برنج آبکش شده بهتر است یا کته ؟ تفاوت بین این دو پخت در چیست ؟



برنج آبکش یا کته ؟


برنج آبکش شده در بیشتر آشپزخانه های ایرانی طبخ می شود. برنج کته ای در شمال کشور بیشتر طرف دار دارد. کته کبابی هم که یک نوع بی نظیر و پرطرفدار از غذاهای ایرانی است. بسیاری از متخصصین پوست و مو به مراجعین خود توصیه می کنند تا در هفته حتما چند قاشق برنج کته ای بخورند تا مبتلا به ریزش موی شدید نشوند.


برنج آبکش شده هم به آن ها که اضافه وزن دارند هفته ای یک تا دوبار توصیه می شود. اما جدا از تمام همه این توصیه ها و به طور کلی و عمومی این سوال در ذهن همه ما وجود دارد که کدام روش طبخ برنج مناسب تر است.


برنج آبکش یا کته ای؟ اهالی شرق آسیا همیشه برنج را به صورت کته ای می خورند. اما ذائقه همه ایرانی ها با برنج کته ای جور در نمی آید. در هر حال سلامت دات لایف در جریان این مطلب به شما خواهد گفت که کدام روش پخت برنج مناسب تر است…


تفاوت بین برنج آبکش و برنج کته ای


شهاب اولیایی متخصص تغذیه ، گفت : هر چقدر برنج کمتر آبکش شود و بیشتر به صورت کته ( دمی ) مصرف شود ، ارزش غذایی بیشتری دارد.


وی افزود : ویتامین‌ های B1 موجود در برنج که به تیامین معروفند ، ویتامین‌ های محلول در آب محسوب می‌ شوند ، بنابراین زمانی که برنج آبکش می‌ شود این ویتامین‌ ها از بین می‌ روند.


این متخصص تغذیه در ادامه توضیحاتش گفت : هنگامی‌ که برنج به صورت کته تهیه می‌شود ، ویتامین‌ های موجود در آن در مراحل پخت حفظ می‌ شود و بنابراین برنج کته از ارزش غذایی بیشتری برخوردار است.

بیشتر بخوانید  طرز تهیه ی کوکوی هویج سالم و ساده


وی همچنین درباره این تصور افراد که درصورت شستن زیاد برنج یا آبکش کردن آن ، از میزان نشاسته آن کاسته و برنج کم کالری می‌شود ؛ اظهار داشت : این موضوع صحت ندارد و میزان نشاسته‌ ی برنج هیچ ارتباطی با شستن آن ندارد.


اولیایی در خصوص جذب قند موجود در برنج یادآور شد : حرارت سبب جذب املاح موجود در مواد غذایی می‌ شود و از آنجایی که برنج آبکش در معرض حرارت بیشتری قرار دارد، بنابراین جذب قند آن بیشتر بوده و انتخاب مناسبی برای افراد دیابتی محسوب نمی‌ شود.


این متخصص تغذیه همچنین در مورد برنج قهوه‌ای عنوان کرد : گرچه برنج قهوه‌ ای شامل برخی مواد شیمیایی همچون آرسینیک می‌ باشد اما برنج قهوه‌ ای دارای منیزیم و فیبر است که به کنترل سطح قند خون و تعادل وزن کمک می‌ کند.


با آبکش کردن برنج، ویتامین‌های محلول در آب آن مانند ویتامین‏های گروه B از بین می‏روند. بنابراین برای حفظ ویتامین‌ها توصیه می‌شود برنج را به صورت کته بپزید


برنج را کته بهتر از برنج آبکش است ؟


اغلب خانواده‌ها از کارشناسان و متخصصان علوم تغذیه می‌پرسند اگر برنج را آبکش کنند ازمیزان نشاسته‌ آن کاسته می‌شود؟ آیا ته‌دیگ به دلیل آن‌که برشته و نشاسته آن خشک می‌شود، غذایی کم‌کالری و رژیمی به شمار می‌رود؟


حال باید بگوییم برخلاف تصورعامه که بر اثر شستن زیاد یا آبکش برنج آب شیری‌ رنگی که از آن خارج می‌شود همان مواد نشاسته‌ای موجود در برنج است و با خروج آن این محصول کم‌کالری می‌شود، این موضوع واقعیت ندارد.

بیشتر بخوانید  ۷ خاصیت بی نظیر میوه پلنتین (موز پختنی) که تا به حال نمی دانستید!


باید بدانید ساختار دانه برنج نشاسته‌ای است و تا وقتی دانه‌ها به چشم آیند حاوی نشاسته بوده و مصرف بیش از حد آن چاق‌کننده است.


مهم‌تر آن‌که شستن زیاد و آبکش‌کردن برنج به میزان زیادی از فیبر و ویتامین‌های گروه B آن می‌کاهد و محصول را در مقایسه با برنج کته کم‌ ارزش‌تر می‌کند. خوب است بدانید مقدار این ویتامین‌ها در حین شستن دو درصد افت کرده و اگر آب پخت دور ریخته شود به حداکثر مقدار افت یعنی ۱۰ درصد می‌رسد.


به همین دلیل برای حفظ ریزمغذی‌های برنج توصیه می‌شود آن را به صورت کته پخته و هرگز آبکش نکنید. در مورد ته‌دیگ برنج هم، خشک و برشته‌شدن آن باعث کاهش مواد نشاسته‌ایش نمی‌شود و مهم‌تر آن‌که درصد زیادی از روغن غذا در ته‌دیگ نفوذ کرده و آن را پرچرب و پرکالری‌تر از پلو می‌کند.


بیشتر بخوانید :


هرگز برنج مانده از شب قبل را نخورید! خطرات مصرف برنج مانده


دستور پخت برنج کته با روشی آسان و جالب


تعبیر خواب برنج : ۳۱ نشانه و تفسیر دیدن برنج در خواب


دیدگاهتان را بنویسید