ملایر را بشناسید
با مجله دلگرم همراه باشید تا با جاذبه های گردشگری ملایر بیشتر آشنا شوید
برج سامن
برج سامن در ۴۰ کیلومتری جنوب شهرستان ملایر در روستای بید کرپه وسطی قرار دارد. این برج خشتی و گلی در محله چال خانقلی شهر واقع شده و قدمت آن به حدود ۷۰۰ سال قبل میرسد. این برج دارای حدود ۱۶ متر ارتفاع و ۴ طبقهاست.
قلعه باستانی انوج
این قلعه در روستای انوج در ۳۵ کیلومتری جنوب غربی ملایر و بر فراز تپهای در داخل روستا واقع شده است. قدمت این قلعه باستانی مربوط به هزاره ششم قبل از میلاد میباشد.
قلعه گوراب
قلعه گوراب بنایی مرتفع در جوار روستای گوراب (جوراب) است و در 5 کیلومتری جاده ملایر به اراک قرار دارد. این قلعه دارای ارزش تاریخی بوده و متعلق به دوره ساسانیان و یا اشکانیان میباشد. نام گوراب به علت حمله اعراب به ایران به جوراب تغییر یافت.
قلعه دامون (قلعه بهرام چوبین)
دژ دیگر قلعه دامون به معنای قلعه پایین واقع در جنوب شهر ملایر است که یکی از پایگاههای مهم نظامی بهرام چوبین؛ سردار نامی و شورشگر خسرو پرویز ساسانی بوده است.
بهرام چوبین مدت کوتاهی هم شاهنشاه ایران شد ولی سپس بر اثر تبانی و همپیمانی خسرو پرویز با سزار روم، تخت پادشاهی را در جنگی سخت بر باد داد.
قلعه سلیمان خان بوربور
قلعه سلیمان خان بوربور دارای مساحتی حدود یک هکتار است. زمان ساخت آن مشخص نیست اما از کتیبههای داخل روستا قدمت آن به ۱۲۸۵ قمری بر میگردد که مربوط به اوایل حکومت قاجار است. این قلعه دارای ۱۰ برج است که هریک از دیگری ۴۵ متر فاصله دارند.
خانه قدیمی لطفعلیان
عمارت لطفعلیان در خیابان شهید مصطفی خمینی ملایر قرار دارد. این خانه قدیمی، بخشی از یک مجموعه سکونتگاهی به یادگار مانده از دوره قاجار است.
سازنده و مالک اولیه خانه، محسن مصدقی معروف به مصدق الممالک بوده و در عصر فتحعلی شاه قاجار به واسطه خویشاوندی که با دربار داشته با بهرهگیری از معماران زبده آن دوره اقدام به ساخت این مجموعه کرده است.
خانه قدیمی منصوری
این خانه در بلوار سیف الدوله ملایر قرار دارد و متعلق به مرحوم عبدالصمد منصوری است. خانه منصوری دارای ساختمانی در حدود 2850 متر است. زیر بنای ساختمان ۴۷۰ متر و حیاط آن ۲۳۸۰ متر است.
این بنا در 2 طبقه ساخته شده که طبقه زیرین تمامأ با طاقهای ضربی و خشتی ساخته شدهاست.خانه منصوری در سال 1380 با شماره ۴۶۹۱ به فهرست آثار ملی ایران اضافه شد.
شهر زیرزمینی سامن
این مجموعه سکونتگاهی در زیر معابر اصلی و منازل مسکونی در مرکز شهر سامن واقع شده است. این اثر باستانی تماما در دل سنگ خارا (گرانیت) حفر شده و شامل معابر و تونلهای ارتباطی است که به اتاقهای متعددی منتهی میشود.
در داخل این اتاقها سکوهای یکپارچهای از سنگ تراشیده شده که محل قرار دادن اجساد، اشیاء و یا لوازم زندگی بوده است.
موزه ملایر
این موزه در خیابان شهید مصطفی خمینی شهر ملایر واقع است. آثار بسیار دیدنی و جالبی در این موزه وجود دارد و در بنای قدیمی عمارت لطفعلیان بنا شده است.
زیستگاه حیات وحش لشگر
این منطقه حفاظت شده در شرق و جنوب شرقی ملایر از زیستگاههای مهم بز کوهی، کل، قوچ، و میش به شمار میرود.
مساحت منطقه در حدود ۱۶ هکتار است که در میان دو رشته کوه بلند و از تپه ماهورهایی موسوم به کوه سرده و آهنگران تشکیل شده و دارای چشمههای دائمی و فصلی متعددی است.
یخدان میر فتاح
در حاشیه جنوبی شهر ملایر گنبدی آجری موسوم به یخچال (یخدان) وجود دارد. بانی آن میر فتاح در اواخر دوره قاجاریه است. یخ حاصل از حوضچههای مجاور در فصل زمستان در این یخچال ذخیرهسازی و در فصول گرم سال استفاده میشده است.
ارتفاع گنبد از سطح زمینهای اطراف ۱۲ متر و مصالح به کار رفته در بنای ترکیبی از سنگ، آجر و خشت خام است.
برخی دیگر از جاذبههای گردشگری ملایر عبارتند از: سد کلان، پارک بانوان ملایر، پارک ترافیک کوهسار، بام ملایر، حمام قدیمی روستای علمدار و … .
سوغات ملایر
از جمله سوغات ملایر می توان به انگور، کشمش سبزه، شیره، خشکبار، بادام، گردو، عسل، باسلق و … اشاره کرد
تهیه شده مجله دلگرم
مرضیه ملایری