فواید بی نظیر گیاه درمنه
درمنه دشتی یا بیابانی به گویش بیابان نشینان «ترخ» شهرت دارد. این گیاه بوتهای بسیار معطر، عنصر اصلی و غالب اجتماعات گیاهی در استپهای خشک و نیمه خشک در کشور ایران محسوب میشود.
ارتفاع این بوته بین ۳۰ تا ۵۰ سانتیمتر، دارای انشعابات متعدد و متراکم که شکل کپهای را به بوته میبخشد. درمنه دشتی از خانواده کاشنیکاسنیان بوده و تمام اندامهای هوایی گیاه اعم از ساقه، برگها، گل، میوه و بذر دارای عطری بسیار تند و نافذ میباشد. این گیاه در خطوط همباران ۱۰۰ میلیمتر به بالا به راحتی استقرار مییابد.
اغلب در خاکهای لومی، شنی و لومی رسی ایجاد رویشگاهای وسیعی را مینماید. در عرصههای استپی بیابان به همراه سایر گونههای بیابانی و کم توقع مانند نسی، نتر و علف شور، اجتماعات گیاهی متنوعی را بوجود میآورد. این گیاه اگر چه در فصل بهار و تابستان بواسطه بوی عطر بسیار تند آن، مورد استفاده چرای گوسفندان قرار نمیگیرد.
و لیکن در فصل پاییز و زمستان، زمانی که گیاه غرق در بذر میباشد توسط گوسفندان مورد چرا قرار میگیرد. درمنه دشتی از جمله بوتههای بسیار سازگار به شرایط سخت بیابان محسوب میشود که علاوه بر مصارف علوفهای (در مراتع قشلاقی)، بوتهای بسیار مقاوم در مقابل فرسایشهای بادی و نقش ارزندهای را در حفاظت خاک این نقاط بر عهده دارد.
در طی دهه اخیر، اهمیت اکولوژیکی این گونه با ارزش در عرصههای بیابانی تا حدودی مشخص شده و مراتع قشلاقی با این گیاه بذرکاری میشود. تنها روش تکثیر گیاه توسط بذر میباشد
خواص دارویی گیاه درمنه از دیدگاه طب سنتی
-
درمنه برای معالجه مقابله با مالاریا استفاده می گردد -
این گیاه به طور موضعی داروئی بی حس می باشد و ضد عفونی کننده است که در درمان حالتهای تورم استفاده می شود. -
گیاه درمنه طبیعت گرم و خشک دارد ، بادشکن، از بین برنده گاز روده و دل درد می باشد -
درمنه دارای سانتونین می باشد که خاصیت ضد انگلی دارد و در تهیه داروهای ضد کِرم بیشتر کشورها از جمله آلمان مصرف می گردد. -
ضماد درمنه جهت عقرب گزیده موثر می باشد در محل نیش گیاه را قرار دهید. -
این گیاه جهت توقف تاخیر چرخههای زنانه مصرف می گردد و یائسگی را درمان می کند. -
درمنه سرشار از آنتی اکسیدانها می باشد که به بهبود مشکلات گوارشی و رودهای مانند زخم روده، تهوع، استفراغ و یبوست کمک می کند. -
این گیاه حاوی مقادیر بالایی از آنتی اکسیدانهاست که به کاهش مشکلات گوارشی و رودهای مانند زخم روده، تهوع، استفراغ و یبوست را کاهش میدهد -
گیاه درمنه در درمان تب و لرز و تب های مرکب موثر است. -
همچنین درد مفاصل/ رفع استسقا را آرام می کند.
خواص درمنه برای مو
برای جلوگیری از موخوره گرد غنچه این گیاه را با روغن زیتون قاطی نمایید و سپس 14 روز در آفتاب قرار دهید صاف کنید و به موها ماش دهید.
طرز مصرف درمنه
جهت استفاده از این گیاه به صورت دمنوش باید هر روز یک قاشق غذاخوری از گیاه خرد کنید و در سه لیوان آبجوش در زمان ۳۰ دقیقه دم کنید و بعد آن را صاف نموده و در طی روز مصرف کنید.
در صورت تمایل میزان کمی نبات و یا عسل به آن اضافه نمایید .
خواص درمنه برای درمان افسردگی
برخی از محققان معتقدند که این گیاه در درمان افسردگی موثر است. این درمان به تعادل مواد شیمیایی در مغز کمک می نماید و در نهایت خلق و خو را بهتر می کند.
خواص درمنه برای تنظیم قند خون
افرادی که دچار دیابت هستند می توانند از دمکرده گرد غنچه این گیاه برای معالجه مرض قند استفاده نمایند.
خواص درمنه برای سرطان
محققان امروزه دریافتند که گیاه دارویی “درمنه” می تواند سلول های سرطانی را در عرض تنها یک روز از بین ببرد.تحقیقات فراوانی در مود خواص ضد سرطانی این گیاه صورت پذیرفته است و این مطالعات حاکی از آن است که خواص درمنه با از بین بردن برخی از سلول های سرطانی موثر می باشد.
دانشمندان ارتباطی بین این گیاه و میتوکندری، رتینکولوم اندوپلاسمی و لیزوزوم سلول های سرطانی شده یافته اند. سلول های سرطانی حاوی سطح بالاتری از آهن می باشند به همین علت باعثمی شود که خواص درمنه برای انها سمی باشد. در سال 2000 محققان عصاره این گیاه را در نزدیکی سلول های سرطانی گذاشتند و در کمال تعجب دیدند، رشد سلول ها کم شد و مرگ سلول سرطانی افزایش می یابد.
نکته قابل توجه در خصوص گیاه درمنه این است که استفاده آن به همراه برخی داروها و سایر مواد غذایی ممنوع است که در صورت استفاده همزمان خود به یک عامل تسریع سرطان مبدل می گردد.
سایر کاربردهای گیاه درمنه
درمنه یکی از اصلیترین و فراوانترین گیاهان مناطق مرکزی و بیابانی ایران و مرتع کشور شناخته شده است. این گونه گیاهی دارای مقاومت بالا به شرایط سخت محیطی و کمبود آب است و در نتیجه در حفظ پوشش گیاهی مراتع بسیار مهم و موثر است. برخی از مهمترین کاربردهای گیاه درمنه غیر از خواص دارویی موراد زیر را میتوان برشمرد:
پیشگیری از فرسایش خاک
ریشه های این گیاه باعث حفظ خاک در مقابل عوامل فرسایش زای محیطی است. استقرار آسان گیاه، رشد سریع آن و سازگاری با شرایط ناساعد محیطی این گیاه را به گونهای مناسب برای جلوگیری از فرسایش خاک در مناطق مرکزی ایران تبدیل کرده است.
تغذیه دام و طیور
این گیاه اگر چه در فصل بهار و تابستان بواسطه بوی عطر بسیار تند آن، مورد استفاده چرای گوسفندان قرار نمی گیرد، ولیکن در فصل پاییز و زمستان که تهیه علوفه برای دام مشکل است، مورد استفاده برای چرای دام قرار گرفته و از مهمترین منابع تامین غذای دام در این زمان محسوب میشود.
مضرات درمنه
-
گیاه درمنه برای معده و عصب مضر است -
این گیاه سردرد آورو مایه دردسرمی باشد افرادی که میگرن دارند نباید مصرف کنند -
همچنین برای معده زیان دارد.
همچنین بخوانید:
آشنایی با خواص بی نظیر گیاه افنان برای زنان
خواص دارویی و درمانی گیاه زوفا
ساکولنت : نگهداری و پرورش گیاه ساکولنت