عوارض نوشیدن چای با شیر
چای یکی از رایجترین آشامیدنیهای موجود در ایران و بسیاری از نقاط جهان است که بر اساس تخمیری که روی برگ آن انجام میگیرد به ۳ شکل چای سفید، سبز و سیاه در بازار عرضه میشود. ترکیبهای فعال موجود در چای، از گروه پلیفنولها هستند.
پلیفنولها، آنتیاکسیدانهایی بسیار قوی هستند که ضمن فرایند تخمیر و تبدیل چای سبز به سیاه، برخی از آنها تا حدی تجزیه میشوند و پلیفنولهای جدیدی میسازند و میزان کافئین در برگ چای افزایش پیدا میکند.یعنی کافئین موجود در برگ چای سیاه بسیار بیشتر از چای سبز است و این موضوع باعث ایجاد وابستگی به مصرف چای در افرادی میشود که علاقه زیادی به این نوشیدنی دارند و ترک ناگهانی این عادت میتواند عوارضی مانند سردرد برای آنها به دنبال داشته باشد.خیلیها عادت دارند چای را با شیر بنوشند. ریشه این رسم و عادت از انگلستان آمده که پس از مدتی به هندوستان هم کشیده شد و در میان ما ایرانیها هم طرفدارانی پیدا کرد.
پلیفنولها میتوانند به عناصر دو ظرفیتی مانند کلسیم یا آهن متصل شوند و ترکیب جدیدی ایجاد کنند.این ترکیب باعث پیدایش یک مجموعه غیر قابل جذب میشود و قدرت دسترسی به ماده معدنی را در بدن تا حد چشمگیری کاهش میدهد. به عبارت سادهتر، پلیفنولهای موجود در چای میتوانند به آهن یا کلسیم موجود در بدن که با خوردن مواد غذایی مختلف دریافت شدهاند، بچسبند و باعث ایجاد اختلال در جذب آنها شوند.
به همین دلیل به افراد مبتلا به کمخونی یا خانمها توصیه میشود بلافاصله پس از صرف غذا، چای ننوشند. درباره شیر هم همینطور است. پلیفنولهای چای میتوانند تا حدی جذب کلسیم شیر را در بدن مختل کنند. البته این موضوع تا حد زیادی به غلظت چای، میزان پلیفنولهای موجود در آن و به حجم شیری که با آن مخلوط میشود، بستگی دارد.
اگر قصد نوشیدن چای داشته باشید و مقدار اندکی شیر برای خوشطعمتر شدن به آن اضافه کنید، این مقدار شیر نمیتواند نقش چندانی در تأمین نیازهای بدن به کلسیم داشته باشد اما چیزی هم از خواص چای کم نمیکند. در واقع شیر نوعی ارزش افزوده برای چای محسوب میشود.
اگر عطر و طعم شیر را دوست نداشته باشید و به جای حذف کامل آن از رژیم روزانهتان، با افزودن کمی چای بخواهید طعم آن را مطلوبتر کنید، مشکلی پیش نمیآید. یعنی هرچند ارزش تغذیهای شیر ساده و معمولی بیشتر از شیرهای ترکیبی است اما اگر سهچهارم لیوان شیر را با یکچهارم لیوان چای مخلوط کنید، با اینکه به طور حتم بخشی از کلسیم دریافتی را از دست خواهید داد، اما باز هم این نوع مصرف کردن شیر بهتر از مصرف نکردن آن است.
خواص چای سیاه در طب سنتی
-
چای سیاه نیز مانند هر خوراکی دیگری فواید و زیانهایی دارد. اما از آنجا که طبیعت آن، در درجه دوم گرم و خشک است، مدامنوشیدن آن زیانآور نیست؛ پس افرادی که از نوشیدن چای، دچار مشکل میشوند، دارای سوء مزاج، ضعف مزاج یا… هستند. -
طبیعت چای، بنابر نظر حکیم عقیلی خراسانی، گرم و خشک در مرحله دوم است و اینکه برخی بهجهت تسکین عطش و کاهش حرارت و التهاب داخلی بدن، آن را سرد دانستهاند، اصلاً درست نیست. سبب این آثار، به تلطیف اخلاط بلغمی غلیظ و پاکسازی اخلاط لزج از سطح دستگاه گوارش مربوط است. -
چای سیاه موجب تعدیل مزاج و تقویت اندامهای بدن میشود؛ حرارت غریزی و بهتبع آن، ارواح و قوای بدن را تقویت میکند؛ و بهخاطر قبض و عطریتی که دارد، موجب تقویت معده میشود، همچنین چای سیاه بهعلت حرارتی که دارد میتواند موجب افزایش قوای جنسی در افراد با مزاج سرد و تَر شود. -
بهخلاف آب، نوشیدن یک فنجان چای پس از غذاهای سنگین، به برطرفکردن آثار زیانبار غذاهای چرب کمک میکند و موجب احساس راحتی در معده میشود. همچنین چای بهخاطر حرارت مزاجی خود، اخلاط لزج را از مسیرهایی که در آن تجمع یافتهاند، پاک میکند و انسدادهای مجاری بدن را باز مینماید و همچنین تشنگی کاذب را برطرف میکند. نوشیدن چای، موجب افزایش ترشح عرق و ادرار است؛ پس به دفع مواد زائد کمک میکند. -
از دیگر خواص چای سیاه میتوان به تسکین برخی سردردها، تصفیه خون و بهبود رنگ چهره، پاکسازی معده و مغز، کاهش بوی بد دهان، کاهش اندوه و افزایش نشاط، رفع برخی از مشکلات ادراری، و کمک به بهبود خواب اشاره کرد.
فواید شیر
-
نوشیدن شیر در بهبود علایم قاعدگی که با نام سندرم پیش از قاعدگی معروف است، نقش به سزایی دارد. بسیاری از خانم ها قبل از دوران قاعدگی دچار نشانههایی از جمله افسردگی، اختلالات خلقی، کمردرد و سردرد می شوند. این افراد باید بدانند که مصرف شیر می تواند این نشانهها را تسکین دهد. -
شیر برای داشتن ناخنها، دندانها و موهایی سالم تر لازم است. این نوشیدنی چون کلسیم فراوان دارد، مصرفش به همراه ویتامین D باعث استحکام استخوانها و دندان ها و تقویت رشد موها و پیشگیری از ریزش آن ها می شود. وجود کلسیم به همراه ویتامین A ، ویتامین های گروه B و پتاسیم مانع از نرم و نازک شدن موها می شود و به درخشان شدن آن ها کمک فراوان می کند. -
مطالعات بسیاری نشان داده است که مصرف روزانه شیر به همراه میوهها و سبزیجات، هم در بچهها و هم در بزرگسالان باعث کاهش فشار خون بالا می شود. -
اگر چه هنوز مکانیسم آن مشخص نیست، اما به نظر می رسد که کلسیم، پتاسیم، منیزیم و پروتئین شیر نقش مهمی در این زمینه داشته باشند. -
تحقیقات زیادی وجود دارد مبنی بر این که مصرف شیر و لبنیات، خطر بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد. مردانی که بیشتر از دیگران شیر مصرف می کنند، کمتر دچار حملات قلبی می شوند. همچنین مصرف شیر کم چرب به دلیل سرشار بودن از کلسیم میزان کلسترول بد را در خون کاهش داده و میزان کلسترول خوب را بالا می برد، اما فراموش نکنید که منظور ما از شیر، نوع کم چرب آن است. -
برخلاف تصور عموم، دیده شده است، افرادی که از شیر کم چرب استفاده می کنند، لاغرتر از سایرین هستند. شما می توانید با مصرف شیر و لبنیات کم چرب میزان کالری دریافتی تان را تحت کنترل داشته باشید تا از بروز چاقی، مخصوصا چاقی شکم پیشگیری شود. -
از آنجا که دوران نوجوانی و کودکی، مرحله ی خیلی مهم در سلامت جسمانی و روانی فرد است، رژیم غذایی سرشار از لبنیات و شیر در این دوران پایه گذار دوران جوانی و میانسالی و حتی سالمندی سالم تر به حساب می آید. -
به علاوه، مطالعات نشان می دهد کودکانی که روزانه شیر مصرف می کنند، از سایر کودکانی که علاقهای به خوردن آن ندارند، باهوش ترند. -
شیر دشمن دیابت نوع دوم است. محققان به این نتیجه دست یافته اند که مصرف منظم لبنیات و شیر کم چرب می تواند خطر بروز دیابت نوع دوم را در بزرگسالان پایین آورد. -
با شیر به جنگ سرطان برویم. تحقیقات زیادی وجود دارد که نشان دهنده تاثیر شیر بر پیشگیری از سرطان بودهاند. نقش خوردن شیر در پیشگیری از سرطانهای پستان و روده بزرگ به اثبات رسیده است. طبق تحقیقات دانشمندان سوئدی، مردانی که روزانه 5/1 لیوان شیر می خورند، 35 درصد کمتر احتمال دارد که به سرطان روده بزرگ مبتلا شوند. -
یک رژیم غذایی خوب و سالم نقش مهمی در سلامت سالمندان دارد و حتی به آن ها کمک می کند که برای مدت طولانی تری زندگی شاد و فعالی داشته باشند و از شر بسیاری از بیماری ها در امان بمانند. -
مصرف روزانه شیر در دوران نوجوانی و کودکی پایه گذار استخوان هایی محکم بوده و از عوامل اصلی پیشگیری کننده پوکی استخوان و زندگی سالمندی فعال تر محسوب می شود. -
همان طور که می دانید در دوران بارداری و شیردهی، نیازهای غذایی مادر افزایش پیدا می کند، بنابراین مادران باردار در این دوران مخصوصا در سه ماهه دوم و سوم باید میزان بیشتری کالری، پروتئین، انواع ویتامین و کلسیم مصرف کنند. -
شیر از آن دسته مواد غذایی است که مادران باردار به آن نیاز بیشتری دارند.
نتیجه نهایی:
معمولا تخمین زده میشود حدود ۱۰ درصد از جذب کلسیم شیر با اضافه کردن چای به آن در بدن کاهش پیدا کند. البته این میزان به حجم شیر و چای بستگی دارد اما از دست رفتن ۱۰ درصد جذب کلسیم به حذف کامل شیر از رژیم غذایی روزانه میارزد. البته مصرف شیر با این روش، علاوه بر جذب مقداری از کلسیم موجود در آن، باعث دریافت پروتئین مرغوب و ویتامینهای گروه B هم میشود.
همچنین بخوانید:
خواص بی نظیر شیر و دارچین در درمان چاقی
مضرات چایی برای کودکان را میدانید؟!
خواص معجزه آسای شیر و زرد چوبه در درمان فوری سرماخوردگی