10 تکنیک طلایی برای دم کردن یک قهوه خوش طعم !



نکات مهم و اساسی برای دم کردن قهوه


در زمان دم‌آوری قهوه، آب مانند یک حلال عمل می‌کند:


ذرات محلول را از قهوه‌ی آسیاب‌شده می‌شوید و نوشیدنی دم‌شده‌ را تشکیل می‌دهد.


وقتی نمک را در آب حل می‌کنیم، با جامد محلول سر و کار داریم.


ذرات جامد محلول با مولکول‌های آب پیوند خورده و با گذشت زمان، از آب جدا نمی‌شوند.


در روش‌های دم‌آوری که فرایند صاف کردن قهوه با فیلتر کاغذی انجام می‌شود، نوشیدنی نهایی در فنجان تنها شامل ذرات قابل‌حل است.


اما در بعضی دیگر از روش‌های دم‌آوری قهوه، ذرات نامحلول قهوه نیز در فنجان وجود دارد:


روش‌هایی مثل فرنچ پرس، اسپرسو یا قهوه ترک.


این ذرات نامحلول با گذاشت زمان و اگر نوشیدنی را هم نزنیم، در کف فنجان ته‌نشین خواهند شد.


به همین خاطر است که وقتی قهوه فرنچ پرس می‌نوشید، در جرعه‌های آخر، دُرد قهوه را که حالتی ماسه‌ مانند دارد، در دهان احساس می‌کنید.


و نیز در کف فنجان قهوه فرنچ پرس شما همیشه مقداری قهوه‌ی گل‌آلود نشسته است؛ این همان ذرات جامد نامحلول قهوه است که با نوشیدنی شما همراه شده و از میان سوراخ‌های فیلتر فرنچ پرس عبور کرده‌ است.


این ذرات جامد معلق در نوشیدنی اگرچه ممکن است کمی بادی (body) یا رمق قهوه شما را بیشتر کند، اما در عین حال نوشیدنی شما را نیز تلخ خواهند کرد.


چگونه یک قهوه خوش طعم دم کنیم ؟


نه عاملی که بر فرآیند دم‌آوری قهوه تاثیرگذارند:


1. نسبت قهوه به آب


بسیاری از قهوه‌‌نوش‌ها معتقدند که اگر ۲۰٪ ذرات جامد محلول از پودر قهوه‌ی آسیاب‌شده عصاره‌گیری شود، قهوه دم‌شده بهترین عطر خود را نشان خواهد داد.


اگر از قهوه بیشتر عصاره‌گیری کنیم _ یعنی درجه‌ی آسیاب زیادی ریز باشد، مدت زمان دم‌آوری بیش از حد طولانی باشد، آب زیادی داغ باشد و یا از مقدار زیادی پودر قهوه استفاده کنیم _ قهوه‌ی ما تلخ خواهد شد.


از آن طرف، عصاره‌گیری کمتر از میزان پیشنهادشده، قهوه‌ای سبک، بی‌رمق و ترش به‌دست خواهد داد.


باید توجه داشته باشیم که استفاده از پودر قهوه‌ی بیشتر، کم _ عصاره‌گیری را جبران نخواهد کرد.


بنابراین توصیه می‌شود که به نسبت قهوه به آب دقت داشته و پیش از دم‌آوری، قهوه‌ی مصرفی را وزن و آب را اندازه کنید.


توضیح: نسبت توصیه‌ شده، ۵۵ تا ۶۵ گرم قهوه به ازای یک لیتر آب است.

بیشتر بخوانید  آیا تا بحال این غذاها را با انار و رب انار ,میل کرده اید ؟


2. اندازه‌ی ذرات قهوه


هرچه قهوه بیشتر آسیا شود، سابه‌ی قهوه ریزتر خواهد شد؛ و این به این معنی‌ست که سطح بیشتری از هر ذره‌ی قهوه در معرض تماس با آب قرار خواهد گرفت.


پس بدیهی‌ست که در روش‌های دم‌آوری قهوه که مدت زمان هم‌نشینی آب و پودر قهوه زیاد است _ مثل فرنچ پرس _ درجه‌ی آسیا باید درشت‌تر باشد.


مساله‌ی دیگر یکنواختی سابه‌ی قهوه است.


آسیایی ایده‌آل است که بتواند تا حد امکان همه‌ی ذرات قهوه را به یک اندازه درآورد.


به‌خاطر بیاوریم که بارها و بارها توصیه شده قهوه مصرفی درست پیش از دم‌آوری آسیا شود تا عطر و طعم‌ش را حفظ کند.


شاید لازم باشد با آسیای قهوه‌تان مرتب کار کنید تا برای به‌دست آوردن یک فنجان متعادل، به درجه‌ی ایده‌آل خود برسید.


3. درجه حرارت آب برای دم کردن قهوه


از آن‌جایی که آب در نزدیکی نقطه‌ی جوش، حلال بهتری‌ست، حرارت ایده‌آل آب برای دم‌آوری قهوه، ۹۰/۵ تا ۹۶ درجه‌ی سانتی‌گراد است.


به همین خاطر است که توصیه شده در دستگاه‌های قهوه‌ساز اتوماتیک، از تمامی ظرفیت آب قهوه‌ساز استفاده شود؛ چرا که این دستگاه‌ها به‌نحوی طراحی شده‌اند که تنها زمانی می‌توانند آب را به درجه‌ی حرارت مناسب برسانند، که مخزن آب به‌طور کامل پر شده باشد.


4. زمان مخلوط شدن آب و قهوه


یکی دیگر از موارد مهم در دم کردن یک قهوه خوب، مدت زمان درگیر بودن آب با دانه‌های قهوه است.


این مدت زمان از آن جهت اهمیت دارد که روی مزه و بوی قهوه کاملا اثرگذار است.


در سیستم‌های قطره‌چکانی، مدت زمان گذشتن آب از روی قهوه، تقریبا پنج دقیقه است. اگر از روش‌های دستی قطره‌ای _ فیلتری استفاده می‌کنید، دو تا چهار دقیقه زمان لازم دارید.


اما زمان استخراج اسپرسو – همان‌طور که از نامش پیداست – بسیار کوتاه است؛ حدود ۲۰ تا ۳۰ ثانیه.


اگر مزه قهوه دم شده دل‌خواه‌تان نیست، ممکن است مدت زمان طولانی شده و آب بیش از حد عصاره قهوه را کشیده.


یا ممکن است خیلی سریع آب از قهوه گذشته و به‌درستی نتوانسته مزه و طعم تلخ قهوه را در بیاورد. چند بار امتحان کنید تا ببینید بسته به نوع قهوه و نوع دستگاهی که استفاده می‌کنید، دم کشیدن چه مدت وقت می‌خواهد.


چیزی که مسلم است این است که در نهایت «شما» باید از نتیجه کار راضی باشید.


نمودار انتهای همین مطلب به شما بیشتر کمک میکند.

بیشتر بخوانید  مربای شقاقل


5. تلاطم و هم زدن ترکیب آب و قهوه


ایجاد تلاطم و هم‌زدن _ ترکیب آب و قهوه باعث می‌شود که عصاره‌گیری بیشتری از ذرات قهوه انجام شود.


به یاد داشته باشید که حتا فراریختن آب روی پودر قهوه نیز «تلاطم» ایجاد خواهد کرد.


پس این‌که با چه شدتی (یا چه ابزاری) آب روی پودر قهوه بگیریم، در میزان عصاره‌گیری از قهوه تاثیرگذار است.


در روش‌های غوطه‌وری _ مثل فرنچ پرس و کلیور _ بسیار مهم است که در طول فرایند خیس‌خوردن قهوه، ترکیب آب و قهوه را هم بزنیم.


6. محبوس کردن دما در درست کردن قهوه


بعد از پایان فرایند دم‌آوری قهوه، باید بلافاصله قهوه را سرو کرد و نوشید.تماس قهوه‌ی دم‌شده با منبع حرارتی به بیش _ عصاره‌گیری خواهد انجامید.


قهوه آماده شده را در یک ماگ یا فنجانِ از پیش‌ْ گرم شده بریزید.


قهوه‌ی تازه‌درست‌شده اگر همان زمان نوشیده نشود، مزه اولیه‌اش را از دست می‌دهد؛ پس بهتر است به اندازه درست کنید و بلافاصله بنوشید.


اگر می‌خواهید برای مدت کمی قهوه را نگه دارید، آن را روی حرارتی حدود ۸۰ درجه گرم نگه دارید.


متاسفانه مزه قهوه دم‌شده که در قوری با دستگاه‌های برقی گرم نگه داشته می‌شوند خیلی سریع پخته و تلخ می‌شود که غالبا قابل استفاده هم نخواهد بود.


حداکثر زمان برای نگه داشتن قهوه دم‌شده ۴۵ دقیقه است.


پس از آن٬ انتظار قهوه خوش‌‌طعم و بو را نداشته باشید. این را هم یادتان باشد که هرگز قهوه را دوباره گرم نکنید؛ یکی دیگر دم کنید.


این موارد نیز مهم‌اند:


7. کیفیت آب برای دم کردن قهوه


بیش از ۹۸٪ نوشیدنی قهوه را آب تشکیل می‌دهد.


طبیعی‌ست که آب بدکیفیت، قهوه‌ای نامطلوب به ما می‌دهد. همچنین از آب مقطر نیز نباید استفاده کرد.


ما برای دم‌آوری قهوه به بعضی مواد معدنی موجود در آب نیاز داریم تا عصاره‌گیری از قهوه‌مان به‌درستی انجام شود.


قهوه‌ای که با آب مقطر دم شده باشد، طعمی تیز و تلخ خواهد داشت.


8. کیفیت قهوه برای دم کردن قهوه


اگر می‌توانید قهوه‌ تازه روست‌شده بخرید.


دم کردن قهوه‌ تازه روست‌شده حتما به شما یک فنجان قهوه بی‌نظیر خواهد داد.


بهتر است بسته‌های کوچک قهوه بخرید، شاید برای مصرف یک هفته تا دو هفته خیلی ایده‌آل باشد. قهوه مانده بو و طعم تازگی نخواهد داد.


و البته درجه‌ی روست قهوه نیز بسیار مهم‌‌اند.

بیشتر بخوانید  تخم مرغ با روکش پوره سیب زمینی


به‌طور کلی، بعضی درجات روست قهوه برای روش‌های مختلف دم‌آوری قهوه کارکرد بهتری دارند.


مثلا قهوه با درجه‌ی روشن روست برای روش‌های غوطه‌وری چندان توصیه نمی‌شود؛ و نیز در روش‌های فراریزی (یا همان Pour Over _ مثل کمکس و V60) اگر از قهوه با درجه روست بالا استفاده شود، شیرینی کاراملی ذاتی قهوه خودش را نشان نخواهد داد.


طبعا نسبت قهوه به آب نیز با این موارد مرتبط است.


9. تمیزی ابزار دم‌آوری قهوه


پیش از هر کاری مطمئن شوید که تمامی وسایل تهیه قهوه تمیز هستند.


آن‌ها را با آب بشویید و با دستمال کامل خشک کنید.


دقت کنید باقی مانده‌ قهوه‌ قبلی در دستگاه نمانده باشد؛ چرا که پس‌مانده‌ها طعم قهوه‌ جدید را تلخ و ترشیده می‌کند.


نکته کنکوری: اگر از قهوه‌سازتان بوی قهوه احساس می‌کنید، تمیزش کنید؛ این نشانه‌ی آن است که رسوب قهوه در دستگاه‌تان مانده. ضمن این‌که اگر یادتان نمی‌‌آید آخرین باری که قهوه‌ساز‌تان را تمیز کردید کی بوده، همین امروز دست‌به‌کار شوید.


10. از نوشیدن قهوه لذت ببرید


پیش از نوشیدن قهوه، فنجان یا ماگ را به سمت بینی خود ببرید و از بوی خوش قهوه لذت ببرید.


از بوی آن به مزه آن توجه کنید. بوی قهوه‌هایی که می‌خورید را با هم مقایسه کنید.


به شیوه‌های آسیاب کردن و دم کردن قهوه دقت کنید تا تفاوت‌های میان آن‌ها را دریابید.


بدین طریق می‌توانید میزان تازگی و اثری که روی طعم قهوه می‌گذارد را تشخیص دهید.


نکات کوتاه و مفید برای دم کردن قهوه


  1. قهوه را درست پیش از دم کردن قهوه آسیاب کنید.

  2. درجه دستگاه آسیاب را متناسب با روش دم‌آوری تنظیم کنید. از آسیابی استفاده کنید که به‌طور یکنواخت آسیاب می‌کند.

  3. از آب تمیز و با کیفیت استفاده کنید.

  4. اگر از فیلتر کاغذی استفاده می‌کنید، پیش از دم‌آوری، فیلتر را خیس کنید تا پرزها و فیبرهای فیلتر شسته شود. بدین ترتیب قهوه‌تان طعم کاغذ نمی‌گیرد.

  5. در روش‌های دستی دم‌آوری قهوه، پیش از شروع کار قهوه‌سازتان را گرم کنید.

  6. قهوه‌ی تازه دم تنها ۱۰ دقیقه تازگی‌ و عطر و طعمش را حفظ می‌کند. پس به هر میزانی که مایلید بنوشید قهوه دم کنید.


جدول نسبت آب و قهوه


جدول نسبت آب و قهوه


بیشتر بخوانید:


طرز تهیه ۷ بستنی میوه ای خانگی با طعم های فوق العاده


دیدگاهتان را بنویسید