روش کاشت و  تکثیر درخت سپیدار





معرفی درخت سپیدار




درخت سپیدار با نام علمی POPULUS ALBA ، از خانواده بید است. این درخت بومی مناطق مراکش، اروپا و آسیای مرکزی و شبه جزیره ایبری است.


این درخت در مناطق مرطوب، بیشتر در کنار دریا، در مناطقی که تابستان های گرم و زمستان های سرد دارد، رشد می کند و سرعت آن بسیار است. این در خت در تپه های شن و ماسه ساحلی نیز کاشته می شود و به خوبی رشد می کند.


سپیدار درختی برگریز است که برگ‌هایش پیش از ریزش رنگ طلائی روشن تا زرد به خود می‌گیرند. سپیدارها همچون بیدها دارای مجموعه ریشه‌هایی بسیار قوی و نفوذگر هستند بنابراین آنها را نبایستی نزدیک به ساختمان‌ها و لوله‌ها کاشت.


سطح زیرین برگ‌های سپیدار دارای کرک‌های سفیدی است و سطح فوقانی برگ‌ها سبز تیره است و همین اختلاف رنگ زیاد سبب می‌شود هنگام تکان خوردن برگ‌ها، به نظر برسد درخت برق می‌زند. به غیر از سطح زیرین برگ‌ها، جوانه‌ها و دانه‌های این درخت نیز با کرک‌های سفید پوشیده شده‌است. به همین دلیل به آن سپیدار (سپید+دار) یا درخت سپید گفته می‌شود.


سپیدارها درختانی با ارتفاع زیاد می‌باشند که ارتفاع آنها گاهی به ۲۵ متر نیز می‌رسد ولی دارای ریشه‌های سطحی و با رشد افقی می‌باشند.این گیاه درختی است با شاخه‌های گسترده و فرم باز. پوست تنه سفید مایل به خاکستری و شاخه‌های سفید مایل به سبز، شاخه‌ها و جوانه‌ها با پرزهای سفید و نرم پوشیده شده‌است.


سپیدار


شکل ظاهری درخت سپیدار




برگریزان آن متوسط است، ارتفاع این درخت از 16 تا 22 متر است و به ندرت رشد بیشتری می کند. قطر تنه آن معمولا حدود 2 متر می شود. تاج گردی دارد. پوست بدنه آن صاف است و سفید- سبز یا سفید-قهوه ای است.

بیشتر بخوانید  لیست آدرس ایستگاههای مترو در تهران


پوست این درخت دارای سالیسین، پوپولین و تانن فراوان است. چوب شاخه های این درخت نیز دارای ماده های رنگی شبیه به آری سین است. شاخه های جوان این درخت بیشتر به رنگ خاکستری هستند.


برگ ها 4 تا 15 سانتی متر طول دارند و 5 لبه هستند. پوشش سفیدی در دو زیر برگ ها وجود دارد. برگ های سبز و سفید آن این درخت را درختی زینتی و زیبا کرده است. گل های این درخت دم گربه ای هستند و زیبایی خاصی ندارند.


گل‌ها در گل آذین دم گربه‌ای و فاقد ارزش زینتی ظاهر می‌شوند. میوه: میوه سپیدار ارزش زینتی ندارد. سیستم ریشه: سطحی، گسترده و تهاجمی است. سرعت رشد: سریع‌الرشد می‌باشد.


نیاز های رشدی درخت سپیدار




درخت سپیدار درختی است مقاوم به گرما و سرما و همچنین سازش پذیر با هر شرایطی به همین خاطر در هر نقطه‌ی کشور، با هر دمایی امکان کاشت نهال سپیدار وجود دارد و می توانید با خیال راحت بدون نیاز به گلخانه و شرایط خاص، با تهیه‌ی قلمه‌های بیست سانتی که مناسب و آماده برای کاشت هستند قدم اول را برای شروع پرورش سپیدارتان بردارید.


سپیدار نیاز مند نور فراوان و مستقیم و همچنین رطوبت زیاد است نور کم می تواند زمینه ابتلا به بیماری ها را فراهم کند. این درخت در مناطق سیلابی و خاک های اسیدی می تواند به خوبی رشد کند.


سپیدار از نظر رشد رشد سریعی دارد به همین دلیل هرس کردن شاخه های جوان تر ضروری است که بهترین زمان برای هرس فصل پاییز است. سپیدار در هر خاکی می تواند رشد کند به طوری که هم می تواند خاک مرطوب را تحمل کند هم خاک خشک را اما برای رشد بهتر و سلامت درخت می توانید از خاک برگ و کود پوسیده استفاده کرد .

بیشتر بخوانید  تعاونی کار و رفاه اجتماعی سی سخت کهگیلویه و بویراحمد


آبیاری بیش از اندازه و گل آلود بودن خاک یکی از دلایل عدم رشد گیاه که باعث کوتاهی قامت آن و ریزش زودهنگام برگها در اواخر فصل تابستان است.


درخت


کاشت و پرورش درخت سپیدار


ریشه های درخت سپیدار مانند ریشه های بید بسیار قوی هستند مستعد نفوذ، به همین خاطر نباید در نزدیکی ساختمال ها و معابر کاشته شوند. درخت سپیدار نیاز به نور فراوان و رطوبت زیاد دارد. این درخت به خوبی در مناطق سیلابی و خاک های اسیدی رشد می کند.


چوب نرم این درخت برای حکاکی استفاده می شود. همچنین در صنایع کاغذ سازی و جعبه سازی نیز از آن بهره می برند.این درخت مقاوم به گرما و سرما است.بادهای متوسط ساحلی را تحمل می کند اما در طوفان های شدید شاخه های آن می شکنند و ممکن است درخت کاملا واژگون شود.


هرس کردن درخت باید به دقت انجام شود و نهال های جوان در الویت هرس هستند. بهترین زمان برای این کار فصل پاییز است.


آفات و بیماریهای درخت سپیدار


آفات معروف درخت سپیدار شامل شته ها، سوسک چوبخوار و بیماری فتیله نارنجی است.


کاشت درخت


کاربرد درخت سپیدار در طب سنتی


  • برگ و پوست این درخت در طب سنتی استفاده می شود.

  • از روزگاران قدیم تا کنون از پوست یا برگ این درخت برای درمان تب، سرماخوردگی و سیاتیک استفاده می شود.

  • همچنین جوشانده ای مخصوص تهیه می کنند که یک مسکن قوی به شمار می آید.


کاربرد های درخت سپیدار


علاوه بر ایجاد سایبان کاربرد های دیگری هم دارد ،چوب نرم این درخت برای حکاکی استفاده می شود.همچنین در صنایع کاغذ سازی و جعبه سازی نیز از آن بهره می برند.از عیب های این گیاه این است که به دلیل ریشه های تهاجمی اش بهتر است حداقل ۹ متر دورتر از تأسیسات و لوله ها کشت شود.


separator line


بیشتر بخوانید:


روش کاشت درخت توت آمریکایی


با روش کاشت و تکثیر درخت انجیر آشنا شوید


روش های کاشت و تکثیر انواع درخت توت


separator line


بیشتر بخوانید  روابط رسمی و تعطیلات 1401

دیدگاهتان را بنویسید