با دلگرم همراه باشید تا خواص و فواید بی نظیر گل کلم آشنا شوید.
گل کلم را می توان سرخ شده، آب پز، یا بخار پز و به خام مصرف کرد.به صورت بخارپز ترکیبات ضدسرطان ان بیشتر نسبت به سرخ شده و اب پر حفظ می شود.در هنگام پخت، برگ های بیرونی و ساقه ضخیم برداشته میشود.برگ نیز خوراکی هستند اما اغلب دور انداخته می شوند.
گل کلم) از سبزیجات میباشد که گل آن بیشترین استفاده را دارد و ساقه و برگهای آن دور ریخته میشود. این گیاه به واسطه بذر کشت میشود.
ارزش غذایی گل کلم
- گل کلم مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم (۳٫۵ اونس)
- انرژی ۱۰۳ کیلوژول (۲۵ کیلوکالری)
- کربوهیدراتها ۵ g
- قندها ۱٫۹ g
- فیبر ۲ g
- چربی ۰٫۳ g
- پروتئین ۲ g
- آب ۹۲ g
- تیامین (ویتامین ب۱) ۰٫۰۵ میلیگرم (۴٪)
- ریبوفلاوین (ویتامین ب۲) ۰٫۰۶ میلیگرم (۴٪)
- نیاسین (ویتامین ب۳) ۰٫۵۰۷ میلیگرم (۳٪)
- پانتوتنیک اسید (ویتامین ب۵) ۰٫۶۶۷ میلیگرم (۱۳٪)
- ویتامین ب۶ ۰٫۱۸۴ میلیگرم (۱۴٪)
- اسید فولیک (ویتامین ب۹) ۵۷ میکروگرم (۱۴٪)
- ویتامین C ۴۸ میلیگرم (۸۰٪)
- ویتامین K ۱۵٫۵ میکروگرم (۱۵٪)
- کلسیم ۲۲ میلیگرم (۲٪)
- آهن ۰٫۴۲ میلیگرم (۳٪)
- منیزیم ۱۵ میلیگرم (۴٪)
- فسفر ۴۴ میلیگرم (۶٪)
- پتاسیم ۲۹۹ میلیگرم (۶٪)
- سدیم ۳۰ میلیگرم (۱٪)
- روی ۰٫۲۷ میلیگرم (۳٪)
گل کلم دارای چربی و کربوهیدرات کمی است و پر فیبر و دارای ویتامین ب ۹، آب، و ویتامین C است. گل کلم حاوی چند فیتوکمیکال است که برای سلامتی آدم سودمند است. سولفورافان ترکیبی است که از بدن در مقابل سرطان محافظت میکند.
- کاروتنوئیدها ایندول کربینول، یک ماده شیمیایی است که موجب گسترش ترمیم
- و به عنوان استروژن موجب کاهش رشد سلولهای سرطانی میشود.
- مصرف بالای گل کلم خطر سرطان پروستات را کاهش میدهد.
- 100گرم گل کلم دارای حاوی اطلاعات تغذیهای زیر است. براساس USDA
- کالری: ۲۵
- چربی: ۰٫۲۸
- کربوهیدرات: ۴٫۹۷
- الیاف: ۲
- پروتئین: ۱٫۹۲
گونههای گیاهشناسی
گل کلم و کلم بروکلی ساختارهای بسیار مشابهی دارند.
این نوع کلم ظاهر متنوعی دارد و شامل کلمهای سالانه و دوسالانه با رنگهای سفید و گونههای سبز، بنفش، قهوهای و زرد است. این نوع کلم را اجداد سایر کلمها به شمار میآورند.
شمال غربی اروپا دوسالانه
برداشت این نوع کلم در زمستان و اویل بهار است و از قرن ۱۹ ام بیشتر در فرانسه کشت و برداشت میشود.
شمالی اروپا سالانه
برداشت این نوع کلم در تابستان و پاییز است و از قرن ۱۸ ام بیشتر در آلمان کشت شدهاست و در شمال اروپا و آمریکای شمالی کشت و برداشت میشود.
آسیا
گل کلمهای استوایی یا آسیایی بیشتر در چین و هند کشت و برداشت میشود و از قرن ۱۹ در هند کشت آن توسعه یافت.
گل کلم سفید رایجترین رنگ از گل کلم در سراسر جهان است
گل کلم نارنجی ۲۵ برابر نوع سفیدش دارای ویتامین آ میباشد.
گل کلم سبز، نوعی دیگر از کلم است که نمونه رایج ان کلم بروکلی است.
این نوع کلم که به رنگهای قرمز و شرابی نیز وجود دارد. رنگ ارغوانی این نوع کلم به علت وجود آنتی اکسیدان آنتوسیانین در ان است.
خواص و فواید گل کلم
جلوگیری از سرطان با گل کلم
مصرف گل کلم، احتمال ابتلا به انواع سرطانها به خصوص سرطانهای پروستات، سینه، روده، تخمدان و مثانه را کاهش میدهد. محققان کانادایی در بررسیهای خود دریافتند مصرف نصف پیمانه گل کلم در روز، احتمال ابتلا به سرطان پروستات را تا 52 درصد کاهش میدهد.
مصرف گل کلم همراه با زردچوبه در سلامتی مردان موثر است.
سرطان پروستات دومین عامل مرگ از سرطان در مردان آمریکا میباشد. هرساله 500000 مرد بر اثر سرطان پروستات میمیرند که این آمار نسبت به هند که در رژیم غذایی خود از گیاهان خانواده براسیکا و ادویهجات استفاده مینمایند، بیشتر است.
ترکیب گل کلم و زردچوبه بسیار خوشمزه و خوش طعم میباشد. بهترین راه برای تهیه این غذا به این صورت است که ابتدا گل کلم را تکه، تکه میکنیم و برای تقریباً 5 تا 10 دقیقه آن را نگه میداریم. این مرحله سبب تولید فنیل ایزوتیوسیانات (phenethyl isothiocyanate) میشود که به کاهش رشد سلولهای سرطانی کمک میکند.
این ماده زمانی که گل کلم تکه شده باشد تولید میشود اما با گرم کردن آن تولیدش متوقف میگردد. مقداری زرد چوبه به آن اضافه مینماییم و روی حرارت ملایم با اضافه نمودن کمی سبزیجات به مدت 5 دقیقه گرم میکنیم و سپس همراه با کمی نمک، فلفل و روغن زیتون آن را خوش طعم تر نمایید.
کمک به هضم بهتر
گل کلم منبع خوبی از فیبر رژیمی محسوب شده که برای هضم بهتر غذا از اهمیت اساسی برخوردار است. اگر به مقدار کافی فیبر در برنامه غذایی خود داشته باشید مواد غذایی به نرمی از رودهها عبور میکنند. ترکیبی در گل کلم موسوم به «گلوکورافین» وجود دارد که میتواند از شکم و رودهها در برابر ابتلا به برخی بیماریها از جمله سرطان و زخم معده پیشگیری کند.
منبع آنتیاکسیدانها
گل کلم، حاوی مقادیر فراوانی از آنتیاکسیدانها بوده که میتوانند از ابتلا به انواع سرطانها، بیماریهای قلبی و سکته مغزی پیشگیری کنند. آنتیاکسیدانها، همچنین در تخریب رادیکالهای آزاد که موجب پیری زودرس میشوند، دارای اهمیت اساسی هستند.
ضد التهاب
وجود اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامین K در این سبزی، به پیشگیری از ایجاد التهاب مزمن که منجر به برخی بیماریها مانند آرتروز، سرطان، دردهای مزمن و بیماریهای خاص روده میشود، کمک موثری میکند.
مفید در بارداری
گل کلم دارای مقادیر فراوانی فولات (B9)، یک ویتامین B که برای یک بارداری سالم توصیه میشود، است. کمبود فولات در زنان باردار میتواند منجر به بروز برخی بیماریها از جمله ایجاد برخی نقایص هنگام تولد و نیز کم وزنی نوزاد شود.
منبع ویتامینهای گروه
B
علاوه بر فولات، گل کلم سرشار از ویتامینهای دیگر مهم B مانند نیاسین، ریبوفلاوین، اسید پانتوتنیک و تیامین نیز هست.
کمک به سلامت قلب
گل کلم به روشهای بسیاری از ابتلا به بیماریهای قلبی در فرد پیشگیری میکند. گل کلم دارای مادهای موسوم به آلیسین است که احتمال بروز بیماریهای قلبی و سکته مغزی را کاهش میدهد.
کمک به کاهش وزن
گل کلم ماده غذایی فوقالعادهای برای کاهش وزن محسوب میشود چرا که کم کالری بوده و به روشهای مختلف میتوان از آن استفاده کرد برای نمونه میتوانید آن را درون انواع سالادها رنده کرده و یا همراه با برنج آن را بپزید و یا آن را پخته و پوره کرده سپس آن را با پوره سیبزمینی مخلوط کنید.
تقویت حافظه
تازهترین مطالعات نشان میدهد مصرف برخی انواع میوه و سبزیها به ویژه گل کلم میتواند حافظه را تقویت کند. عصاره پنج نوع میوه و سبزی شامل گل کلم، سیب زمینی، پرتقال، سیب، و تربچه حاوی موادی است که تأثیر آنها مشابه داروهای درمان آلزایمر است. بیشترین میزان این ماده در گل کلم یافت میشود.
دانشمندان در مطالعهای مشاهده نمودهاند که غذاهایی که حاوی ویتامین C هستند مانند گل کلم از التهابات استخوانی مانند آرتروز جلوگیری مینمایند.
بیشتر داروهای درمان آلزایمر نقش بازدارندگی آنزیم استیل کولین استراز را دارند که عامل تجزیه پیامرسان عصبی استیل کولین است. هرچند پیش از این هم دانشمندان میدانستند برخی سبزیجات معمولی خواص ضد استیل کولین استراز دارند، اما هیچ تحقیق مفصلی در این زمینه انجام نشده بود. مطالعه جدید این تأثیر را در تمامی این پنج نوع میوه و سبزی تایید میکند.
گل کلم بیشترین تأثیر را داشت به همین خاطر تحقیقاتی برای شناسایی عامل اصلی اثرگذار در گل کلم انجام شد. محققان دریافتند این ماده موثر گلوکوسینولات (glucosinolates) است که دستهای از ترکیبات است که در تمام خانواده کلمها یافت میشود.
دفع سموم توسط کبد
همان طور که میدانیم گیاهان Cruciferous حاوی گلوکزینولات و تیوسیانات ( glucosinolates and thiocyanates) میباشند. این مواد توانایی کبد را برای دفع مسمومیت بالا میبرند.
اگر مولکولهای سمی به سرعت توسط کلیه از بین نروند، میتوانند همه سلولها را از جمله DNA، تخریب نمایند. این تخریب میتواند باعث رشد غیر قابل کنترل سلولها گردد.
جلوگیری از ابتلا به آرتروز
دانشمندان در مطالعهای مشاهده نمودهاند که غذاهایی که حاوی ویتامین C هستند مانند گل کلم از التهابات استخوانی مانند آرتروز جلوگیری مینمایند. یافتههای جدیدی که در سالنامه بیماریهای رماتیسم منتشر شده است نشان داده که این مطالعات بر روی 20000 فرد انجام گرفته که قبل از شروع این آزمایشات هیچگونه بیماری آرتروزی نداشتهاند.
آزمایشات نشان دادند افرادی که مصرف غذاهای حاوی ویتامین C در آنها کمتر است 3 برابر ریسک ابتلا به آرتروز در آنها بیشتر از افرادی است که مصرف غذاهای مملو از ویتامین C در آنها زیاد است.
گل کلم، سبزی هم خانواده، کلم برگ، کلم بروکلی و… است که بومی کشور مدیترانه شمال شرق می باشد که در حال حاضر دربیشتر کشورها کشت می شود. اگرچه گل کلم را می توان خام، پخته شده و یا به عنوان ترشی مصرف کرد اما این گل کلم خام است که بالاترین ارزش غذایی را دارد.دراین مطلب از سایت «ehow» به خواص این سبزی می پردازیم که خواندن آن می تواند مفید باشد.
▪ ماده ای به نام الیسین (allicin) موجود در گل کلم برای سلامت قلب و کاهش خطر سکته، معروف است.
▪ سلنیوم (selenium) و ویتامین c موجود در این گیاه سیستم دفاعی بدن را تقویت می کند.
▪ گل کلم برای حفظ میزان کلسترول مفید است.
▪ این گیاه که غنی از فولات است در بهبود رشد سلول ها و تکثیر آن نقش دارد.
▪ فیبر بالا در این گیاه سلامتی روده را بهبود می بخشد و حتی در پیش گیری از سرطان کمک می کند.
▪ به تازگی کشف شده است که گل کلم حاوی ماده ای به نام ایندول-۳- کاربینول (indole-۳-carbinol) می باشد که از سرطان سینه و سرطان های دیگر زنانه پیش گیری می کند.
▪ گل کلم خون و کبد را سم زدایی می کند.
▪ سلفورافان (sulforaphane) ماده موجود در این گیاه می تواند ماده شیمیایی سرطان زا را از بین ببرد و انتشار سلول های سرطانی حتی در مرحله آخر رشد آن ها را متوقف کند.
▪ فیتو کمیکل موجود در گل کلم در کاهش دادن خطر بعضی از سرطان های ارثی موثر است.
▪ ویتامین c موجود در آن که نوعی آنتی اکسیدان مهمی است، علاوه بر بهبود سریع تر زخم، از پیری پوست نیز پیش گیری می کند.
▪ مصرف گل کلم با زردچوبه می تواند درمان موثری برای پیش گیری و حتی مانع انتشار سرطان پروستات به وجود آمده، شود.
▪ گل کلم برای رفع اختلالات کلیه، مثانه، آسم، فشارخون بالا، آرتریت و یبوست نیز موثر است.
گردآوری شده ی مجله ی اینترنتی دلگرم
مرجان امینی