موارد مصرف و عوارض کلسیتریول
کلسیتریول (Calcitriol) در واقع یک ویتامین D است که به عنوان یک داروی افزاینده کلسیم خون شناخته می شود که اگر روزانه مقدار معینی از آن را بدن دریافت کند می تواند از بروز شکستگی های استخوان و دیگر مشکلاتت استخوانی جلوگیری کند.
باید گفت که ما می توانیم از راه های مختلفی ویتامین D را به بدنمان برسانیم که البته این ویتامین باید توسط کلیه ها فعال شود، نکته که در مورد قرص و کپسول کلسیتریول وجود دارد این است که نیازی به طی کردن این فرایند توسط کلیه ها را ندارد به همین دلیل مصرف آن برای کسانی که مشکلات کلیوی دارند بسیار مفید و مناسب است.
کپسول کلسیتریول ممکن است به دلایل مختلفی برای شما تجویز شده باشد ؛ این دلایل عبارتاند از: بیماری استخوانی به نام استئودیستروفی کلیوی و یا پوکی استخوان پس از یائسگی. در هر دو این بیماریها، کلسیتریول به جذب مواد معدنی مورد نیاز بدن کمک میکند و موجب تقویت استخوان میشود.
نام تجاری: D-TRIOIL
مکانیسم اثر کلسیتریول
قرص کلسیتریول می تواند به راحتی در روده کوچک جذب شود و سپس بعد از آن در سرتاسر بدن به صورت گسترده پخش و با پروتئین پیوند پیدا می کند، نیمه عمر این دارو از طریق مصرف خوراکی ۶ الی ۲ ساعت است و همچنین مدت زمانی که لازم است به اوج غلظت خود برسد ۳ تا ۶ ساعت است، اثر کپسول کلسیتریول ۳ تا ۵ روز طول می کشد. سپس بعد از آن کبد و کلیه متابولیز می شود و سپس از طریق صفرا و کلیه دفع می شود.
فارماکوکینتیک کلسیتریول
این ویتامین به سهولت از ابتدا یا انتهای روده کوچک جذب می شود. نیمه عمر پلاسمایی کلسیترول از راه خوراکی 6-2 ساعت است. زمان لازم برای رسیدن به اوج غلظت سرمی، از راه خوراکی تقریباً 6-3 ساعت است. طول اثر کلسیترول 5-3 روز است. این ویتامین از راه صفرا و کلیه دفع می شود.
مقدار و موارد مصرف کلسیتریول
در ابتدای شروع به مصرف باید گفت که به هیچ عنوان نباید به صورت خودسرانه به مصرف داروی کلسیتریول پرداخت، و دوز مصرفی هم حتما باید توسط پزشک تعیین شود، شما باید قبل از شروع به مصرف این قرص بروشور اطلاعات دارویی آن را به خوبی مشاهده کنید تا اطلاعات کافی را در مورد این دارو داشته باشید.
میزان مصرف این دارو برای هر فردی متفاوت است، از این رو باید طبق گفته پزشک به مصرف آن بپردازید. اگر از کپسول و قرص کلسیتریول برای درمان پوکی استخوان استفاده می کنید مصرف آن به طور معمول ۲ مرتبه در روز با اندازه ۲۵۰ میلی گرمی است.
نحوه استفاده از این دارو ابتدا با دوز کم شروع می شود سپس با صلاح دید پزشک این دوز را افزایش می دهد. استفاده از این قرص در سر ساعتش بسیار مهم است پس سعی کنید به صورت منظم به استفاده از آن بپردازید.
اگر مصرف دارو را در طول روز فراموش کردید بعد از به خاطر آوردن آن را مصرف کنید البته اگر به زمان بعدی استفاده نزدیک بودید از مصرف آن خودداری کنید و تنها دوز مصرفی جدید را استفاده کنید.
-
به طور معمول دوز مصرفی برای بزرگسالان ۲ قرص ۲۵ گرمی در طول روز است. -
قرص همراه با یک لیوان آب کامل خورده شود.
در مورد مصرف قرص کلسیتریول در بین بیمارانی که دچار راشیتیسم هستند و قادر به استفاده از دارو هایی همچون ولهکلیسفرول یا ارگوکلیسفرول نیستند بسیار مناسب است. و همچنین استفاده از این کپسول برای بیماران مبتلا به مشکلات کلیوی باعث کاهش ضعف عضلات، کاهش درد، و همچنین کاهش غلظت پاراتیروئید شود.
مصرف کلسیتریول در دوران بارداری و شیردهی
مطالعات بر روی حیوانات باردار نشانگر این بود که دارو روی جنین اثرات جانبی دارد، اما مطالعات کافی روی انسانها در انجام نشده است. در صورتی که منافع استفاده از دارو برای زنان باردار از مضرات دارو بیشتر باشد، ممکن است دارو تجویز شود.
کلسی تریول به مقدار بسیار کم در شیر مادر ترشح میشود ولی اثر مقادیر بیش از حد مجاز ویتامین D در نوزادان مشخص نیست. بنابراین مصرف مقادیر زیاد این دارو در زنان شیرده منع شده است.
موارد احتیاط در مصرف قرص کلسیتریول
قبل از استفاده از این دارو در صورت داشتن شرایط زیر به پزشک خود اطلاع دهید:
-
در صورت باردار بودن ( می تواند اثرات مخربی بر روی جنین بگذارد) -
به سر بردن در زمان شیردهی -
استفاده از دیگر دارو ها( دارو های گیاهی، مکمل ها، دارو های بدون تجویز) -
بالا بودن میزان کلسیم در ادرار -
حساسیت داشتن به مشتقات این دارو
موارد منع مصرف کپسول کلسیتریول
-
بالا بودن کلسیم خون -
بالا بودن فسفات در خون -
استئودیستروفی کلیوی -
هیپرویتامینوز D
تداخلات دارویی کپسول کلسیتریول
تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و داروهای گیاهی) که استفاده میکنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.
تداخلات داروی می توانند عوارض جدی را برای فرد به وجود بیاورد و همچنین نوع تاثیر گذاری قرص را تغییر دهد به همین دلیل باید قبل از شروع به مصرف این دارو لیستی از تمامی دارو هایی مصرفی تهیه کنید
-
استفاده هم زمان داروی آنتی اسید حاوی منیزیم -
استفاده هم زمان از دارو هایی که حاوی مقادیر زیادی از کلسیم هستند -
استفاده همزمان سایر مشتقات ویتامین D -
گلیکوزیدهای قلبی به عنوان مثال، دیگوکسین -
کورتیکواستروئیدها به عنوان مثال، هیدروکورتیزون، پردنیزون -
داروهای حاوی منیزیم به عنوان مثال، آنتی اسیدها، شیر منیزی -
متصل شوندههای به فسفات -
قرصهای آب به عنوان مثال، دیورتیکهای تیازیدی مانند هیدروکلروتیازید -
ویتامین ها -
کتوکونازول -
فنوباربیتال -
فنی توئین -
دیژیتال -
کلسیتریول بسیار شبیه به دیگر اشکال ویتامین D است ، داروهای حاوی اشکال دیگر ویتامین D را با کلسیتریول استفاده نکنید.
کپسول کلسیتریول ممکن است با تستهای آزمایشگاهی خاص (به عنوان مثال، آزمایش کلسترول) تداخل کند و موجب نتایج اشتباه شود. قبل از انجام آزمایش از پرسنل آزمایشگاه راجع به استفاده از این دارو سؤال کنید.
عوارض جانبی کپسول کلسیتریول
همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرفکنندگان نیز هیچ نوع عارضهای بروز نمیدهند. بعضی از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف کپسول کلسیتریول، از بین میروند. در صورت بروز مستمر هر یک از عوارض میبایست به پزشک اطلاع داده شود:
-
سردرد -
احساس بیماری و درد شکمی -
راش پوستی -
عفونت ادراری -
از دست دادن اشتها -
کاهش وزن -
احساس تشنگی -
عرق کردن -
طعم فلزی در دهان -
تکرر ادرار
اگر علائمی در شما پدید آمد که احساس میکنید به واسطه مصرف کپسول کلسیتریول میباشد با پزشک خود صحبت کنید.
مصرف بیش از حد کپسول کلسیتریول
این دارو را بیش از دوز تجویز شده توسط پزشک ، مصرف نکنید. اگر احساس کردید که فردی دچار مسمومیت شده است و علائمی مانند ضعف، سردرد، از دست رفتن اشتها، طعم و مزه فلزی، تهوع، استفراغ، گرفتگی معده، سرگیجه، تنگی نفس ، غش و ضعف (از حال رفتن) در او دیدید، سریعاً با اورژانس تماس بگیرید.
توصیه های مهم دارویی در مورد کلسیتریول
کلسیتریول از دسته دارو هایی قوی می باشد که باعث بالا رفتن سطح کلسیم در خون هیپرکلسیمی و بالا رفتن سطح هیپرکلسیوری در ادرار شود که این وضعیت می تواند مشکلات زیادی را برای فرد به وجود بیاورد به همین دلیل زمانی که شروع به استفاده از این دارو می کنید باید هر هفته غلظت کلسیم در خونتان توسط پزشک چک شود. در صورت بالا رفتن غلطت کلسیم باید فورا مصرف این دارو را قطع کنید.
-
مصرف این کپسول برای بیمارانی که مشکلات کلیوی و دارند حتما باید میزان غلظت کلسیم را تعیین کنند. -
در اثر استفاده یک دوره طولانی از قرص کلسیتریول خطر مسمومیت با این ویتامین وجود دارد.
اگر دچار مشکلات قلبی و یا تصلب شرایین هستید ممکن است بالا بودن فسفات موجب به وجود آمدن حساسیت شود که باید با احتیاط استفاده شود.
شرایط نگهداری کپسول کلسیتریول
دارو را از دسترس کودکان دور نگه دارید. دارو را در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه دارید.
بیشتر بخوانید:
علائم مسمومیت با ویتامین D و درمان سریع این عارضه
اخطار مصرف بیش از حد ویتامین D
علائم کمبود ویتامین D در مردان چیست؟
خواص تاثیر گذار ویتامین D بر سلامت خانواده