رینوفیما چیست و چه علائمی دارد؟



معرفی بیماری رینوفیما و راه‌هایی جهت درمان آن


رینوفیما (Rhinophyma) نام یک بیماری است که طی آن، بینی متورم می شود و هر چه پیشرفت می کند، بینی قرمزتر و پر از برآمدگی می شود. دلیل این ورم، تشکیل بافت های زخم مانند و بزرگ شدن غده های چربی زیر پوست بینی است. در موارد نادری، ورم به نواحی دیگر صورت مثل گوش ها و چانه نیز سرایت می کند.


این بیماری بیشتر در افرادی دیده می شود که به روزاسه مبتلا هستند. روزاسه آکنه ای است که گونه ها، پیشانی و بینی را تحت تاثیر قرار می دهد. رینوفیما معمولا فقط در مبتلایان به روزاسه که سالها از آن رنج می برده اند به وجود می آید. اگرچه روزاسه در زنان بیشتر از مردان به وجود می آید، اما رینوفیما بیشتر در مردان سفید پوست ۷۰ تا ۸۰ ساله به چشم می خورد!


چه چیزی باعث ایجاد رینوفیما می شود؟


دلایل رینوفیما هنوز کاملا مشخص نشده است. رینوفیما معمولا به عنوان آخرین مرحله ی روزاسه رخ می دهد. با این وجود، برخی افراد بدون آنکه به روزاسه مبتلا باشند، رینوفیما را تجربه می کنند.برخلاف باور عموم که رینوفیما بر اثر نوشیدن الکل به وجود می آید، بین نوشیدنی های الکلی و رینوفیما هیچ ارتباطی نیست.


آیا رینوفیما ارثی است؟


در مطالعات ژنتیکی افراد مبتلا به رینوفیما، اثر آشکاری از این بیماری دیده نشده است.


علائم رینوفیما


علائم اولیه ی رینوفیما شامل قرمز و بزرگ شدن بینی می شود. با گذشت زمان، نوک بینی بسیار قرمزتر می گردد. به علاوه، ممکن است نوک آن در جهت غیرمتعارفی رشد کرده و شکل بینی کوفته ای به خود بگیرد.


بسیاری از بیماران، علائم دیگری را نیز تجربه می کنند:


  • ایجاد توده هایی بر روی بینی به دلیل رشد همبند و متصل به هم بافت بینی

  • تغییر رنگ پوست بینی به ارغوانی یا قرمز

  • باز شدن منافذ پوست بینی

  • ضخیم شدن پوست بینی

  • زخم یا جوش بر روی بینی

  • پوست بسیار خشک یا چرب بینی


تشخیص رینوفیما به چه صورت است؟


تشخیص رینوفیما بر اساس ظاهر پوست بینی انجام می شود. اگر تشخیص از روی ظاهر میسر نباشد، بینی بی حس شده و یک تکه ی کوچک از بافت آن برای معاینه در زیر میکروسکوپ برداشته می شود.


رینوفیما چگونه درمان می شود؟


برای درمان روزاسه، داروهای موضعی مانند کرم و ژل و یا مصرف آنتی بیوتیک ها برای یک دوره ی چند ماهه ممکن است کمی اثربخش باشد. ایزوترتینوئین (isotretinoin) خوراکی (نوعی قرص برای درمان آکنه) گزینه ی دیگری برای بهبود روزاسه است.

اما این داروها معمولا در بهبود رینوفیما تاثیری ندارند و اغلب نیاز به جراحی است.


همچنین بخوانید : ایزوترتینوئین دارویی برای آکنه های مقاوم


هدف از جراحی بینی های مبتلا به رینوفیما، برداشتن بافت های اضافه و بازگرداندن شکل طبیعی بینی است. داروهای تجویز شده توسط جراح نیز قرمزی بینی را کاهش می دهند. بسته به شدت و گستردگی رینوفیما، پزشک احتمالا برخی از روش های زیر را به کار ببندد:


درمابراسیون (Dermabrasion): وسیله ای است که با استفاده از یک برس زبر یا یک ابزار مته مانند (یک چرخ با لبه های تیز) به سرعت چرخیده و لایه ی بالایی پوست را برمی دارد.


الکتروسرجری و الکتروکاتر (Electrosurgery and Electrocautery): در این روش درمانی، از وسیله هایی استفاده می شود که جریان الکتریکی با فرکانس بالا را به پوست می رسانند و با افزایش دمای پوست، بافت های اضافی را حذف می کنند.


برش از طریق تیغ یا چاقوی جراحی: جراح با استفاده از یک تیغ یا چاقوی جراحی بینی را به شکل کنترل شده ای برش داده و بافت های اضافی را می بُرد.


جراحی بینی با لیزر: درمان رینوفیما با لیزر یکی از رایج ترین روش هاست. لیزر به سوزاندن بافت های اضافی پوست بینی کمک می کند. در آخر، بینی کوچک شده و شکل طبیعی خود را به دست می آورد.این روش های درمانی هم به دست جراح پلاستیک و هم متخصص پوست و یا متخصص گوش، حلق و بینی قابل اجرا هستند. تمامی این راهکارها، مزایا و معایب خود را دارند که پزشک شما را از آن ها مطلع خواهد کرد.


گاهی برای رسیدن به نتیجه ی مطلوب باید از چند روش کمک گرفت.لازم به ذکر است که این روش ها رینوفیما را درمان نمی کنند. هدف از انجام این جراحی ها، حذف و برداشتن بافت های بیش از حد رشد کرده و تغییر شکل بینی است. امکان دارد بعد از امتحان این روش ها، عود رینوفیما رخ دهد که به جراحی دوباره نیاز خواهد داشت.


همچنین بخوانید : آیا جراحی بینی با لیزر موفقیت آمیز است؟


خود مراقبتی بعد از ابتلا به رینوفیما


اگر به رینوفیما مبتلا هستید، با انجام چند کار ساده می توانید از شدیدتر شدن آن جلوگیری نمایید.با استفاده ی هر روزه از کرم های ضدآفتاب (با SPF حداقل ۳۰) از پوست خود در برابر اشعه های آفتاب محافظت نمایید.از خوردن غذاهای تند پرهیز کنید.


برای شستن و تمیز کردن صورت، به جای صابون از یک شوینده ی مرطوب کننده و ملایم استفاده نمایید.چنانچه پوست خشک و حساسی دارید، یک مرطوب کننده ی بدون عطر را به طور روزانه مصرف کنید.دمای محیط خود را خیلی گرم نکنید.


کرم پودرها و محصولات پوشش دهنده می توانند قرمزی بینی را به صورت چشمگیری بپوشانند و برخی از بیماران از این محصولات استفاده می کنند. متصدیان لوازم آرایشی و بهداشتی در داروخانه ها می توانند در انتخاب یک پوشش دهنده ی مناسب به شما کمک کنند. این محصولات در تغییر رنگ پوست بینی می توانند بسیار موثر باشند اما در تغیر شکل یا بافت بینی نمی توانند کمکی بکنند.


همچنین بخوانید : کرم ضد آفتاب خوب را چگونه شناسایی کنیم؟


برای جلوگیری از ابتلا به رینوفیما چه کنیم؟


برای جلوگیری از ابتلا به رینوفیما باید نکات زیر را درمورد دوری از تابش مستقیم آفتاب رعایت کرد:


با استفاده از یک کلاه لبه دار از پوست خود در برابر اشعه های آفتاب محافظت کنید. زدن عینک ضد UV هم در محافظت پوست دور چشم موثر است.


میزان نفوذ نور خورشید در پوست


از ساعت ۱۱ صبح تا ۳ بعد از ظهر، زمانی که آفتاب شدید می تابد، سعی کنید به فضای باز نروید و اگر مجبور به این کار شدید، در سایه حرکت نمایید. قبل از اینکه پوستتان قرمز یا آفتاب سوخته شود، از تابش مستقیم خورشید دور شوید.هر روز از کرم ضد آفتاب با SPF بالا استفاده کنید.


به خاطر داشته باشید که داشتن کرم ضد آفتاب بر روی پوست به معنی داشتن سایه بر روی آن نیست. این کرم ها فقط یک مراقبت بیشتر هستند و هیچ کرم ضدآفتابی از هیچ برندی، محافظت ۱۰۰% از پوست شما را تضمین نمی کند.فراموش نکنید که آفتاب زمستان به همان اندازه ی افتاب تابستان شامل اشعه ی فرابنفش (UV) است.


از دستگاه های برنزه کننده ی پوست مثل آفتاب مصنوعی استفاده ننمایید.اگر نگران تامین ویتامین D در بدنتان هستید، به جای آفتاب گرفتن، قرص های مکمل ویتامین D را مصرف کنید. چنانچه پیوند کلیه انجام داده اید، برای این کار از پزشک خود مشاوره بگیرید.


همچنین بخوانید : خطرات جدی کمبود ویتامین D در بدن چیست؟


آیا رینوفیما عوارضی هم دارد؟


کارسینوم سلول بنیادی یک نوع متداول از سرطان پوست است که در افراد مبتلا به رینوفیما بیشتر از سایرین گزارش شده است. با این حال، رینوفیما هیچ گاه به عنوان عامل سرطان معرفی نشده است.


قرمزی بینی یک بیماری نیست اما می تواند نشانه ای از یک بیماری باشد. اگر بینی تان بدون هیچ دلیل روشنی همیشه قرمز است، باید به پزشک مراجعه نمایید. درمان آن معمولا کار ساده ایست. درمان به موقع بیماری هایی مانند لوپوس و رزاسه می تواند از پیشرفت آن ها و تبدیل شدن به رینوفیما جلوگیری کند.


همچنین بخوانید : همه ی آنچه که باید درباره ی بیماری لوپوس بدانیم


بیشتر بخوانید  چگونه برونشیت را با زنجبیل درمان کنیم؟

دیدگاهتان را بنویسید