سیاره زمین را بهتر بشناسید



واقعیت های جذاب در مورد کره زمین


زمین خانه ما، سومین سیاره از خورشید است. زمین تنها سیاره شناخته شده است که دارای اتمسفر حاوی اکسیژن آزاد، اقیانوس‌های حاوی آب مایع بر روی سطح خود و البته قابلیت زندگی برای انسان‌ها است.


زمین از نظر بزرگی پنجمین سیاره در منظومه شمسی و بعد از چهار سیاره غول پیکر گازی مشتری، زحل، اورانوس و نپتون است. قطر زمین در حدود ۱۳ هزار کیلومتر و به شکل دایره است و حدود ۷۱ درصد از آن را آب مایع موجود در دریا و اقیانوس‌ها تشکیل داده است.


کره زمین در یک مدار مستقیم به دور خورشید نمی‌چرخد و راستای آن اندکی کج است که سبب می‌شود نیم‌کره‌های شمالی و جنوبی میزان متفاوتی از نور خورشید را دریافت کنند و به این ترتیب فصل‌ها در زمین به وجود می‌آیند.


میانگین فاصله زمین از خورشید حدود ۱۴۹ میلیون و ۵۹۸ هزار و ۲۶۲ کیلومتر است؛ که درنزدیکترین فاصله به خورشید درحدود ۱۴۷ میلیون و ۹۸ هزار و ۲۹۱ کیلومتر و در دورترین فاصله به ۱۵۲ میلیون و ۹۸ هزارو ۲۳۳ کیلومتر می‌رسد.


محققان تخمین می‌زنند که در کره زمین بیش از پنج میلیون و ۱۰۰ هزار گونه جاندار وجود دارد که علم تنها حدود ۲ میلیون گونه جاندار را شناسایی کرده است.


پوشش گیاهی و تنوع آب و هوایی در کره زمین متنوع است که سبب ایجاد مناطق بیابانی، جنگلی، کویر و دشت می‌شود. کارشناسان اعتقاد دارند شگفتی‌های فراوانی درباره کره زمین هنوز به صورت کشف نشده باقی مانده است.


سیاره زمین


تاریخچه سیاره زمین


کارشناسان اعتقاد دارند زمین هم زمان با ستاره خورشید و سایر سیاره‌های منظومه شمسی حدود ۴ و ۶ دهم میلیارسال پیش تشکیل شده است. در آن زمان بروز طوفان‌های کهکشانی و اثر گرانشی خورشید سبب شده تا ذره‌های آسمانی باهم برخورد کرده تشکیل توده‌های بزرگ را بدهند که به تدریج حالت دایره و سیاره‌ای پیدا کرده اند.


کارشناسان همچنین اعتقاد دارند زمین ابتدا یک سیاره سنگی بدون آب بوده است و بر اثر عامل هایی چون مواد رادیواکتیو و فشار عمق زمین گرمای کافی برای ذوب یخ درون آن فراهم شده و مواد شیمیایی با رسیدن به سطح زمین آب را تولید کرده اند.

بیشتر بخوانید  فیلو کاکتوس


محققان قدمت اقیانوس‌های سطح کره زمین را درحدود ۲۰۰ میلیون سال پس از شکل گیری سیاره تخمین می‌زنند. سیاره ما تاکنون دوره‌های زمین شناسی فراوانی را پشت سر گذاشته است که شامل پروتروزوک (Proterozoic) آرچن (Archean)، هادن (Hadean) و پانروزیک (Phanerozoic) است که خود نیز به زیر مجموعه‌های زیادی تقسیم بندی می‌شوند.


در این دوره‌های زمین شناسی دگرگونی‌های فراوان درسیاره ما رخ داده است، ریزش کوه ها، پیدایش دایناسور‌ها و دوزیست ها، ایجاد پوشش‌های گیاهی و به تدریج زمین به شکل امروزی خود شبیه شده است.


براساس پژوهش‌ها حدود ۶۵ میلیون سال پیش دوران دایناسور‌ها پایان پذیرفت و تنها پستانداران که در آن زمان جانداران کوچکی بودند و توان زندگی در شرایط آب و هوایی نامساعد زمین را داشتند باقی مانند که اجداد حیوان‌های امروزی هستند.


محققان علت نابودی دایناسور‌ها را برخور شهاب سنگ به زمین و ایجاد ابری غلیظ در سراسر کره زمین می‌دانند که سبب سرد شدن سطح کره زمین و بروز عصر یخبندان و مرگ دایناسور‌ها شده است.


کره زمین


دلایل قابلیت سیاره زمین برای زندگی


وجود مواد شیمیایی همچون نیتروژن، اکسیژن، اّب، آرگون، دی اکسید کربن و گاز‌هایی از این دست سبب توانایی زندگی انسان‌ها و سایر جانداران بر سطح سیاره زمین شده است و دانشمندان هنوز در حال بررسی وجود نشانه‌هایی از حیات در سایر سیاره‌های منظومه شمسی و سایر کهکشان‌ها هستند، اما هنوز به نشانه‌ای دست نیافته اند.


یک لایه نازک از هوا در اطراف کره زمین تا ارتفاع ۱۶۰ کیلومتری از سطح زمین قرار دارد که البته در لایه‌های فوقانی جو بسیار نازک است و انسان‌ها قادر به تنفس در آن بدون استفاده از تجهیزات نیستند.


لایه اوزن نیز یکی از لایه‌های بسیار مهم در اطراف اتمسفر کره زمین است که اشعه‌های مضر کیهانی از جمله اشعه‌های نور خورشید شامل اشعه ماوری بنفش را جذب می‌کند تا ساکنان کره زمین بتوانند به زندگی بر سطح سیاره بپردازند.

بیشتر بخوانید  آدرس و شماره تلفن مراکز معاینه فنی در آمل


تولید گاز‌های گلخانه‌ای سبب آسیب دیدن این لایه حیاتی شده و از پیامد‌های آن بروز بیماری سرطان پوست بین انسان‌ها وبالا رفتن دمای کره زمین است.


کره زمین دارای دو میدان مغناطیسی بسیار قدرتمند دردو قطب شمال و جنوب است که البته درسال‌های اخیر مکان میدان مغناطیسی تغییرکرده است. این میدان مغناطیسی سبب ایجاد منظره زیبای شفق‌های قطبی در مناطق شمالی کره زمین می‌شود.


کره زمین از یک لایه یکسان و منسجم تشکیل نشده بلکه از لایه‌ها و گسل‌های فراوان تشکیل شده و هرچه به هسته زمین نزدیکتر شویم دما بالاتر رفته و درهسته مواد به شکل مذاب با حرارت بسیار زیاد وجود دارد.


کارشناسان دمای هسته کره زمین را برابر با ۷۰۰۰ درجه سانتی گراد می‌دانند که از دمای سطح ستاره خورشید بالا‌تر است و تنها فشار‌های ناشی از لایه‌های بالاتر سبب مهار این حرارت و نابود نشدن سیاره زمین می‌شود.


حقایقی در مورد کره زمین


جذاب ترین حقایق درباره کره زمین


مرتفع ترین و پست ترین مکان در کره زمین : قله ی کوه اکوادور ، که یک درجه به جنوب در سمت نیم کره است، بلند ترین نقطه بر روی زمین است.


پست ترین نقطه شناخته شده :“چلنجر دیپ” در کنار گودال ماریانا در زیر سطح اقیانوس آرام به سمت جنوب ژاپن، پست ترین نقطه بر روی زمین است. این گودال 7 مایل عمق دارد.


گرمترین و سردترین ناحیه:گرم ترین ناحیه با دمای 56.7 درجه سلسیوس که در 10 جولای سال 1913 اندازه گیری شده است، دره مرگ در کالیفرنیا است.


سردترین نقطه بدون ساکن : اویمایکون یک دهکده در سیبریِ روسیه به دمای منفی 68 درجه رسیده است. و سردترین دمایی که تا به حال ثبت شده است آنتارکتیکا است که دمایش منفی 89.2 بوده است.


مرطوب ترین مکان : مایسینرام در مقالایا هند ، مرطوب ترین مکان بر روی زمین است به طور میانگین ،روزانه 11.871 میلی متر بارش دارد. این محل فقط 10 مایل از چراپونجی (یکی دیگر از مرطوب ترین مکان ها) دور است.

بیشتر بخوانید  تاریخ دقیق روز جهانی پریدن در سال ۹۸ چه روزی است ؟


خشک ترین مکان : دره خشک در آنتارکتیکا، خشک ترین مکان بر روی زمین است. در 2 میلیون سال گذشته ،هیچ بارانی در این ناحیه نیامده است این مکان؟ 4800 کیلومتر مربع بدون هیچ یخ، آب و برفی است.


مسطح ترین کشور: مالدیو مسطح ترین کشور بر روی زمین است که از سطح دریا 2.4 متر فاصله دارد.


رود نیل، بلندترین رود زمین است که از سرچشمه تا دریای مدیترانه 6695 کیلومتر طول دارد اگر چه آمازون از لحاظ حجم آب، بزرگترین رود زمین است.

مواد معدنی ناشناخته:دانشمندان به تازگی تخمین زده اند که در حدود 1500 ماده ی معدنی ناشناخته وجود دارند ما تقریبا، 5000 نوع ماده ی معدنی را می شناسیم .یک حقیقت شگفت انگیز دیگر این است که تنوع مواد معدنی بر روی زمین منحصر به فرد است و در هیچ سیاره ای وجود ندارد.


دریاچه هایی که دی اکسید کربن پرتاب می کنند : دریاچه هایی که در دهانه آتش فشان وجود دارند به نام های نیوس، مونون و کیوو که در کامرون و مرز کنگو قرار دارند. این دریاچه ها ،دی اکسید کربن را به ارتفاعات خیلی بالا پرتاب می کنند و در گذشته باعث مرگ صدها نفر شده اند این پدیده، به دلیل وجود گدازه زیر سطح دریاچه به وجود می آید و گدازه ها دی اکسید کربن در آب رها می کنند، که باعث رها شدن این گاز در اتمسفر می شود.


سنگ هایی که خود به خود حرکت می کنند: بعضی از سنگ ها در سیاره ما خود به خود حرکت می کنند اگر چه دانشمندان نتوانسته اند هیچ تصویری از این حرکت تهیه کنند، زیرا این حرکات بسیار آهسته هستند ولی به طور ثابت اتفاق می افتند.


بیشتر بخوانید:


مستند سیاره زمین جنگل های فصلی


کشف سیاره ای به غیر از زمین برای زندگی! Kepler-۶۲f


دانلود و مشاهده مستند کره زمین بدون انسان ها


separator line


دیدگاهتان را بنویسید