علت بالا و پایین بودن در Pro BNP آزمایش خون



تفسیر آزمایش Pro BNP


Pro BNP آزمایشی است که برای تشخیص بالینی بیماری نارسایی احتقانی قلب (CHF) از جمله ( نارسایی سیستولیک، دیالستولیک و دریچه ای) و کاردیوپاتی انسدادی هیپرتروفیک کاربرد دارد.


نارسایی قلب به معنای بی کفایتی قلب در پمپ کردن خون است. نارسایی قلب به معنای ایست کار قلب یا حمله قلبی نیست (البته افرادی که نارسایی قلب دارند، اغلب سابقه حمله قلبی در گذشته داشته‌اند). نارسایی قلب را نارسایی احتقانی قلب (CHF) نیز می‌نامند. احتقان به معنی تجمع مایعات در بدن به علت کاهش توانایی پمپاژ خون توسط قلب است. علایم نارسایی قلبی در طول هفته ها و ماه ها متعاقب ضعیف تر شدن قلب و توانایی کمتر آن برای پمپ کردن خون براساس نیازهای بدن ایجاد می شوند . نارسایی قلب اغلب منجر به بزرگ شدن قلب (بطن چپ) می شود .


مقادیر کمتر از ۳۰۰ pg/ml تا ۹۸% احتمال نارسایی احتقانی قلب را رد می کند. مقادیر بالای ۴۵۰ pg/ml برای بالغین زیر ۵۰ سال با احتمال وقوع CHF سازگار است. در حالی که در افراد ۵۰ سال و مسن تر تشخیص قطعی CHF مقادیر بالای ۹۰۰ pg/ml و در غیاب نارسایی کلیوی می باشد.


شرایط نمونه گیری: نیاز به ناشتا بودن ندارد.


مقادیر طبیعی Pro BNP


  • مردان ۴۵ سال و پایین تر : ۱۰ – ۵۱ pg/ml

  • مردان ۴۶ تا ۸۲ سال: ۱۰ – ۱۳۵ pg/ml

  • مردان ۸۳ سال و بالاتر: ۱۰ – ۱۳۸ pg/ml

  • زنان ۴۶ سال و پایین تر: ۱۰ – ۱۴۰ pg/ml

  • زنان ۴۷ سال تا ۸۲ سال: ۱۰ – ۲۵۸ pg/ml

  • زنان ۸۳ سال و بالاتر: ۱۰ – ۲۶۳ pg/ml


سایر نام ها : Ramp NT – Pro BNP assay


تست خون




ملاحظات نمونه گیری در آزمایش Pro BNP


1. سن و جنس بیمار را در برگه آزمایش یادداشت کنید.

2. یک در خواست کلی از مشخصات و سابقه بیمار را مستند کنید.


نارسایی قلبی چیست؟


نارسایی قلبی ممکن است در اثر اختلال سمت راست یا سمت چپ و یا هر دو سمت قلب رخ دهد. معمولا نارسایی قلبی در سمت چپ قلب رخ می‌دهد. سمت چپ قلب قدرتمندتر بوده و خون را به سراسر بدن پمپ می‌کند. دهلیز چپ قلب، خون را از ریه‌‌ها تحویل گرفته و آن را به بطن چپ می‌فرستد و از آنجا خون وارد گردش خون عمومی بدن می‌شود. اگر بطن چپ قلب، ضعیف شود و نتواند خون دریافتی را کاملا به جلو پمپ نماید، خون به سمت عقب و به داخل ریه‌‌ها پس می‌زند.


وقتی که بطن چپ نتواند به درستی منقبض شود، نارسایی سیستولی قلب روی می‌دهد. در نارسایی سیستولی، با هرضربان قلب مقادیرکافی خون به سراسر بدن پمپ نمی‌شود. وقتیکه دیواره‌های عضلانی قلب سفت می‌شوند و نمی‌توانند به حد کافی شل (ریلکس) شوند، نارسایی دیاستولی رخ می‌دهد. در نارسایی دیاستولی، قلب سفت شده و نمی‌تواند در بین انقباضات از خون کافی پر شود.


در هر دو حالت (نارسایی سیستولی و نارسایی دیاستولی) خون وارده شده به سمت چپ قلب به سمت عقب یعنی به داخل بافت ریه پس می‌زند. وقتیکه تجمع خون در رگ‌های کوچک ریه‌ها (مویرگ‌ها) به نقطه بحرانی رسید، خون به داخل کیسه‌های هوایی (آلوئولها) نشت کرده و احتقان ریوی ایجاد می‌شود. این تجمع خون که موسوم به “ادم‌ریوی” می‌باشد، تنفس را دشوار می‌کند.


همچنین نارسایی قلبی ممکن است سمت راست قلب را متاثر کند. نارسایی سمت راست قلب به دلیل بیماری ریوی یا در نتیجه نارسایی سمت چپ قلب اتفاق می‌افتد. سمت راست قلب، خون برگشتی از بدن را دریافت می‌کند و آن را به داخل ریه‌‌ها پمپ می‌کند تا اکسیژنه شود. ممکن است سمت راست قلب توسط فشار برگشتی ناشی از نقص بطن چپ آسیب ببیند. وقتیکه توانایی سمت راست قلب برای پمپاژخون، کاهش می‌یابد، خون به سمت عقب یعنی به داخل سیاهرگ‌ها بر‌می‌‌گردد و باعث تورم بافت‌ها و اعضای بدن می‌شود.


این نوع ادم بیشتر در ساق‌ها، مچ پاها و پاها دیده می‌شود. سیاهرگ‌های گردن نیز ممکن است متورم شوند. اندام‌های شکمی بویژه کبد و حفره شکمی که شامل روده‌ها می‌باشد نیز ممکن است بزرگ و حساس شوند که باعث می‌شوند شما احساس تهوع یا پری شکمی نمایید. آزمایش Pro BNPیکی از آزمایشاتی است که برای تشخیص این عارضه صورت می گیرد.


آزمایش خون


علت نارسایی قلب چیست؟


نارسایی قلب علل مختلفی دارد. بعضی اوقات علت دقیقی برای آن یافت نمی‌شود. شایع‌ترین علل نارسایی قلب در زیر ذکر شده است:


  • بیماری عروق کرونر (عروق قلب): در این بیماری به دلیل انسداد نسبی یا کامل رگ یا رگهای کرونر قلب، خون‌رسانی به قلب به صورت جزئی یا کامل مختل شده و در نتیجه قسمتی از قلب غیر فعال می شود.

  • مشکلات عضله قلب (کاردیومیوپاتی)

  • فشار خون بالا

  • مشکلات دریچه‌های قلب

  • ضربان غیرطبیعی قلب (آریتمی)

  • استفاده از مواد سمی (مانند الکل یا مواد مخدر)

  • بیماری مادرزادی قلبی

  • دیابت

  • بیماری‌های غده تیروئید


separator line


بیشتر بخوانید:


همه چیز در مورد بیماری نارسایی قلب


چاقی مادران باعث نارسایی قلبی نوزادان


همه چیز در مورد بیماری قلبی نارسایی میترال (Mitral regurgitation)


separator line


بیشتر بخوانید  کپسول لیورسیل (liversil) درمان بیماریهای التهابی کبد و کبد چرب

دیدگاهتان را بنویسید