طرز تهیه آش دوغ محلی خوشمزه
آش دوغ مانند آش رشته یکی از آش های قدیمی و سنتی ایرانی است که در شهرهای مختلف ایران با روش های مختلفی طبخ می شود.
این آش خوشمزه در شهرهایی مانند اردبیل ، شیراز ، تبریز ، کردستان ، همدان و … به صورت سنتی و هر شهر با روش خاص خودش طبخ می شود. با دلگرم همراه شوید .
طرز تهیه آش دوغ خوشمزه و مجلسی به سبک سنتی
1 – طرز تهیه آش دوغ کرمانشاهی
مواد لازم :
- دوغ 2.5 لیتر
- لپه 1/3 پیمانه
- برنج نصف پیمانه
- سبزی آش 200 گرم
- پیاز متوسط 2 عدد
- سیر 2 حبه
- سبزی خشک معطر( نعنا و شنبلیله) هر کدام یک قاشق سوپخوری
- نمک, فلفل, زردچوبه به مقدار لازم
طرز تهیه :
- ابتدا برنج را شسته به همراه سه لیوان از دوغ داخل قابلمه روی گاز قرار میدهیم, حرارت را زیاد کرده و دائم هم میزنیم که دوغ به اصطلاح بریده نشود.
- وقتی که جوش آمد بقیه دوغ را به تدریج اضافه میکنیم و همچنان به هم زدن ادامه میدهیم.
- به این صورت که هر بار به اندازه یک استکان میریزیم بعد که دوباره جوش آمد مقداری دیگر اضافه میکنیم و به این کار ادامه میدهیم تا زمانیکه همه دوغ استفاده شود. حرارت را به کمترین میزان می رسانیم.
- بعد از یک ساعت لپه را که از قبل جداگانه پخته ایم به همراه سبزی آش به مواد اضافه میکنیم. دو عدد پیاز را نگینی خرد کرده داخل ماهیتابه به همراه روغن خوب سرخ میکنیم تا زمانیکه پیاز طلایی شود ولی خشک نباشد.
- چند دقیقه قبل از اینکه پیاز کاملا سرخ شود دو عدد سیر را له کرده و همراه پیاز تفت میدهیم, مقداری زردچوبه را به مواد اضافه کرده و هم میزنیم. سپس دو قاشق نعنا و شنبلیله را به پیاز و سیر اضافه کرده و بیست ثانیه تفت میدهیم.
- کل مواد تفت داده شده را به آش اضافه کرده, به همراه مقداری نمک و فلفل اجازه میدهیم که ده دقیقه دیگر به همراه آش پخته شوند تا آش جا بیفتد. کل زمان پخت آش 1:30 الی 2 ساعت است.
نکته:
دوغ مورد استفاده اگر کمی ترش باشد آش خوشمزه تر خواهد شد,شما میتوانید دوغ را پس از خریداری چند روز در یخچال نگهداری کنید که طعم آن کمی ترش شود.
2 – طرز تهیه آش دوغ مازندرانی
مواد لازم :
- دوغ 2 لیتر
- سبزی آش 700 گرم
- نخود 250 گرم
- بوته سیر 1 عدد
- فلفل سیاه به میزان لازم
- نمک به میزان لازم
طرز تهیه :
- ابتدا باید نخود را از شب قبل خیس کنید و چند باری آب آن را عوض کنید تا هم نفخ نخود از بین برود و هم موقع پخت راحت تر پخته شود. برنج را هم در یک ظرف مناسب به همراه مقداری آب و نمک خیس کنید تا برای پخت آماده شود.
- در مرحله اول نخود ها را پس از آبکشی در یک قابلمه به همراه 6 لیوان آب روی حرارت بگذارید تا بپزند پس از اینکه نخود ها کمی نرم شدند برنج را پس از آبکشی اضافه کنید و دوباره صبر کنید تا برنج هم بپزد.
- پس از اینکه برنج ها مغز پخت شدند سبزی آش را که از قبل خرد کرده اید اضافه کنید و درب قابلمه را نیمه باز بگذارید چونکه اگر درب قابلمه را بگذارید سبزی آش رنگش تیره خواهد شد. پس از اینکه سبزی آش هم پخت دوغ را به مواد داخل قابلمه اضافه می کنیم. (سبزی آش دوغ شامل تره ، جعفری و شوید به نسبت یکسان است)
- دقت داشته باشید در این مرحله باید به صورت مرتب آش را هم بزنید تا به اصطلاح دوغ نپرد.
- بعد از 15 دقیقه نمک و فلفل سیاه را اضافه می کنیم و بعد از چند بار هم زدن آش دوغ را از روی حرارت برمیداریم و بعد از کمی خنک شدن آن را سرو می کنیم.
- دقت داشته باشید اگر می خواهید آش دوغ شما مزه آش دوغ سرعین را بدهد یک بوته سیر را له کنید و تو نصف لیوان آب همراه کمی نمک بریزید و موقع سرو کردن آش ، آن را داخل آش دوغ بریزید.
نکات پخت آش دوغ برای غلیظ تر شدن آش
اگر می خواهید آش دوغ شما کمی بیشتر غلیظ تر شود می توانید آرد برنج را داخل یک لیوان آب سرد بریزید و پس از مخلوط کردن به مواد آش اضافه کنید تا بجوشد و آش شما غلیظ تر شود.
اضافه کردن تخم مرغ
در بعضی از دستور پخت های آش دوغ زرده تخم مرغ را با آرد مخلوط می کنند و به دوغ اضافه می کنند ولی ما در این دستور نه از آرد استفاده کردیم و نه از تخم مرغ چون در این صورت هم ماندگاری آش دوغ بیشتر است و هم برای اونایی که از تخم مرغ خوششون نمیاد بهتر است.
دوغ آش
بهتر است برای آش دوغ از دوغ محلی استفاده کنید اما اگر به دوغ محلی دسترسی ندارید می توانید مقداری ماست را با دو برابر آب هم بزنید و به آش دوغ اضافه کنید.
3 – طرز تهیه آش دوغ اردبیلی
مواد لازم:
- سبزی ( گشنیز ، تره و سیر ) :1/5 کیلو
- برنج :1 فنجان معادل 150 گرم
- گوشت چرخ کرده :250 گرم
- پیاز متوسط :1 عدد
- نخود: ۱ فنجان معادل ۱۵۰ گرم
- آرد برنج : ۲/۱ فنجان معادل ۷۵ گرم
- تخم مرغ : ۲ عدد
- دوغ : ۴ کیلو
- ترخان خشک : ۲۵ گرم
- فلفل سبز و قرمز تند : ۲ عدد
- پیاز داغ : جهت تزیین
- نمک و فلفل : به مقدار لازم
- زرد چوبه : کمی برای گوشت چرخ کرده
- روغن : ۲ قاشق غذاخوری
طرز تهیه :
- تخم مرغ ها را کمی بزنید همراه آرد برنج و دوغ و برنج درون قابلمه و روی حرارت قرار دهید .
- مرتب هم بزنید تا جوش آید و دوغ نبرد .
- سپس نخود پخته و سبزی و گوشت که بصورت قلقلی و تفت داده اید را به مواد بالا اضافه کنید در این مرحله با حرارت گاهی هم بزنید. در این مرحله نمک و فلفل را نیز اضافه نمایید .
- در آخر کار فلفل سبز و قرمز و ترخان خشک را اضافه کرده بگذارید آش جا بیفتد.
- بعد از پخت کامل و جا افتادن آش درون ظرف مورد نظر ریخته و با پیاز داغ تزئین نمائید.
4 – طرز تهیه آش دوغ شیرازی
مواد لازم :
- ماست پرچرب 2 لیتر
- دوغ محلی 2 لیتر
- برنج 1 پیمانه
- نخود پخته 1/5پیمانه
- تره و گشنیز پاک شده نیم کیلو
طرز تهیه :
- ابتدا ماست را با همزن آنقدر هم بزنید تا کاملا شل شود، به مدت 5 تا 10 دقیقه با همزن برقی یا دستی سپس کم کم دوغ را به آن اضافه کرده و باز هم می زنیم تا کاملا شل و یکدست شود.
- تخم مرغ را داخل مخلوط دوغ شکسته و باز هم هم می زنیم تا کاملا تخم مرغ باز شود.
- تخم مرغ از بریدن دوغ در زمان پخت جلوگیری می کند. مخلوط دوغ و تخم مرغ را که کاملا یکدست شده روی حرارت زیاد اجاق قرار می دهیم و با قاشق چوبی هم می زنیم.
- استفاده از قاشق چوبی به این دلیل پیشنهاد می شود که این آش نیاز به هم زدن طولانی مدت روی شعله دارد و چون دسته قاشق چوبی کمتر داغ می شود دستتان نمی سوزد.
- در همین زمان یک پیمانه برنج خام را شسته و داخل مخلوط دوغ روی حرارت می ریزیم. دائم هم می زنیم تا دوغ نبرد و شعله را هم روی زیاد نگه می داریم. آنقدر هم می زنیم تا برنج نسبتا بپزد و غلظت دوغ طوری باشد که رد آن روی قاشق چوبی بماند و کم کم آش شروع به قل قل کند.
- حدودا 20 دقیقه تا رسیدن به این مرحله طول می کشد. در این زمان برای جلوگیری از سر رفتن آش تنها کمی شعله را ملایم می کنیم، توجه داشته باشید که اگر زیادی شعله را کم کنید دوغ می برد.
- وقتی آش شروع به قل قل کرد تره و گشنیز خردشده را به آن اضافه می کنیم. توجه داشته باشید که جعفری اضافه نکنید که طعم آش را به کلی عوض می کند.
- برخی کمی شوید هم به سبزیجات اضافه می کنند. اما اگر برگ سیر دم دستتان دارید کوتاهی نکنید و با سبزیجات همراه کنید تا آش طعم بهشتی بگیرد.
- وقتی رنگ سبزی آش کمی تیره شد و در واقع پخت نخود پخته را اضافه می کنیم.
- نمک را در این مرحله به آش اضافه می کنیم. اگر از ابتدا نمک را اضافه کنیم باعث می شود دوغ ببرد.
- 15 تا 20 دقیقه پس از این مرحله آش شما آماده است. پس از اضافه کردن سبزی و نخود دیگر لازم نیست دائم آش را هم بزنید.
- در نهایت توجه داشته باشید که آش دوغ رقیق است پس اجازه نکنید. آنقدر قل بخورد تا برنج آن را غلیظ کند. برخی دوست دارند آش را با کوفته قل قلی بخورند.
- گوشت چرخ کرده را با کمی پیاز و نمک و بدون زردچوبه ورز داده و بصورت کوفته های ریز سرخ کنید و همراه با آش سرو کنید.
- توجه داشته باشید که در نهایت رنگ آش بایستی سفید باشد به همین دلیل از اضافه کردن زردچوبه و هر ماده رنگ دهنده دیگر خودداری کنید.
5 – طرز تهیه آش دوغ
مواد لازم:
- سبزی آشی (جعفری ،اسفناج،گشنیز) نیم کیلو
- ماست محلی (یا ماست پاستوریزه پرچرب) 3کیلو
- دوغ نایلونی 1عدد
- تخم مرغ 1 عدد
- آب به میزان لازم
- نمک،فلفل به میزان لازم
- سیر له شده 3قاشق غذا خوری
- نعناع خشک 3قاشق غذا خوری
- برنج نصف استکان (یا 3 قاشق غذا خوری)
- لوبیا سفید پخته 3 استکان کوچک
- عدس پخته 4 استکان کوچک
- رشته نازک سوپ نصف بسته
طرز تهیه :
- ابتدا ماست را در یک قابلمه ریخته با دوغ و مقداری آب رقیق میکنیم.
- بعد تخم مرغ را جداگانه در ظرفی با چنگال هم میزنیم و به ماست اضافه میکنیم بعد برنج را هم به ماست اضافه میکنیم.
- بعد قابلمه رو روی شعله زیاد بذارید و مواد رو آنقد هم بزنید تا جوش بیاد.(قبل از جوش هم زدن را اصـلا قطع نکنید،چون آش خراب میشه)
- بعد از اینکه جوش اومد عدس و سبزی خورد شده رو به بقیه مواد اضافه کنید تا بجوشد.
- بعد از چند دقیقه که از جوش اومدن گذشت شعله رو کم میکنیم تا جا بیفته.وقتی سبزی و حبوبات پخت،رشته سوپ رو بهش اضافه میکنیم.(رشته سوپ چون نازکتر از رشته های کارتنیه،آش خوشمزه تر میشه) این موارد رو میزاریم تا با شعله کم جا بیفته.
- در مرحله بعدی سیر و نعنا خشک و ادویه را با کمی روغن تفت میدیم.
- مقداری از این مواد رو به آش،که درحال جوشیدنه اضافه میکنیم و مقداری رو برای تزیین نگه می داریم.
6 – طرز تهیه آش دوغ قزوینی
مواد لازم:
- برنج 5/1پیمانه
- نخود 1پیمانه
- سبزی آش 750گرم(تره،جعفری،اسفناج)
- پیاز داغ 1پیمانه
- سیر داغ 3/1پیمانه
- نعنا داغ 3/1پیمانه
- پودر آویشن یا کاکوتی 1قاشق مرباخوری
- نمک و فلفل به اندازه لازم
- زردچوبه 2قاشق مرباخوری
- آب گوشت یا قلم 2لیوان
- دوغ 1کیلو
طرز تهیه:
- آب رو جوش میاریم بعد برنج رو داخل قابلمه میریزیم. (برنج رو از شب قبل خیس میکنیم)
- بعد از اینکه برنج نیم پخت شد آب گوشت یا قلم رو اضافه میکنیم.
- نمک و فلفل و زردچوبه رو هم اضافه میکنیم.
- بعد از اینکه برنج کاملا پخت و لعاب انداخت. نخود پخته شده رو اضافه میکنیم.(نخود رو حتما ۲۴ساعت خیس کنید)
- پیاز داغ و سیر داغ رو میریزیم. سبزی خرد شده رو اضافه میکنیم.
- بعد نعنا داغ رو اضافه میکنیم. حرارت رو کم میکنیم تا سبزی مقداری پخته و آش خوب جا بیفته.
- در نهایت پودر آویشن رو همراه با کمی پیاز داغ اضافه میکنیم. بعد از روی حرارت برمیداریم.
- دوغ رو با کمی آب رقیق میکنیم. (منظور از دوغ ماست چکیده نمک اندود شده س)
- آب رو باید کم کم اضافه کنیم به طوریکه غلتظش مثل ماست بشه.
- حالا مقداری آش در ظرف میریزیم و کم کم دوغ رو بهش اضافه و خوب مخلوط میکنیم.(چون مقدار دوغ این آش سلیقه ایه به همین دلیل دوغ رقیق شده رو زمان سرو هم کنار آش قرار میدن تا هر کی هر چقدر خواست بریزه)
- دوغ رو تا زمانیکه آش خیلی داغ هست نمیتونیم اضافه کنیم چون دوغ بر اثر حرارت بریده بریده میشه.
- در این آش از لوبیا چیتی هم میتونیم استفاده کنیم ولی در پخت سنتی بیشتر از نخود به تنهایی استفاده میکنند.
آشی که با دوغ مخلوط شده رو نباید دوباره داغ کنید چون ترش میشه
بیشتر بخوانید :
آش ماسوآ | طرز تهیه آش محلی لرستان ( بروجرد )
طرز تهیه ی آش ترخینه یک غذای سنتی و خوشمزه
طرز تهیه ی آش گندم سنتی و خانگی
آموزش پخت آش ترش : ترش و ملس