل را تشنه نگاه داشت ، آبیاری متوسط می تواند به سالم نگاه داشتن گیاه کمک کند . بهترین زمان برای آبیاری پریوش صبح می باشد زمانی که احساس کردید خاک اطراف گیاه رطوبت خود را از دست داده اقدام به آبیاری نمایید .
توصیه می شود از پاشیدن آب بر روی گلها خود داری نمایید و اصولا بهترین روش برای گیاهانی که به گل نشسته اند روش غرق آبی است . سرزنی گل و کوتاه کردن ساقه ها به رشد عرضی گیاه کمک می کند همچنین چیدن گلها پژمرده شده به ظهور گلهای جدید نیز کمک می کند .
حشرات و آفت های گل پریوش
پریوش به ندرت دچار حشرات و آفتها میشود. امراض قارچی تنها در شرایط آب و هوایی مرطوب بهوجود میآیند. در صورت بروز امراض، آنها را هرچه سریعتر با آفت کشهای طبیعی یا شیمیایی و ضد قارچها درمان کنید.
پرورش پریوش آنچنان ساده است که در یک مورد دیده شده این گیاه پس از کاشت خود به خود و بدون هیچ رسیدگیای برای ۳۰ سال رشد کرده است. نگهداری صحیح گل پریوش تضمین کننده سلامت گیاه شما خواهد بود. در این قسمت شایع ترین مشکلات گل پریوش را بررسی می کنیم !
زرد شدن برگ گل پریوش :
اگر برگ هایی پایینی گل پریوش زرد شده و افتادن نشان دهنده آبیاری بیش از حد یا قرار گرفتن گل در مکانی سرد است. در صورت ریزش برگ های پایینی گیاه ، آبیاری را کنترل کنید و گیاه را به مکانی گرم تر به صورت تدریجی منتقل نمایید.
ریزش برگ گل پریوش:
اگر زمانی که شما به برگ گل دست می زند و برگ ها می ریزند. نشان دهنده خشکی بیش از حد خاک گیاه شما است. به منظور حل این مشکل شما می توانید گلدان را درون ظرفی که از اب ولرم پر شده است برای ۳۰ دقیقه تا ۶۰ دقیقه قرار دهید. توجه داشته باشید که سوراخ های زهکش باید حتما به درستی عمل کنند. در زمانی که هوا رو به گرمی می روند ، گیاه گاها به آبیاری روزانه نیاز دارد.
ریزش گل پریوش :
این مشکل به علت فقیر بودن خاک می تواند اتفاق بیافتد. حتما کوددهی را به صورت منظم و با کوددهای مخصوص انجام دهید. همچنین برخی از افات همچون تریپس ، کنه دو نقطه ای و … سبب این مشکل می شود.
خواص گل پریوش چیست؟
قسمت مورد استفاده این گیاه، همه بخشهای گیاه به ویژه برگهای آن است که میتوان آنها را در هر فصلی چید و در مجاورت گرما خشکاند و مورد استفاده قرار داد. برخی از خواص پریوش در طب سنتی به شرح زیر میباشد:
- مالیدن برگهای تازه گیاه پریوش بر روی زخم باعث قطع خونریزی میشود، همچنین فرو بردن آن در بینی به درمان خون دماغ کمک میکند.
- در طب سنتی از پماد برگهای کوبیده شده پریوش برای درمان بیماری بواسیر استفاده میشود.
- چای گیاه پریوش برای درمان خونریزیهای شدید ماهانه خانمها و همچنین خونریزی لثه تجویز میشود.
- یکی دیگر از خواص گل پریوش اثر بازکنندگی مجاری عروقی است.
- در آفریقا از گیاه پریوش برای درمان دیابت استفاده میشود.
- گل پروانش در طب سنتی به عنوان مسکن شناخته میشود و برای رفع نگرانیهای عصبی مفید است.
- این گیاه در درمان کم خونی مفید است و مصرف آن به همراه داروهای آهندار توصیه میشود.
- ترکیبات موجود در این گیاه از رشد سلولهای سرطانی پیشگیری میکند و به عنوان اکسیژن دهنده قوی در بدن عمل میکند. جالب است بدانید امروزه از وین کریستین استخراج شده از این گیاه در درمان سرطان خون استفاده میشود و برای تهیه یک گرم از این ماده، به 500 کیلوگرم گیاه نیاز است.
- از گل پریوش به صورت استعال موضعی نیز استفاده میشود. استعمال خارجی جوشانده این گیاه به صورت لوسیون برای درمان زخمهای باز و بسته، به صورت غرغره کردن در رفع آنژین و ورم لوزهها و به صورت تنقیه برای درمان زخمهای روده و دیسانتری (نوعی بیماری التهابی روده که با اسهال، وجود خون و موکوس در مدفوع، تب و درد شکم همراه است) مصرف میشود.
بیشتر بخوانید:
با روش کاشت گل نرگس آشنا شوید
روش کاشت و شرایط تکثیر گل حنا
نگهداری صحیح گل حسن یوسف در آپارتمان