درباره عدس و خواص آن بیشتر بدانید
كليات گياه شناسي
عدس يكي از حبوبات است كه از قديم الايام در اكثر نقاط دنيا كشت مي شده است . گياه شناسان اعتقاد دارند كه عدس حتي قبل از تاريخ نيز وجود داشته است . عدس از نظر مقدر پروتئين بسيار غي است و در بين گياهان فقط لوبياي سويا بيشتر از عدس پروتئين دارد .
عدس گياهي است يك ساله كه ارتفاع آن بيش از 30 سانتيمتر نيست . برگهاي آن داراي 6 تا 14 برگچه مي باشد كه در انتهاي آن پيچك قرار دارد . گلهاي عدس رنگ سفيد و داراي رگه هايي به رنگ بنفش است . ميوه آن غلاف كوچكي است و معمولا در هر غلاف 1 تا 3 عدس وجود دارد .
عدس دو نوع است :
عدس رسمي كه دانه آن گرد و نسبتا درشت است و رنگ آن سبز مايل به زرد است .
عدس ريز يا عدس قرمز كه دانه هاي آن ريز و به رنگ قرمز مي باشد .
تركيبات شيميايي:
عدس منبع غني پروتئين و ويتامين هاي گروه B مي باشد .
مواد موجود در 100 گرم عدس بقرار زير است :
انرژي 340 كالري
پروتئين 25 گرم
چربي 1 گرم
مواد نشاسته اي 60 گرم
كلسيم 80 ميلي گرم
فسفر 380 ميلي گرم
آهن 7 ميلي گرم
پتاسيم 8 ميلي گرم
ويتامين آ 600 واحد بين المللي
ويتامين ب 1 0/4 ميلي گرم
ويتامين ب2 0/2 ميلي گرم
ويتامين ب 3 2 ميلي گرم
آرسنيك 1 ميلي گرم
خواص داروئي:
عدس از نظر طب قديم ايران معتدل و خشك است و مانند ديگر گياهان پوست و دانه آن داراي اثرات متضاد يكديگر مي باشد . يعني پوست عدس گرم و خود عدس قابض است . به عبارت ديگر پوست آن ملين و مغز آن ضد اسهال مي باشد .
عدس يك غذاي كامل است و انرژي لازم را براي كارهاي بدني براي انسان تامين مي كند .
عدس داراي خواص زير است :
- عدس زياد كننده ترشحات شير است و مادران شيرده حتما بايد از آن استفاده كنند .
- عدس را در كنيد و روي پوست ملتهب بگذاريد التهاب را برطرف مي كند .
- براي درمان زخم هاي دهان و گلو و ديفتري عدس را پخته و آب آنرا غرغره كنيد .
- براي تقويت معده و برطرف كردن گاز معده عدس پخته را با سركه ميل كنيد .
- آش عدس با روغن بادام براي دوران نقاهت بهترين غذاست.
- پماد در عدس با سركه براي ترك دست و پا كه بعلت سرما عارض شده سودمند است .
- عدس را مي توان بعنوان مسهل هم مصرف كرد چون داراي لعاب زيادي است كه در درمان ناراحتي هاي روده نيز موثر است .
- عدس پخته را بعنوان مرهم براي زخم نيز مي توان بكار برد .
منبع : مواد غذایی شاو