معرفی کاکتوس آگاو ویکتوریا
آگاو ویکتوریا گونهای از هزاران واریته آگاوها میباشد. اسم این آگاو توسط توماس مور به احترام ملکه ویکتوریا انگلیس نام گزاری شده است. جز گیاهان کم رشد میباشد. قطر اگاو ویکتوریا تا ۴۵ سانتی متر نیز رشد میکند. دارای برگهای محکم و بسیار زیبایی میباشد. برگها داری سه زاویه مثلثی به رنگ سبز تیره و روشن با خطوط سفید بر روی برگها مشاهده میشود. برگهای این آگاو بدون تیغ هستند تنها در انتها و مرکز برگها یک تیغ کوتاه مشاهده میشود. Agave victoriae-reginae است.
شرایط اکولوژیک مورد نیاز آگاو ویکتوریا
آگاه ویکتوریا در سن حدود ۲۵ تا ۳۰ سالگی گل میدهد. گیاهی است مقاوم که نگهداری از آن آسان میباشد.
نور
آفتاب کامل تا سایه سبک برایش مناسب است اما در ماههای گرم تابستان از آفتاب سوزان دور نگه داشته شود.
آبیاری
آبیاری منظم نیاز دارد و در فاصله بین دو آبیاری اجازه دهید خاک گلدان خشک شود. کف گلدان حتماً باید دارای سوراخ برای خروج آب اضافی باشد. در زمستان آبیاری کمتری نیاز دارد.
خاک
خاک مناسب برای این گیاه خاک کاکتوس سبک میباشد، ترکیب از ماسه شسته شده و پیت ماس و مقدار کمی ورمی پیشنهاد میشود. زیرا این گیاه بسیار مستعد پوسیدگی ریشه میباشد.
دما
آگاو ویکتوریا را در محیطی خشک با دمایی حدود ۱۰ درجه سانتی گراد نگهداری کنید. اگر محیط خشک باشد سرمای زمستان را بهتر تحمل میکند این کار به گیاه جان و نیروی حیرتآوری میدهد.
نگهداری از آگاو ویکتوریا
آگاو ویکتوریا در سن حدود ۲۵ تا ۳۰ سالگی گل میدهد. گیاهی است مقاوم که نگهداری از آن آسان میباشد. به نور زیاد و آبیاری منظم نیاز دارد و در فاصله بین دو آبیاری اجازه دهید خاک گلدان خشک شود. خاک مناسب برای این گیاه خاک کاکتوس سبک میباشد با ترکیب از ماسه و پیت ماس و مقدار بسیار کمی ورمی یا کود گاوی کاملاً ضدعفونی شده. کف گلدان حتماً باید دارای سوراخ برای خروج آب اضافی باشد. زیرا این گیاه بسیار مستعد پوسیدگی ریشه میباشد. در زمستان آبیاری را کم کنید و گیاه را در محلی خشک با دمایی حدود ۱۰ درجه نگهداری کنید.
کودهی به این گیاه باید 2 بار در سال یکبار در اوایل بهار و یکبار در اوایل تابستان به صورت کود محلول با آب صورت گیرد . در مناطقی که نزدیک ساحل و یا خطر یخبندان در ان وجود ندارد گیاه را می توان در بیرون از منزل نگهداری کرد . در مناطق با سرما زیاد این گیاه باید در گلدان کشت شود تا با شروع سرما گیاه را به داخل اتاق و در محلی که هوای تازه وجود دارد نگهداری کرد . آگاو نیاز به بستری با تهویه بالا دارد و آبیاری بیش از حد باعث خراب شدن آن می شود .
گیاه شناسی آگاو ویکتوریا
بومی ارتفاعات شمال شرقی مکزیک می باشد . عمدتا در خاک های آهکی در محیط های بیابانی تا نیمه بیابانی و در دامنه های شیب دار و نزدیک صخره های عمودی و در دیواره های دره های عمیق به شکل یک کلنی گسترده پدیدار می شوند . از نام های دیگر آگاو ویکتوریا گل سرخ مکزیکی است .
وجود خطوط سفید حالت منحصر به فردی به این گیاه داده . آگاو ویکتوریا رشد بسیار کند ولی مقاوم دارد ، و به همین دلیل و شکل ظاهری آن جزء منحصر به فردترین گونه ها شناخته می شود . گستردگی گیاه به قطر 45 سانت و ارتفاعی حدود 22 سانت است . به ندرت ارتفاع گیاه از 22 سانت بیشتر می شود . به ارقام مختلفی مانند برگ سفید و یا بدون رگه های سفید و یا چند رنگ از این گیاه وجود دارد .
برگ های این گیاه 15 تا 20 سانت طول و حدود 3 سانت پهنا دارد . برگ ها سفت و سخت و ضخیم و به رنگ سبز تیره و با حاشیه های سفید مشخص شده اند . برگ ها به صورت منظم رشد می کند و مانند یک گل گرد می باشد .
گل ها در این گیاه به صورت سنبله و طویل به ارتفاع 2 تا 4 متر و گل ها از رنگ های مختلف اغلب با سایه بنفش قرمز است . آگاو ویکتوریا پس از مدت زمان حدود 20-30 سال رشد تولید گل میکند که پس از پایان دوره گلدهی گیاه از بین می رود . ولی با تولید پا جوش از طریق گیاه اصلی قابل تکثیر است .
روش تکثیر آگاو ویکتوریا
آگاو ویکتوریا از طریق بذر و پا گیاه های تولید شده توسط گیاه مادری در بهار قابل افزایش است . در طی زمان تکثیر خاک گیاه را همواره توسط غبار پاشی مرطوب نگه دارید و میزان نور گیاه تا مرحله رشد کافی در شرایط نور فیلتر شده قرار دهید .
دستورالعمل کاشت بذر آگاو ویکتوریا
به منظور کاشت بذر آگاو ویکتوریا ابتدا خاک مناسب شامل شن و ماسه و کوکوپیت و پیت ماس و یا خاک کاکتوس را فراهم نموده و سپس بذرها را بر روی آن بپاشید و سپس با افشانه بر روی آن آب اسپری نمایید،پس از آن گلدان و یا سینی کشت را در دمای 25 تا 30 درجه سانتی گراد در مقابل نور غیر مستقیم خورشید قرار دهید تا زمان جوانه زنی بذرها خاک را مرطوب نگه دارید ولی آن را اشباع از آب ننمایید ، جوانه زنی بذرها طی چند روز تا چند هفته رخ خواهد داد.
بیماریهای آگاو ویکتوریا
افتهایی مانند شپشک آرد آلود و کنهها این گیاه را مورد هجوم قرار میدهند. حتماً باید به طور منظم گیاه را بررسی کنید. همچنین انواع قارچها میتوانند گیاه را آلوده کنند. گیاه را در محلی خشک نگهداری کنید و از آبیاری بیش از حد خودداری نمایید.
بیشتر بخوانید:
نگهداری و تکثیر گیاه کاکتوس
قلمه زدن کاکتوس و نکات ریز در مورد این گیاه
اصول کاشت و نگهداری کاکتوس کریسمس