بازی علمی و انواع بازی هایی که کودکان در سنین مختلف انجام می دن از نظر علم روان شناسی کودک جزء نیازهای خیلی ضروری اون ها برای رشد به حساب میاد. در واقع بچه ها با بازی کردن نه تنها می تونن از نظر جسمی رشد کنن و باعث رشد عضلات بدن خودشون بشن، به طور قطع بازی ها از نظر ذهنی و روحی هم باعث رشد بچه ها می شن. کودکان علاقه زیادی به بازی کردن دارن و همین موضوع یک دلیل بسیار محکم برای این هست که ما بزرگ ترها متوجه بشیم، می تونیم از بازی کردن برای رشد همه جانبه فرزندان خودمون بهره ببریم. حتی مهم تر از این، باید بدونیم که بهترین راه برای آموزش کودکان با بازی کردن امکان پذیر می شه.
بازی علمی راه حل آموزش کودکان
بازی علمی، بازی فکری و بازی های حرکتی می تونن خیلی از گره های کوری که در آموزش کودکان پیش میاد رو به راحتی باز کنن. حتماً برای شما هم اتفاق افتاده که خیلی از کارها رو بارها و بارها به فرزندانتون تذکر دادین ولی هیچ اثری از تغییر در رفتار اون ها مشاهده نکردین. قطعاً این تجربه رو هم تا به حال داشتین که ساعت ها دلایل مختلف یک موضوع یا یک اتفاق رو برای بچه هاتون به طور کامل توضیح دادین اما هیچ نشونه ای رو از متوجه شدن موضوع در اون ها ندیدین. در صورتی که با یک بازی ساده به راحتی تونستین هر چیزی که لازم بوده فرزندتون بدونه رو به اون یاد بدین. این تجربه ها دقیقاً برای همه شما مادرها، پدرها و بزرگ ترها پیش اومده و متوجه شدین که بچه ها در حین بازی کردن چقدر یادگیری فوق العاده ای دارن. اما واقعاً بازی چیست که یک چنین نتیجه بی نهایت خوبی داره.
بازی چیست؟
بازی از هر نوعی که باشه فعالیتی هست که کودکان اون رو با اشتیاق و علاقه انجام می دن. هدف از انجام این نوع فعالیت ها سرگرم شدن، تفریح و لذت بردن هست. بچه ها بازی علمی مثل آزمایش علوم رو برای تفریح و سرگرمی انجام می دن و ما بزرگ ترها هستیم که با انتخاب بازی های خوب و هدفمند می تونیم مهارت هایی که مورد نیاز بچه ها هست رو در حین بازی کردن به صورت غیر مستقیم به اون ها یاد بدیم. بازی ها باعث می شن تا بچه ها احساس لذت کنن و حتی خیلی از نیازهای اون ها حین بازی کردن برطرف می شه. گاهی بزرگ ترها در یک بازی ساده می تونن متوجه علاقه مندی ها و نیازمندی های فرزندشون بشن. به این ترتیب، ناگفته کاملاً مشخص می شه که یک بازی علمی، یک فعالیت حرکتی فردی یا دسته جمعی، یک بازی هوش ساده می تونه مؤثرترین راه یادگیری باشه و ارتباط اجتماعی بچه ها رو شکل بده. بنابراین طیف گسترده بازی هایی که برای کودکان تدارک دیده شده اثرات مختلفی در شکل گیری آینده بچه ها و رشد اون ها داره.
اثرات بازی علمی در زندگی کودکان
بازی علمی به عنوان یکی از انواع بازی های هدفمند که در بعضی از مراکز آموزشی مثل آویداک (scikids.ir) به صورت بسته آموزشی ارائه می شه می تونه اثرات خیلی خوبی در زندگی کودکان داشته باشه. به ویژه این که برای تهیه این نوع بازی ها از تجربه و دانش متخصصین استفاده شده تا حتی لحظه ای از زندگی بچه ها بدون هدف در حین بازی به هدر نره. این نوع بازی ها به سادگی می تونن به بزرگ ترها کمک کنن تا بیش تر فرزندان خودشون رو بشناسن و برنامه های درستی برای تربیت و آموزش دادن اون ها در نظر بگیرن. تأثیرات بازی ها به شما نشون می ده که یک بازی علمی ساده تا چه اندازه می تونه شما رو کمک کنه تا یک فرزند موفق داشته باشین. تعدادی از این تأثیرات شامل موارد زیر می شن:
-
تخلیه انرژی در کودکان -
رشد خلاقیت در کودکان -
سلامت مغز و ذهن کودکان -
پیدا کردن استعدادهای کودکان
تخلیه انرژی در کودکان
اولین موردی که در بازی کردن از هر نوعی برای بچه ها مطرح می شه، تخلیه انرژی هست. بازی علمی هم به خصوص به دلیل هیجان خاصی که داره باعث می شه تا کودکان انرژی خودشون رو حین انجام دادن مثلا ًیک آزمایش کودکان تخلیه کنن. کشف یک مطلب تازه و پیدا کردن جواب سؤال هایی که در ذهن اون ها به وجود میاد، باعث می شه تا علاوه بر این که یک موضوع جدید رو یاد می گیرن، حسابی هیجان زده بشن. همین هیجان همراه با لذت یادگیری باعث می شه انرژی های درون خودشون رو تخلیه کنن.
رشد خلاقیت در کودکان
کودکان در بازی علمی کارهای مختلفی رو انجام می دن. انجام همه این کارها کمک بسیار بزرگی برای رشد خلاقیت اون ها به شمار میاد. به خصوص وقتی مثلاً یک بازی علمی جالب انجام می دن و از بازی خوششون میاد دوست دارن این آزمایش رو به شکل های مختلفی که خودشون دوست دارن انجام بدن. بچه ها حدس می زنن، با دست های خودشون مراحل انجام یک آزمایش علمی رو تجربه می کنن، درباره اتفاق هایی که ممکنه بیفته فکر می کنن و خلاصه هر راهی به نظرشون برسه انجام می دن تا ببینن آخر کار چی می شه.
سلامت مغز و ذهن کودکان
بازی علمی فکر بچه ها رو از حالت خمودی درمیاره. در واقع می شه گفت یک ورزش خیلی خوب برای مغز و فکر کودکان محسوب می شه. بچه ها با انجام بازی های علمی مجبور می شن به اتفاقاتی که حین بازی پیش میاد فکر کنن. ما می تونیم قبل از شروع بازی از اون ها سؤال کنیم که به نظر اون ها چه اتفاق هایی ممکنه بیفته. این طوری ذهن بچه ها درگیر می شه و باعث می شه فکر کردن رو یاد بگیرن.
پیدا کردن استعدادهای کودکان
بازی علمی می تونه با در نظر گرفتن سن بچه ها و سطح اون ها در حوزه های مختلف شیمی، فیزیک، زیست و زمین شناسی انجام بشه. بچه ها کم کم نه تنها نشون می دن به چه حوزه هایی بیش تر علاقه دارن بلکه ما بزرگ ترها هم اگر کمی حوصله به خرج بدیم متوجه می شیم که در کدوم زمینه استعداد بیش تری دارن. به خصوص اگر این بازی ها به صورت کاملاً هدفمند و اصولی به وسیله یک تیم متخصص نظیر آویداک تهیه شده باشن.