میگرن چشمی چیست؟
میگرن چشمی باعث از دست دادن بینایی برای مدت کمتر از یک ساعت در افراد میشود و این حالت معمولاً با سردرد همراه است. بعضی تحقیقات نشان میدهد که در بسیاری از موارد، نشانههای میگرن چشمی به دلیل وجود مشکلات دیگر میباشد. بیماری میگرن چشمی در اثر اختلالات مغز و اعصاب و سردردهای شدید ایجاد میشود که در صورت درمان نکردن به موقع آن، این بیماری اثرات خود را در چشم نمایان میسازد.
در این نوع بیماری دید افراد در اثر میگرن کاهش پیدا میکند، به طوری که فرد محیط را همراه با جرقههای برقی میبیند. در اثر بیماری میگرن چشمی افراد در بعضی از مواقع با تاری دید روبرو میشوند که در این حالت چشم تحت تأثیر سردرد شدید و اختلالات مغزی قرار میگیرد و چنین عکس العملی را از خود نشان میدهد.
بیماری میگرن چشمی هیچ ارتباط مستقیمی با اجزای چشم ندارد و این مسئله بیشتر به خاطر اختلالات مغزی بروز میکند. در بعضی مواقع در اثر میگرن چشمی افراد به طور موقت ممکن است بینایی خود را از دست دهند.
میگرن چشمی باعث از دست دادن بینایی یا ایجاد حالت نابینایی برای مدن کمتر از یک ساعت در افراد می شود و این حالت معمولا با سر درد همراه است. میگرن چشمی این مشکلی نادر است؛ که از هر ۲۰۰ نفر، یک نفر را تحت تاثیر قرار می دهد. بعضی از تحقیقات نشان می دهد که در بسیاری از موارد، نشانه های میگرن چشمی به دلیل وجود مشکلات دیگر می باشد.
همچنین بخوانید: دلیل سردردهای صبحگاهی
علائم میگرن چشمی
با توجه به تعریف انجمن بین المللی سر درد، به این نوع میگرن، میگرن شبکیه نیز می گویند و علائم آن عبارتند از:
-
مشکلات بینایی است که معمولا روی یک چشم تاثیر می گذارند. -
ایجاد نقاط کور در میدان دید شخص -
کوری در چشم
از دست دادن بینایی می تواند در عصر میگرن شبکیه یا عارضه ای دیگر صورت بگیرد.سردرد در میگرن چشمی معمولا تا ۷۲ ساعت طول می کشد.
فرد دچار سر درد از موارد زیر رنج می برد:
درد روی یک سمت سر تاثیر می گذارد.احساس درد در فرد گاهی متوسط و گاهی بسیار شدید است.هنگامی که فرد مشغول انجام فعالیت بدنی می باشد؛ درد شدید تر می شود.
علایم دیگر میگرن شبکیه عبارتند از:
-
حالت تهوع -
استفراغ -
حساسیت غیر معمول به نور یا صدا
علامت مهم و شاخص بیماری میگرن شبکیه، از دست دادن بینایی در یک چشم می باشد. میگرن مکرر موجب ایجاد مشکلات دید در نقاط کور در چشم فرد می شود.
علل ایجاد میگرن چشمی
طبق نظر کارشناسان، عامل مشخصی جهت ایجاد میگرن شبکیه وجود ندارد؛ اما برخی از عواملی که ابتلا به این بیماری را تشدید می کنند عبارتند از:
گرفتگی در رگ های خونی شبکیه چشم(یک لایه ی ظریف در پشت چشم وجود دارد.)تغییراتی که در سراسر سلول های عصبی شبکیه چشم ایجاد می شوند؛ و گسترش می یابند.افرادی که به میگرن شبکیه مبتلا هستند؛ در معرض خطر از دست دادن بینایی اند.
با گذشت زمان، هنوز مشخص نشده است که استفاده از داروهای ضد افسردگی و یا داروهای ضد تشنج می توانند در جلوگیری از ابتلای فرد به نابینایی دائمی موثر باشند یا خیر.
همچنین بخوانید: داروی ضد تشنج : لیست کامل داروهای درمان صرع (تشنج)
میگرن شبکیه چگونه تشخیص داده می شود؟
برای تشخیص میگرن چشمی، پزشک درباره ی علائم و نشانه های ایجاد شده در این بیماری در بدن شما، سوالاتی را از شما می پرسد. پزشک با پرسیدن این سوالات سعی دارد تا علائم این بیماری را از سایر بیماری های مشابه تمییز دهد و به تشخیص قطعی برسد.
مواردی که ممکن است علائمی شبیه علائم بیماری میگرن شبکیه داشته باشند عبارتند از:
نابینایی یک طرفه: این کوری موقت به دلیل عدم رسیدن جریان خون به چشم صورت می گیرد. علائم این بیماری به علت انسداد در عروق چشم ایجاد می شوند. و در این حالت بینایی یک چشم به طور گذرا از دست می رود.گرفتگی و اسپاسم در عروقی که وظیفه ی خون رسانی به شبکیه را دارند.
آرتریت سلول ژانت: این بیماری باعث التهاب عروق خونی می شود. این اتفاق می تواند منجر به مشکلات بینایی و کوری شود.
و سایر مشکلات عروق خونی مرتبط با بیماری های خود ایمنی.
مصرف مواد مخدر : موجب لخته شدن غیر طبیعی خون می شوند.
همچنین بخوانید: علت و درمان لخته خون در وریدهای عمقی (بیماری DVT)
درمان میگرن چشمی
دارو های زیادی جهت درمان و پیشگیری از ابتلا به بیماری میگرن چشمی مورد استفاده قرار می گیرند. با این حال پزشکان به طور معمول داروهای زیر را جهت درمان این بیماری توصیه می کنند:
آسپیرین
داروهای مورد استفاده در درمان صرع، مانند والپوریک( والپروئکس سدیم ) یا توپیرامات. داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای، مانند( آمی تریپتیلین ) و یا Pamelor( نورتریپتیلین ).
همچنین بخوانید: داروهای ضدافسردگی : آشنایی ویژه با قرص های ضد افسردگی
مسدود کننده های بتا
استراحت کنید و از عوامل محرک فاصله بگیرید.به محض این که تغییرات بینایی آغاز شد؛ حتی اگر سردرد ندارید به فضای آرام و تاریکی بروید و چشمهایتان را ببندید. اگر عوامل خاصی میگرنتان را تحریک میکنند؛ همانند صدا، بو یا نگاه کردن طولانی به صفحه کامپیوتر سعی کنید از آن فضا دور شوید.
اگر نمیتوانید دراز بکشید سعی کنید تا حد امکان از نورهای خیره کننده و صداهای شدید دور شوید.اگر لازم شد از مسکن استفاده کنید.نوع خفیف و متوسط میگرن چشمی میتواند با آسپرین، استامینوفن و یا ترکیبات NSAID (مثل بروفن یا ناپروکسن )تسکین پیدا کند.کمپرس آب سرد روی سرتان بگذارید تا درد تخفیف پیدا کند.پوست و کف سرتان را با انگشتان دست ماساژ دهید.
همچنین بخوانید: آشنایی با موارد مصرف قرص استامینوفن کافئین
خلاصه
میگرن چشمی یا کلاسیک؛ سردرد شدیدی است که با تغییرات در قوه بینایی همراه است. این تغییرات شامل دیدن نورهای درخشان یا سایهها میباشد. نوعی از میگرن که سبب از دست رفتن بینایی میشود، میگرن شبکیهای نام دارد و بسیار نادر است. علائم آن شامل تغییرات بینایی، سردرد یک طرفه، تهوع، استفراغ و حساسیت به نور یا صدا است. علت آن هنوز ناشناخته است. در صورتی که درد خفیف باشد با مسکنهای معمولی تخفیف پیدا میکند.