صحبت از بلندای رودخانه که می شود شاید به فکر عمق و پهنای رودخانه نیز بیافتید. اما خوب است بدانید که بسیاری از بلندترین رودخانه های دنیا آنچنان عمق و پهنایی ندارند آنقدر که شاید بعضی اوقات این رودخانه ها فقط به درد روستاییانی بخورد که می خواهند ماهیگیری کنند یا لباس هایشان را در آب رودخانه بشویند و حمام کنند.
رودخانه ای کاربرد فراوان دارد که هم عمق داشته باشد،هم پهنا و هم طویل باشد.به این ترتیب ماهی های زیادی در ان رودخانه یافت خواهند شد در نتیجه قایق های زیادی از آن نواحی عبور خواهند کرد و به نحوی زندگی و اقتصاد مردمان آن منطقه تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و پر رونق خواهد شد.
در این مقاله با مجله دلگرم همراه باشید و ده رودخانه بزرگ جهان را که به نوعی در زندگی مردمان اطرافش تاثیر گذاشته بیشتر بشناسید.
بلندترین رودخانه های جهان/ با بلندترین رودخانه های جهان آشنا شوید
10. رودخانه هیلونگ یا آمور
این رودخانه مرز میان خاور دور روسیه و شمال شرق چین را تشکیل میدهد. رودخانه آمور بستر گسترده ای برای رفع بسیاری نیازهای افرادیست که در کنار آن زندگی می کنند. رودخانه هیلونگ قبل از ریختن به درياى اوختسك (شاخهاى از اقيانوس آرام در كرانهى خاورى سيبرى) مسیر شمال شرقی چین، حدود 4444کیلومتر را طی می کند و سپس به دریا می ریزد. آبگیر رودخانه در این قسمت بسترمناظر فوق العاده زیبایی در شمال چین شده است. در نهایت رودخانه هیلونگ پس از عبور از تنگه تارتی به داخل اقیانوس آرام می ریزد.
9. رودخانه کنگو
رودخانه کنگو یا زئیر عمیق ترین رودخانه آفریقا و جهان می باشد. در بعضی قسمت های این رودخانه عمق آن به 228 متر می رسد.این رودخانه با طولی معادل4700 کیلومتر نهمین رودخانه بلند جهان می باشد.
8. رودخانه پارانا
رودخانه پارانا آمریکای جنوبی از برزیل،آرژانتین و پاراگوئه عبور می کند. برخلاف دیگر رودخانه های این لیست، رود پارانا رنگ آبی نیلگون زیبایی دارد و در اصل نام پارانا به معنای “مانند دریا” و یا “به عظمت دریا” می باشد. درازای این رودخانه 3998 کیلومتر می باشد و به وضوح می توان عظمت را دراین رود زیبا دید.
7. رودخانه ابی
رودخانه ابی یا اب درسیبری (بخش خاوری روسیه) واقع شده که در نهایت به اقیانوس منجمد شمالی میریزد. دهانهى این رودخانه،خلیج دهانه گشادی است كه آب شور دريا با آب شيرين رودخانه آميخته مىشود و بزرگترین دهانه رودخانه جهان به حساب می آید. عمده حجم آب رودخانه ابی از نهرهای بیا و کاتون تامین می شود که به صورت شگفت انگیز و خارق العاده ای از داخل یک کوه یخی به داخل رودخانه فوران می کند. رودخانه زیبا و بزرگ ابی هفتمین رودخانه بزرگ جهان به شمار می آید.
6. رودخانه زرد
رودخانه زرد از کوههای بایان هار چین شروع شده و به طول 5464 کیلومترادامه دارد و در پایان به دریای بوهایی ریخته می شود.
5. رودخانهى ينيسى
ینیسِی یا ینیسئی رودی در آسیاست که از شمال مغولستان سرچشمه میگیرد و با گذر از سیبری در روسیه به اقیانوس منجمد شمالی میریزد. ینیسئی، با طول ۵۵۳۸ کیلومتر، پنجمین رود جهان از نظر درازی است. آب ینیسی از دو شاخهٔ اصلی میآید که شاخهٔ غربی (معروف به ینیسئی بزرگ یا بییخِم) از شرق کوههای سایان سرچشمه میگیرد و شاخهٔ شرقی (معروف به ینیسئی کوچک یا کائاخِم) از درهٔ دارخاد در شمال مغولستان میآید.
4. رودخانه می سی سی پی
رودخانه می سی سی پی از ایالت مینه سوتا سرچشمه می گیرد. این رود بسیار عظیم قبل از اینکه راهش را به داخل خلیج مکزیک از طریق دلتای می سی سی پی پیدا کند با پیچ و تاب زیاد بین نواحی مختلفی در آمریکا کشیده شده است.
مسیر رودخانه می سی سی پی تقریبا به درد هر کاری می خورد. انواع قایق های مسافربری، قایق های پدالی، کرجی ها و یدک کش ها مدام در حال عبور ومرور در بستر رودخانه می باشند.
3. رودخانه یانگ تسه
طولانیترین رودخانهٔ آسیا و سومین رودخانهٔ طولانی جهان می باشد. نام جدید چینی آن چانگ جیانگ است و بسیاری از نقشههای جدید از این نام استفاده میکنند. این رودخانه بیش از ۶۳۸۰ کیلومتر طول دارد. سرچشمهٔ آن استان چینگهای در غرب چین است و پس از حرکت به سمت شرق به دریای چین شرقی میریزد. به طور سنتی این رودخانه را مرز بین شمال و جنوب چین دانستهاند گرچه رودخانهٔ هوآی نیز چنین جایگاهی دارد.سد سهدره، بزرگترین سد جهان، بر روی این رودخانه ساخته شدهاست.
2. رودخانه آمازون
رود آمازون پرآبترین رود دنیاست که در آمریکای جنوبی جریان دارد و به اقیانوس اطلس میریزد. آب این رودخانه در هنگام ریختن به اقیانوس بیشترین حجم را داراست. این رود انشعابات زیادی دارد که بخشی از آن به دریا ریخته و نیز حدوداً دو درصد از آب شیرین این رود به اقیانوس میریزد. بستر این رود بسیار عریض و طویل است و بزرگترین آبگیر دنیا متعلق به این رودخانه می باشد. رودخانه آمازون به طور تقریبی یک پنجم آب کل رودخانه های جهان را در مسافتی به طول 2.5 میلیون مایل در بر دارد.
1. رود نیل
اگر چه رود نیل به بلندی رودهای دیگر این مجموعه نیست اما چیزی که وجه تمایز رود نیل را می سازد این است که این رود از یازده کشور مختلف عبور می کند. یازده کشور دنیا می توانند ادعا کنند که سهمی در رود نیل دارند این کشورها عبارتند از:
مصر
اتیوپی
اوگاندا
اریتره
کنیا
جمهوری دموکراتیک کنگو
تانزانیا
سودان
رواندا
بروندی
جنوب سودان
طول این رودخانه چیزی حدود 6936کیلومتر می باشد و از مناطق گسترده ای عبور می کند.
ترجمه و گرداوری:
بخش گردشگری مجله دلگرم
اعظم بهادر