اطلاعات دارویی آمپول تینزاپارین
تینزاپارین (Tinzaparin) یک ضد انعقاد کننده خون است که به جلوگیری از تشکیل لختههای مضر کمک میکند. داروی تینزاپارین به همراه وارفارین برای جلوگیری از عوارض عروق خونی در افراد یا حمله قلبی استفاده میشود.
آمپول تینزاپارین همچنین برای جلوگیری از نوعی از لخته خون به نام ترومبوز ورید عمقی (DVT) استفاده میشود که میتواند منجر به لخته شدن خون در ریهها (آمبولی ریوی) شود. DVT ممکن است بعد از انواع خاصی از جراحی یا در افرادی که به دلیل بیماری طولانی مدت در رختخواب هستند ، رخ دهد.
مقدار و روش درست مصرف داروی تینزاپارین
قبل از شروع درمان با این دارو، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک میکند تا اطلاعات دارویی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید.
-
دوز و مقدار داروی تینزاپارین ، از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ دارو را دقیقاً همانطور که پزشک برایتان تجویز کرده است، استفاده نمایید. -
داروی تینزاپارین جایگزین هپارین نیست، این دو دارو متفاوت هستند و دوز درمانی آنها نیز متفاوت است. -
معمولا این دارو به صورت یک بار در روز تا زمان بهبود خونریزی ادامه مییابد.
این دارو به صورت زیرپوستی تزریق میشود؛ تا زمانی که کاملا یاد نگرفتید که چگونه این دارو را تزریق کنید، خودتان این کار را انجام ندهید. هر بار تزریق، آمپول را به نقطه مختلفی از شکمتان تزریق کنید. این دارو به صورت عضلانی و یا وریدی تزریق نکنید.
اگر فراموش کردید که دوز داروی روزانه خود را در زمان مشخص مصرف کنید اما به زودی یادتان افتاد، دارو را مصرف کنید؛ اما اگر زمانی به یاد آوردید که نزدیک به ساعت دوز بعدی دارو است، دوز از یاد رفته را مصرف نکنید. نباید به خاطر دوز از یاد برده شده، دو دوز از دارو را باهم مصرف کنید.
موارد منع مصرف تینزاپارین
-
به تاریخ انقضای داروی تینزاپارین توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمامشده است،از آن مصرف نکنید. -
هرگز داروی تینزاپارین را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
تداخل دارویی تینزاپارین را چک کنید و اگر در حال استفاده از دارویی هستید که با این دارو تداخل دارد، با پزشک خود راجع به استفاده از داروهایتان مشورت نمایید.
مصرف تینزاپارین در دوران بارداری و شیردهی
در دوران بارداری و شیردهی، نباید دارویی را خودسرانه و بدون مشورت با پزشک استفاده کنید.
تاثیر مصرف داروی تینزاپارین بر رانندگی
داروی تینزاپارین ممکن است باعث سرگیجه و تاری دید شود، اگر این علائم را داشتید، از رانندگی و کار با ماشین آلات اجتناب نمایید.
تداخلات دارویی تینزاپارین
تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و داروهای گیاهی) که استفاده میکنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز داروی مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.
برخی داروها ممکن است بر عملکرد داروی تینزاپارین تاثیر بگذارد، این داروها عبارتند از: ابسیکسیمب، دی پیریدامول، کلوپیدوگرل ،سیلوستازول (Cilostazol)، تیکلوپیدین، تیروفیبان، اپتیفیباتید، آناگرلید (Anagrelide)، اوروکیناز (urokinase)، تنکتپلاز (tenecteplase)، رتپلاز (reteplase)، آتپلاز (alteplase)، ریواروکسابان، لپیرودین، فونداپارینوکس (fondaparinux)، انوکساپارین، دالتپارین، دابیگاتران، آرگاتروبان، آپیکسابان، دسیرودین، هپارین.
برچسب روی تمام داروهای با نسخه و بدون نسخهای که مصرف میکنید را بررسی کنید، زیرا این محصولات دارویی ممکن است حاوی داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID) یا سالیسیلاتها باشند، از جمله داروهای ضد درد / تب ( مانند استامینوفن) که مشابه تینزاپارین هستند و ممکن است خطر ابتلا به عوارض جانبی را افزایش دهد.
هشدار درباره مصرف تینزاپارین
بعضی داروها را نمیتوان در بعضی از شرایط تجویز نمود و بعضی داروها نیز در صورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز میگردد؛ بنابراین بهتر است که قبل از مصرف داروی تینزاپارین ، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:
-
در صورتی که باردار هستید و یا قصد باردار شدن دارید یا در صورتی که به نوزاد خود شیر میدهید. -
اگر هرگونه مشکل کبدی و کلیوی دارید. -
در صورتی که پلاکت خون شما کم است. -
در صورتی که فشار خون بالا دارید. -
در صورتی که عفونت قلب (اندوکاردیت) دارید. -
اگر بیماری دارید که ممکن است خطر خونریزی در شما را افزایش دهد و یا اینکه اگر در حال خونریزی هستید. -
در صورتی که مشکل لخته شدن خون و یا خونریزی دارید. -
در صورتی که ادرار یا مدفوع شما خونی است یا خونریزی گوارشی دارید. -
اگر مشکل دیابت دارید که به چشم شما آسیب زده است. -
اگر سابقه جراحی چشم دارید. -
اگر طی ۶ هفته گذشته هر نوع جراحی یا آسیب و یا اورژانس پزشکی دارید. -
اگر سابقه واکنش آلرژیک به داروی دیگری دارید.
اگر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این داروها شامل تمامی داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویز شده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف میکنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.
عوارض مصرف تینزاپارین
همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف کنندگان نیز هیچ نوع عارضهای بروز نمیدهند. یکسری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف این دارو، از بین میروند. در صورت بروز مستمر هر یک از عوارض میبایست به پزشک اطلاع داده شود:
-
سردرد خفیف . تب . درد -
حالت تهوع . استفراغ .درد معده . سوء هاضمه. اسهال. یبوست -
خونریزی غیرمعمول (از بینی ، دهان ، واژن یا روده) -
خونریزی از جای تزریق سوزن -
کبودی و خونریزی -
زرد و کمرنگ شدن پوست -
سرگیجه و تنگی نفس .مشکل تمرکز -
ضربان سریع قلب -
مدفوع سیاه یا خونین -
استفراغ یا سرفه خونی -
ضعف ناگهانی . مشکلات گفتاری. مشکل بینایی .مشکل تعادل -
درد قفسه سینه -
درد یا سوزش هنگام ادرار کردن -
واکنشهای آلرژیک مانند کهیر، پوسته پوسته شدن پوست، تنگی نفس: در این صورت سریعا به پزشک مراجعه نمایید. -
اگر شما هر علائم دیگری دارید که احساس میکنید به خاطر استفاده از داروی تینزاپارین میباشد، با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض مصرف بیش از حد با تینزاپارین
این دارو در مراکز درمانی و یا توسط فرد به صورت یک بار در روز تزریق میشود و به همین دلیل احتمال مسمومیت وجود ندارد. اگر احساس کردید که فردی دچار مسمومیت شده است و علائمی مانند خونریزی غیر معمول و طولانی مدت، تنگی نفس ، غش و ضعف (از حال رفتن) در او دیدید، سریعاً با اورژانس تماس بگیرید.
شرایط نگهداری از داروی تینزاپارین
این دارو توسط پرستاران و افراد متخصص در مراکز درمانی نگهداری میشود.
بیشتر بخوانید:
همه چیز در مورد قرص وارفارین یا کمادین
داروهای رقیق کننده خون
موارد مصرف آکسابین یا ریواروکسابان و عوارض جانبی این دارو