گیاه لوفا چه فوایدی در درمان دارد؟



چگونه از گیاه لوفا به عنوان لیف استفاده می کنند؟


پس از بالغ شدن این گیاه تمام اجزای آن به غیر از قسمت های فیبری و الیاف آن را به راحتی جدا می کنند و از باقی مانده ی آن به عنوان لیف استفاده می کنند.


در پاراگوئه، قسمت های ساخته شده از لوفا را با مواد گیاهی دیگر ترکیب کرده و یک نوع پلاستیک بازیافت شده از آن می سازند که می توان از آن برای ساخت مبلمان و قسمت های مختلف خانه استفاده کرد.


کاشت گیاه لوفا


کاشت گیاه لوفا راحت نیست و به دقت و صبر و حوصله ی زیادی نیاز دارد. گیاه لوفا دیرتر از سایر انواع خیار از خانواده ی خود شروع به جوانه زدن می کند و در مناطق سردسیری نیز امکان کاشت آن وجود ندارد. این گیاه یک گیاه بالارونده محسوب می شود و معمولا آن را برروی داربست قرار می دهند. برگ های گیاه لوفا شبیه برگ های انگور است.


می توانید به کاشت گیاه لوفا به عنوان یک صنعت نگاه کنید، زیرا از هر بذر از گیاه لوفا، 5 تا 10 لیف به دست می آید. از زمان کاشت گیاه حدود 5 تا 6 ماه طول می کشد که گل های آن که شبیه خیار است، ظاهر شوند. بعضی از افراد این گیاه را در گلخانه می کارند. استفاده از این گیاه در ایران معمول اما در بعضی از قسمت ها گلخانه هایی برای این منظور وجود دارد.


-لوفا


فواید استفاده از گیاه لوفا


استفاده از گیاه لوفا به عنوان لیف


اسفنج هایی که از گیاه لوفا به دست می آیند به عنوان لایه بردار عمل می کنند. گیاه لوفا باعث از بین بردن سلول های مرده پوست و درنتیجه شفاف تر شدن پوست شما خواهد شد.


در هنگام استفاده از لوفا متوجه خواهید شد که پوست شما قرمز می شود و این نشان دهنده ی آن است که این لیف کار خود را به خوبی انجام داده و باعث شده گردش خون در زیر پوست شما بیشتر شود.


برای اینکه لوفا خاصیت لایه برداری خود را حفظ کند بهتر است هنگامی که هنوز نرم نشده از آن استفاده کرده و از آب داغ برای لیف زدن استفاده کنید. بهتر است همراه با لیف لوفا از شامپو بدن به جای صابون استفاده کنید تا لیف بیشتر کف کرده و باعث تمیزی بیشتر شود.


-لوفا


از گیاه لوفا برای ماساژ دادن پوست هم استفاده می شود و باعث بهتر شدن تنفس پوستی می شود.


بهتر است بعد از استفاده از این مدل لیف صابون های آن را از لیف خارج کنید و آن را در آفتاب بگذارید تا خوب خشک شود و اگر دیدید لیف بوی نامطبوعی به خود گرفته است دیگر از آن استفاده نکنید. توصیه می شود حداقل هفته ای یک بار لیف را ضدعفونی کرده و از تجمع باکتری ها در آن جلوگیری کنید.


کاربردهای دیگر اسفنج لوفا


از اسفنج لوفا برای فرآوری صندل های گیاهی و صابون های گیاهی هم استفاده می شود که این ها نمونه ای دیگر از کاربردهای دیگر این محصول است.



خواص لوفا (طبیعت و خواص درمانی)


طبع لوفا خیلی گرم و خشک است. از مهمترین کاربردهای گیاه لوفا در طب سنتی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:


  • از این گیاه در ساخت لیف طبیعی و کمک به سلامت و شادابی پوست استفاده می‌شود. از زمان‌های گذشته از این گیاه به عنوان یک محصول طبیعی برای تمیز کردن پوست استفاده می‌شده و قدیمی‌ترین ماده برای ماساژ بوده است. ماساژ سطح بدن با این لیف طبیعی باعث برداشتن سلول‌های مرده پوست می‌شود؛ این گیاه یک لایه‌بردار طبیعی است و تنفس سلول‌های پوست را تسهیل می‌کند.

  • از دیگر خواص لوفا برای سلامت پوست، رفع چین و چروک و درمان جوش و آکنه است.

  • استفاده از گیاه لوفا به درمان گل مژه کمک می‌کند.

  • گیاه لوفا به دلیل طبع صفراوی که دارد، جاذب بلغم‌های لزج مخاطی از اعماق بدن، پاک کننده و خشک کننده است.

  • از خواص لوفا تقویت معده است و مصرف آن باعث افزایش اشتها می‌شود. نوشیدن دم کرده لوفا به درمان خانگی یبوست کمک می‌کند.

  • میوه خشک لوفا بادشکن است و خاصیت ضدعفونی کنندگی دارد.

  • گیاه لوفا به تسکین درد سیاتیک و دیسک کمک می‌کند. به این منظور مقداری از گیاه را دم نموده، مقداری از آن میل و مقداری به صوت ضماد بر محل درد گذاشته شود.

  • استفاده از دم کرده لوفا به درمان دیابت، انسداد کلیه و رفع کم خونی کمک می‌کند.

  • مصرف دمکرده لوفا برای درمان یرقان، ورم‌های سرطانی، آبله، دندان درد و تب مخملک مفید می‌باشد.


-لوفا


زمان و نحوه کشت بذر گیاه لوفا


گیاه لوفا در اکثر مناطق ایران قابل کشت است و بهره­‌وری مناسبی خواهد داشت، البته باید به زمان کشت بذر توجه نمود. به طور معمول در ماه نخست سال، فروردین، زمانی که هوا سرمای زمستان را پشت سر گذاشت و به سوی گرم شدن می‌رود می­‌توان بذر را کاشت.


دمای مطلوب برای جوانه‌زنی بذر، حدود 20 درجه سانتی­گراد است. البته در مناطق گرم‌سیر ممکن است این شرایط در اوایل بهمن فراهم شود و در مناطق سردتر، در اواسط ماه اردیبهشت. به بیان دیگر، زمانی به کشت بذر اقدام نمایید که مطمئن باشید سرمای شدید برنخواهد گشت.


اگر در مناطق معتدل یا سردسیر هستید و یا اگر می­‌خواهید از دیگران جلوتر باشید و زودتر محصول خود را به بازار برسانید، می­‌توانید بذرها را در گلدان و به­ صورت خزانه‌ای کشت نمایید و بعد از 4 تا 6 هفته به زمین اصلی انتقال دهید. این کار هزینه مالی و زحمت ناچیز و معقولی دارد.


همچنین کشت خزانه‌ای باعث افزایش کمی و کیفی محصول می‌شود و تأکید فراوان ما نیز بر انجام این روش کشت است. در این صورت از زمانی که دما به 20 درجه خواهد رسید، می‌توانید حدود 4 تا 6 هفته زودتر اقدام به کشت نمایید.


با فراهم شدن شرایط آب­ و هوایی مناسب، بذرها را در عمق 1.5 تا 2.5سانتی­‌متری بکارید و خاک را اندکی مرطوب نگه دارید و از آبیاری فراوان بپرهیزید. بعد از گذشت یک تا دو هفته شاهد جوانه‌های گیاه لوفا خواهید بود، آنها رشد سریع خود را تنها با دو برگ کوچک شروع می­ کنند!


همچنین گیاه لوفا به صورت ردیفی کشت می‌شود، بهتر است فاصله بین ردیف‌ها حدود 1.5 تا 2 متر و فاصله بین بذرها در هر ردیف حدود 50 سانتی‌متر باشد. در این صورت برای مساحت 1000 متر مربع به حدود 1500 عدد بذر گیاه لوفا نیاز است.


همچنین بخوانید:


۶۰ مورد از خواص و فواید دارویی و درمانی گیاه افسنطین (افسنتین)


مهم ترین خواص دارویی و درمانی گیاه شنگ


فواید دارویی و درمانی گیاه فاوانیا


آشنایی با خواص بی نظیر گیاه افنان برای زنان


موارد مصرف و فواید دارویی و درمانی معجزه آسای گیاه خرنوب



جوانه گیاه لیف


-لوفا


آماده‌سازی خاک برای کشت


گیاه لوفا نیاز ضروری به خاک غنی و مغزی ندارد، اما هرچه خاک حاصلخیزتر و سبک‌تر باشد بهتر است. به عبارت دیگر بیشتر شنی باشد و درصد رس آن زیاد نباشد تا آب به راحتی در آن نفوذ کرده و جذب گیاه شود.


اگر در آبیاری با سرعت و حجم آب متوسط، آب به راحتی در خاک فرو رود، یعنی خاک نسبتاً شنی است و برای کشت گیاه لوفا بسیار مناسب است. درصورت استفاده از کودهای حیوانی یا شیمیایی، حدود یک ماه قبل از کاشت بذر یا نشاء در زمین، می‌بایست کود را اضافه کرده و خاک را شخم زده یا زیر و رو نمود تا کود به زیر خاک برود.


فضاسازی برای رشد بوته و میوه‌دهی گیاه لوفا


برای فضاسازی جهت رشد و گسترش ساقه گیاه لوفا، انتخاب‌های زیادی دارید، اگر قصد دارید لوفا را در کنار ساختمان و یا اطراف مزرعه خود پرورش دهید، می‌­توانید بذرها را در کنار دیوار، حصار و یا حتی خار و خاشاک بکارید، گیاه لوفا کارش را بسیار خوب انجام خواهد داد!


اگر هدف اصلی شما از کشت گیاه لوفا، ایجاد فضای سرسبز و دل­ انگیز و یا ایجاد حصار و مانع در اطراف مزرعه است بذرها را با هر فاصله‌ای که مایل هستید در کنار هم کشت نمایید، اما اگر اولویت اول شما کسب درآمد است، برای استفاده بهینه از زمین و به‌­دست آوردن بازده بالاتر، بهتر است برای هر بذر، بین نیم تا یک متر مربع مساحت درنظر بگیرید.


یعنی اگر مساحت مزرعه شما 1000 متر مربع است، در آن می ­توانید 1000 تا 2000 بذر لوفا را کشت نمایید. یک راه‌کار ساده برای افزایش تعداد محصول وکسب بازده بالاتر، کشت متراکم بذرها و سپس هرس در مرحله رشد رویشی و میوه‌دهی است.


لوفا


گل‌های زرد و زیبای گیاه لوفا به خانه جلوه بی‌نظیری می‌دهد


اگر می‌خواهید بدون ایجاد فضاسازی، بوته گیاه لوفا را روی زمین رها نمایید، فاصله کشت بذرها باید افزایش یابد و تعداد آن به کمتر از 1000 عدد برای مساحت 1000 متر مربع کاهش یابد. اگر از داربست یا توری استفاده می­‌نمایید، می‌توانید این فاصله‌ها را کمتر نمایید و حدود 1500 عدد بذر را در 1000 متر مربع کشت نمایید.


به ­خاطر داشته باشید که می­‌توانید از کوچک­ترین قطعه زمین خود استفاده مفید نمایید، حتی اگر امکان فضاسازی را ندارید، می‌توانید گیاه لوفا را روی زمین رها کنید، با اندکی بازدهی کمتر باز هم میوه‌های خوبی خواهید داشت.



نحوه و میزان آبیاری لوفا


گیاه لوفا برگ‌های بزرگ و فراوانی دارد و طول ساقه آن در صورت هرس نشدن به 10 متر هم می‌رسد. اگر هر گیاه به­ طور متوسط 5 عدد میوه می‌­دهد و وزن یک میوه درشت به حدود 2 کیلوگرم می‌­رسد.


لذا برای رشد و برگ دهی بهتر و به تبع آن تولید میوه‌­های بیشتر و درشت‌تر، آبیاری مناسب نقش مهمی را ایفا می‌کند.


در ابتدای کار زمانی که بذرها در خاک کاشته شدند، بهتر است آبیاری به دفعات بیشتر و به مقدار کمتر، در حد ایجاد رطوبت انجام شود و هرچه گیاه رشیدتر و مقاوم‌­تر شد، می‌توان آب بیشتری به آن داد و فاصله بین دو آبیاری را نیز طولانی‌­تر نمود. آبیاری زیاد، به گونه‌­ای که خاک کاملاً خیس و لجنی شود، باعث پوسیدن ریشه و بذر می‌شود.


زمانی که هوا گرم‌­تر می‌­شود و زمان گل‌­دهی و خصوصاً زمان رشد میوه‌­ها فرا می‌­رسد، باید آب بیشتری به گیاه داده شود. یکنواختی میزان آبیاری و همچنین آبیاری منظم در رزوها و ساعت‌های ثابت، باعث بهبود زیبایی، درشتی، یکنواختی و در مجموع کیفیت بالای اسفنج لوفا می‌­شود.


برای مقابله با بحران کم ­آبی میهن عزیزمان، همه ما باید وظیفه خود را به ­درستی انجام دهیم. خودکارسازی فرایند آبیاری علاوه بر صرفه ­جویی در مصرف آب، باعث بهبود عملکرد و کاهش زمان کاری می‌شود. استفاده از نوارهای آبیاری، این فرایند را ساده و منظم می‌نماید و هزینه مالی آن در مقابل هزینه زمانی صرف شده در آبیاری سنتی، بسیار معقول است.


برای زیر کشت بردن 2000 مترمربع زمین، یک بسته 1000 متری از نوار آبیاری به قیمت تقریبی صد هزار تومان کافی است. این‌گونه با کمترین زحمت می­‌توانید مزرعه لوفای خود را آبیاری نمایید و به بازده بالاتری دست یابید.



استفاده از نوار آبیاری برای آبیاری گیاه لوفا


کشت خزانه‌ای بذرها


اگر می­‌خواهید از دیگران جلوتر باشید، بازدهی بیشتری داشته باشید، خیالتان از شرایط جوی آسوده باشد و محصول خود را یک تا دو ماه زودتر وارد بازار نمایید، بذرها را به ­صورت گلخانه­‌ای کشت نمایید و بعد از گذشت 4 تا 6 هفته، آنها را در مزرعه کشت نمایید.


هزینه این روش برای 1000 عدد بذر عدد بذر کمتر از 50 هزار تومان خواهد بود. در مدت 4 تا 6 هفته، طول ریشه گیاه لوفا به 10 تا 15 سانتی­متر می­‌رسد، لذا برای کشت، از گلدان­‌های با اندازه مناسب استفاده نمایید.


برای سرپوشیده نمودن فضا با توجه به اینکه مدت زمان نگهداری در خزانه کوتاه است، نیازی به ایجاد گلخانه مستحکم، پرهزینه و دائمی و استفاده از نایلون گلخانه‌­ای مخصوص نیست.


برای رشد سریع­‌تر یا در مواقعی که اندکی فصل کشت گذشته است، می‌توانید به از ترکیب خاک معمولی و کمپوست استفاده نمایید. کمپوست قابلیت نگهداری آب بیشتری دارد، همچنین مواد مغذی بیشتری نیز دارد.


بنابراین هم نیاز به آب‌دهی کم می‌شود و هم بذرها سریع‌تر جوانه زده و رشد می‌کنند. هنگام انتقال نهال نوپا به مزرعه سعی نمایید به خاک و ریشه گیاه ضربه و شُک وارد نشود. با به ­کار بردن این روش، قطر اسفنج­ های لوفا حدود 10 درصد بیشتر شده و همچنین تعداد میوه‌های برداشت شده از مزرعه شما نیز حدود 20 درصد افزایش می­‌یابد.


لوفا


استفاده از زنبور برای گرده افشانی بهتر گیاه لیفا


زنبورهای عسل هیچگاه نمی‌توانند در مقابل وسوسه چشیدن گل­‌های زرد، درشت و فراوان لوفا مقاومت کنند، مورچه‌­ها نیز از پرسه زدن در گل­‌ها و برگ‌­های لوفا خسته نمی‌شوند و تمام روز را صرف این کار می‌کنند، پروانه‌­ها هم به گرد معشوقه خود می­‌گردند و او را ستایش می‌­کنند. خداوند را به ­خاطر تمام نعمت­‌ها و برکت‌­های بی­شماری که به ما داده شکرگزاریم، خواه از آنها آگاه باشیم و خواه نباشیم.


این موجودات وظایف خود را به درستی انجام می‌دهند و باعث افزایش چشمگیر تعداد میوه‌­های شما می‌شوند. اگر زنبورداری بداند که شما مزرعه‌­ای به چه زیبایی و با چه گل‌­هایی دارید، قطعاً مشتاق می‌شود تا چند کندو را در مزرعه شما به امانت قرار دهد. این‌گونه هم شما برنده‌اید و هم او.



مضرات لوفا (موارد احتیاطی و منع مصرف)


همانند سایر گیاهان دارویی در مورد مصرف این گیاه نیز بایستی رعایت اعتدال را نمود و از مصرف خودسرانه و بیش از اندازه مجاز پرهیز شود.


بیشتر بخوانید  در انتخاب عینک آفتابی به چه نکاتی باید توجه کرد؟

دیدگاهتان را بنویسید